![]() |
|
III posiedzenie IP - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33) +----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536) +----- Wątek: III posiedzenie IP (/showthread.php?tid=1476) Strony:
1
2
|
III posiedzenie IP - Erik Otton von Hohenburg - 07 Wrz 2019 Wysoka Izbo!
W związku z pilną potrzebą zamknięcia kilku spraw w naszym kraju, postanawiam o rozpoczęciu obrad Izby Poselskiej i równocześnie oddaje pod debatę dwa projekty ustaw: 1. Ustawy Konstytucyjnej o likwidacji samorządu terytorialnego i zmianie ustroju oraz 2. Ustawy o zmniejszeniu deficytu budżetowego i wsparciu dla mediów publicznych. Uzasadnienie i tekst tego ostatniego projektu znajdziecie Państwo tutaj. Tekst pierwszego z projektów zamieszczam poniżej wraz z uzasadnieniem:
Cytat: Swoje powstanie ten projekt zawdzięcza dyskusji jaka miała miejsce w Kawiarence w Vihres i którą sam zainicjowałem. Celem niniejszej ustawy jest likwidacja mało wydajnego w mikronacjach systemu samorządowego (wzorowanego częściowo na tym istniejącym w rzeczywistej RP) i zastąpienie go swoistym systemem nadań lennych przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych. W związku z paraliżem IP, system ten posiada tą zaletę, iż każdorazowa zmiana w administracji terytorialnej nie będzie musiała się odbywać za jej pośrednictwem.
RE: III posiedzenie IP - Artur Kardacz - 08 Wrz 2019 Cytat:"Władzę ustawodawczą na terenie Egvallandu sprawuje Izba Poselska złożona z aktywnych obywateli. Szczegóły odnośnie aktywności regulują odrębne przepisy prawa."myślę że warto "złożona z aktywnych obywateli, zapisanych w partiach" (lub którzy wyrazili chęci) Do reszty nie mam pytań ani poprawek. RE: III posiedzenie IP - Erik Otton von Hohenburg - 08 Wrz 2019 System partyjny jak się okazuje nie miał u nas żadnego uzasadnienia i jest nawet kłopotliwy. Jak ktoś będzie chciał się w to bawić, to konstytucja nie stanie jemu na przeszkodzie. Tyle chyba wystarczy. EDIT: Aby nie pisać postu pod postem, pozwolę sobie edytować niniejszą wypowiedź aby dodać, że jeżeli nie otrzymam prośby o przedłużenie debaty nad projektem, to jutro około godziny 19:00 postaram się zorganizować głosowanie nad ustawą konstytucyjną na podstawie art .6. Regulaminu Izby Poselskiej. RE: III posiedzenie IP - Erik Otton von Hohenburg - 09 Wrz 2019 Postanawiam o skróceniu debaty i przejściu do głosowania: za EDIT: nie chce mi się robić spamu więc po raz kolejny edytuję wcześniejszy post. Ustawa została uchwalona, tak więc proszę Prezydenta o złożenie pod nią podpisu. RE: III posiedzenie IP - Artur Kardacz - 09 Wrz 2019 Za. EDIT: Ustawę podpisuje, niebawem przedstawiome korekty zostaną wprowadzone do konstytucji. RE: III posiedzenie IP - Erik Otton von Hohenburg - 15 Paż 2019 [pap=egvprez]Szanowni Państwo! W związku z upłynieciem terminu 21 dni, przez które miałem stanowienia w imieniu rządu oraz całego narodu prawo oraz poprawą naszej sytuacji demograficznej i aktywnościowej uznałem za stosowne ponownie wprawić w ruch maszynę zwaną Izbą Poselską i ponownie powierzyć jej kompetencje prawodawcze. Parlament nasz jednak w związku z przyjętą w dniu 9 września 2019 r. ustawą konstytucyjną, będzie działał w innej niż dotychczasowej formule. W skaład IP wchodzą od teraz wszyscy obywatele jakich bezwątpienia można uznać za aktywnych. Na ten moment takich obywateli mamy trzech (ja, Artur i Fazil), jest jeszcze Pani Margot, ale formalnie nie posiada jeszcze obywatelstwa Egvallandu (należy dodatkowo złożyć wniosek w specjalnym wątku, link jest w poradniku "Witaj w Egvallandzie").
Zatem podsumowując: czy szanowni posłowie są zainteresowani dzialnością w Izbie Poselskiej, może ktoś z jakiś przyczyn nie chce się angażować w jej prace? jeżeli tak, to decyzję tą oczywiście uszanuje. A poza tym jak widzicie przyszłość naszego małego regionalnego parlamentaryzmu? i przyszłą organizacje prac Izby?
[/pap]
RE: III posiedzenie IP - Fazil Emre - 15 Paż 2019 Brać udział to dla mnie zaszczyt lecz gdy mi wypowiedzi mych zabronić ktoś chcę to odejdę. RE: III posiedzenie IP - Artur Kardacz - 15 Paż 2019 Obecny model IP wygląda o wiele lepiej i nie dojdzie do sytuacji że ktoś ma 90% mandatów co do pracy.... myślę że warto jeszcze raz przyjrzeć się obecnym ustawom i skorygować błędy. Nasze prawo (moim zdaniem) jak na prowincję wygląda dobrzę i nie widzę niczego do dodania dlatego warto ulepszyć to co mamy. Mam nadzieję że nowi obywatele trochę ruszą Izbę.
RE: III posiedzenie IP - Fazil Emre - 15 Paż 2019 Ruszyć izbę trzeba lecz też podział na partie polityczne i ich głosy kiedyś był ciekawy. Na to nie ma rady trzeba zrobić to co trzeba i do nieba! RE: III posiedzenie IP - Erik Otton von Hohenburg - 15 Paż 2019 Cieszy mnie wasze zainteresowanie i mam nadzieję, że z czasem nie osłabnie, a tylko się wzmocni. Odnośnie dawnego podziału na partie, to myślę, że możemy przynajmniej spróbować go przywrócić, oczywiście nie wskrzeszając przy tym starego systemu przyznawania mandatów
, odrobina takiej partyjnej narracji była moim zdaniem największą zaletą starego ustroju, aczkolwiek nie wpełni wykorzystaną. Może więc teraz się nam uda? |