![]() |
|
Kryzys aktywnościowy - debata obywatelska - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33) +----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536) +------ Dział: Ciastkarnia u Palpatajna (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=47) +------- Dział: Dyskusje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=40) +------- Wątek: Kryzys aktywnościowy - debata obywatelska (/showthread.php?tid=1012) |
Kryzys aktywnościowy - debata obywatelska - Waksman - 24 Cze 2019 [pap=prez]Obywatele Federacji! Jak wszyscy dobrze wiemy i widzimy, nasz kraj znalazł się w tragicznej pozycji. Zaledwie kilka postów dziennie od jakiegoś tygodnia w porównaniu do tych 70 dziennie jakiś miesiąc temu przyprawia mnie o wielki smutek. Nie możemy na tą chwilę stwierdzić, że nasz kraj upada, bo w mojej opinii do tego jeszcze daleko. Ale jestem pewien tego, że jeśli taki stan długo się utrzyma, to doprowadzi to w końcu do tzw. "zaorania" Federacji Nordackiej. Z tego powodu wzywam Was, obywateli Federacji, do rzucania wszelakich pomysłów, które: a) zaangażują większość/wszystkich obywateli FN, b) wygenerują aktywność, która utrwali się na kolejne tygodnie, c) będą ciekawe dla gości odwiedzających nasze forum. Ja osobiście planuje pewne wydarzenie, które na tą chwilę jest tajemnicą. Oprócz tego, na dniach pojawi się szczegółowa prognoza pogody opracowana przez MIMR, która opisze zbliżającą się ekstremalną pogodę w FN oraz wschodniej Bialenii (więcej w artykule na stronie głównej - KLIK!). Może jakiś konkurs? Widziałem jakiś w Egvallandzie - na dniach sam mam zamiar wziąć w nim udział. A może ktoś ma pomysł na fajne wydarzenie narracyjne? A może jakąś fajną sesję roleplay'u na forum? Podzielcie się z pozostałymi obywatelami swoimi pomysłami w tym wątku. Obywatele! Federacja Was potrzebuje! /-/ III Prezydent Federacji Nordackiej
Kaspar Waksman[/pap]
RE: Kryzys aktywnościowy - debata obywatelska - Artur Kardacz - 24 Cze 2019 Osobiście uważam że każdy kto narzeka że państwo upada, nie ma co robić, zdychamy itp. powinien ruszyć swoje siedzenie i napisać te kilka postów. To nie jest wcale problem zorganizować coś ciekawego.... wystarczy napisać post o pogodzie, budowę miasta czy też wstawić jakiś artykuł na stronie głównej. Takie narzekanie nie zmieni nic. Moja aktywności była niska ostatnimy czasy ale od dziś wraca wszystko do normy i postaram się podnieść naszą aktywność. RE: Kryzys aktywnościowy - debata obywatelska - Waksman - 24 Cze 2019 Zgadzam się z Panem w 100%. Mówiąc szczerze nawet nie zauważyłem, że Pańska aktywność spadła. Co chwila widziałem jakiś post Pana autorstwa, co bardzo mnie cieszyło. Zaś moja aktywność ostatnio baaaaardzo spadła. Było to spowodowane zakończeniem szkoły oraz częstymi wyjazdami. Jednakowoż z racji ich zakończenia, tak Jak Pan, powoli wracam do pełnej aktywności. Ogromnie dziękuję za deklarację pomocy. Każda osoba się przyda! To prawda, że najczęściej osoby najbardziej narzekające na stan kraju, najmniej w nim robią. Na Discordzie naszego kraju co jakiś czas przewijały się wypowiedzi typu "nic się tu nie dzieje", "upadamy". Mam taki krótki apel do tych osób - tak jak mówi Pan Artur - zamiast narzekać, ruszcie cztery literki i napiszcie chociaż te kilka postów. RE: Kryzys aktywnościowy - debata obywatelska - Erik Otton von Hohenburg - 24 Cze 2019 Artur Kardacz napisał(a):Osobiście uważam że każdy kto narzeka że państwo upada, nie ma co robić, zdychamy itp. powinien ruszyć swoje siedzenie i napisać te kilka postów. To nie jest wcale problem zorganizować coś ciekawego.... wystarczy napisać post o pogodzie, budowę miasta czy też wstawić jakiś artykuł na stronie głównej. Takie narzekanie nie zmieni nic. [...] Częściowo zgadzam się z powyższym stwierdzeniem, jednak ten tok rozumowania nie wyjaśnia właściwych przyczyn braku aktywności wśród obywateli. Zamiast spoglądać krytycznym okiem na osoby narzekające na obecną sytuację w FN lub poprostu nie piszące postów na forum z jakiś powodów, zastanówmy się się lepiej co jest bezpośrednią przyczyną ich "oporów". Łatwo jest przecież napisać, że obywatel X powinien pisać więcej postów na forum, to wtedy Federacja Nordacka zostanie uratowana hip hip hurra! Ja skałaniałbym się ku stwierdzeniu, że obecna narracja lub też w jakimś stopniu forma państwa jest dla naszych obywateli poprostu nieatrakcyjna. W krajach Federacji praktycznie nic się nie dzieje zatem zastanówmy się co państwo może zaoferować aktywnym działaczom samorządowym? może odznaczenia, może tytuły honorowe adekwatne do republikańskiego ustroju? Może należy wykreować nową narracje w niektórych prowincjach, rozwinąć "samorządy" miejskie? Nagradzać za inicjowanie dyskusji? Nie znam odpowiedzi na te pytania, za to wiem, iż należy szukać konkretnych propozycji dla ludzi którzy FN tworz, zrozumieć ich oczekiwania a na samym końcu oczekiwać od nich jakichkolwiek oznak aktywności. W tym miejscu zachęcam wszystkich przegladajacych do zastanowienia się nas tym czego od Federacji oczekuje i w jakiej dziedzinie jest w stanie się bez reszty poświęcić.
RE: Kryzys aktywnościowy - debata obywatelska - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 24 Cze 2019 Prawdą jest, że jednym z przyczyn braku aktywności jest brak narracji, zaangażowania etc. Chciałbym zwrócić uwagę na kolejną przeszkodę. Obecnie w prowincjach jest po 1,2 osoby. Oznacza to, że trudno np. prowadzenia parlamentu, co za tym idzie bezpośrednich zmian. Słyszałem propozycję pana Kamiljan pod pewnym wątkiem, głoszącym że należy połączyć parę mniej aktywnych prowincji, aby utworzyć jedną aktywniejszą, z większą liczbą obywateli, którzy będą wykazywać zainteresowanie tym co się dzieje. Obywatele Muratyki czy też Volkianu nie napiszą nic pod opisem budowy miasta w Egvallandzie, a obywatele Koribbi czy Dalerii (zakładając, że dostanie w FN) nie odpowiedzą nic na wątek o np. aktualnej sytuacji w np. Muratyce. Dlatego pannordatyzm to ciekawa propozycja. Dodatkowo brakuje integracji i wspólnej polityki między samorządami. Jeżeli każdy się po zamyka, to wtedy jedyne co będziemy wiedzieli to post co 2 dni, że jest sobie jakieś tam miasto, czy też coś zostało wybudowane. Ja sam taże wracam do aktywności mimo co przestrzegam, że od czwartku będę miał mały urlopik, ale postaram się ten urlop przeobrazić w małą narrację. RE: Kryzys aktywnościowy - debata obywatelska - Kamiljan de Harlin - 24 Cze 2019 Za czasów UTN lubiłem ciągle narzekać na to, jak bardzo nam spadła aktywność i jak nasze państwo chyli się ku upadkowi. W FN uczymy się na błędach Unii. Teraz nawet nie wspominam o tym, jak ma się aktywność w naszym kraju, po prostu piszę posty. Nie widzę sensu, abym miał się tutaj rozpisywać i szukać jakiegoś złotego środka, który w magiczny sposób przywróci nam witalność lub zapewni przypływ ogarniętych obywateli. Zamiast rozmyślać nad tym, jak wyjść z kryzysu, zapominam o jego istnieniu i działam w FN jak zawsze, jak gdyby nic się nie stało. Chciałbym sobie podziałać politycznie w Dalerii, prowadzić debaty nad nową konstytucją i przyszłością prowincji. Ale jak mam to robić, skoro nie wiem nawet, czy Daleria nie opuści FN? Jak ta cała sprawa z Arkadiuszem się uspokoi, to zapewniam, że będę aktywny w Dalerii. RE: Kryzys aktywnościowy - debata obywatelska - Adam Aleksander II - 24 Cze 2019 Po prostu są wakacje i ludzie spędzają więcej czasu ze znajomymi na świeżym powietrzu. RE: Kryzys aktywnościowy - debata obywatelska - Artur Kardacz - 24 Cze 2019 Grzegorz Szarak napisał(a): Obecnie w prowincjach jest po 1,2 osoby. Oznacza to, że trudno np. prowadzenia parlamentu, co za tym idzie bezpośrednich zmian. Zgodzę się że przy tak małej liczbie osób wszelkie narracje polityczne, prowadzenie parlamentu itp. jest ciężkie. Jednak taka mała ilość osób nie jest usprawiedliwieniem niskiej aktywności na innych płaszczyznach. W Egvalladzie mamy trzech obywateli, każdy angażuje się w życie kraju i patrząc na statystyki jesteśmy najaktywniejszym regionie w kraju mimo tego że mamy tyle samo obywateli co Koribia czy Muratyka. |