Związek Winkulijski
Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Kraje Koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Dział: Winkulia (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=936)
+---- Dział: Komitat Albioński (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=585)
+----- Dział: Plac Związkowy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=601)
+------ Dział: Miasta Albionu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=929)
+------ Wątek: Kawiarnia "Królewska" w Vihres (/showthread.php?tid=1013)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Artur Kardacz - 11 Lut 2024

Najznamienitszy Chanie, witam w Albionie. Bardzo mi przykro z powodu zaistniałych problemów z komunikacją. Liczę, że miejscowe trunki zrekompensują trudności. Jego Królewskiej Mości Benjamina i Ekscelencji Heinza nie widać. Proponuję zatem nie czekać i powoli przejść do omówienia istotnych dla nas tematów. Może zaczniemy od kwestii zabezpieczenia ziemi post-bialeńskich. Wasza Ekscelencja Chan chciałbym zabrać głos?

RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Jerzy I Izaak - 11 Lut 2024

Nowo koronowany król wreszcie przybył opóźniony na miejsce. Z powodu wczorajszej koronacji na ulicach Kanugardu były korki. Wszedł z dworzanami u boku.

-Witam Szlachetnych Gości! Przepraszam za spóźnienie...

Lekko pokłonił się przed innymi głowami państw.

RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Artur Kardacz - 12 Lut 2024

Wasza Królewska Wysokość 

Dziękuję za przybycie, Wasza Miłość zaszczyca nas swoją obecnością. Rozmowy na dobrą sprawę jeszcze nie ruszyły. Czekamy na pozostałych delegatów.

RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Piotr Romanow - 12 Lut 2024

Romanow po powitaniu z Jego Królewską Mością nagle stał się jakiś nerwowy. Następnie pokazał urywek nandyjskiej gazety. - No tak Szanowni, to się nazywa zdrowa rywalizacja. 

RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Heinz-Werner Grüner - 12 Lut 2024

-Jestem i ja! - Spóźniony, ale całkiem zdrów Grüner zjawia się na spotkaniu.

RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Artur Kardacz - 13 Lut 2024

Szanowni Delegaci,

Żeby pchnąć trochę temat pozwoliłem sobie na opracowanie małej mapki podglądowej. Od razu przepraszam Wasze Ekscelencje za jakość. Niestety mobilne programy graficzne nie są tak dobre, jak komputerowe odpowiedniki. 

[Obrazek: 100664266041852874_t.png]

Na razie zaznaczyłem tylko potencjalne miejsca na Winkulijskie bazy. Naszą obecność na Wyspach Przyjaźni argumentowałem już wcześniej. Przede wszystkim mamy do nich najbliżej, co w kontekście budowy i utrzymania baz ma ogromne znaczenie. Zaznaczyłem dwie lokalizacje, w których chcielibyśmy założyć swoje bazy. Pierwsza to Wyspa Nuria na północy. W razie próby zajęcia głównej wyspy, nasze jednostki na Nurii mogą skutecznie zablokować Havane. Ponadto, dobra lokalizacja wyspy sprawia, że może ona stanowić pierwszą linię obrony przed atakami z zachodu. Również ze względów logistycznych ta lokalizacja jest odpowiednia. Bliskość do Winkulii pozwoli na łatwe dostawy sprzętu i zaopatrzenia. 

Druga baza ulokowana zostanie na Wyspie Sadia. Podobnie jak wyżej, przy wyborze tego miejsca decydowały czynniki strategiczne i logistyczne. Mając Sadię, tworzymy pierwszą linię obrony przed atakami z kontynentu Sambanaafrykańskiego. Dodatkowo, flota operująca z Sadii może ochraniać południową część głównej wyspy. Na naszą korzyść przemawia obecność naszych kolonii wokół Wysp Przyjaźni. Na wschodzie mamy San Escobar, którego potencjał militarny jest cięgle rozbudowywany. Z kolei na zachodzie znajduję się Azymutia Winkulijska, z silnym garnizonem naziemnym i bazami marynarki wojennej. Z każdej praktycznie strony możemy osłonić Wyspy Przyjaźni przed atakiem. Do obu baz możemy wysłać kontyngent w sile 13 tyś żołnierzy plus cały niezbędny sprzęt (w tym samoloty i okręty).

RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Piotr Romanow - 13 Lut 2024

Propo budowy baz nie mam żadnych przeciwwskazań. Oprócz tego mogę wydać nawet na okres budowy baz rozkaz dla Wielkiego Marszałka, by ten skierował I Grupę Bojową Cesarskiej Marynarki Wojennej, w te rejony w celu zapewnienia bezpieczeństwa naszym siłą, które będą wtedy de facto "odkryte" i nagrożone na ewentualny atak przeciwnika. W przypadku otwarcia ognia przez jakieś okoliczne jednostki przeciwnika jesteśmy w stanie bardzo skutecznie "oddać", aby ten nie czuł się zbyt dobrze. 

Co do samego kontyngentu, uważam że powinniśmy zabezpieczyć w głównej mierze wyspy przyjaźni. To miejsce znajduje się bardzo blisko Winkulii, a także tworzy przeszkodę na drodze do ewentualnej inwazji na Nan Di. Dlatego jestem zdania, że Nan Di jest w stanie wyznaczyć w tym rejonie nawet 10 tysięczny garnizon. Oczywiście, nie chciałbym, aby ktoś uważał to za "anektowanie" ziem, które mamy ochraniać na określony okres czasu. Proponuję dlatego wystawienie przez nas 2 tysięczny garnizon. Co sądzicie?

RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Artur Kardacz - 13 Lut 2024

Oczywiście przytoczona przeze mnie liczba też nie jest wiążąca. Nie ma dość dużej bazy, aby pomieści aż tylu żołnierzy. Mogę już w sumie dodać, że do tego zadania planuję wysłać III Brygadę "Wikinger". Są to oddziały piechoty morskiej Albionu. Jako, że jestem Marszałkiem KSZ (co oznacza, że wszelkie jednostki w kraju są pod moim dowodzeniem), ale i zarówno Prezydentem Albionu to zdecydowałem, że ta jednostka będzie najodpowiedniejsza. Z tych 13 tyś (a nawet 14 tyś) na wyspach też będzie stacjonowało z 2 - 3 tyś. Co jakiś czas będzie następowała rotacja tych jednostek. To tak w kontekście dopowiedzenia. 

Cytat:Oprócz tego mogę wydać nawet na okres budowy baz rozkaz dla Wielkiego Marszałka, by ten skierował I Grupę Bojową Cesarskiej Marynarki Wojennej, w te rejony w celu zapewnienia bezpieczeństwa naszym siłą, które będą wtedy de facto "odkryte" i nagrożone na ewentualny atak przeciwnika.

Wszelka pomoc się przyda. Dziękuję. Co prawda w rejonie silna jest Królewska Marynarka Wojenna oraz Albiońska Marinetreitkräfte, ale wsparcia nigdy za wiele. 

Cytat:Proponuję dlatego wystawienie przez nas 2 tysięczny garnizon. Co sądzicie?

Nie mam nic przeciwko. Tym bardziej, że planuję wystawić podobną liczbę żołnierzy. Chciałbym tylko zapytać, czy Nan Di planuje wybudować swoje bazy? Jak nie to proponuję połączyć siły i zbudować wspólne.

Czy jako sojusz planujemy bazy w innych miejscach? Zaznaczyłem Wyspy Przyjaźni bo Winkulii bardzo one pasują. Nie oznacza to jednak, że musimy się skupiać tylko na nich.

RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Piotr Romanow - 13 Lut 2024

Nie mam teraz dostępu do żadnego programu graficznego, nie mniej chciałem wysłać swój kontyngent na ziemie dawnej Anatolii Brodryjskiej. Wydaje mi się, że jako osobie, która ma duży udział w historii brodryjskiej będzie najbardziej pasowało wysłanie tam mojej osoby. Poradzę sobie z problemami, a i może jakaś narracja brodryjska (rosyjska) tam powstanie.

Proponuję, abyście zajęli się zabezpieczaniem Wysp Szczęścia. Gdy te zostaną zabezpieczone ja wraz z moimi siłami wyruszę do Anatolii. Tam z Rononem załatwimy wszystko tak jak powinniśmy. Tutaj jeszcze pojawia się wspólne nazewnictwo działów na naszych forach dotyczących naszych baz wojskowych. Jeżeli NATO-wskie misje są zapisywane w j.angielski w nieistniejacym realu, to ja proponuję, abyśmy zapisywali misje i bazy w języku rosyjskim (zapisem fonetycznym, standard angielski). Dlaczego? Nie chcę kopiować realowych wzorców NATO, a postawić na coś nowego. W takim wypadku Misja Stabilizacyjna w Bialenii nosiłaby nazwę Missiya po stabilizatsii Bialenii (MPSB). Działy moglibyśmy nazywać na zasadzie MPSB i w nawiasie kwadratowym ( [] ) wpisujemy miejsce. Co sądzicie? (Oczywiście nazewnictwo innych misji eksploracyjnych/bojowych/etc.etc. nosiłyby inne skróty. Opracuje chyba na kolejny zjazd Paktu.)

I proponuję także bazę dowództwa. Tutaj miejsce musimy wybrać i co miesiąc zmienialibyśmy kraj dowodzący na tych misjach. Smile

RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 13 Lut 2024

Wasze Ekscelencje,

Nowa Orda akceptuje plany Związku Winulijskiego dotyczące baz na Wyspach Przyjaźni oraz Cesarstwa Nan Di dotyczące baz w Anatolii Brodryjskiej. Za w pełni zrozumiałe uważam, że nasi sojusznicy wyrażają zainteresowanie tymi regionami. Chciałbym jednak wyraźnie zaznaczyć, nawet nie tyle dla naszych sojuszników, którzy z pewnością zdają sobie sprawę, ale dla zagranicznych obserwatorów, że znalezienie się jakiejś części Bialenii w strefie zainteresowania danego państwa nie oznacza, że trafiają one do strefy wpływów tego państwa i w przyszłości zostaną anektowane. Bialenia wciąż ma sporo czasu na reaktywację. Obecnie rozmowy na ten temat nie są prowadzone, większość Bialeńczyków zrobiła sobie przerwę od mikronacji, nie oznacza to jednak, że za jakiś czas coś się w tej sprawie nie zmieni.

Nowa Orda wyraża zainteresowanie umieszczeniem swoich baz wojskowych w dawnym katechonacie Venomanii, który stanowił moje lenno oraz w pobliskim Anomaliowie, który mogą Państwo kojarzyć w związku z wydawaniem czasopisma "Wieści Anomalne".

Venomanię i Anomaliów można odnaleźć na mapie Anatolii na przecięciu kwadratów F13, F14, G13 i G14.

Ze względu na to, że Anomaliów zasłynął jako "paranormalne wesołe miasteczko", jest wysoce prawdopodobne, że znajduje się tam portal międzywymiarowy, który może posłużyć nam do narracji kosmicznej.