![]() |
|
samorząd i starostwa - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=187) +---- Wątek: samorząd i starostwa (/showthread.php?tid=1135) Strony:
1
2
|
samorząd i starostwa - Erik Otton von Hohenburg - 04 Lip 2019 Już jakiś czas temu planowałem zainicjować dyskusje na tema przyszłości naszych podprowincji i wogóle idei samorządności w Egvalandzie. Wpierw jednak postanowiłem skorygować pewne przepisy w Ustawie o Zjednoczeniu Państwa, w celu usprawnienia działań administracyjnych — stosowny projekt został już w Izbie Poselskiej złożony. Wracając do tematu, w świetle ustawy zasadniczej i UOZP mamy trojstopniowy podział administracyjny oraz starostwa formalnie nie będące częścią samorządu terytorialnego. Pozostaje nam zadać pytanie czy starostwa powinny przejąć rolę tła na którym będzie rozgrywała się narracja, kosztem prowincji? czy w takim wypadku istnienie podprowincji ma sens? da się to wszystko jakoś wogóle pogodzić?
RE: samorząd i starostwa - Artur Kardacz - 04 Lip 2019 Czy starostwa mają stać się jednostką przewodząca w naszej narracji? Nie, narrację powinny określać podprowincje a starostwa w jakiś sposób muszą się dostosować. Oczywiście nie mówimy tutaj o pełnym wzorowaniu, wystarczy aby narracja w starostwie nie odbiegała zbytnio od tej prowadzonej w podprowincji np. w Ughtu - Saracenna mamy pustynie, muzułmanie itp. nie może więc dojść do sytuacji że w starostwie Al - Aleman będziemy mieli klimat mroźny i wikingów. Starostwa są dość małą jednostką samorządową i mogą pozwolić sobie na mały skok w bok, jednak ten skok nie może być zbyt duży. RE: samorząd i starostwa - Fazil Emre - 04 Lip 2019 Starostwa muszą mieć dużą autonomię! RE: samorząd i starostwa - Artur Kardacz - 04 Lip 2019 (04 Lip 2019, 20:46:30)Fazil Emre napisał(a): Starostwa muszą mieć dużą autonomię! Niestety ale nie mogę zgodzić się tutaj z Sułtanem. Od początku tego pomysłu starostwa miały mieć mniejszą autonomię niż podprowincje które to de facto budują nasz kraj. RE: samorząd i starostwa - Fazil Emre - 04 Lip 2019 A głównym nurtem przewodnim jest bliski wschód. Powinniśmy zastanowić się nad tym. Własne spojrzenie w lustro i autorefleksja. RE: samorząd i starostwa - Artur Kardacz - 04 Lip 2019 Sądzę że tylko w Sułtana starostwie głównym nurtem przewodnim jest bliski wschód. Jak już napisałem wyżej satrostwa nie mogą mieć takiej samej autonomi jak podprowincje. RE: samorząd i starostwa - Fazil Emre - 04 Lip 2019 Nie, brat Erik również oddany Allachowi jest. Choć imię i nazwisko nadać mu trzeba nowe. RE: samorząd i starostwa - Artur Kardacz - 10 Lip 2019 Wznawiam temat, trzeba ustalić jak mają działać starostwa żeby nakierować i pokazać innym obywatelem Egvallandu, którzy to będą chcieli mieć starostwo, pod jakim kątem mają je rozwijać i przede wszystkim jakie mają prawa. Ważne to są rzeczy do ustalenia bo zapobiegniemy takim sytuacjom jakie miały miejsce (każdy wie przez kogo). RE: samorząd i starostwa - Erik Otton von Hohenburg - 10 Lip 2019 Stosowny poradnik został już przygotowany — zatem wystarczy zajrzeć. Inną sprawą jest czy nie powinniśmy zaostrzyć przepisy odnośnie przyznawania ziem, np. minimum pół roczny staż w państwie, uzyskanie jakiegoś tytułu - aby mieć pewność, że mamy do czynienia z osobą zdolną do prowadzenia narracji w starostwie na akceptowalnje wysokim poziomie? Możliwość szybkiego uzyskania możliwości pełnienia prestiżowych funkcji w prowincji nie zachęca do imigracji jak widać.
Jestem przeciwny ograniczaniu nowych włodarzy i zmuszania ich do tego aby przystosowali się w zupełności do klimatu panującego w określonej prowincji — każdy powinnien mieć swobodę decydowania o tym w jakim kierunku będzie rozwijać się jego kawałek Egvallandu, sami wszakże jesteśmy jednym wielkim i dziwnym zlepkiem różnych klimatów i narracji — Uchastok wprowadził mieszankę polskich i rosyjskich klimatów, AvdE nieco niemieckich smaczków, AFvTD próbował nawet zagospodarować tereny Winkulii na terenie UTN wprowadzając tam klimaty afrykańskie, ty Arturze wprowadzileś tam klimaty absolutycznej monarchii jaka do teraz panuje w Netopi, zaś ja tylko "odkopałem" parę pamiątek po państwach z początku tej dekady, Saracenny, Neb Tawi, Al-Aleman, Izborii, Czarnego Kraju itd. i dotego dodałem trochę klimatu południowej Afryki. Zatem w żadnym wypadku nie bedą przeszkadzać mi wikingowie w sąsiedztwie mojego lenna
Warto byłoby jednak stworzyć jakąś ustawę, która dawałaby starostwom możliwość uzyskania chociażbu skromnego dochodu w formie jakiegoś podatku, lub comiesięcznej subwencji.
RE: samorząd i starostwa - Artur Kardacz - 10 Lip 2019 A widzisz ja pisałem i pisałem że nie można od tak przyznawać starostwa. Tak więc trzeba ustalić jakieś wymogi co to przyznawania (tak jak w Netopi przyznawane są od tytułu) tak i musi być w Starowinkuli. Co do klimatów starostw to jednak mam odmienne zdanie. Fakt mamy starostwa Al - Aleman (kultura muzułmańska) ale znajduje się w regionie który takiej narracji/kulturze odpowiada, tak samo Netopia. Więc nie można za bardzo odbiegać od tego co jest w danym regionie, oczywiście można pozwolić na trochę szaleństwa ale z umiarem. |