Związek Winkulijski
Stołeczny Jarmark Rocznicowy [narracja] - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Kraje Koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Dział: Dependencje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=945)
+---- Dział: Nowa Winkulia (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=18)
+----- Dział: Miasto Stołeczne Jugowice (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=152)
+----- Wątek: Stołeczny Jarmark Rocznicowy [narracja] (/showthread.php?tid=1693)

Strony: 1 2

Stołeczny Jarmark Rocznicowy [narracja] - Henryk Wespucci - 26 Paż 2019

Stołeczny Jarmark Rocznicowy

Na głównym placu Jugowic, który wystrojony został flagami Federacji Nordackiej, kolorowymi wstążkami, kotylionami, oraz innymi elementami dekoracyjnymi nawiązującymi do barw narodowych, powstał mały jarmark. Jest to inicjatywa [b]Ministra Kultury i Sportu - Leszka Roskoharda-Tracza, który wspólnie z Prezydentem Federacji Nordackiej zorganizował miejsce, gdzie będzie można poświętować mniej oficjalnie, tą ważną datę dla każdego mieszkańca Federacji Nordackiej. W iście jarmarkowym nastroju, gdzie rozłożone zostały stoiska z jedzeniem, regionalnymi produktami z całej Federacji Nordackiej. Można było tutaj, w stolicy Federacji Nordackiej poczuć Volkian, Egvalland, RZP, nie wychodząc poza mury stolicy. Coś wspaniałego. Głównym celem jarmarku jest aktywizacja obywateli w kulturę, oraz prezentacja najlepszych i najcenniejszych wyrobów związanych mniej, lub bardziej z Federacją Nordacką, jej regionami. Można tutaj kupić naprawdę wszystko.

W imieniu Ministra Kultury i Sportu zachęcam do zakładania nowych stanowisk, dla najciekawszego stanowiska przewidziana odpowiednia nagroda. Dodatkowo zapraszamy do włączenia się w narrację. Zapraszamy przechadzać się po jarmarku, rozmawiać z wystawcami, targować się. Wpadniecie na coś dobrego! Jarmark uważam za otwarty. Jego bramy zostaną ostatecznie zamknięte 3 listopada, więc - warto. Zapraszam!

RE: Stołeczny Jarmark Rocznicowy [narracja] - Leszek Ebe-Grüner - 27 Paż 2019

Więc chciałbym dodać, że po zakończeniu przemówienia przez pana Prezydenta Henryka Wespucciego, ja minister kultury i sportu Leszek Roskohard-Pawłowicz, chcę wam oznajmić, że będę was oprowadzał po całym jarmarku i w nim goście z zagranicy, będą mogli brać udział w kupowaniu różnych rzeczy, które będą znajdować się na stoiskach naszych obywateli.

Ponadto oto lista, w której(mam nadzieję), pojawią się takie stoiska jak:
-Stoisko z Warzywami: @"Grzegorz Szarak"
-Stoisko z Harlinkami: @"Kamiljan Harlin von Wespucci"
-Stoisko z Grafitem z bardzo małą ilością radioaktywności: @Mateusz Żmigrodzki
-Stoisko z Alkoholem Egvallandzkim: @Artur Kardacz
-Stoisko z Alkoholem Volkiańskim: @"Heniu Wespucci"
-Stoisko z Pamiątkami: Ja sam

RE: Stołeczny Jarmark Rocznicowy [narracja] - Erik Otton von Hohenburg - 27 Paż 2019

Do Jugowic zawitała delegacja z pobliskiego Egvallandu, aby poczynić ostatnie przygotowania do zaprezentowania z jak najlepszej strony swój kraj i jego najcenniejsze dobra oraz osiągnięcia kulturalne. Przed namiotem jeden z organizatorów postawił tablice informacyjną:

[/hr]

[Obrazek: 2019_05_02_025242.png]

Stoisko Winkulijskiej Republiki Egvallandu
W Jugowicach

Drodzy przybysze!

Witajcie przy stoisku Winkulijskiej Republiki Egvallandu, jesteśmy bardzo wdzięczni za odwiedzenie naszego stoiska i życzymy dobrej zabawy przy poznawaniu tradycji i kultury wszystkich ludów, tworzących Egvalland. Przekraczając próg naszego namiotu mają państwo być może niepowtarzalną okazję do obcowania z językiem winkulijskim oraz innyni językami używanymi w Egvallandzie, historią Egvallandu oraz skosztować licznych regionalnych trunków i potraw pochodzących z południowo-wschodniej Nordaty.

Mamy nadzieję, że pobyt w tym miejscu zachęci przynajmniej kilku zwiedzających do dalszego pogłębiania swojej wiedzy na temat najmłodszej prowincji Federacji Nordackiej, i obcowania z jej dorobkiem kulturalnym i cywilizacyjnym.

Z poważaniem 

[Obrazek: TlE4nxlD.png]
Prezydent WRE

[Obrazek: PrezydentEgvallandu.png] 

RE: Stołeczny Jarmark Rocznicowy [narracja] - Mateusz Żmigrodzki - 27 Paż 2019

- Grafit! Grafit, grafit, ciepły grafit! - krzyczał Żmigrodzki ze swego stoiska. - Grafit leciutko napromieniowany, prosto z Azymutii! Jechać tam nie musicie, aby mieć namiastkę tej wspaniałej katastrofy! Jedna bryłka za 10 renów, dwie za 15 renów, a trzy za 17,50 rena! Bierzcie grafit, bierzcie grafit ciepły wszyscy!

[Obrazek: grafit_2.jpg]

RE: Stołeczny Jarmark Rocznicowy [narracja] - Margot Elsahiler - 27 Paż 2019

To ja poproszę jedną bryłkę grafitu! Czy są one święcone?

RE: Stołeczny Jarmark Rocznicowy [narracja] - Artur Kardacz - 27 Paż 2019

Witam serdecznie wszystkich odwiedzających! Mam zaszczyt zaprezentować wam stoisko z Egvallandzkimi alkoholami. Możecie Państwo spotkać u nas różnego rodzaju trunki z najdalszych zakątków WRE. 

Przed państwem miód pitny z nieistniejącego już Królestwa Netopi. Ten trunek przedstawiłem na obchodach Święta Wina organizowanym w Mryńsku.

[Obrazek: 44d22a01f7afa57dbcf51552-26ed0c91200000.jpg]

Przedstawiam wam również piwo górnej fermentacji Ale! wytwarzanym przez Egvallandzki Browar. Ale! charakteryzuję się bursztynową barwą oraz lekką nutką orzechów. Według Egvallandzkich krytyków uważane za najlepsze piwo w kraju. 

[Obrazek: sketch-1572193099112.png]

RE: Stołeczny Jarmark Rocznicowy [narracja] - Leszek Ebe-Grüner - 27 Paż 2019

W takim razie postanowiłem też zaprezentować swoje stoisko

Jak pisałem będzie to stanowisko z pamiątkami. A więc przedstawiam przed państwem pełno federacyjnych kapeluszy oraz drewniane bębny, maski unga-bunga oraz mniejsze pamiątki symboliczne(Verona to inaczej Volkiańskie estetycznie robione ozdoby na aranżacje)
:
[Obrazek: depositphotos_125162722-stock-photo-souv...-italy.jpg]

[Obrazek: W-ochy-zegarek-balkon-julii-w-weronie-3D...-tkowe.jpg]

RE: Stołeczny Jarmark Rocznicowy [narracja] - Piotr Romanow - 27 Paż 2019

Witajcie obywatele Federacji Nordackiej! Przybywam na zaproszenie waszego Ministra na Jarmark Rocznicowy! Jako, że jesteśmy przedstawicielami Państw Nordackich pragnę was pozdrowić tak jak za dawnych czasów miało to miejscem pomiędzy Batawami i Uhraińcami. 
Jestem rad widzieć wasz kraj w tym miejscu w tak ważnym dla was momencie. Bowiem rocznica państwowości jest bardzo ważnym momentem dla każdego z nas. Mam nadzieję, że w przyszłym roku w lutym wszyscy się spotkamy w Batawii z okazji 5 tej rocznicy państwowości Kraju Batawów.

RE: Stołeczny Jarmark Rocznicowy [narracja] - Kamiljan de Harlin - 27 Paż 2019

Pragnę zaprezentować Państwu moje stoisko z Harlinkami - tradycyjnymi doctrińskimi pralinami.
[Obrazek: ?u=https%3A%2F%2Ftse4.mm.bing.net%2Fth%3...%3DApi&f=1] [Obrazek: ?u=https%3A%2F%2Fi2.wp.com%2Fthetravelli...f=1&nofb=1] [Obrazek: ?u=https%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2F...f=1&nofb=1]
Istnieją różne rodzaje Harlinek - z orzechami, z karmelem, z marihuaną, ostre, kwaśne, przesłodzone, kokosowe...  Pierwsza fabryka powstała w 1966 roku w Gaudium podczas okupacji ardemskiej. Założył ją mój dziadek - Władysław von Harlin. Była jedną z najbardziej zyskownych fabryk w Ardemii i zapewniała zatrudnienie dla lokalnej ludności, lecz nie podobało się to władzom. Ardemski rząd dokonał więc sabotażu - podpalił zakład przemysłowy Harlinek, a następnie odmówił udzielania pomocy przez ardemską straż pożarną. Ogień musieli ugasić sami mieszkańcy i udało im się to.
Niestety, fabryka spłonęła w tym roku podczas pożaru w Gaudium. Straty były ogromne, a budynek był nie do uratowania. Przetrwał sam magazyn i sprzedaję właśnie ostatnie sztuki, limitowane edycje Harlinek. Planujemy jednak utworzyć nową linie produkcyjną, zastanawiamy się obecnie nad lokalizacją.

Proszę spróbować, jedna próbka degustacyjna za darmo. Specjalna oferta: każda kolejna paczka 10% taniej od poprzedniej.

RE: Stołeczny Jarmark Rocznicowy [narracja] - Henryk Wespucci - 27 Paż 2019

Na jednej z ostatnich alejek zaszył się Henryk Wespucci, który osobiście sprzedawał volkiańską wódkę. Zastosowania? Lek na wszystko! Ból głowy, problemy z erekcją, rak, grypa, brak nogi, choroba popromienna. Działa w każdych ilościach. Nie należy mieszać z innymi lekami. Mimo wszystko chyba, największym zainteresowaniem cieszyło się volkiańskie wino w kartonach.

Volkiańskie Wino w Kartonach znane jest pod nazwą "Wina Tuska". Skąd nazwa, zapytacie. Otóż tusk to po angielsku ząb. Oznacza to wcale nie to, że wino jest wyrabiane z zębów, czy kłów innych zębów, albo że w winie znajdziecie państwo zęby. Nic z tych rzeczy. Wiąże się to z faktem, że karton do którego rozlewane jest wysokiej jakości wino jest na tyle twardy, że żeby go otworzyć, trzeba mieć mocne zęby. Jest to wyjątkowe wino. Cechuje je specyficzny smak, oraz aromat. Od rozpoczęcia produkcji przez Vintexa (producenta volkiańskich win) "Wina Tuska" miały jeden, charakterystyczny posmak kartonu z nutką metalu. Aromat natomiast jest porównywalny do stęchlizny wymieszanej z damskimi tanimi perfumami. Pychota! Cena za pięciolitrowy karton wynosi 2,5 RENa. Są też mniejsze wersje - jednolitrowe sprzedawane za 1 REN. Tak prezentuje się nowa, limitowana edycja wina (o smaku dzbana emaliowanego niemytego z pływającymi wiśniami).

[Obrazek: dzban-wisniowy-247.jpg]