![]() |
|
Rozmowy na temat odznaczeń - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Rozmowy na temat odznaczeń (/showthread.php?tid=3644) |
RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Mateusz Żmigrodzki - 06 Kwi 2023 Postanawiam po tym dłuższym czasie, jaki minął, odkopać ten wątek. Temat odznaczeń nie jest może temat niecierpiącym zwłoki, jednak myślę, że jest wartym poruszenia. Oto więc ostatnio rozważając nad tym, jak system odznaczeń wyglądać powinien, biorąc przy tym pod rozwagę wcześniej przedstawione tutaj Wasze uwagi, doszedłem do następującej wizji odznaczeń. Są one tutaj wymienione po kolei, zgodnie z hierarchią jaką bym widział. 1) Order Świętego Szymona - Patrona Winkulii - najwyższe odznaczenie cywilne przyznawane obywatelom Związku Winkulijskiego, posiadającym znaczące zasługi na rzecz budowy i rozwoju państwa winkulijskiego oraz charakteryzującym się postawą uosabiającą wartości wyznawane przez naród winkulijski i ponadto najwyższe standardy moralne - jednoklasowy - może być przyznane tylko raz, przez Króla - albo przez Trybunę Ludową większością 2/3, jeśli Order przyznawany jest panującemu władcy; - nie może być przyznany osobie nie mającej żadnego innego odznaczenia; - kawalerzy Orderu Świętego Szymona tworzą Kapitułę czuwającą nad honorem Orderu - każdorazowo Król musi uzyskać opinię Kapituły przed przyznaniem Orderu (nie musi być rzecz jasna formalna); 2) Order Budowniczych Winkulii - przyznawany obywatelom bądź cudzoziemcom, którzy w przeszłości (tj. między 7 II 2018 a 11 IV 2019) wznieśli znaczący wkład w rozwój państwości winkulijskiej oraz kultywowanie winkulijskiego ducha narodowego, szczególnie w okresie rozpadu i podziału państwa - jednoklasowy; - może być przyznany tylko raz, przez Króla; - jego przyznanie wymaga poręczenia dwóch "mężów zaufania", tj. osób działających w tamtym okresie w Związku Winkulijskim (poręcznie też rzecz jasna może być nieformalne, chodzi, żeby ewentualnie Król mógł wskazać takie dwie osoby); 3) Order Korony - nadawany za zasługi dla Związku Winkulijskiego obywatelom bądź cudzoziemcom - posiada trzy klasy - może być przyznany w obrębie każdej klasy tylko raz; 4) Order Gwiazdy Walecznych - najwyższe odznaczenie wojskowe, przyznawane obywatelom Związku Winkulijskiego służącym w Królewskich Siłach Zbrojnych i Folksguarde za zasługi na polu walki lub w trakcie swojej służby - posiada trzy klasy - może być przyznany w obrębie każdej klasy tylko raz; - przyznawany jest na wniosek Marszałka KSZ przez Króla; ...) Medal Artysty Narodowego Związku Winkulijskiego - przyznawany obywatelom bądź cudzoziemcom za ich wkład w rozwój kultury winkulijskiej, który pozostawił w niej szczególny ślad; - przyznany może być tylko raz; ...) Medal "Za zjednoczenie Narodu" - przyznawany obywatelom bądź cudzoziemcom, których aktywność społeczna lub polityczna przyczyniła się do zjednoczenia Winkulii (11 IV 2019); - przyznany może być tylko raz; Oczywiście lista ta nie jest kompletna; jeszcze zapewne coś powinno zostać do niej dodane. Tam, gdzie nie jest to określone, rzecz jasna organem nadającym odznaczenia jest Król Winkulii. Co do samych grafik; jest to jak wiadomo trudny temat, dlatego moim zdaniem w ewentualnej ustawie o odznaczeniach powinien znaleźć się zapis, że wzory odznaczeń określa Król w drodze dekretu. I cóż, ogólnie to tyle z moich luźnych przemyśleń. Piszcie i zamieszczajcie tutaj swoje uwagi i wizje - im więcej ich będzie, tym prędzej się z tym tematem uporamy. RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Artur Kardacz - 06 Kwi 2023 Pomysł wydaje się spoko. Osobiście nic bym nie dodawał. Szkoda jedynie że projekt Adama upadł, to co nam zaprezentował dawało wielką nadzieję na godne zamknięcie tego tematu. Strona formalna nie stanowi aż tak dużego problemu jak kwestie techniczne. Przeszukam trochę internetów, może znajdę jakiś program albo chociaż baze pod odznaczenia. RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 06 Kwi 2023 Jak zacznę mniej zdychać z realiozy to mogę spróbować zrobić wizualną wersję odznaczeń btw RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Mateusz Żmigrodzki - 06 Kwi 2023 Co do projektu Adama - jeśli nie będzie miał nic przeciwko, to na pewno wykorzystamy jego projekt Orderu Korony, który został gdzieś tutaj zamieszczony, zatem wszystko nie pójdzie na marne. @Burek Na pewno skorzystamy z takiej pomocy i wierzę, że wkład ten zostanie wynagrodzony - kto wie, może nawet Orderem św. Szymona (a przynajmniej będę o to zabiegać u JKM). RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 07 Kwi 2023 Potrzeba nam więcej medali. https://web.archive.org/web/20220423225155/http://gov.zwiazekwiv.ct8.pl/wp-content/uploads/2020/12/UA-2020-11.pdf Niektóry z tych designów mi się podobają, można je odświeżyć i kontynuować nadawanie. RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Mateusz Żmigrodzki - 08 Kwi 2023 (07 Kwi 2023, 22:21:53)Burek napisał(a): Potrzeba nam więcej medali. Zgadzam się, podoba mi się szczególnie ten stary wzór Gwiazdy Walecznych. Też myślę, czy by nie przywrócić tej Złotej monety jako takiego odpowiednika krzyżów zasługi. Myślę, że na najniższe odznaczenie znalazł jak ulał. RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Alfred Fabian - 16 Kwi 2023 Ordery chciałem zrobić już dawno, ale wcześniej brakowało umiejętności, a teraz również czasu. Ustawa bądź dekret królewski o odznaczeniach bez wizerunków natomiast chciałem sobie odpuścić, ze względu na fakt, że wtedy nie miałoby to najmniejszego sensu. Ordery bez wizerunków, to jak samochód bez kół. Daleko nie zajedzie.
Co do samych orderów - pytanie najważniejsze - czy chcemy, aby było ich mnóstwo, żeby móc je nadawać w miarę często i stopniowo, czy jednak chcemy ograniczyć się do kilku, które będziemy nadawać tylko dla najbardziej zasłużonych osób? A może chcemy zrobić kilka, które będzie można nadawać wielokrotnie, co zmniejszy ich elitarność, ale z czasem winkulijczycy będą wyglądać jak volkiańscy generałowie? Osobiście skłaniam się oczywiście do jak największej liczby orderów, stopniowanych nawet 5-krotnie.
Oczywiście, ciężko tutaj zrezygnować z orderów, które już na stałe zapisały się na kartach historii, w szczególności Order św. Szymona - Patrona Winkulii, który jest must have dla naszego kraju. Przydałoby się jeszcze drugie odznaczenie za zasługi, które byłoby trochę niżej rangą i które mogłoby być nadawane za mniejsze zasługi, coś w stylu Krzyża/Orderu Orła Winkulijskiego, którego nie ma akurat jeszcze nigdzie udokumentowanego ani w historii, ani w narracji. (albo jak później zobaczyłem, po prostu Krzyż Egvala, który jest udokumentowany)
Oczywiście, Order Budowniczych Winkulii, również bym zaakceptował, ale zrezygnowałbym z ograniczania się do nadawania go osobom z konkretnego okresu. Zamiast tego pokusiłbym się o to, aby mógł być nadany dopiero po x miesiącach/latach od wystąpienia znaczących zasług. To byłby order bardzo charakterystyczny, bo raczej nigdzie w mikronacjach takiego orderu nie ma. (znaczy, w Sarmacji są ordery za długoletnią służbę w KSZ chociażby, ale jednak nie porównywałbym tego, bo jest to tzw. order z urzędu)
Order Korony natomiast ustanowiłbym takim uniwersalnym orderem od wszystkiego. Za każdą najdrobniejszą zasługę, za udział w uroczystościach czy zabawach, zaangażowanie w rozwój Związku Winkulijskiego.
Nadawanie Orderu Gwiazdy Walecznych natomiast przekazałbym Marszałkowi Królewskich Sił Zbrojnych. Po konsultacjach z Królem, Marszałek nadawałby żołnierzom KSZ order. Order ten byłby nadawany również Marszałkowi przez Króla (jednokrotnie) razem z pierwszymi nadaniami orderu. Czy jakoś tak, trudno określić w tym momencie jakiś uczciwy kompromis.
Do tego fajnie byłoby utworzyć co najmniej kilka orderów za zasługi w konkretnych dziedzinach - rozwoju literatury, sztuki, kultury, sportu, nauki, narracji, polityki itd. Żeby było co nadawać.
RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 25 Lip 2023 Odgrzebuję. Proponuję najpierw skupić się na ustanowieniu jednego odznaczenia, myślę, że tak będzie łatwiej. Jak już będziemy je mieli to będzie można ustanowić kolejne odznaczenie i tak dalej. Dodatkowo mam pomysł, żeby wraz z nadaniem odznaczenia było wypłacane jakieś honorarium w banku leockim. RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Mateusz Żmigrodzki - 25 Lip 2023 Proponował Order Korony - myślę, że będzie ono odpowiednie na początek. Moim zdaniem nie ma co iść od najwyższych; lepiej zacząć od odznaczeń niższej wagi, a potem rozdawać te ważniejsze i cenniejsze. (25 Lip 2023, 16:35:04)Burek napisał(a): Dodatkowo mam pomysł, żeby wraz z nadaniem odznaczenia było wypłacane jakieś honorarium w banku leockim. Jestem za, myślę, że symboliczne kilkaset renów będzie odpowiednią kwotą wdzięczności od winkulijskiego państwa dla osoby odznaczonej. RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 25 Lip 2023 (25 Lip 2023, 18:00:17)Mateusz Żmigrodzki napisał(a): Proponował Order Korony - myślę, że będzie ono odpowiednie na początek. Moim zdaniem nie ma co iść od najwyższych; lepiej zacząć od odznaczeń niższej wagi, a potem rozdawać te ważniejsze i cenniejsze. Masz jakieś pomysły na wygląd? Mój pomysł jest taki żeby pierwsza klasa była noszona na szyi, a niższe na piersi. |