![]() |
|
Rozmowy na temat odznaczeń - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Rozmowy na temat odznaczeń (/showthread.php?tid=3644) |
RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 10 Sie 2023 Nie zgodzę się z królem. Jeżeli chcielibyśmy zrobić akt prawny zawierający wszystkie odznaczenia - pomyśl jak duży i niezgrabny byłby to dokument, jeśli dodamy załączniki z wizerunkami odznaczeń i beretkami... To byłby moloch. I jeśli chcielibyśmy dodać nowe odznaczenia - to co? Bawilibyśmy się w jakieś nowelizację. Dużo prościej, sprawniej i schludniej będzie po prostu ustanowienie jednego odznaczenia jednym aktem (dekretem królewskich albo uchwałą Trybuny). Dodatkowo ma to ten atut, że możemy ustanowić odznaczenia od razu jak się je zrobi, a nie czekać na zrobienie wszystkiego. Dlatego upieram się przy takim rozwiązaniu. RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 12 Sie 2023 Daję co udało mi się zrobić. Klasa 1. (SVG) - beretka (SVG) Klasa 2. (SVG) - beretka (SVG) Klasa 3. (SVG) - beretka (SVG) RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Mateusz Żmigrodzki - 12 Sie 2023 CUDEŃKO!
RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Albert Fryderyk de Espada - 12 Sie 2023 (12 Sie 2023, 19:19:54)Burek napisał(a): Daję co udało mi się zrobić. No i to jest złoto w najczystszej postaci. Szczerze ubolewam że w takie wielu przypadkach jeżeli ktoś tworzy już jakieś odznaczenia zapomina właśnie o baretkach które dla mnie są niemalże nieodłącznym elementem. RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 13 Sie 2023 Skoro wersję wizualną mamy gotową (najwyżej coś się poprawi) to może załatwmy sprawy nadawania. Jak napisał Mateusz - może być przyznany w obrębie jednej klasy tylko raz (trzymajmy się tego przy orderach, przy medalach etc. zobaczymy)
Może żeby dostać klasę wyższą trzeba by najpierw należeć do niższej? (najpierw trzeba by mieć klasę trzecią żeby przejść do drugiej, a drugą awansować do pierwszej). Myślę, że byłoby to dobre rozwiązanie (taki nasz mini odpowiednik sarmackiej drabinki honorowej, zresztą jak już ktoś dostanie najpierw klasę I to raczej nie będzie mu już zależeć na III). Nosiłoby się wtedy tylko insygnia (np. beretkę w sygnaturze) tylko najwyższej posiadanej klasy (oczywiście zwyczajowo, jak ktoś chce to może sobie wstawić co chce).
Honorarium - może 600 ren dla klasy I., 300 dla II., 100 dla III. Czyli w sumie (jeśli ktoś dojdzie do klasy I.) 1000 ren. Ustalenie stałej kwoty może też skłonić władze do ostrożnej polityki nadań (tak żeby ordery zachowały jakiś prestiż). Nie wiem czy przekonałem Króla w kwestii prawnej (czyli żeby nie robić jednej gigantycznej ustawy o odznaczeniach). RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Alfred Fabian - 13 Sie 2023 Generalnie, nadal uważam, że jedna dobrze sformatowana ustawa jest lepsza. Ograniczamy wtedy ich liczbę oraz mamy wszystko w jednym miejscu. Ale przekonuje mnie fakt, że minie jeszcze sporo czasu, zanim ogarniemy wszystkie odznaczenia, a tak moglibyśmy już zacząć je nadawać więc tak, ostatecznie, głównie z tego powodu, daję się przekonać na oddzielne dekrety. Specjalnie zrobię w Dzienniku Praw specjalny dział na dekrety związane z ustanowieniem orderów, a w nim jeszcze dodatkowy na dekrety z nadaniami orderów. Porządek i hierarchia muszą być zachowane. Co do orderów, klasa, co do baretek... Mam wrażenie, że poziome pasy mogłyby być ciekawszym rozwiązaniem, natomiast obecne też są cudowne. Natomiast jeżeli chodzi o honorarium. Tak, myślę że kwoty 600-300-100 będą w porządku i jesteśmy sobie na to pozwolić, natomiast boję się, czy stawiając honoraria na tym poziomie dla Orderu Korony (który wydaje mi się, nie był i pewnie nie będzie tym najważniejszym orderem w Winkulii), to będziemy mieli wystarczający budżet na honoraria przy innych orderach (np. Orderze św. Szymona, który mam nadzieję też powstanie) RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 13 Sie 2023 (13 Sie 2023, 20:45:33)Alfred Fabian napisał(a): Generalnie, nadal uważam, że jedna dobrze sformatowana ustawa jest lepsza. Ograniczamy wtedy ich liczbę oraz mamy wszystko w jednym miejscu. Ale przekonuje mnie fakt, że minie jeszcze sporo czasu, zanim ogarniemy wszystkie odznaczenia, a tak moglibyśmy już zacząć je nadawać więc tak, ostatecznie, głównie z tego powodu, daję się przekonać na oddzielne dekrety. Specjalnie zrobię w Dzienniku Praw specjalny dział na dekrety związane z ustanowieniem orderów, a w nim jeszcze dodatkowy na dekrety z nadaniami orderów. Porządek i hierarchia muszą być zachowane.Zawsze można zrobić spis odznaczeń (i przy okazji odznaczonych) żeby były w jednym miejscu. Wątpię żeby poziome pasy dobrze wyglądały. Patrząc na oko były by strasznie cienkie + te małe korony gorzej by się wkomponowywały. Powiedzmy, że przykładowo order św. Szymona miałby honorarium 1000 ren, myślicie, że budżet by wtedy wytrzymał? RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Alfred Fabian - 13 Sie 2023 Aktualnie na koncie Związku Winkulijskiego jest zgromadzone 25 tysięcy RENów (minus nagrody za v-Mundial, które musze w końcu wypłacić), czyli zostanie jakieś 15 tysięcy. Nie potrafię określić ile na oko zarabia skarb państwa w ciągu jednego miesiąca, więc myślę, że budżet by wytrzymał, ale orderów nie nadawalibyśmy szczególnie dużo w takim wypadku. Z drugiej strony, aktualnie i tak nie mamy za dużo możliwości spożytkowania waluty, więc może to jest dobry sposób na jej częściowe rozdystrybuowanie. RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 13 Sie 2023 Dobrze to może dla wyręczenia Was przedstawię szkic dekretu. Cytat:Dekret Królewski Cytat:Załącznik RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Alfred Fabian - 14 Sie 2023 Super. Pozwolę sobie to elegancko sformatować i opublikuję na dniach. |