![]() |
|
KW TERAZ MOJA - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33) +----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536) +------ Dział: Ciastkarnia u Palpatajna (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=47) +------- Dział: Dyskusje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=40) +------- Wątek: KW TERAZ MOJA (/showthread.php?tid=1238) |
KW TERAZ MOJA - Alfred Fabian - 21 Lip 2019 Szanowne Obywatelki
Szanowni Obywatele
Niedługo staniemy wszyscy przed jednym z ważniejszych wyborów w przeciągu kilku najbliższych miesięcy. Niedługo do urn wyborczych wrzucimy głosy na nowego prezydenta Federacji Nordackiej, którym nie zostanie osoba, która miała wcześniej doświadczenie z urzędem - będzie to ktoś całkowicie nowy, będzie to nowa głowa państwa, która z pewnością będzie miała własny plan na działalność w najwyższych władzach centralnych, jak również obierze nowe tory dla naszego kraju. Będzie to też powiew świeżości. Jednakże sądzę, że obywatele nie powinni decydować w ciemno. Dlatego też przedstawiam swój plan wyborczy, jak również zachęcam do zadawania pytań, w przypadku wątpliwości. Jeżeli czas pozwoli, wybiorę się również w turnus i odwiedzę największe miasta Federacji Nordackiej, z naciskiem na stolice prowincji.
Zanim jednak przejdziemy do planu, może kilka słów o mnie.
Jestem Alfred Fabian von Tehen-Dżek - czego można się domyśleć. W przeszłości funkcjonowałem pod pseudonimem Jihymed Niezyd - jednakże podczas tworzenia tej tożsamości Federacji jeszcze nie było - była natomiast Unia Trzech Narodów, za której ojca Jihymeda można z całą pewnością uważać. Zdecydowałem się na nowe dane z prostego powodu - potrzebowałem zmiany, a "dziwne" imię i nazwisko nie ułatwiało działania.
W mikronacjach jestem od końca stycznia 2017 roku, czyli już ponad 2 lata. Przez ten czas działałem głównie w Księstwie Sarmacji, gdzie odnosiłem zarówno sukcesy oraz porażki. Swoje miejsce początkowo odnalazłem w Neozoologii z którą jestem powszechnie kojarzony na całym mikroświecie - jako jedna z niewielu osób, które podjęły się opisu mikronacyjnej fauny sprawdzałem się w tym wyśmienicie, a z czasem Akademia Sclavińska za mój dorobek naukowy nadała mojej osobie tytuł magistra net. Jednakże nie było to jedyne moje zajęcie. Z czasem udało mi się zaciągnąć w polityce informacyjnej, w której myślę, że nawet dorównałem najlepszym. Informator z Królestwa Baridasu - Vox Populi pojawiał się na łamach sarmackiej prasy przez bardzo długi czas - przejęty przeze mnie od Fryderyka von Hohenzollerna, od którego uczyłem się dziennikarskiego fachu. Przez pewien czas zdarzyło mi się nawet pełnić funkcję identyczne w 4 różnych miejscach - i szło całkiem nie najgorzej.
Z czasem zajmowałem kolejne funkcje w coraz wyższych szczeblach władz, m.in. byłem Posłem na Sejm, różnej maści Ministrami, m.in. Edukacji oraz Spraw Wewnętrznych, pracowałem w SOBOSie. Za największe dotychczas osiągnięcie uważam objęcie urzędu Lorda Szambelana w Królestwie Hasselandu - który jest głową tejże prowincji Księstwa Sarmacji. Właśnie na tym urzędzie poznałem tajniki sprawowania urzędu głowy państwa, natomiast obywatele Hasselandu w trakcie moich "rządów" nie wyglądali na zmartwionych. Udało mi się postawić na nogi lekko umierającą prowincję i zostawiłem ją z nowymi elitami, pod myślę, że obecnie najlepszymi skrzydłami, jakie mogły ją spotkać - młodego, pomysłowego i aktywnego Santiago.
Z Federacją Nordacką i Unią Trzech Narodów już kilkukrotnie schodziłem i rozchodziłem się. Wiele razy moja zabawa w kraju kończyła się fiaskiem z powodu nieporozumień z resztą obywateli, centralnymi władzami, lub osobistymi sporami. Kilkukrotnie wracałem pod inną tożsamością, aby pobawić się "incognito", spod moich palców wynikły takie zabawy jak "Plemiona Winkulijskie" stworzone przez Agnusa Traunhauera w celu utrzymania niezależności oraz statusu prowincji Winkulię, bądź też biuro podróży Floating Leaves, prowadzone przez Elizeusza Rycynę-Beza, który zresztą startował w poprzedniej elekcji prezydenckiej. Pełniłem w Federacji wiele różnych funkcji, natomiast z najważniejszych można wyliczyć pieczę nad Ministerstwem Gospodarki i Polityki Społecznej, którą objąłem i po niedługim czasie w związku z odwołaniem Waksmana z urzędu prezydenta utraciłem, jak również jestem Królem Królestwa Hulenwadu - lenna Republiki Zjednoczonych Prowincji, które to z czasem będę aktywizował.
Jako Prezydent Federacji główny nacisk położę na dalsze zmiany prawne. Znam się trochę na prawie i widzę, że jest w nim wiele luk. Nie chcę jednak uchwalać nowych aktów w miejsce już istniejących - chyba, że będzie to całkowicie konieczne, bo nowelizacja wyjdzie dłuższa, aniżeli utworzenie nowego aktu prawnego. Do głównych zmian będzie należało między innymi:
1. Lekkie ograniczenie praw Naczelnego Sądu Federacyjnego z dodatkowym uniezależnieniem go od pozostałych organów władz Federacji Nordackiej. W obecnym stanie Sędzia NSF, jest niczym Bóg - bo może prawie, że wszystko, ale zagrozić to mu nie może nikt, a nikt. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj prawo do całkowitego wstrzymania funkcjonowania ustawy w momencie znalezienia w niej nieprawidłowości. Dodatkowo może to uczynić z urzędu bez żadnego wniosku. Zmianę, którą będę postulował jest zniesienie autonomii sądownictwa - po zmianach będzie mógł podjąć działania jedynie na wniosek. Dodatkowo zamierzam przedstawić projekt połączonego Kodeksu Karnego z Ustawą o Naczelnym Sądzie Federacyjnym - w której poza karami i czynami zabronionymi będzie również przedstawiony sposób przeprowadzania rozpraw. Dodatkowo zostaną zniesione sądy niższej instancji (prowincjonalne), a NSF będzie jedynym organem sądowniczym w całej Federacji. Prowincje będą miały możliwość utworzenia swoich własnych organów sądowniczych, jednaże będą one zdecydowanie ograniczone. Poza tym, od wyroków NSF będzie możliwa apelacja.
2. Dalsze zmiany w prawie finansowym. Głównie będą to zmiany liczbowe, jak również zmiana nazwy banku - niestety, ale Federacyjny Bank Centralny został bezpowrotnie utracony. W związku z czym powstał Główny Bank Federacji, który już niedługo będzie funkcjonował jako oficjalny bank Federacji Nordackiej. Jednakże, nie jest to rozwiązanie stałe - tak jak już większa część obywateli Federacji (szczególnie ta, przebywająca częściej na Discordzie), wie, w trwają prace nad autonomicznym systemem bankowo-gospodarczym, tworzonym przeze mnie osobiście. Efekty wizualne już są i można oglądać, jednakże zanim będzie mogło to wszystko funkcjonować, jeszcze trochę czasu upłynie. Opanowanie obecnego chaosu, jeżeli chodzi o gospodarkę będzie jednym z największych wyzwań stawianych przez nowym Prezydentem - jestem jedną z tych osób, które z pewnością podołają wyzwaniu - warto wspomnieć, że większe porządki z wypłatami oraz podatkami zrobiłem już kilka tygodni temu ![]() 3. Wyrzucenie części prawa, które nie funkcjonują, bądź utrudniają życie - obecnie nie wymienię przykładów, jednakże czytając którąkolwiek ustawę, można się dopatrzyć takich kawałków.
Nie dość tego jednak, na zmianach prawnych nie zamierzam poprzestawać. Kolejnym celem jaki jest stawiany przed prezydentem jest aktywizacja polityki zagranicznej. Na szczególną uwagę zasługuje nawiązanie relacji dyplomatycznych z Księstwem Sarmacji, aktywizacja współpracy z Republiką Bialenii oraz próba ocieplenia relacji z Republika Suderlandu - próby rozmów podejmę, jednakże raczej wątpię w ich owocność. Dodatkowo warto również nawiązać relacje z innymi państwami - szczególnie z Rzeczpospolitą Obojga Narodów, Królestwem Dreamlandu. Polityka zagraniczna przyłoży również pewną wagę do nowych tworów pojawiających się w mikroświecie i oceniając szansę na ich owocność - wspierać, bądź ignorować nowe państwa na arenie mikronacyjnej. Jednym z mniejszych postulatów jest również wprowadzenie tzw. "dobrych nawyków" w administracji Rady Ministrów oraz Kancelarii Prezydenckiej - m.in. archiwum urzędników, w którym będą przedstawione urzędy oraz kolejne osoby je pełniące, razem z czasem rozpoczęcia i zakończenia posługi. Ułatwi to m.in. wypłatę wynagrodzeń, jak również przeglądanie historii urzędników. No i ostatnie - powtarzające się wszędzie, aczkolwiek bardzo ważne - będę pilnował, aby składane wnioski zostały rozpatrywane i realizowane tak szybko, jak to możliwe. Nie mogę obiecać, że będą realizowane natychmiast, jednakże będę się starał, aby było to czynione jak najszybciej,
Dodatkowo muszę podkreślić coś, co niekoniecznie spodoba się części wyborców - swoje decyzję będę opierał na wartościach ateistycznych, a argument godzenia w przekonania religijne nie będą mnie niestety przekonywać. Szanuję osoby wyznające inną wiarę aniżeli ja, jednakże nie mogę pozwolić, aby religia, bez względu na to, która jest wyznawana przez poszczególne osoby kierowała moimi decyzjami. Dlatego też właśnie na wartościach ateistycznych - etyce, empatii, kulturze osobistej, zdrowym rozsądku i trzeźwym umyśle oparte będą moje rządy w Federacji Nordackiej.
Na chwilę obecną to tyle. Zachęcam do zadawania pytań, jak również wrzucenia do urny wyborczej kartki z "X" przy KW TERAZ MOJA. Mam nadzieję, że zobaczymy się również na debacie prezydenckiej w VTP!
TerazTWOJAkolej na dobrą decyzję. Głosuj na [size=200]KW TERAZ MOJA[/size]
RE: KW TERAZ MOJA - Leszek Ebe-Grüner - 21 Lip 2019 Przypominam, że decydujący wpływ miały podpisy mój, Arcadia i Kaspara Waksmana, jak chodzi o cały ten projekt. Bez tych podpisów nie było by, ani UTN, ani FN. RE: KW TERAZ MOJA - Adam Aleksander II - 21 Lip 2019 A jaki ma to związek z przedstawionym wyżej programem? Mnie osobiście interesuje Pański pogląd na armię Federacji. RE: KW TERAZ MOJA - Alfred Fabian - 21 Lip 2019 Cytat:Mnie osobiście interesuje Pański pogląd na armię Federacji. Szanowny Janie Nie ukrywam, że kwestia wojskowości nie jest moją mocną stroną. Uważam, że na chwilę obecną wojsko Federacji Nordackiej funkcjonuje dobrze, nie zamierzam w nie ingerować i zamierzam nadać całkowicie wolną rękę Marszałkowi Sił Zbrojnych. Będę ingerował jedynie, gdy będzie to konieczne.
Cytat:Przypominam, że decydujący wpływ miały podpisy mój, Arcadia i Kaspara Waksmana, jak chodzi o cały ten projekt. Bez tych podpisów nie było by, ani UTN, ani FN. Szanowny Leszku
Myślę, że w trakcie rozmowy na Discordzie rozwiałem wątpliwości
![]() |