![]() |
|
"Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33) +----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536) +------ Dział: Ciastkarnia u Palpatajna (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=47) +------- Dział: Dyskusje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=40) +------- Wątek: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska (/showthread.php?tid=1254) |
"Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Kamiljan de Harlin - 27 Lip 2019 Bracia! Wpadłem na pomysł, który rozwiąże dwa problemy jednocześnie. A jakie problemy? Chodzi o to, że gdy państwo wydrukuje trochę pieniędzy i rozda obywatelom, to potem oni nie mają na co je wydawać. Wymyśliłem kilka rzeczy, na które będzie można zmarnować wydać swoje pieniądze. Pierwszym jest kupno wojska. Najpierw zlikwidowalibyśmy wszystkie armie w FN, a następnie rozpoczęlibyśmy sprzedaż wyposażenia wojskowego za reny. Jego produkcją i dystrybucją zajęłoby się państwowe przedsiębiorstwo mające monopol na wojskowość. Gdy już rozbudujemy swoje armie, będziemy mogli organizować zbrojne konflikty wewnątrz kraju oparte na systemie wojskowym Brata JLD i Towarzysza Dugosza lub systemie z Kugarii. Drugą rzeczą jest kupno folwarków. Właściciel folwarku będzie mógł go rozwijać kulturowo, prowadzić w nim narracje i z odpowiednio dużej liczby folwarków będzie mógł utworzyć miasto. Prywatne miasto. Folwarki ewentualnie mogłyby zwiększać siłę głosu właściciela w wyborach. Wpadłem jeszcze na radykalny, ale oryginalny pomysł. Stworzenie z FN minarchistycznego państwa kapitalistycznego. W którym istniałyby prywatne miasta, prywatne prowincje, prywatne wojska, prywatne agencje ochrony. Byłoby to podobne do anarchokapitalizmu, lecz państwo pilnowałoby nas przed agresją i reprezentowałoby interesy swoich obywateli na arenie międzynarodowej. RE: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Adam Aleksander II - 27 Lip 2019 Mogłoby to ciekawie wypaść, na pewno byłoby to coś odrębnego od całej reszty mikroświata. Pomysł też podoba mi się z tego względu, że posiadam jak dotąd jedyną firmę produkującą broń. [/hr] Wymagałoby to zrobienie szczegółowej mapy Federacji. RE: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 27 Lip 2019 Dzień dobry! Oczywiście sam pomysł jest ciekawy, lecz trzeba zastanowić się nad plusami i minusami. Jestem sceptyczny co do tego pomysłu wprowadzenie w FN anarchokapitalizmu, z pewnością nie spodoba się ona Volkianowi, gdyż zniszczy to socjalistyczny klimat tego państwa. Co do wydruku pieniędzy. Wydaje mi się, że ren powinien zostać zreformowany. Niektórzy obywatele mają przez długi czas po tysiąc renów, inni po pół miliona. Oczywiście na zamierzam zabrać bogatym, lecz wymyśleć, aby dało się w jakiś sposób zarabiać sensowne pieniądze i wydawać na rzeczy dzięki czemu tych pieniędzy będzie przybywać. W skrócie najzwyczajniejszy kapitalizm. Co do prywatnych folwarków, oraz miast, to także jestem sceptyczny. Nie jestem jednogłośnie na NIE, lecz w ten sposób będziemy się jeszcze bardziej izolować, oraz pisać posty niejako sam do siebe aby tylko rozwijać ten folwark/miasto/prowincje, do momentu kiedy wypowie się wojnę z inną. Wydaje mi się, że gdyby spełnić obecny plan 1 do 1, to do końca roku zostało by dwóch obywateli, którzy żyli by w swoich prowincjach oraz dla dobra sowich prowincji połączyli by się w unitarne państw (czy też federalne) i zatoczylibyśmy błędne koło, tyle że po drodze wyeliminowalibyśmy oraz zniechęciliśmy przez przymus ciągłego rozwijania "folwarka" do tego projektu. Widzę jednak w nim pewien potencjał i mam nadzieje, że pomysł będzie ewoluował do wykonalnego i opłacalnego w perspektywie czasu. RE: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Kamiljan de Harlin - 27 Lip 2019 Chciałbym podkreślić, że anarchokapitalizm nie wyklucza istnienia państw dobrowolnych. W państwach dobrowolnych może panować dowolny ustrój, ale jego mieszkańcy posiadają możliwość "wypisania się" z kraju i dokonania od niego secesji swojej własności. Volkian dalej mógłby istnieć jako socjalistyczny byt dobrowolny. Prywatne miasta i folwarki mogłyby być połączone ze sobą kulturowo i tworzyć prowincje (państwa dobrowolne), których sądzę, że nie byłoby więcej niż 4. Rozwinęłaby się swego konkurencja pomiędzy państwami, która pobudziłaby je do działania i aktywności. Jestem pewny, że stworzenie prywatnych prowincji zwiększyłoby aktywność w kraju. RE: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Kamiljan de Harlin - 27 Lip 2019 Więc mamy wstępny zarys systemu po rozmowach z posłami. Będzie istniał Federacyjny Bank Centralny, zarządzany przez MGiPS. Tenże bank zajmie się drukowaniem renów i wypłacaniem nagród za aktywność i pełnienie funkcji publicznych. Umożliwimy zakładanie prywatnych banków, które uzyskają możliwość emitowania swoich własnych walut. Wojsko na początku będzie "generowane" za reny. Powstanie Federalna Grupa Zbrojeniowa, która w zamian za pieniądze generuje właścicielowi wojsko. Gdy ktoś wygeneruje odpowiednio dużo armii, będzie mógł otworzyć prywatny sklep z wojskiem. Wtedy podniesiemy ceny w Federalnej Grupie Zbrojeniowej, aby napędzać konkurencje. Prowincje zostaną pozbawione wszystkich działek i formalnie rozwiązane po wprowadzeniu nowego ustroju i konstytucji. W zamian za reny możliwe będzie kupno folwarków i działek od państwa. Folwarki zwiększają siłę głosu kupującego, a działki umożliwiają tworzenie miast. Następnie prywatne miasta będą mogły się łączyć w państwa dobrowolne, czyli prowincje. Następnie te prowincje będą mogły sprzedawać zwykłym obywatelom działki. Parlament zostanie rozwiązany. Postawimy na demokrację bezpośrednią. Każdy obywatel będzie mógł głosować w każdej sprawie dotyczącej Efen, przy czym jego siła głosu jest zależna od liczby posiadanych folwarków. Władzę sądowniczą będzie pełnił Sędzia Najwyższy. Będzie on dalej posiadał autonomię, ale od jego wyroków można będzie złożyć odwołanie do międzynarodowego sądu - Sądu Nordackiego, który będzie w przyszłości działał w ramach Rady Państw Nordaty. Prezesem Rady Ministrów, reprezentantem FN za granicą i kontrolerem całego państwa będzie król lub prezydent. Zostanie pozbawiony wielu uprawnień, jego władza będzie niewielka. Większy wpływ na państwo będą mieli dzięki temu zwykli obywatele. RE: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 27 Lip 2019 ^ Dowód na to, że Harlin jest bytem doskonałym. RE: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Leszek Ebe-Grüner - 27 Lip 2019 Więc ja się wypowiem odnośnie szalonego pomysły, niczym Connor McGregor w UFC. Ogólnie podzieliłem to na 6 punktów: 1.Tzw. Dziwna odwrotność Biznesnacji, ale nie do końca-Mianowicie kiedyś próbowałem utworzyć Biznesnacje, która miała się opierać o tym że był 1 prezes, wiceprezes. Wiceprezes miał być wybrany przez dyrektorów różnych pozakładanych firm. Ogólnie to był bardziej nacisk na gospodarkę owszem prywatyzacji, ale co do głowy państwa, to Prezes wręcz posiadał bardzo dużą władzę w państwie, jednak ingerował w nie dopiero, jak coś jemu zagrażało. I tu dochodzę do odwrotności Biznesnacji. Tu Prezydent/Król będzie miał znikome znaczenie. Czy to przypadkiem nie zagraża państwu? Fakt faktem, państwo będzie aktywne i tu gospodarka również będzie mocno prywatyzowana(czyli tzw.wolność gospodarcza), ale w razie czego, nie sądy, a sam władca powinien reagować, w razie gdyby coś poszło nie tak. 2.Wojsko-Co do sprawy wojska, to w przypadku Biznesnacji były 2 rodzaje. Jak wiadomo w Biznesnacji mogło sobie zrobić własną firmę wojskową, a nawet policyjną, lekarską itd.! Jednak oprócz tego istnieli ochroniarze Prezesa i ANR(Agencja Natychmiastowego Reagowania). Ci pierwsi ochraniali prezesa, natomiast ci drudzy byli odpowiedzialni za ochronę przed innymi państwami. Jednak uwaga! Żaden z tych rodzajów jednak nie odpowiadał za ochronę ludzi i sami sobie musieli załatwić ochronę. I tu widzę coś podobnego, w przypadku jak chodzi o ludzi i ich folwarki. Jednak wygląda to trochę zbyt monopolistycznie, ale to moje zdanie. Ponadto co będzie nas chroniło przez państwami z zagranicy? Może warto by było pomyśleć nad utworzeniem np.właśnie ANR czy coś w ten deseń. 3.Gospodarka-Co do gospodarki, to wygląda to identycznie jak w Biznesnacji, no może z wyjątkiem tego że nie ma monopolowego wojska. 4.Brak Parlamentu i wybory głowy państwa-Kolejna częściowa odwrotność. Prezes mógł tylko sam zrezygnować z władzy. Jedynie Wiceprezes był wybierany przez Dyrektorów Firm, ale tylko przez nich. Tu postanowiono na to że nawet głosowanie na Prezydenta/Króla jest małoważne, bo i tak to jedynie na władzę reprezentacyjną, ale nie faktyczną. Co do braku parlamentu, to ja to widzę w formie że głosować mogą wszyscy, podczas gdy Prezes był odpowiedzialny co będzie w państwie(nie ingerując oczywiście zbytnio w gospodarkę, a jedynie pozostałe aspkety społeczne). Oczywiście osoby, które mają większą siłę głosu, zazwyczaj będą decydować o losach państwa od środka, jak i od zewnątrz. 5.Sądownictwo-I znów kolejna, tym razem pełna odwrotność. W Biznesnacji, sądów nie ma, a tu wręcz przeciwnie, są nawet podzielone na różne podziały sądownictwa. Za sądzenie w poglądach Biznesnacji, był odpowiedzialny Prezes, ale tylko wtedy gdy zagrażało to jego interesom. 6.Dyplomacja-A jak z dyplomacją? Czy prezydent/Król jest jedynie reprezentantem ludu, czy jednak posiada konkretne przywileje odnośnie tego tematu? I na jaką dyplomację wstawiamy w tym poglądzie-agresywną, izolacyjną, przyjazną nieaktywną czy przyjazną aktywną? W przypadku Biznesnacji to było przyjazna nieaktywna. Podsumując. Pogląd zaproponowany przez bracha Kamiljana Harlina von Wespucciego, to jest ogółem poglądy dosłownej demokracji bezpośredniej z szczyptą Biznesnacji. Bardzo ciekawy pogląd, nie sądziłem że ktoś wpadnie na bardziej nowatorskie pomysł, od mojego. Co do poglądów, niektóre popieram, ale są też i minusy, które wymieniłem wśród tych punktów. Ponadto nie ma informacji, jak wyglądałaby dyplomacja, co według mnie też jest ważne. Podpisuje: Zaintrygowany Kamiljana poglądami pan Leszek Roskohard Pawłowicz RE: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Kamiljan de Harlin - 27 Lip 2019 1. Głowa państwa pełni funkcje kontrolne. Powołuje właścicieli państwowych przedsiębiorstw i ministrów, a jak coś zepsują, to może ich w każdym momencie odwołać. 2. Ochronę obywatelom zapewniają Prywatne Agencje Ochrony. Chronią obywateli przed wszelką przemocą za odpowiednią zapłatą. W przypadku agresji z zewnątrz, wypowiedzenia nam wojny, itp., wszystkie PAO są zobowiązane do wspólnej ochrony terytorium. 3. Państwo ma monopol na produkcje wojska i drukowanie renów, ale nie na ich sprzedawanie. Jak już wejdą do obiegu, to zwykli obywatele mogą otwierać swoje firmy zbrojeniowe i swoje banki. 4. W mojej wizji to wygląda tak, że każdy obywatel jest posłem, a jego siła głosu zależy od tego, ile posiada folwarków. 5. Sądy są potrzebne, aby chronić obywateli przed oszustwami, przemocą, wymierzać sprawiedliwość, tworzyć wykładnie prawa, godzić ze sobą obywateli i zapewnić praworządność. 6. Prezydent prowadzi dyplomacje, może zawierać umowy międzynarodowe i traktaty uznaniowe, ale wymagają one ratyfikacji przez obywateli (parlament). Jeśli nie przegłosują pozytywnie traktatu, to nie wchodzi on w życie. Ten projekt to coś zupełnie nowego w mikroświecie, tego jeszcze nie było. Przyciągnęlibyśmy nowych obywateli zainteresowanych naszym krajem i zwiększylibyśmy swoją aktywność. RE: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Leszek Ebe-Grüner - 27 Lip 2019 1.Czyli z tego co zrozumiałem, to jednak jakieś przywileje głowa państwa ma? Co do państwowych przedsiębiorstw, no jestem trochę przeciwny temu, bo jednak mimo wszystko prywatyzacja gospodarki powinna być bardzo mocna(90% nawet bym rzekł). Jedynie powinno być wojsko chroniące właśnie przywódcę państwa(jeśli chodzi o ochronę wenętrzną). 2.Czyli w sumie podobnie, bo w Biznesnacji Dyrektorowie firm, również musieli zapłacić firmę ochroniarskiej, by ta ich broniła. Tu jednak jest różnica, że te całe PAO wszystkie razem bronią państwa, podczas gdy w Biznesnacji odpowiedzialność za ochronę państwa, była ANR, która nie składała się z wielu firm PAO i całkowicie nie mieszała się w wewnętrzne sprawy państwa, a jedynie chroniła przed zagranicą. Tutaj jest natomiast ryzyko, że jakaś z firm PAO, owszem będzie walczyła wspólnie z innymi PAO, ale będzie też chciała dla siebie większych korzyści dla siebie i przypisanie sobie role ,,głównego obrońcy". W przypadku ANR-u na szczęście nie funkcjonowało, co przedstawiłem pisząc o tym wcześniej. 3.No chyba że to w ten sposób ma działać. Myślę że tutaj jestem z tobą brachu zgodny. 4.Czyli wszyscy obywatele są parlamentarzystami z różną siłą głosów. Fakt, sprawiedliwy z jednej strony podział, ale z drugiej strony ktoś niekompetentny mógłby nadużyć swojej siły głosu, nie sądzicie? 5.A czy to nie obywatel powinien, sam siebie chronić przed oszustami? Co do przemocy, to przecież od tego jest PAO. Jestem zdania, że każdy powinien być za siebie odpowiedzialny i tym samym, samemu załatwić sobie ochronę przed szpiegami, uważać na różne oszustwa itd. Ewentualnie dogadywać się z 2 stroną i dojść do porozumienia, a jak to nie pomoże, to jako mediatora wziąć 3 firmę, której ufają właśnie konkurujące między sobą firmy. 6.Z tym punktem zgadzam się częściowo. Zresztą w punkcie 4 już opisałem, że może panować niekompetentność osób z większą ilośćią folwarków(nie musi, ale może to wystąpić). Ponadto, jak wyglądałyby ambasady, kto by je reprezentował. Głosowali by obywatele, wybierał prezydent czy jeszcze miałoby to inną formę? Ponadto chciałbym dodać jeszcze jeden ważny punkt: 7.Czy istniała by możliwość Dotacji, czy jednak firma od początku musiałaby radzić sobie sama(np.idąc do jakiegoś założonego prywatnego banku, brać kredyt, lub pożyczając pieniądze z innej firmy)? RE: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Kubushal - 27 Lip 2019 Ciekawe zmiany. Czy Marszałek Harlin przewidział jakiś system symulacyjny do gospodarki i wojskowości? |