Związek Winkulijski
Mapa Winkulii - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: Mapa Winkulii (/showthread.php?tid=4704)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: Mapa Winkulii - Kamiljan de Harlin - 12 Lis 2022

(08 Lis 2022, 01:49:01)Benji napisał(a): Powiedźcie chociaż, że robicie to w SVG, prawda?
Robi tę mapę w Inkscape, czyli to musi być w wektorach. Nie bój się Rainbow

RE: Mapa Winkulii - Burek - 17 Sty 2023

Dokończyłem ukształtowanie terenu, naniosłem oznaczenia dla miast w Albionie na podstawie danych przesłanych mi przez Arutra, dodałem nazwy paru rzek (np. tej w Kanugardzie), i innych parę rzeczy. Tak więc mam zasczyt przedstawić pierwszą oficjalną wersję mapy. Oczywiście będą jeszcze wprowadzany zmiany. Fajnie byłoby ustalić liczbę ludności dla innych miast, ponazwyać więcej rzek, gór, etc., pododawać jakieś rzeczy, etc. No ale na razie cieszmy się czym mamy. Jak macie jakieś sugestię to pisać, może pojawią się w wersji 1.2 mapy.

Mapa v. 1.1.0 - sam teren.
Mapa v. 1.1.1 - teren, miasta, granice i oznaczenia dzielnic
Mapa v. 1.1.2 - jw., tylko bez napisów z nazwami dzielnic
Mapa v. 1.1.3 - jw., tylko bez granic dzielnic

RE: Mapa Winkulii - Alfred Fabian - 18 Sty 2023

Aż mi się łezka w oku kręci, kiedy patrzę na Waszą tytaniczną pracę. Cudo nad cudami i z pewnością nie przejdzie bez echa i gdy tylko uda mi się zaliczyć studia i siąść do grafik, mam nadzieję, jeszcze przed rocznicą lutową, to z pewnością zadbam o to, aby wręczony został Tobie Order św. Szymona, czyli najwyższe odznaczenie Związku Winkulijskiego, lub adekwatny odpowiednik, gdyby jednak nie został on najwyższym odznaczeniem.

Z całego serca DZIĘKUJĘ!

RE: Mapa Winkulii - Burek - 06 Kwi 2023

Okej to Osaczesko zmnieniło nazwę na Górną Winkulię, uhhh. Jakieś jeszcze inne zmiany czy coś. 
Można poustalać liczbę mieszkańców dla pozostałych miast, to kiedyś zaktualizuję mapę.

RE: Mapa Winkulii - Burek - 17 Lip 2023

Dla zainteresowanych - odkopałem w moich notatkach wykaz miast na mapie, wraz z alternatywnymi nazwami. Kraje w nawiasie to mikronacje, w których pierwszy raz miasto odnotowano.

https://kustosz.stempel.org.pl/1190/100365773012206095.pdf

RE: Mapa Winkulii - Mateusz Żmigrodzki - 17 Lip 2023

Przyznam się, że ciekawy ten wykaz; niby nie raz się oglądało mapę Winkulii, ale jak się tak zbiorczo zacznie czytać nazwę po nazwie, to się zauważa niewąpliwe bogactwo nazw. Nie wiedzieć czemu zacząłem sobie wyobrażać jakby to brzmiało czytane przez jakiegoś lektora - jak w metrze, czy w pociągu Big Grin

RE: Mapa Winkulii - Burek - 26 Sie 2023

A  mgoże by tak przeciąć ginąć tą pustynię z siyah tak żeby łączyła się z al aleman (tam koło kartaginy)?? discuss  Rolling_eyes

RE: Mapa Winkulii - Alfred Fabian - 26 Sie 2023

Z jednej strony, mapa wtedy byłaby bardziej logiczna (przynajmniej w mojej opinii), ale z drugiej strony... No nie wiem. Wydaje mi się, że obecny układ stwarza większe możliwości narracyjne, gdzie Siyah jest otoczone zewsząd piaskiem i musi podróżować aż do Kartaginy (ewentualnie Dłużnego lub Arthurstadu), po różne rzeczy których na pustyni nie ma, a ta druga część pustynna ma kawałek "zieleni" w Hoofstein, więc nie muszą aż tak daleko podróżować. Z drugiej strony, wielkie wędrówki pustynne od Siysehir do Siherji byłyby równie ciekawe, można by z tego nawet zrobić jakąś grę typu mafia konwentowa, w trakcie podróży. Jakiś przewodnik, jakiś pustynny skrytobójca, jakiś handlarz. Bardzo kusi taki scenariusz...

W ogólnej konkluzji, ja bym przeciągnął pustynię, jeżeli żadne narracyjne ustalenia nie warunkują innego stanu rzeczy.

RE: Mapa Winkulii - Burek - 26 Sie 2023

Kiedyś trzeba będzie zrobić opracowanie nt. biomów i ekoregionów w Winkulii

RE: Mapa Winkulii - Burek - 05 Wrz 2023

(26 Sie 2023, 11:47:26)Alfred Fabian napisał(a): W ogólnej konkluzji, ja bym przeciągnął pustynię, jeżeli żadne narracyjne ustalenia nie warunkują innego stanu rzeczy.

Dobrze - https://kustosz.stempel.org.pl/1190/100464293790613944.png
Nie wiem czy nie przesadziłem lol @Erik Otton von Hohenburg 

Poza tym ze zmian:
Zaznaczono cztery nowe (tak nie nowych) miast - czarokrajestańskie Efolog w okolicach Uhmoloh. 

Na podstawie wzmianki na micropedii w tym artykule stwierdzono istnienie miasta Pekong i Rałta (zajebiste nazwy xD) i umieszczono jest w granicach dawnej Chersji (xD) wedle mojego uznania.

W artykule Goruzji mamy wzmiankę o obwodach brodzieńskim i komelskim. Komelsk umieściłem koło Międzyzdrojów (w granicach Górnej Winkulii). Brodzieńsk uznaliśmy za leżący poza obecnymi granicami Związku (obecnie Hawiland lub Westland) na podstawie tego. Wzmianka o 10 km od brodryjskiej granicy świadczyła o takim położeniu (oczywiście mam tu namyśli granicę z 2018 r.)

Poza tym -  oznaczono górę Izbor i Święto Górę, nazwy dla rzek - Halia, Czarny i Biały Anater.

Na podstawie tej mapki oznaczono rzekę w Siyah, tak żeby zgadzała się z ukształtowaniem terenu.

Dodano odpowiednie oznaczenia dla kolejnych miast na podstawie klik

Właściwe wydanie pojawi się wkrótce, jesteśmy otwarci na uwagi