Związek Winkulijski
Pytanie na temat korzeni kultur - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Inicjatywy i instytucje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Pytanie na temat korzeni kultur (/showthread.php?tid=3718)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Alfred Fabian - 29 Maj 2022

A, Tymoteusz Dostojewski dalej uzurpuje sobie prawa do władzy w różnych krajach. Akurat jego bym zignorował, chyba że faktycznie wygrał jakieś wybory.

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Albert Fryderyk de Espada - 29 Maj 2022

(28 Maj 2022, 21:36:14)Robert Drenin napisał(a): Nie do końca, ze względu na niski poziom aktywności Komendanta Makreli, a tak poza tym w ogóle zmienił się Prezydent Kucelgradu, który mimo wszystko też nie rozpoczął rozmów. Chyba, że Makrela nadal uważa się za głowę Kucelgradu, tyle że problemem jest to, że Dostojewski też zaczął się uznawać za głowę Państwa Kucelgradzkiego. To pytanie teraz jest takie, kto ma z nami negocjować.

Na razie, to w ogóle rozmowy utknęły na pewnej propozycji, którą chyba Makrela się zgodził, ale to i tak już po tym, jak Dostojewski uznał się za Prezydenta, a z kolei on jeszcze z nami niczego nie rozpoczął, ani nie zadecydował.

Dostojewski raczej nie będzie miał okazji o czymkolwiek już decydować, jakoś nie dziwi mnie fakt że gdy jakieś państwo się na nim pozna to albo go wywalają jak zrobiliśmy to w Muratyce lub go aresztują tak jak miało to miejsce w Bialenii. Abstrahując już od tego że prawie wywołał wojnę ZSKHiW z Winkulii.
Prosty wniosek jest taki że jemu nie warto ufać bo zawsze kończy się to katastrofą.

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Burek - 24 Wrz 2023

Jak tam badanie korzeni kultur? W ogóle mam takie pytanie - według jakiego w ogóle kryterium została zrobiona ta klasyfikacja? Językowego? Pochodzenia genetycznego? Kultury materialnej?

W kwestii języków (tylko tych na terenie Winkulii i najbliższej okolicy) zrobiłem taką klasyfikację - http://forum.winkulia.eu/showthread.php?tid=5258&pid=29806#pid29806 Jak kogoś to interesuje.

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - AleksanderNovak - 25 Wrz 2023

Swego czasu Harlin proponował dość dobry układ dla języków nordaty, możesz to obrać jako punkt odniesienia i kontekst. Troszeczkę ją zmodyfikowałem jednakże:

[*]RODZINA NORDACKA
  • PODRODZINA BATAWSKA
    • Grupa abachaska
      • Abachazowie

• Batawowie

• Kucelgradczycy

• Grupa winkulijska
      • Winkulijczycy

• Czarnokrajestańczycy

• Goruzini

• PODRODZINA SLAWIAN
    • Grupa południowa
      • Brodryjczycy

• Rosyjczycy

• Uhraińcy

• Repujerzy
    • Grupa północna
      • Wendowie

• Volkiańczycy

• Gazosławianie
      • Czesnoradczycy
      PODRODZINA KIRYMSKA
           -- Amatorzy     --  Kiriańczycy
  • Grupa germańska
    • Pruso-voximczycy

• Prusacy

• Ostlandyczycy

• Grupa innordzka
    • Doctrińczycy

• Brandowie

• Grupa voxlandzka
    • Rzymianie
    • Baradowie

• Kralkowie

• Iberowie

• Grupa Frydlandzka
    • Koribijczycy

• Muratykanie

[*]RODZINA SYERYESKA
  • Grupa kugarska
    • Darunalgalijczycy

• Kitaj-Kattarrijczycy

• Mekarigutyrijczycy

• Grupa kugaro-slawska
    • India-Mekarigutyrijczycy (Indianie)

• Hrymacy

• Grupa aldijska
    • Nowoazymutanie

[*]RODZINA SAMBANAFRYKAŃSKA
  • Grupa sambantujska
    • Bantu

• Sambańczycy

• Grupa semicka
    • Al-Rajnczycy

• Chicuabonga

• Alemańczycy

• Saaracenowie

• Osacy

• Grupa samundyjska
    • Busunga

• Katabongo

• Makumba

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Burek - 25 Wrz 2023

Tak było to wyżej w tym wątku, ale nie wiem czy to w ogóle dotyczy języków - znaczy może dotyczyć, ale ciężko stwierdzić co autor miał na myśli. Wiedziałem o tym wykazie, ale swoją klasyfikację postanowiłem zrobić inaczej. Jeśli chcesz - to mogę wyjaśnić rationale.

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - AleksanderNovak - 25 Wrz 2023

Cóż - narodowości są raczej analogiczne w klasyfikacji w stosunku do języków i współistniejące.

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Burek - 25 Wrz 2023

(25 Wrz 2023, 17:23:53)AleksanderNovak napisał(a): Cóż - narodowości są raczej analogiczne w klasyfikacji w stosunku do języków i współistniejące.
Można tak powiedzieć, ale narodowość to rzecz, na którą może składać się więcej niż język. Zależy od przyjętej definicji. Np. narodowość w sensie politycznym (obywatelstwo) niekoniecznie musi się pokrywać z narodowością w sensie etnicznym (kultura, język). Z tego co pamiętam to np. nie ma czegoś takiego jak język koribijski (nawet nie to, że nie jest opisany, tylko narracyjnie nie ma takiego języka). Więc nie wiem, niektóre rzeczy wskazywałyby, że ww. klasyfikacja została sporządzona na podstawie rodzin i grup językowych. No ale wtedy ja zrobiłbym to inaczej - jak zresztą roboczo to zrobiłem dla języków występujących w Winkulii.

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Alfred Fabian - 26 Wrz 2023

W sumie, dlaczego język winkulijski nie jest zaliczony do rodziny germańskiej?

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Burek - 26 Wrz 2023

(26 Wrz 2023, 22:33:53)Alfred Fabian napisał(a): W sumie, dlaczego język winkulijski nie jest zaliczony do rodziny germańskiej?

W klasyfikacji Harlina - nie wiem. W mojej klasyfikacji - nie ma grupy języków germańskich, jej odpowiednikiem jest grupa języków zaho-batawskich (nazwa robocza), do której zaliczyłbym też inne języki ala germańskie.

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Erik Otton von Hohenburg - 26 Wrz 2023

http://forum.winkulia.eu/showthread.php?tid=3718&pid=20111#pid20111 - być może z tego powodu.