Związek Winkulijski
Pytanie na temat korzeni kultur - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Inicjatywy i instytucje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Pytanie na temat korzeni kultur (/showthread.php?tid=3718)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Joahim von Ribertrop - 05 Maj 2022

(05 Maj 2022, 18:28:30)Adam Aleksander II napisał(a): Tak patrzę, to Nan-Di można by wrzucić do grupy z Tuyhun, czy jak się nazywała ta "chińska" gromadka co się do Kugarii przyczepiła. Ich też w niewielkiej ilości można by umieścić w okolicach Zatoki Azymuckiej.
To było niejakie Cesarswo Hu.
(05 Maj 2022, 18:28:30)Adam Aleksander II napisał(a): I też jestem za rozbiciem i możliwym utworzeniu osobnej mapki z kulturami dominującymi i drugiej ze szczegółowym rozmieszczeniem innych kultur, żeby oczopląsu nie dostać jak coś jeszcze znajdziemy.
Wat.

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Burek - 05 Maj 2022

(05 Maj 2022, 18:36:56)Kamiljan de Harlin napisał(a): Takie nazwy są już okej?

Rodzina sambanafrykańska
--grupa semicka (wcześniej semito-sambanafrykańska)
-- grupa sambantujska (wcześniej sambanafrykańska)
--grupa samundyjska

Rodzina nordacka
--grupa retrobatawska
--grupa neobatawska

Sambanafrykańska jest okej.

Ale batawskie grupy bym zrobił tak:
-batawska (batawo-abachaska?)
-batawo-winkulijska

Chociaż może ktoś ma lepsze pomysły.

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Kamiljan de Harlin - 05 Maj 2022

Szalony pomysł:
grupa abachaska i grupa winkulijska jako części podrodziny batawskiej, która byłaby częścią rodziny nordackiej.

Potem można zrobić podrodzinę slawian, w której byłyby różne grupy slawian.

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Adam Aleksander II - 05 Maj 2022

Cytat:Wat.
Ale o co chodzi?

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Burek - 05 Maj 2022

(05 Maj 2022, 18:44:55)Kamiljan de Harlin napisał(a): Szalony pomysł:
grupa abachaska i grupa winkulijska jako części podrodziny batawskiej, która byłaby częścią rodziny nordackiej.

Potem można zrobić podrodzinę slawian, w której byłyby różne grupy slawian.

Wtedy Batawowie/Batawczycy właściwi byliby w grupie abachaskiej, tak?
Pomysł z podrodzinami okej.

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Robert Drenin - 05 Maj 2022

Trochę się od wczoraj wątek rozbudował. Natomiast ja napiszę tutaj na razie streszczenie skąd mógł się wziąć naród Czesnoradzki i mam nadzieję, że będzie mieć jakoś ręce i nogi.
Mianowicie pomyślałem, czy nie zrobić coś w stylu Ślązaków lub Kaszubów, czyli w wielkim skrócie i patrząc na historię Batawii naród Czesnoradzki mógłby pochodzić od Batawczyków, tyle że pod wpływem slawian mogliśmy przyjąć ich zwyczaje i język, a następnie w pewnym okresie, kiedy to Kucelgrad znajdował się w terenach Batawii, to naród Czesnoradzki w większości mógł wyemigrować na wyspę Fridonię z różnych przyczyn, przykładowo politycznych lub ekonomicznych. Następnie kiedy panował okres bezpaństwia to Czesnoradczycy uformowali wtedy rząd i tak oto mogliśmy powstać.
Oczywiście to jest tak w skrócie i robionie można powiedzieć tak szybko, gdyż nie wiem nawet czy mogłoby tak faktycznie być, ale wydaje mi się, że mogłoby mieć miejsce, widząc że Batawia ma w swojej Historii styczności z Slawianami.

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Kamiljan de Harlin - 05 Maj 2022

(05 Maj 2022, 21:12:23)Robert Drenin napisał(a): Trochę się od wczoraj wątek rozbudował. [...]
Oczywiście to jest tak w skrócie i robionie można powiedzieć tak szybko, gdyż nie wiem nawet czy mogłoby tak faktycznie być, ale wydaje mi się, że mogłoby mieć miejsce, widząc że Batawia ma w swojej Historii styczności z Slawianami.
Ja nie mam zastrzeżeń. Uzgodnijcie to teraz z Tow. Komendantem Makrelą.

Burek napisał(a):Wtedy Batawowie/Batawczycy właściwi byliby w grupie abachaskiej, tak?
Tak.

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Robert Drenin - 05 Maj 2022

Cytat:Ja nie mam zastrzeżeń. Uzgodnijcie to teraz z Tow. Komendantem Makrelą.

To uzgodnić to możemy przy okazji w trakcie negocjacji z Komendantem Makrelą w sprawie Wyspy.

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Kamiljan de Harlin - 27 Maj 2022

Za tydzień planuję wznowić prace nad spisem i udać się w tym celu na forum Brodrii.

Czy ustalono już jakiś konsensus odnośnie kultur Kucelgradu i Czesnoradu?

RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Robert Drenin - 28 Maj 2022

Nie do końca, ze względu na niski poziom aktywności Komendanta Makreli, a tak poza tym w ogóle zmienił się Prezydent Kucelgradu, który mimo wszystko też nie rozpoczął rozmów. Chyba, że Makrela nadal uważa się za głowę Kucelgradu, tyle że problemem jest to, że Dostojewski też zaczął się uznawać za głowę Państwa Kucelgradzkiego. To pytanie teraz jest takie, kto ma z nami negocjować.

Na razie, to w ogóle rozmowy utknęły na pewnej propozycji, którą chyba Makrela się zgodził, ale to i tak już po tym, jak Dostojewski uznał się za Prezydenta, a z kolei on jeszcze z nami niczego nie rozpoczął, ani nie zadecydował.