![]() |
|
Voog Winkuliersdeg [Nowe artykuły vol. 2.] - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Voog Winkuliersdeg [Nowe artykuły vol. 2.] (/showthread.php?tid=3721) |
RE: Voog Winkuliersdeg [Nowe artykuły vol. 2.] - Mateusz Żmigrodzki - 02 Kwi 2023 Ja jednak patrzę na ten artykuł jako na osobiste spojrzenie pana Erika, zatem moi drodzy - nie przejmujcie się! Więcej wiary! Przede wszystkim pamiętajmy, że Winkulia ma być dla nas dobrą zabawą; nie chcemy być na siłę najlepsi, ani pretendować do jakiejś "elity". Więcej spokoju, a i też nasze v-życie będzie lepszym. RE: Voog Winkuliersdeg [Nowe artykuły vol. 2.] - Burek - 03 Kwi 2023 ![]() RE: Voog Winkuliersdeg [Nowe artykuły vol. 2.] - Erik Otton von Hohenburg - 04 Kwi 2023 Nie no nie przesadzajmy, to jeszcze nie koniec i taki właśnie miał mieć wydźwięk ten artykuł. Oczywiście chciałem trochę posmęcić, poużalać się itd. ale główną myślą mojego artykułu jak zauważył pan Żmigrodzki, było wskazanie że nasza sytuacja może i jest zła, ale jeszcze nie jest beznadziejna ponieważ jest potencjał ludzki, który tylko trzeba zaaktywizować jakąś innowacją. Z resztą w artykule wskazałem, co można moim zdaniem zrobić aby Winkulia ponownie stała się dobrą zabawą - stworzyć stronę główną, unowocześnić media tj. radio i telewizję, czy też postawić na innowacje informatyczne takie jak WittBit chociażby. RE: Voog Winkuliersdeg [Nowe artykuły vol. 2.] - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 06 Kwi 2023 (01 Kwi 2023, 15:59:39)Erik Otton von Hohenburg napisał(a): Interesujący artykuł. Pozwoliłem sobie nawet popełnić krótki komentarz. Pytanie, jak to zrobić, żeby się działo jest tak naprawdę w Mikroświecie wiecznie aktualne. Z perspektywy czasu można zauważyć, że działo się tak długo, jak długo nie uznaliśmy, że "Winkulia" czy "Bialenia" to są takie marki, że już nie wypada robić zbyt głupich rzeczy. No i też dopóki nie uznaliśmy, że "Erik Otton von Hohenburg" i "Andrzej Płatonowicz Ordyński" to takie osobistości, że nie wszystko im wypada. ![]() Może zasadniczą kwestią jest odwaga próbowania czegoś nowego i dokonywania zmian? W przełomowy charakter walut dla pięciu osób i stron internetowych na które nikt nie będzie wchodził nie wierzę. RE: Voog Winkuliersdeg [Nowe artykuły vol. 2.] - Erik Otton von Hohenburg - 11 Lut 2024 Wierni czytelnicy,
Z okazji swojej koronacji JKM Jerzy I Izaak udzielił wywiadu dla Voog Winkuliersdeg, który polecamy państwa uwadze. z poważaniem Erik Otton von Hohenburg
RE: Voog Winkuliersdeg [Nowe artykuły vol. 2.] - Ulrich von Deen - 11 Lut 2024 (11 Lut 2024, 19:16:19)Erik Otton von Hohenburg napisał(a): Fenomenalne wystąpienie Waszej Królewskiej Mości oraz Pana redaktora. Wyjustowanie tekstu zasługuje na medal! Ze swojej strony doradzałbym skrócenie forum, bo jego przewijanie może zniechęcić potencjalnych odwiedzających. Uważam, że Winkulia ma swoisty potencjał, ponieważ posiada w swych posadach kapitał ludzki, o który tak bardzo trudno w innych mikronacjach. Nie zmarnujcie tego! RE: Voog Winkuliersdeg [Nowe artykuły vol. 2.] - Erik Otton von Hohenburg - 20 Wrz 2024 Wierni czytelnicy,
JKM Dagobert III udzielił wywiadu dla Voog Winkuliersdeg, który polecamy państwa uwadze. z poważaniem Erik Otton von Hohenburg
RE: Voog Winkuliersdeg [Nowe artykuły vol. 2.] - Erik Otton von Hohenburg - 22 Paż 2024 Wierni czytelnicy,
W naszej gazecie ukazał się felieton Problem Batyksu i wyjście z izolacji, mojego autorstwa który polecamy państwa uwadze. z poważaniem Erik Otton von Hohenburg
RE: Voog Winkuliersdeg [Nowe artykuły vol. 2.] - Artur Kardacz - 24 Paż 2024 Szanowny Panie Redaktorze Korona konsekwentnie od dłuższego czasu realizuje swoje założenia co do polityki zagranicznej. Wspólnie z Premierem podążamy wyznaczaną ścieżką. To, że nie jest ona do końca zgodna z poglądami Waszej Ekscelencji nie oznacza, że jej nie ma. Jesteśmy członkami dwóch dużych sojuszy militarno-gospodarczych i odgrywamy w nich istotne role. Obok Nowej Ordy dbamy o bezpieczeństwo na ziemiach byłej Republiki Bialenii. Zaangażowaliśmy się też w pomoc militarną i rozwój armii Królestwa Fenocji. Dodajmy do tego pojedyńcze traktaty obronne (z Magnifikatem oraz Hawilandem). One również niosą za sobą szereg podjętych i realizowanych inicjatyw. W Królestwie Hawilandu kontynuujemy projekt rozbudowy i szkolenia tamtejszego wojska. Dodatkowo aktywnie wspieramy naszego sąsiada w rozbudowie infrastruktury i remoncie baz wojskowych. Należy też wspomnieć, że stacjonuje tam spory kontyngent naszych żołnierzy. Ludowa Republika Magnifikatu również może liczyć na takie zaangażowanie z naszej strony. Do tej pory zainicjowałem rozmowy o rozbudowie armii Magnifikatu. Zatem skąd argumenty, że nasze państwo nie liczy się przy kształtowaniu ładu na kontynencie? Jako lider Paktu Bundżadarskiego, aktywny członek Przymierza Narodów, państwo mające wpływy w części krajów na kontynencie, nie możemy nazywać się "konstruktywną potęgą"? Nasz wkład doceniany jest przez wszystkich sojuszników. Oczywiście, że wiele rzeczy możnaby zrobić lepiej albo być bardziej aktywnym. Jednakże nie należy nam odbierać naszego wkładu. Zgodzę się z opinią, że nordacki ład podzielił się na dwa bieguny. Winkulia za moich rządów stanęła po jednej stronie barykady. W dalszym ciągu naszym celem jest rozwój relacji dyplomatycznych z takimi państwami jak: Nowa Orda, Nan Di, Hawiland, Voxland, Związek Rad itp. Gdzie zatem brak spójnej polityki? Zarówno Premier jak i ja zgodziliśmy się co do obranego kursu. Przez swoje inne poglądy Pan Redaktor zarzuca nam brak jakiejkolwiek wizji na politykę zagraniczną. Ta wizja oczywiście jest, ale jak widać bardzo odmienna od przekonań Szanownego Pana. W swoim felietonie pisze Pan o braku alternatywy rekompensującej brak dobrych relacji z FN. A czym jest wzrot ku "wschodowi" i budowa dobrych relacji z Voxlandem? Winkulia poszukuje sojuszników wśród państw przyjaźnie do nas nastawionych. Z II Federacją łączą nas trudne relacje i świadomie obraliśmy drogę odcięcia się od zachodniego sąsiada. Można krytykować ten sposób działania ale proszę nie zarzucać, że nie oferujemy nic w zamian. RE: Voog Winkuliersdeg [Nowe artykuły vol. 2.] - Erik Otton von Hohenburg - 24 Paż 2024 Wasza Królewska Mość, Dziękuję za powyższą odpowiedź istotnie jest to moja subiektywna opinia i co do zasady być może nazbyt surowo w niektórych fragmentach mojego tekstu oceniłem prowadzoną przez rząd i koronę politykę zagraniczną nazywając ją izolacjonistyczną, na co z resztą zwrócono mi uwagę nawet za granicą w Federacji Nordackiej. Poza tym w tym artykule podzieliłem się z czytelnikami opinią, że całość polityki zagranicznej nie jest z gruntu zła i pochwaliłem WKM i Premiera za aktywizację tych dwóch paktów, niemniej w moim przekonaniu uważam, że można było zrobić więcej aby poprawić relacje z FN i wyjść poza Nordate. Oczywiście jestem realistą, rozumiem doskonale jaka historia nas dzieli i poniekąd też mamy przeciwstawne cele polityczne, ale bynajmniej też nie nawołuje do tego byśmy nagle zaczęli FN kochać, tylko żeby nie eskalować konfliktu bo jest to ślepy zaułek. Jak głosi anglosaskie przysłowie - trzymaj przyjaciół blisko, a wrogów jeszcze bliżej, tak i my musimy prowadzić bardziej roztropną i przemyślaną politykę na tym kierunku. Wydaje mi się też, że w stopniu niezadowalającym udało nam się rozwinąć stosunki z Sarmacją czy też Lumerią, choć w obu krajach Hohenburgowie sprawują wysokie godności państwowe. Nie chcę aby WKM odebrał to jako atak na swoją osobę, którą jak pewnie wie bardzo sobię cenie za ogrom pracy jaki włożyła w rozwój Związku Winkulijskiego, ale jako próbę zainicjowania ożywczej dyskusji nad celami naszego państwa w polityce zewnętrznej. |