![]() |
|
Plan Jedności - jak naprawić FN przed nieuniknionym upadkiem - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33) +----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536) +------ Dział: Ciastkarnia u Palpatajna (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=47) +------- Dział: Dyskusje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=40) +------- Wątek: Plan Jedności - jak naprawić FN przed nieuniknionym upadkiem (/showthread.php?tid=2755) |
Re: Plan Jedności - jak naprawić FN przed nieuniknionym upadkiem - Artur Kardacz - 08 Kwi 2020 Sądze że wasze słowa mogą dać do myślenia paru osobom. Musimy mieć wypracowany plan na każdą sposobność, to jest zresztą to o czym pisałem wcześniej. Tworzenie wspólnoty wymaga wyrzeczeń ale też i schowania swojej ambicji do kieszeni. Jednak czy jest sens wchodzić drugi raz do tej samej wody? Re: Plan Jedności - jak naprawić FN przed nieuniknionym upadkiem - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 08 Kwi 2020 Ale ta woda jest bardzo przyjemna. Ja oczywiście nikogo do niczego nie namawiam. Nie jestem już obywatelem Federacji więc zasadniczo nie powinienem nawet wypowiadać się na ten temat. Tak jak wspomniałem ta woda przez przeważającą część była spokojna. Zdarzały się ostatnio kłótnie, ale z moich obserwacji tyczyły się spraw, które w obecnym świetle są albo nieistotne, albo zostały rozwiązane. To taka moja propozycja, gdyż jak już wspomniałem po pierwsze obecnie z każdym dniem widać coraz większy regres, a po drugie nie widzę jakiś nierozwiązywalnych przeciwwskazań. Re: Plan Jedności - jak naprawić FN przed nieuniknionym upadkiem - Erik Otton von Hohenburg - 08 Kwi 2020 Cóż, wypowiedź Pana Szaraka tylko umacnia mnie w przekonaniu, że to państwo powinno wyrzec się dotychczasowego kosmopolityzmu szuakając kompromisu między niezależnością samorządów, a władzami centralnymi. Ale przede wszystkim powinniśmy zrezygnować z pracy jako fundacja charytatywna, opiekująca się przytyłkiem dla kapryśnych satrapów takich jak Waksman, Ribbentrop czy Novak i ich lenn... Re: Plan Jedności - jak naprawić FN przed nieuniknionym upadkiem - Henryk Wespucci - 09 Kwi 2020 Słowa Pana Szaraka są dla mnie nie do przyjęcia. Na ma mojej zgody, żeby osoba, która dobrowolnie zrzeka się obywatelstwa Federacji Nordackiej teraz mówiła, jak to im źle jest w ZKRM. Osobiście - jebie mnie to. My się nigdy nie nauczymy. dalej przygarniając kolejne mikronacyjne lenna jednej osoby. To godzi w idee Federacji Nordackiej. Jako ostatni działający tu ojciec-założyciel tego burdlu nie zgadzam się, żebyśmy weszli znów w współpracę z Waksmanem. Oczywiście. Tak byłoby najprościej. Korzyści i dla nas i dla nich - przez miesiąc, dwa mielibyśmy o czym pisać i aktywność zgadzałaby się, jednak jeżeli ktoś raz postawił na głowie całe państwo, zrobi to jeszcze raz. Ludzie! Opamiętajcie się do kurwy nędzy. Sytuacja jest zła. Od dawna nasz kontent wygląda jak wielkie rakowisko. W tym momencie mamy zaprezentowane dwie odmienne wizje państwa - moją drogę lekkiej centralizacji państwa, oraz zupełnie odmienną wizję zaprezentowaną przez Prezydenta Erika Ottona von Hohenburga. Pozostaje tylko pytanie, którą drogą chcemy iść. Może to zabrzmieć dziwnie, ale oba plany są częściowo podobne. Re: Plan Jedności - jak naprawić FN przed nieuniknionym upadkiem - Artur Kardacz - 09 Kwi 2020 Jako że jesteśmy wspólnotą to, moim zdaniem, najbardziej odpowiednią formą wyboru będzie głosowanie. W ten sposób wybierzemy naszą wspólną drogę rozwoju. Taka jest mkja moja propozycja, nie wiem jak reszta ale ja nie wiedzę innego wyjścia. Ewentualnie możemy się wstrzymać z głosowaniem do czaszu przedstawienia propozycji przez Mateusza Żmigrodzkiego. Re: Plan Jedności - jak naprawić FN przed nieuniknionym upadkiem - Adam Aleksander II - 09 Kwi 2020 Skoro wg. Henia plany są podobne, to czemu nie połączyć ich w jedno? Państwo dwóch scalonych państw, z lekko większą centralizacją niż obecnie. Re: Plan Jedności - jak naprawić FN przed nieuniknionym upadkiem - Artur Kardacz - 09 Kwi 2020 Tyle że oba plany mają inny stosunek do centralizacji. Czy jest możliwe ich połączenie? Wydaję mi się że nie. Skoro plan Henryka stawia na znaczną centralizacje kraju a plan Erika wręcz przeciwnie, chyba że wypracujemy jakiś złoty środek. Re: Plan Jedności - jak naprawić FN przed nieuniknionym upadkiem - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 10 Kwi 2020 Bardzo mi przykro, że w taki sposób jest do tego ustosunkowany Pan Henryk Wespucii. Moja koncepcja nigdzie nie mówiła, że przyczyną połączenia miałaby być zła sytuacja obecnie Koribii, bo ta od prawie roku jest taka sama. To czy Waksman znowu "odwaliłby" jak to często zwykło się zauważyłem mawiać, to Pana prywatna ocena Panie Henryku. Nie mam zamiaru ani kogoś oceniać, ani ręczyć za kogoś. Miałem tylko nadzieję, na ponowne ocieplenie relacji, którego jedynym logicznym skutkiem byłby powrót ZKRM do struktur FN, ale tak jak uprzedziłem na początku nie jestem już obywatelem, a moja propozycja narodziła się tylko z symptii do FN i próby ocalenia obecnej v-nacji, do której należę. Także pragnę przeprosić, gdyż jestem po części będąc obecnie obywatelem ZKRM odpowiedzialny za sytuację na Nordacie spowodowaną nagłymi zmianami wewnętrznymi w FN. Nikt w ZKRM nie uznaje obywateli FN bezpośrednio za wrogów. Wszelakie negatywnie nacechowane wypowiedzi Pana Waksmana mają jedynie charakter ideologiczny. Pragnę to pokrótce wytłumaczyć. W świetle ostatnich wydarzeń nie możemy udawać, że nie istniejemy, no chyba, że nasze państwa upadną wtedy już nie będziemy udawać nic. Albo nasza wzajemna polityka będzie koleżeńska, albo niestety, ale od czasu do czasu będzie dochodziło do mniejszych czy większych incydentów wymierzonych przeciwko naszym narodom. W zasadzie obecnie wchodzimy w etap "nordackiej zimnej wojny" co w cale nie musi być taką złą koncepcją, bo w ten sposób rozwinęlibyśmy nasze państwa i moglibyśmy prowadzić jakąś narracje. To tyle z mojej strony
Re: Plan Jedności - jak naprawić FN przed nieuniknionym upadkiem - Mateusz Żmigrodzki - 10 Kwi 2020 Heh, wyszli, a teraz chcą wracać... Re: Plan Jedności - jak naprawić FN przed nieuniknionym upadkiem - Henryk Wespucci - 10 Kwi 2020 Cytat:To czy Waksman znowu "odwaliłby" jak to często zwykło się zauważyłem mawiać, to Pana prywatna ocena Panie Henryku.Moja prywatna ocena? No faktycznie. Moja prywatna ocena oparta analizą dotychczasowego zachowania Kaspara Waksmana, który jest osobą wybuchową, mającą tendencje uzurpatorskie. Historia pamięta już niejednokrotnie jego wybuchy, które kończyły się różne. Kaspar odpierdalał tak wiele, że można to, kiedy coś następnym razem odwali, wyliczyć ze wzoru. Cytat:Wszelakie negatywnie nacechowane wypowiedzi Pana Waksmana mają jedynie charakter ideologiczny.Dobrze. To teraz napiszę negatywnie nacechowaną wypowiedź na Wasz temat, a później dopiszę sobie do tego jakąkolwiek ideologię. Dla mnie i dla wielu tu osób jesteście sprzedajnymi kurwami. To właśnie Wy woleliście porzucić ideologiczną współpracę na rzecz Koribii i jej odbudowy, przyjmując kalkilizm (nie umniejszając niezrozumiałej dla mnie ideologii). Więc nie wycierajcie swojej sprzedajnej mordy ideologią. Wy sami jesteście niewierni ani swoim najwierniejszym współpracownikom, ani ideom jakie wyznawaliście. Wypinacie się na Jugowice, które miały tyle okazji do wyruchania Was tak mocno, jak Waksman was jeszcze nie wyruchał. Widzę, że podoba się Wam tam. Przywiązanie ofiary do kata. Ale tak szczerze? Jebie mnie to. Może wyjdę na totalnego ignoranta, ale liczy się dla mnie dobro Federacji Nordackiej, a dokładniej Winkulii i Volkianu. Cytat:[…]którego jedynym logicznym skutkiem byłby powrót ZKRM do struktur FN[…]Żeby była jasność. Związku Kalkilistycznych Republik Muratyckich z Federacji Nordackiej nikt nie wypierdalał. Cała ta sytuacja była wynikiem wybuchu Kaspara, oraz niestabilnej sytuacji wewnętrznej. Kaspar być może celowo, lub nie (nie wiem!) interpretował wszystkie bodźce jakie do niego docierały jako atak w jego stronę i stronę Muratyki, która jest jego dzieckiem. To nikt inny, a Kaspar Waksman wraz z osobami, które za nim poszły uznały, że ZKRM poza FN będzie lepsze dla Muratyki. Nikt wtedy nie patrzył na dobro Federacji Nordackiej. Mieliście wyjebane, czy przeżyjemy, czy nie. Nie ma mojej zgody i jestem bardziej niż pewny, że ZKRM nigdy, podkreślam N I G D Y nie wróci w struktury Federacji Nordackiej oraz jakiegokolwiek kontynuatora UTNu i FN, jeżeli takowy będzie. Jeżeli stanie się inaczej uznam, że nastąpił całkowity upadek państwowości w tej części nordackiej. Nie mogę obwiniać o wszystko Waksmana, bo robił to z wyraźnym poparciem pewnych osób, które mu przyklaskiwały. Relacje Federacji Nordackiej z ZKRM nigdy nie wrócą do normalności, a jeśli tak - nie stanie się to z dnia na dzień. Ja nie zapominam. Odnośnie tematu głównego - po świętach przedstawię konkretne propozycje ustawowych rozwiązań zawierających rozwiązania kompromisowe każdej z tych koncepcji. |