Związek Winkulijski
I Sesja Zgromadzenia Ogólnego MKO w Gaudium - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Kraje Koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Dział: Dependencje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=945)
+---- Dział: Nowa Winkulia (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=18)
+----- Dział: Miasto Stołeczne Jugowice (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=152)
+------ Dział: Międzyprowincjonalny Komitet Olimpijski (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=302)
+------ Wątek: I Sesja Zgromadzenia Ogólnego MKO w Gaudium (/showthread.php?tid=1142)

Strony: 1 2 3

I Sesja Zgromadzenia Ogólnego MKO w Gaudium - Henryk Wespucci - 04 Lip 2019

I Sesja Zgromadzenia Ogólnego MKO w Gaudium
[Obrazek: MKOLogo.png]

Na kilkanaście minut przed godziną 19:00, czyli czasem, gdy miała się oficjalnie rozpocząć sesja Zgromadzenia Ogólnego, na sali, gdzie miała odbywać się sesja było już tłoczno. Przedstawiciele prowincji, delegaci, członkowie MKO, pracownicy mediów, które będą śledzić ustalenia na zjeździe. A wszystko to tutaj, w stolicy Doctrino-Brandii - Gaudium. To właśnie tutaj miały zapaść pierwsze wspólne, a więc ważne decyzje MKO-lu. Na sali panowało jeszcze rozluźnienie, jednak już chwilę później, bo o godzinie 19:00 wszyscy wyciszyli się. Na mównicę wkroczył tymczasowy Przewodniczący Komitetu - Henryk Wespucci. Poprawił jeszcze tylko mikrofon, sprawdził czy działa. Następnie rzekł do wszystkich zgromadzonych:

Szanowni Państwo!
Na wstępie mojego przemówienia, chciałbym bardzo gorąco podziękować za przybycie. Witam bardzo serdecznie przedstawicieli władz centralnych, przedstawicieli prowincji. Równie serdecznie pragnę przywitać obywateli, którzy zdecydowali się tutaj przybyć. Dziękuję także, za obecność sportowców, przedstawicieli związków sportowych, oraz przedstawicieli mediów. Dziękuję że odpowiedzieliście w ten sposób, na zaproszenie MKO-lu i bierzecie udział w tym wydarzeniu.

Jesteście tutaj - mam taką nadzieję - dlatego, że nie jest obojętny Wam stan sportu w Federacji Nordackiej. Dlatego, że chcecie być częścią czegoś większego, co pomoże mu się rozwinąć. Wspólnie napędzać aktywność na sportowych arenach naszego kraju. Sport, podobnie jak kultura tworzą tą otoczkę państwa wirtualnego. Nie możemy o nim zapominać, podobnie jak o kulturze, ograniczając się wyłącznie do biurokracji i polityki. Wielokrotnie wiele wydarzeń i inicjatyw o charakterze sportowym pokazywały, że potrafią napędzać aktywność państwa w sposób długofalowy. Dlaczego zatem nie mielibyśmy rozwijać sportu, jeśli dodatkowo przynosiłoby to nam wymierne korzyści w postaci aktywności, o której tak często mówi się?

Obecnie sport w Federacji Nordackiej jest trochę zapuszczony. Brakuje mu tej różnorodności, dlatego tym bardziej ucieszyłem się, gdy dziś rano spostrzegłem informacje na temat urządzanego w Egvallandzie (nazwy starostwa niestety nie pamiętam) wyścigu wielbłądów. Jest to coś innego, coś czego jeszcze u nas nie było. Aktualnie głównym ogniwem sportu w Federacji Nordackiej jest piłka nożna, a dokładniej Egvallandzka Liga Piłkarska, administrowana przez Egvallandzki Związek Sportowy tj. Szanownego Pana Kardacza. Moim marzeniem jest danie ludności czegoś więcej. Nie mówię oczywiście, że założenia tej ligi piłkarskiej i ogólnie v-piłki są złe. Nic bardziej mylnego, jednak nie angażuje ona sportowo wszystkich, zainteresowanych sportem. Nie wszystkich interesuje piłka, liczba drużyn jest ograniczona. Powinniśmy my, jako Międzyprowincjonalny Komitet Olimpijski nieść powiew zmian, różnorodności w sporcie. MKO-l nie zrobi tego jednak sam. Potrzebuje on pomocy, partnerów! Dlatego też, zostaliście tutaj zaproszeni! Wspólnie obradując opracujmy mapę drogową, dla rozwoju federacyjnego sportu. Niemniej, oficjalnie otwieram I Sesję Zgromadzenia Ogólnego Międzyprowincjonalnego Komitetu Olimpijskiego.

Wespucci zszedł z mównicy, siadając na swoim miejscu. Niektórzy z delegatów wstali nawet, klaskając przy tym Prezydentowi Komitetu. Tymczasem członkowie sesji zostali zaproszeni, przez spikera do zabrania głosu.

RE: I Sesja Zgromadzenia Ogólnego MKO w Gaudium - Leszek Ebe-Grüner - 04 Lip 2019

Ja powiem tak. Myślałem nad koszykówką i też nad wyścigami NASCAR-u, ale kto na takie coś byłby chętny? No bardzo mało osób, dlatego nic dziwnego że tylko piłka nożna jest u nas na topie. Oczywiście popieram że v-piłki są złe, ale jest to jedyna póki co forma popularna w Nordacie.

Podpisuje:
Wiceprezes FZP Leszek Roskohard

RE: I Sesja Zgromadzenia Ogólnego MKO w Gaudium - Artur Kardacz - 04 Lip 2019

Na mównicę wszedł prezes Egvallandzkiego Związku Sportowego, Artur Kardacz. Wyciągnął z kieszeni niewielką karteczkę i położył na blacie mównicy, po czym założył okulary i zaczął mówić.

Witam Delegatów! Pan Przewodniczącego oraz wszystkich tutaj zebranych!

Cieszę się że wreszcie ktoś zdecydował się na utworzenie organizacji która rozwinie sport w całej Federacji. Jak mówił mój poprzednik sport w naszym kraju ogranicza się tylko do v-piłki. Dyscyplina ta rozwinięta jest na dość dobrym poziomie, mamy własną ligę która cały czas się rozwija i dostarcza emocji widzom. Utworzony został Federacyjny Związek Piłkarski, nasza reprezentacja zaliczyła debiut na v-mundialu. Mimo tak dobrych wyników w tej dziedzinie brakuje nam zróżnicowania na rynku sportowym. Wiemy doskonale że nie wszyscy są tutaj fanami piłki nożnej więc musimy znaleźć nowe dyscypliny które rozwiną nasz kraj pod względem sportowym i zapewnią rozrywkę tym, którzy nie interesują dyscyplinami oferowanymi w tej chwili. 

Pragnę złożyć deklaracje że Egvallandzki Związek Sportowy służy pomocą w rozwoju MKO. Zachęcam do pomocy również inne prowincję kraju, bo to nie jest sprawa tylko Volkianu czy tam RZP. To jest sprawa nas wszystkich!

Dziękuję

RE: I Sesja Zgromadzenia Ogólnego MKO w Gaudium - Harrison Wells - 04 Lip 2019

Szanowni  delegaci, panie przewodniczący oraz wszyscy zgromadzeni goście 

Cieszę się iż dane mi jest tu dziś przemawiać w tak ważnej sprawie. Powstanie MKO to ogromny krok na przód w rozwoju sportu w całej Federacji.
Mimo iż sam niespecjalnie interesuje się sportem to chętnie wesprę każde działania które mogą pozytywnie wpłynąć na rozwój federacji. Dobrze było by rozwinąć inne dyscypliny sportu oprócz piłki nożnej, szczerze spodobał mi się pomysł pana @"Leszek Roskohard" a konkretnie wyścigi samochodowe ale nie tylko NASCAR, ale np F1 jeżeli zająłby się ktoś kompetentny, ktoś kto kto ma wiedzę i chęci do organizacji czegoś takiego mogło by to zgromadzić wcale niemałą uwagę.
Tak jak wspominałem doświadczenie w sporcie mam niewielkie dlatego zostawiam to do oceny komuś kto się na tym zna. Nie mam nic więcej do dodania.

RE: I Sesja Zgromadzenia Ogólnego MKO w Gaudium - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 05 Lip 2019

Dzień dobry!
Jako prezes FZP pozwólę sobie zabrać głos w debacie.
Popieram zdanie moich popredników, potrzeba cos więcej nic tylko v-piłka.
Proponuję zawody w lekkoatletyce.
Jako prezes FZP jestem gotowy pomóc rozwojowi MKO.

RE: I Sesja Zgromadzenia Ogólnego MKO w Gaudium - Henryk Wespucci - 05 Lip 2019

Szanowni!

Bardzo dziękuję, że Szanowni Delegaci, w tym prezesi związków sportowych wypowiedzieli się w tej, jakby nie patrzeć palącej sprawie. Chciałbym jednak zwrócić uwagę, że jeszcze żadna prowincja, nie zgłosiła oficjalnie swojego członkostwa do MKOl. Może to wina złej polityki informacyjnej, prowadzonej przez Przewodniczącego Komitetu, może jednak strona jest po stronie prowincji?

Niemniej, podzielę się moimi spostrzeżeniami na ten temat, a dokładniej rozwoju sportu. Planowałem w najbliższym czasie (lub trochę dalszej perspektywie) zorganizowanie Igrzysk Nordackich, która według moich planów byłaby cykliczną imprezą sportową, wzorowaną na realnych Igrzyskach Olimpijskich (czyt. marną kopią wykonaną przez volkiańską kopiarkę VolkianenDrukenUndKopierenPapierenMachinen w wersji biurowej, super imprezy jaką są Igrzyska Olimpijskie). Zawody odbywałyby się co rok, w jednym z wybranych przez MKOl miast, które zgłosiłyby swoją kandydaturę. Podczas igrzysk przeprowadzono by zawody w wielu dyscyplinach m.in. lekkoatletyce, jeździectwie, pływaniu, kajakarstwie, wioślarstwie, jakiś haxball, podnoszenie ciężarów, może nawet szachy. Ogólnie mówiąc dosyć duży program olimpijski, wraz z towarzyszącymi wydarzeniami kulturalnymi tj. kulturalnym programem igrzysk. Takowa inicjatywa zarówno dałaby niezłego kopa sportowi, oraz dostarczyła wielu pobocznych wydarzeń narracyjnych, jak m.in. budowa obiektów olimpijskich, jakieś imprezy towarzyszące, ceremonia otwarcia, zamknięcia. Co szanowni delegaci, sądzą?

RE: I Sesja Zgromadzenia Ogólnego MKO w Gaudium - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 05 Lip 2019

Pomysł igrzysk był już przez Pana poruszany.
Ja jestem za, sądzę że w ten sposób zaprezentowali byśmy wiele sportów w jednym turnieju.

RE: I Sesja Zgromadzenia Ogólnego MKO w Gaudium - Leszek Ebe-Grüner - 05 Lip 2019

To wszystko zależy od kosztów takiego projektu. Proponuje by rząd dofinansował te, jakże ważne igrzyska, które prawdopodobnie będą jedyną popularną u nas imprezą poza piłkarską. Co do miast, to proponowałbym robić głosowania na miasta i te miasto które by uzyskało najwięcej głosów przez zarząd MKO, to zostało by gospodarzem takich igrzysk olimpijskich.

Co do sportów, myślę że z 20 sportów, byłoby wystarczająco liczbą, aczkolwiek jestem otwarty na opinie innych. Co do moich propozycji to by były takie w tym sporty:
a)sporty nie lekkoatletyczne:
-Wyścigi Konne(niegdyś popularny sport w Ardemii)
-Siatkówka
-Koszykówka
-Tenis Ziemny
-Boks
-Podnoszenie Ciężarów
-Tenis Stołowy
-Hokej
-Kolarstwo
-Wioślarstwo
b)Sporty lekkoatletyczne:
-Bieg na 100 metrów
-Bieg na 400 metrów
-Bieg na 5000 metrów
-Bieg Maratoński
-Bieg na 110 metrów przez płotki
-Sztafeta 4x400 metrów
-Skok w dal
-Skok wzwyż
-Skok o tyczce
-Rzut młotem

Ponadto mam jedno pytanie. Czy można reprezentować dany region, czy to musi być koniecznie prowincja?

RE: I Sesja Zgromadzenia Ogólnego MKO w Gaudium - Henryk Wespucci - 06 Lip 2019

Delegaci!

Dziękuję za te opinie. Na temat samego programu olimpijskiego, będziemy jeszcze kandydować. Ja jednak pragnę poinformować, że w związku z tym, że czas nas goni, postanowiłem ułożyć procedurę zgłaszania kandydatur miast, chcących gościć to wspaniałe wydarzenie sportowe. Wszystkie ważne informacje są zawarte w poniższym załączniku. Pragnę poinformować dodatkowo, że w razie jakichkolwiek pytań służę pomocą.

RE: I Sesja Zgromadzenia Ogólnego MKO w Gaudium - Henryk Wespucci - 13 Lip 2019

Szanowni delegaci!

Pragnę przypomnieć że wraz z końcem dnia jutrzejszego (14.07.2019 r.), upływa termin zgłasza kandydat miast chcących ubiegać się o goszczenie Igrzysk Nordackich. Wszystkie informacje szczegółowe znajdują się w pliku, załączonego do postu powyżej (procedura mkol.pdf). W razie pytań, proszę znaleźć mnie na discordzie, lub pytać na priv.