![]() |
|
Oświadczenie Prezydenta Federacji Nordackiej - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33) +----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536) +------ Dział: Archiwum publiczne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=129) +------- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=29) +-------- Dział: Pałac Prezydencki (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=84) +-------- Wątek: Oświadczenie Prezydenta Federacji Nordackiej (/showthread.php?tid=1535) |
Oświadczenie Prezydenta Federacji Nordackiej - Alfred Fabian - 18 Wrz 2019
Szanowni państwo Przez ostatni miesiąc oraz 16 dni miałem przyjemność być waszym prezydentem, Prezydentem Federacji Nordackiej. Przez ten czas trochę pobawiłem się "zabawkami", pozwoliłem sobie podjąć kilka decyzji, nie każda musiała być słuszna, jednakże zrobiłem wszystko, co według mojego sumienia było prawidłowe i nie mam wśród swoich decyzji żadnej, która byłaby w mojej opinii zła.
Przez ten czas udało się ogarnąć kilka drobnostek. Pozwolę sobie je wymienić:
1. Rozwinęły się relacje międzynarodowe i przyjaźń pomiędzy Federacją Nordacką i Republiką Bialenii. Dzięki staraniom Jana Lubomirskiego-Dostojewskiego podpisaliśmy traktat tworzący Sojusz Wojskowy Państw Nordaty, pozwalający nam czuć się bezpieczniej na arenie międzynarodowej, natomiast jest to również krok, ku większej integracji. Tak samo udało się, we współpracy z Andrzejem Swarzewskim oraz Filipem Powietrznym otworzyć oddział Zielonego Banku w systemach Federacji Nordackiej. Sprawia to, że w przyszłości będzie możliwa wymiana walut pomiędzy naszymi krajami.
2. Zdobyliśmy uznanie na arenie międzynarodowej - podpisaliśmy 2 traktaty, z Królestwem Dreamlandu, najstarszym jeszcze żywym wirtualnym państwem na wirtualnym świecie, a także z Księstwem Sarmacji - największym wirtualnym państwem, pozwolę sobie nawet powiedzieć, że hegemonem, jeżeli chodzi o systemy. Otwiera to przed nami wiele furtek - możemy teraz nawiązać oficjalną współpracę, otworzyć ambasady, a także pielęgnować przyjaźń zarówno z KD jak i z KS.
3. Udało się utworzyć własny system bankowy. Federacyjny Bank Centralny jak na razie jest sprawny, natomiast rzeczy związane z gospodarką są w miarę opanowane. Nie ukrywam, że lekko zaniedbałem pewne sprawy - m.in. dotychczas nie zostały pobrane podatki, które pobrane zostać powinny w sierpniu, czy nie zostały od momentu objęcia przeze mnie kadencji ani razu wypłacone wynagrodzenia, jednakże nie sądzę, aby było to zaniedbanie, którego nie da się nadrobić przy niewielkim nakładzie pracy. Dodatkowo powstały również banki prowincjonalne - Volksbank oraz Bank Volkianu. Chociaż jestem przeciwny pomysłowi walut prowincjonalnych, to tak jak mówiłem, jeżeli taka jest wola większości, to nie będę ich blokował - nawet otworzyłem furtkę ku większej integracji na tym polu.
4. Spośród mniejszych obietnic przedwyborczych - utworzyłem również spis funkcjonariuszy publicznych. Mam nadzieję, że mój następca będzie dalej kontynuował prowadzenie tejże i wszystko będzie uzupełniane na bieżąco.
5. W Parlamencie czeka na zakończenie Kodeks Karny - który również jest mojego autorstwa. W Parlamencie został on dokładnie przejrzany i uważam, że jest on gotowy do wejścia w życie - co w sumie potwierdzają jedynie głosy posłów. Gdy tylko głosowanie zostanie podsumowane, można podpisać i opublikować w Dzienniku Ustaw - sądzę, że wspomoże to państwo, a głównie władzę sądowniczą
6. Byłem również autorem kilku poprawek - głównie do ustaw o gospodarce i podatkach, zniosłem podatek VAT, uprościłem trochę sprawy gospodarcze. Nie zdecydowałem się jedynie na planowane poprawki do ustawy o NSF, myślę jednak, że mój następca godnie zajmie się tą sprawą.
Myślę, że z ważniejszych i mniej ważnych dokonań, to tyle. Zdaję sobie sprawę, że nie na takiego prezydenta Federacja czekała. Nie udało się nawiązać relacji z Suderlandem, chociaż nadal uważam, że na to jakaś szansa jest. Problemy związane ze wzajemną falą hejtu pomiędzy nami, a Paderlandem również nie pozwoliły mi przespać spokojnie kilku nocy i chociaż próbowałem, to widzę, że obywatele Federacji nie są skłonni do współpracy, by opanować kryzysową sytuację.
Zdecydowałem się podać do dymisji. Wielu z was czytając sam nagłówek pewnie będą się zastanawiali, dlaczego?
Myślę, że należą wam się zatem słowa wyjaśnienia. Powodów jest kilka, głównym jednak jest wypalenie. Nie mam już pomysłów na działanie, moja kreatywność od ponad 2 lat (może nawet 2,5) jest hiperbolą zbliżającą się do zera. Chociaż zawsze jakiś pomysł wpadnie, to jednak czym jest ich mniej, tym jest tylko gorzej. Nie chcę, aby Federacja Nordacka z pozycji, jaką tworzyła sobie przez ostatnie kilka miesięcy, z państwa, będącego jednym z hegemonów jeżeli chodzi o aktywność spadła do stopnia zapomnienia. Jeżeli dalej trzymałbym za stery, to kierunek byłby dobry, tylko tworzące się dziury pod pokładem nie pozwoliłyby na dalszy rejs.
Jest też kilka rzeczy, które mnie zdemotywowały. Ogólnie mówiąc, nie lubię, kiedy ludzie działają na moją szkodę celowo, kiedy prosząc ich o zaprzestanie działań, działań na szkodę Federacji oni z jeszcze większą motywacją niszczą Federację od środka. Tak właśnie było z Paderlandem, gdzie fala hejtu wcale nie chciała ustawać, pomimo próśb, pomimo gróźb.
Jeszcze jedną kwestią jest fakt, że w Federacji zrobiłem już wszystko, co mogłem. Nie jestem prezydentem, który będzie blisko ludzi i będzie ich klepał po pleckach, nie udało się też wzbudzić (chociaż była w planach), jakiejkolwiek akcji narracyjnej.
Urząd Prezydenta też sprawiał, że nie chciałem angażować się w sprawy związane z kulturą. Jedynym odstępstwem od tego był Uniwersytet Hulenwadzki, ale chociaż otworzyłem go, to nie udało się go jeszcze włączyć. Studenci nadal czekają, niektórzy chyba pozapominali o tym, że się pozapisywali...
Jakie mam teraz plany? Z pewnością nie będzie mnie teraz dłuższą chwilę w mikronacjach. Mam zamiar zająć się czymś innym, wyciągnąć kilka wniosków i z nową mocą wrócić do mikronacji, siać ziarno i bawić się w Mesjasza - bo tak jak już w kilku rozmowach stwierdziłem, mam za bardzo mesjańską naturę i jak się gdzieś źle dzieje, to chcę łapać za stery, brać się z motyką na słońce - zresztą, z różną skutecznością. Doświadczenie pełnienia urzędu prezydenta było bardzo ważną lekcją w moim mikronacyjnym życiu. Pierwsza styczność z poważną polityką zagraniczną to naprawdę materiał na dłuższy wywód. Cieszę się, że mogłem tego doświadczyć.
Teraz jednak pora ustąpić - ustąpić komuś, kto będzie aktywniejszy ode mnie, kto będzie działał aktywniej w sferze społecznej i narracyjnej, kto da ludziom bodziec do działania i działać będzie. Kto stworzy narrację i będzie nią kierować.
Tymczasem ja się z wami żegnam. Jesteście bardzo silnym narodem, przez te kilka lat udało wam się stworzyć korzenie dla wspaniałego państwa, nie tylko dla starych zdziadziałych mieszkańców mikronacji, ale również przyjazne i pomocne community, które z pewnością wyciągnie rękę do nowych osób.
Władza importowanego z Królestwa Baridasu prezydenta w dniu dzisiejszym dobiegła końca, chociaż mogła się skończyć zdecydowanie wcześniej.
Dziękuję wszystkim, którzy mnie wspierali i chociaż nie idę śladem JKM Tomasza Ivona Hugona i nie wymieniam wszystkich po kolei wymieniając również ich zasługi, ale mam nadzieję, że każdy, kto miał ze mną przyjemność rozmawiać, czy to prywatnie, czy publicznie zapamięta mnie jako dobrego prezydenta - bo jako najlepszy z pewnością postawić się nie mogę.
Kiedyś z pewnością wrócę, z pewnością jeszcze będę Federacji służył radą i pomocą, a moja skrzynka na Discordzie dalej będzie otwarta na wszystkich. Na pewno będę dalej często na Discorda zaglądał i będzie można ze mną rozmawiać jeszcze wiele razy i zapomnieć o sobie nie pozwolę
![]() Jeszcze raz dziękuję, za czas, jaki mi daliście i przepraszam, że odchodzę tak szybko. Wiem, że niektórzy widzieli we mnie potencjalnego Króla, ale korony nie chcę przywdziewać - bo zmiana ustroju zawsze wiąże się z ważną zmianą, a nie wszyscy za nimi przepadają.
Jeszcze w dniu pisania Prezydent
/-/ Alfred Fabian von Tehen-Dżek
I'm out now. RE: Oświadczenie Prezydenta Federacji Nordackiej - Joanna Walczak - 19 Wrz 2019 Ze swojej strony bardzo dziękuję za tą krótką lecz owocną kadencję. RE: Oświadczenie Prezydenta Federacji Nordackiej - Tarsycjusz Operar - 22 Wrz 2019 Dziękuję za Twoją służbę oraz naszą owocną i bezkonfliktową współpracę! |