![]() |
|
Mapa Winkulii - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Mapa Winkulii (/showthread.php?tid=4704) |
RE: Mapa Winkulii - Burek - 13 Wrz 2023 Mapa 1.2.0 - sam teren. Mapa 1.2.1 - teren, miasta, granice i oznaczenia dzielnic Mapa 1.2.2 - jw., tylko bez napisów z nazwami dzielnic Mapa 1.2.3 - jw., tylko bez granic dzielnic RE: Mapa Winkulii - Artur Kardacz - 14 Lis 2024 Poświęciłem kilka minut swojego życia, aby opracować bardzo uproszczoną mapę kolejową naszego państwa. Zanim jednak uznamy ją za oficjalną, chciałbym zasięgnąć opinii pozostałych obywateli naszego wspaniałego kraju. Mapa prezentuje się następująco: Zważywszy na to, że nasze państwo z przerwami istnieje od 2018 roku, śmiało możemy uznać, że pewna infrastruktura kolejowa już powstała. Dlatego budowa kolei od podstaw nie ma sensu (chyba że taki jest nasz cel). Na mapie naniosłem już istniejące linie oraz te, które planujemy zbudować w przyszłości. Centralnym punktem na naszej mapie kolejowej jest Nowe Miasto nad Widłą. Uczyniłem to miasto ogromnym węzłem kolejowym, ponieważ znajduje się ono mniej więcej w centrum kraju. Naturalnie, większość linii zmierza w tym kierunku. Tym sposobem skomunikowanych mamy większość miast i regionów naszego państwa. W przyszłości będziemy mogli jeszcze dokładniej scharakteryzować poszczególne połączenia, na przykład pod kątem prędkości lub przeznaczenia. Zanim jednak to nastąpi, musimy uzgodnić podstawy. Zachęcam zatem do zabrania głosu w tej sprawie. W szczególności liczę na opinię Ekscelencji @Mateusz Żmigrodzki , Prezesa Kolei Winkulijskiej. RE: Mapa Winkulii - Burek - 14 Lis 2024 Generalnie było kiedyś takie coś https://kustosz.stempel.org.pl/1045/99296258576875532.png RE: Mapa Winkulii - Mateusz Żmigrodzki - 14 Lis 2024 (14 Lis 2024, 22:00:11)Burek napisał(a): Generalnie było kiedyś takie coś https://kustosz.stempel.org.pl/1045/99296258576875532.png Dokładnie i - nie chcąc w żaden sposób uchybiać pracy JKM @Artur Kardacz - zazwyczaj Koleje Winkulijskie korzystały właśnie z tej mapy autorstwa JE Kaspara Waksmana (która jednak nie jest jego wyłącznym dziełem, z tego co wiem, to m.in. JE @Henryk Wespucci brał udział w jej tworzeniu). Też generalnie tworzy to jakiś komplementarny system, jak się spojrzy na tą mapę. RE: Mapa Winkulii - Artur Kardacz - 15 Lis 2024 Okej. Po prostu o istnieniu tej mapy nie miałem pojęcia. Skoro JE Henryk brał udział przy jej tworzeniu to śmiało możemy z niej skorzystać. RE: Mapa Winkulii - Erik Otton von Hohenburg - 15 Lis 2024 Korzystając z okazji jak zapatrujecie się na zagęszczenie sieci osadniczej naszego kraju? Dzięki czarowi GPT, można wygenerować setki jeśli nie tysiące nazw miejscowych, a przyznam, że choć jesteśmy typowym krajem nadmorskim, to jednak trochę razi mnie, że w środku Winkulii prawie nikt nie mieszka... RE: Mapa Winkulii - Alfred Fabian - 16 Lis 2024 Ale wygenerowanie nazw miejscowości to akurat najmniejszy problem. Ktoś musi to wszystko jeszcze nałożyć na mapę RE: Mapa Winkulii - Burek - 16 Lis 2024 (15 Lis 2024, 16:34:52)Erik Otton von Hohenburg napisał(a): Korzystając z okazji jak zapatrujecie się na zagęszczenie sieci osadniczej naszego kraju? Dzięki czarowi GPT, można wygenerować setki jeśli nie tysiące nazw miejscowych, a przyznam, że choć jesteśmy typowym krajem nadmorskim, to jednak trochę razi mnie, że w środku Winkulii prawie nikt nie mieszka... Proponuję, żeby zamieszkał tu Czat Dżipiti. Można zrobić tak, żeby gadał ze sobą - aktywność będzie, a i my nie będziemy musieli już nic robić! Może nawet napisze coś ciekawego. RE: Mapa Winkulii - Mateusz Żmigrodzki - 17 Lis 2024 (15 Lis 2024, 16:34:52)Erik Otton von Hohenburg napisał(a): Korzystając z okazji jak zapatrujecie się na zagęszczenie sieci osadniczej naszego kraju? Dzięki czarowi GPT, można wygenerować setki jeśli nie tysiące nazw miejscowych, a przyznam, że choć jesteśmy typowym krajem nadmorskim, to jednak trochę razi mnie, że w środku Winkulii prawie nikt nie mieszka... Z całym szacunkiem, ale nie popieram tego. Po pierwsze, owszem jesteśmy typowym krajem nadmorskim i dlatego zdecydowana ilość skupisk ludzkich jest skoncentrowana wobec wybrzeża. To naturalne, np. w takiej Australii czy w Stanach Zjednoczonych. I tak wiem - tam po środku nic nie ma. Ale w sumie jakby się tak zastanowić, to raczej "interior" winkulijski również do bogatych nie należy. W końcu są tam puszcze, stepy i pustynie. Czasami się zdarza taka sytuacja obwarzanka - że urodzaj dookoła, a w środku pustka. Zatem uważam nasze zagęszczenie sieci osadniczej za w pełni normalne. Po drugie, nie chcę być uszczypliwy, ale trochę mnie przeraża wizja generowania tego w Chacie GPT (tak, wiem, to tylko propozycja, ale zdaję sobie sprawę, że Wasza Ekscelencja bardzo lubi korzystać z tego narzędzia). Robot wszystko może wymyślić - ale w takim razie po co my w ogóle się tutaj bawimy, jeśli mamy nie być w stanie opracować nazw? RE: Mapa Winkulii - Artur Kardacz - 17 Lis 2024 Wzorując się na podesłanej mapie udało mi się opracować coś takiego. ![]() Nie wszędzie trzymałem się ściśle pierwowzoru. Autor tamtej mapy chyba nie brał pod uwagę naszego ukształtowania terenu ani dokładnego rozmieszczenia miast. A zatem w niektórych przypadkach może ona nieco się różnić, aczkolwiek te zmiany nie powinny zaburzyć wizji narzuconej nam przez pierwowzór. Na niebiesko oznaczyłem linie kolejowe które zostały niedawno wybudowane. Na czerwono potencjalne trasy które moglibyśmy wybudować. Cytat:Korzystając z okazji jak zapatrujecie się na zagęszczenie sieci osadniczej naszego kraju? Dzięki czarowi GPT, można wygenerować setki jeśli nie tysiące nazw miejscowych, a przyznam, że choć jesteśmy typowym krajem nadmorskim, to jednak trochę razi mnie, że w środku Winkulii prawie nikt nie mieszka... Również nie jestem końca przekonany co do tego pomysłu. Zgodzę się z argumentacją JE Premiera. |