![]() |
|
I Forum Ekonomiczne w Kanugardzie - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=34) +----- Dział: Rząd Królewski (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=337) +------ Dział: Archiwum (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=620) +------ Wątek: I Forum Ekonomiczne w Kanugardzie (/showthread.php?tid=1466) |
I Forum Ekonomiczne w Kanugardzie - Erik Otton von Hohenburg - 06 Wrz 2019 [pap=egvwic]Sala Bankietowa na Zamku Królewskim w Kanugardzie zaczęła się powoli zapełniać gośćmi. Uroczystość rozpoczęcia pierwszego Forum Ekonomicznego w Kanugardzie rozpocznie się około godziny 20:00, w związku z wzmożonymi kontrolami na lotniskach oraz w siedzibie rządu. Ostatnich detali odnośnie przygotowań do rozpoczęcia imprezy osobiście pilnuje Wiceprezydent Egvallandu, zarazem witając kolejnych przybywających gości i zachęcając ich zarazem do zamanifestowania swojej obecności.
W I C E P R E Z Y D E N T
E G V A L L A N D U
/-/ Erik Otton von Hohenburg[/pap]
RE: I Forum Ekonomiczne w Kanugardzie - Erik Otton von Hohenburg - 06 Wrz 2019 [pap=egvwic][size=100]Szanowni Państwo![/size]
W związku z faktem, iż Prezydent Egvallandu nie mógł się dziś zjawić na I Forum Ekonomicznym w Kanugardzie, na mnie spoczywa obowiązek oficjalnego rozpoczęcia uroczystości. Dziękuję za wam przybycie na I Forum Ekonomiczne w Kanugardzie, jest to dla mnie bardzo ważne jako że jestem Wiceprezydentem Egvallandu oraz Posłem do Parlamentu Federacji Nordackiej. Proszę państwa, celem naszego spotkania jest oczywiście dyskusja na temat tego w jakim kierunku gospodarki poszególnych prowincji oraz Federacji Nordackiej mają się rozwijać. Władze Egvallandu przywiązują szczególną wagę do roli jaką odgrywa pieniądz w naszej mikronacyjnej społeczności. Pomimo tego, iż siła nabywacza rena jest stosunkowo niewielka, to jednak tych kilka cyfer w Federacyjnym Banku Centralnym stanowi dość dobrą motywację do brania aktywnego udziału w życiu Egvallandu również, a nawet przede wszystkim dla osób spoza samej prowincji. Potencjał ten staramy się wykorzystać najlepiej jak potrafimy tworząc chociażby ułatwienia dla inwestorów zagranicznych oraz różnorakie zachęty finansowe — w tym miejscu można by wymienić chociażby Rządowy Program Wspierania Przedsiębiorczości, który z mojej inicjatywy ruszył miesiąc temu. Jako druga osoba w tej prowincji mogę Państwa zapewnić, iż Rząd nie zamierza szczędzić pieniędzy na rozwój przedsiębiorczości oraz kultury, wręcz przeciwnie — powstanie Poczty Winkulijskiej oraz Narodowej Galerii Sztuki będzie wiązało się z wręcz pilną potrzebą zakupienia od naszych lokalnych artystów ich prac. Tak w skrócie prezentuje się polityka gospodarcza egvallandzkiego Rządu, która pozwoliłem sobie krótko scharakteryzować. Jest to też element znacznie szerszej strategii władzy, która ma na celu wykreowanie wizerunku Egvallandu, a przede wszystkim jego stolicy Kanugradu kluczowego, a może nawet głównego ośrodka finansowego na obszarze południowej Nordaty. Dlatego też można się spodziewać cyklicznej organizacji "Forum Ekonomicznego" na Zamku Królewskim. Zmieniając nieco temat w związku z faktem, iż nie zjawiliśmy się tutaj wyłącznie po to aby słuchać o naszych osiągnięciach i celach ograniczających się jedynie do naszego własnego podwórza. Pragnę Państwu Włodarzom innych prowincji zaproponować, a nawet namówić na współpracę gospodarczą oraz dzieleniu się pomysłami na jej rozwój. Szczegóły jednak pozwolę sobie ustalić indywidualnie z kompetentymi władzami sąsiednich krain. Całkowicie inną kwestią jaką dzisiaj też mam zamiar z Państwem poruszyć, jest kwestia polityki gospodarczej Federacji Nordackiej jako jednego organizmu — przewidywanie jej ewentualnych problemów oraz metod radzenia sobie z nimi oraz poszukiwanie odpowiedzi na chyba najbardziej istotne pytanie czyli: "co poczynić, aby system gospodarczy w Federacji Nordackiej był atrakcyjny dla przedsiębiorców i zwyklych obywateli?" liczę, że przynajmniej część z nas zwróci uwagę szerokiej publiczności na detale, które mają na to istotny wpływ. To wszystko słowem wstępu, jeszcze raz dziękuję Państwu za przybycie zwłaszcza, że istniały liczne przesłanki ku temu aby szczyt ten poprostu odwołać. Z poważaniem
W I C E P R E Z Y D E N T
E G V A L L A N D U
(-) Erik Otton von Hohenburg[/pap]
RE: I Forum Ekonomiczne w Kanugardzie - Henryk Wespucci - 08 Wrz 2019 W związku z słabo rozwiniętą siecią kolejową na terenie Federacji Nordackiej, Wespucci był zmuszony lecieć swoim samolotem volkiańskiej produkcji, co wygenerowało lekkie opóźnienie. Szybkim krokiem jednak, Wespucci wbiegł do sali, gdzie odbywało się forum, przepraszając wszystkich za spóźnienie. Widząc, że nikt nie zabiera głosu, postanowił jako pierwszy to zrobić. [pap=volprez]Szanowny Panie Prezydencie, Szanowny Panie Wiceprezydencie, Szanowni Państwo! Dziękuję za zaproszenie mnie na to, bardzo ważne wydarzenie, jakim jest I Forum Ekonomiczne w Kanugardzie. Gospodarka to coś, co napędza państwa, w tym te wirtualne. Wiele mikronacji skupia się wyłącznie na polityce, zapominając o innych aspektach aktywności, kulturze, sporcie, czy gospodarce. My jednak, jako Federacja Nordacka, dzięki wielu działaniom, w tym Prezydenta Alfreda Fabiana von Tehen-Dżeka, czy wybitnego egvallandczyka - Arisa Kostasa, zaczęliśmy rozwijać tą, traktowaną do tej pory po "macoszemu" gałęź życia publicznego. Ziarno, które oni zasiali, możemy podziwiać jako piękny kwiat, uświetniający nasze państwo, tak jak wazon pełen kwiatów upiększa wystrój salonu, tak ten nasz "gospodarczy kwiat" daje nowe możliwości aktywizacji ludności w życie publiczne, oraz czyni Federację Nordacką bardziej atrakcyjną. Tak, Szanowni Państwo. Gospodarka, powinna być atrakcyjna. Nasz system gospodarczy, powinien powodować, że nowi obywatele z chęcią będą się w niego angażować, sprawi im to czystą przyjemność. Zresztą, nawet bez tego systemu, niektóre prowincje (mówię tutaj o Egvallandzie), który dzięki szerokiemu wachlarzowi możliwości jest obecnie chyba najbardziej atrakcyjną prowincją, dla inwestorów i obywateli, którzy chcą działać w gospodarce. To się ceni! Ceni się takie zabiegi. Każda forma aktywizacji obywateli w życie publiczne przynosi wymierne korzyści zarówno państwu, jak i samemu obywatelowi. Wiem, że egvallandzkie reformu sporo kosztują. Jednak to wszystko zwróci się, w postaci rzeszy nowych obywateli i ciągle kręcącej się gospodarki. Do tego właśnie powinniśmy dążyć, my jako państwo, my jako prowincje, żeby zachęcać swoich obywateli do działania w gospodarce, ekonomii, jak i innych dziedzinach życia. Nie samą polityką człowiek żyje. Mikronacje, gdzie rozwinięta była wyłącznie polityka, a poza tym nic innego, nie mogły być na dłuższą metę ciekawe, czy atrakcyjne. Sam mogę przyznać, że Volkian powoli reformuje gospodarkę tak, żeby mógł się w niej odnaleźć każdy Kowalski, żeby mógł w niej po prostu działać. Wespucci[/pap] RE: I Forum Ekonomiczne w Kanugardzie - Erik Otton von Hohenburg - 10 Wrz 2019 [pap=egvwic]Jako, że I Forum Ekonomiczne w Kanugardzie zostało już oficjalnie zakończone w ostatnią niedzielę. Postanowiłem wypłacić obiecane w zaproszeniu honorarium jedynemu (niestety) uczestnikowi imprezy spoza Egvallandu.
![]() /-/ Erik Otton von Hohenburg[/pap]
|