Związek Winkulijski
I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33)
+----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536)
+----- Wątek: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] (/showthread.php?tid=1026)

Strony: 1 2 3 4 5

I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Erik Otton von Hohenburg - 25 Cze 2019

P.O Prezydenta Egvallandu Erik Otton von Hohenburg zjawił się na uroczystym posiedzeniu Izby Poselskiej I Kadencji. Zgodnie z uchwaloną konstytucją obradom Izby Poselskiej przewodniczyć będzie Wiceprezydent Aris Kostas. W związku z określonymi w konstytucji Egvallandu kryteriami w Izbie Poselskiej znalazło się 427 posłów Stronnictwa Polityki Realnej (partii Erika Ottona von Hohenburg) oraz 48 posłów Stronnictwa Netopskiego (partii JKM Artura Kardacza von Hohenburg). Pierwszym zdaniem Wysokiej Izby będzie dokonane wyboru nowego Prezydenta Egvallandu oraz uchwalenie regulaminu Izby Poselskiej. 

RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Aris Kostas - 25 Cze 2019

W sali posiedzeń Izby Poselskiej zjawił się Wiceprezydent Egvallandu - Aris Kostas. Zasiadł on na fotelu przewodniczącego Izby i zaczął mówić:
- Otwieram I posiedzenie Izby Poselkiej Egvallandu. Witam wszystkich posłów oraz posłanki! Na podstawie złożonego wczoraj przez Stronnictwo Polityki Realnej wniosku, zaczniemy posiedzenie od odśpiewania hymnu Egvallandu. Proszę powstać!
Wszyscy posłowie powstali i odśpiewali hymn. Po hymnie odezwał się znowu Kostas:
- Dziękuję, proszę usiąść. Teraz przejdziemy do punktu pierwszego planu I posiedzenia Izby Poselskiej. Zgodnie z artykułem 12 Konstytucji Egvallandu z dnia 24 czerwca 2019 roku, wyboru Prezydenta Egvallandu dokonuje Izba Poselska. Teraz poproszę przedstawiciela Stronnictwa Polityki Realnej, aby przedstawił kandydaturę na ten urząd.

RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Erik Otton von Hohenburg - 25 Cze 2019

Wysoka Izbo!

Stronnictwo Polityki Realnej zgłasza kandydaturę Arisa Kostasa na urząd Prezydenta Egvallandu.

(-) EOvH

RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Artur Kardacz - 25 Cze 2019

Wysoka Izbo!
Wiceprezydencie!

Stronnictwo Netopskie nie wysuwa żadnej kandydatury na urząd Prezydenta Egvallandu.

RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Aris Kostas - 25 Cze 2019

- Rozpoczynamy głosowanie. Pytanie brzmi: kto jest za kandydaturą Arisa Kostasa na stanowisko Prezydenta Egvallandu?
Posłowie przez chwilę oddawali głosy za pośrednictwem systemu elektronicznego. Po chwili wyniki wyświetliły się na ekranie:
ZA: 470
PRZECIW: 0
WSTRZYMAŁO SIĘ: 5

- Zgodnie z wynikami Prezydentem Egvallandu zostaje Aris Kostas, czyli ja!
Na sali rozległy się brawa, po chwili Kostas zszedł na mównicę i zaczął mówić:

Cytat:[size=125]„Obejmując z woli Narodu urząd Prezydenta Egvallandu, uroczyście przysięgam, że dochowam wierności postanowieniom Konstytucji, będę strzegł niezłomnie godności Narodu, niepodległości i bezpieczeństwa Państwa, a dobro Ojczyzny oraz pomyślność obywateli będą dla mnie zawsze najwyższym nakazem. Tak mi dopomóż Bóg." [/size]
Po przysiędze rozległy się ponowne oklaski i wiwaty. Prezydent Kostas ogłosił zaraz po tym, iż Wiceprezydentem zostanie Erik Otton von Hohenburg. Kostas po przemowie wyszedł z sali posiedzeń parlamentu i udał się do Pałacu Prezydenckiego.

RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Erik Otton von Hohenburg - 25 Cze 2019

Wysoka Izbo! 

W związku z objęciem funkcji Wiceprezydenta postanowiłem skorzystać z tytułu przysługującego mi prawa do kierowania pracami Izby Poselskiej postanawiam zaprezentować i równocześnie oddać pod debatę projekt ustawy zgłoszonego przez klub parlamentarny Stronnictwa Polityki Realnej o tytule Regulamin Izby Poselskiej. Niniejszy projekt ustawy jest w zasadzie tylko dostosowaną do naszej formy ustrojowej wersją Regulaminu Ekklezji jaka obowiązywała w czasie Świętego Cesarstwa Athos, i którego autorem jest obecny Król Netopi JKM Artur Kardacz von Hohenburg. Biorąc pod uwagę charakter naszego lokalnego parlamentaryzmu, bardziej szczegółowe regulacje zdają się być zbędne. 

--------------------------------------------------------------------------

Ustawa Izby Poselskiej z dnia .... czerwca 2019 r. 
Regulamin Izby Poselskiej

Art. 1.
Głosowania, posiedzenia i debaty ropoczynać może tylko i wyłącznie Wiceprezydent lub Prezydent w jego zastępstwie.

Art. 2.
Głosowanie automatycznie zakończy się jeśli głos odda 100% posłów.

Art. 3.
Poprawki i autopoprawki należy zgłaszać w czasietrwania debaty. 

Art. 4.
Każdy z posłów może oddać jeden głos za/przeciw lub się wstrzymać.

Art. 5.
Obywatele mają prawo do zgłaszania projektów podlegających debacie/głosowaniu podczas posiedzenia Izby Poselskiej. 

Art. 6.
Projekt musi być zaakceptowany przez Wiceprezydenta aby mógł zostać poddany debacie/głosowaniu. 

Wiceprezydent może oddać projekt spowrotem do autorów z przyczyn technicznych. 

Art. 7.
Maksymalny czas trwania debaty/głosowania to 14 dni. Przewodniczący ma prawo przedłużyć czas trwania debaty/głosowania maksymalnie do 7 dni.

Art. 8.
W razie odwołania Wiceprezydenta jego obowiązki przejmuje Prezydent.

Nie wnoszę żadnych poprawek ze swojej strony. Jedynie może warto zastanowić się nad artykułem pozwalającym wcześniej zakończyć głosowanie gdy głos odda 2/3 obywateli.

Artur Kardacz napisał(a):Nie wnoszę żadnych poprawek ze swojej strony. Jedynie może warto zastanowić się nad artykułem pozwalającym wcześniej zakończyć głosowanie gdy głos odda 2/3 obywateli.

Można dodać tylko ja widzę pewne problemy natury prawnej i technicznej. Pierwszym problemem jest fakt, że prawo głosu w Izbie Poselskiej ma tylko ograniczona liczba obywateli mających reprezentacje w Izbie Poselskiej - zatem należy doprecyzować o jakich obywateli chodzi. Drugim problemem jest fakt, iż liczba głosów przysługująca poszczególnym obywatelom jest bardzo zróżnicowana i wtedy cały nasz obecny ustrój nie ma wogóle racji bytu. No bo nawet jeżeli zmienimy słowo "obywatele" na "starości", to może wystąpić sytuacja w której np. obywatel X posiada 40% głosów w Izbie Poselskiej i zagłosuje za jakąś ustawą, a obywatel Y 10% i zagłosuje przeciwko jej przyjęciu. W takim wypadku obywatel Z posiadający ½ wszystkich głosów w Izbie i którego głos może teoretycznie zaważyć na przyjęciu bądź też odrzuceniu ustawy nie będzie musiał być wogóle brany pod uwagę gdy Wiceprezydent chcąc zapewnić  pomyślny dla siebie wynik głosowania poprostu użyje tego przepisu. Sytuacja nie wygląda ciekawie nawet w momencie gdy przepis ten będzie odnosić się do narracyjnych posłów, miejmy na uwadze fakt, że pominięcie opozycji w udziale w głosowaniu na mocy takiego przepisu może jedynie zniechęcić do kontynuowania udziału w zabawie prawdziwych obywateli (którzy mogą stanowić większość naszej ludności).

Oczywiście chodzi mi o realnych obywateli (mających prawo głosu w Izbie Poselskiej). W przypadku  gdzie Aris oraz ja zagłosujemy "za" danym projektem, wasz głos nie będzie miał tak naprawdę znaczenia. Oczywiście mówimy tutaj o skrajnych przypadkach gdzie danego obywatela nie ma przez dłuższy czas. Myślę że taka "furtka" zapobiegnie bezsensownemu czekaniu aż dany obywatel odda głos.

To zależy od długości głosowania, niniejszy projekt zakłada że głosowanie może być niedłuższe niż 14 dni, ale za to nie precyzuje ile musi trwać minimalnie (swoją drogą można właśnie taki przepis dodać). Wydaje mi się że państwo może poczekać dzień lub nawet trzy na uchwalenie ustawy.