Związek Winkulijski
Wyprawa poszukiwawcza Świątyni wieszczy Webanizmu - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Fora Archiwalne pozostałych państw (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=949)
+---- Dział: Związek Kalkilistycznych Republik Muratyckich (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=281)
+----- Dział: Instytucje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=443)
+------ Dział: Prywatne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=445)
+------- Dział: Klub Podróżników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=318)
+------- Wątek: Wyprawa poszukiwawcza Świątyni wieszczy Webanizmu (/showthread.php?tid=1248)

Strony: 1 2 3 4

RE: Wyprawa poszukiwawcza Świątyni wieszczy Webanizmu - Fazil Emre - 01 Sie 2019

Nad wąwozem zaczęła unosić się wielka mgła. Podróżnicy zrozumieli że dalej już dzisiaj nie pójdą. Było południe a w kilka chwil widzialność organiczyła się do 10 centymetrów.
Sułtan Fazil Emre próbował doliczyć się swoich towarzyszy ale tracił rachubę i poczuł się słabo. Potężny błysk rozświetlił się w jego oczach.

Nie wiadomo ile czasu upłynęło od rozbłysku aż do przebudzenia. Gdy Fazil otworzył oczy wszystko go bolało. Znajdował się pośrodku jakiejś jaskini. Dopiero po chwili gdy ocenił sytuację zrozumiał że z miejsca w którym się znajduje nie ma wyjścia...

RE: Wyprawa poszukiwawcza Świątyni wieszczy Webanizmu - Leszek Ebe-Grüner - 01 Sie 2019

W trakcie podróży do Yolen-Bator, ja i Kayak Hagashiti, rozmawialiśmy o tej właśnie podróży do świątyni Wieszczy. Był tym bardzo zainteresowany, a jako że miał prowiant w postaci dużej ilości ryb, to mógł się nam w podróży bardzo przydać. W końcu dotarliśmy do Yolen-Bator, gdzie tutaj zrobiliśmy przerwę. Najbardziej martwiłem się o çiçek oraz o Szaraka, bo dawno go nie widziałem i nie wiadomo co się z nim dzieję. Podczas tego odpoczynku, znaleźliśmy pewien starożytną wskazówke napisaną po Kugarsku. Jako że Kayak Hagashiti znał się na Kugarskim, to przetłumaczył mi to na Niech Wielki Wojownik Arak Akka pokona Wężowego Króla, to wtedy nadejdzie Światło na bramę Wieszczy, a ta pokaże wam piękno Takirusa.Po wysłuchaniu tego, kazałem Kayakowi schować wskazówkę i następnie powiedziałem, że już ruszamy w stronę Gór Hityka, gdzie prawdopodobnie jest już nasza grupa odważnych podróżników z Fazilem na czele

RE: Wyprawa poszukiwawcza Świątyni wieszczy Webanizmu - Fazil Emre - 01 Sie 2019

Fazil spędził wiele godzin w zamkniętej jaskini. Powoli zaczynał tracić zmysły. Zemdlał...

Początek końcem drogi jest naszej,
Skarbem złoto nie jest opinii waszej.
Szukacie zbędnych cudów ziemi Kugarskiej,
Serca wasze drogi, a księgi tej otwartej.

RE: Wyprawa poszukiwawcza Świątyni wieszczy Webanizmu - Leszek Ebe-Grüner - 02 Sie 2019

No i tak dotarłem niedaleko gór Hityka, jednak była tam grupa. Następnie spotkaliśmy 4 strażników stepów, którzy od razu do nas biegli! Kayak się schował za swoim osłem, a ja będąc uzbrojony w pistolet kapiszonowy i laski dynamitu, postanowiłem walczyć. Jednak wiedziałem że sam pistolet kapiszonowy nie wystarczy i tym samym
rzuciłem 1 laską dynamitu. Ci się wpatrzyli w ten dynamit, bo nigdy dotąd nie widzieli czegoś takiego. No i dynamit wybuchł, tym samym zabił aż 3 wojowników, a 1 został ranny. I on był już dość blisko nas, więc tu już musiałem użyć pistoleta kapiszonowego, bo dynamit długo się odpalał. I trafiłem temu ostatniemu strażnikowi w głowę. Kayak był bardzo zadowolony z mojej postawy. Po tej akcji, przy znalezieniu się dosłownie niedaleko tych gór Hytika i usłyszeliśmy razem z Kayakiem, wołanie o pomoc.....

RE: Wyprawa poszukiwawcza Świątyni wieszczy Webanizmu - Fazil Emre - 03 Sie 2019

Fazil nadal był w jaskini gdy zobaczył przed sobą dziwną postać. Ubrana była jak jakiś kapłan i patrzyła na Sułtana. Ten przetarł oczy i zobaczył że obok kapłana stoi młoda bardzo piękna kobieta. Wpatrywali się w Fazila przez jakiś czas aż przemówił kapłan:
"Witaj Fazilu, jestem Akehman kapłan świątyni wieszczy Webanizmu. Przybyłeś tu by odnaleźć Skarb Kugarii. Myślałeś o złocie a jak sam widzisz nie ma tu nic. Prawdziwy skarb już znalazłeś! Skarb to twoi przyjaciele. Na tym też opierała się potęga Kugarii. A teraz gdy już znasz prawdę daruje Ci życie. Idź i głoś prawdę o Kugarskiej potędze!".
Fazil zemdlał a obudził się na jednym z szczytów gór. Nie wiedział co zrobić więc zaczął wołać pomocy...

RE: Wyprawa poszukiwawcza Świątyni wieszczy Webanizmu - Leszek Ebe-Grüner - 03 Sie 2019

I tak gdy słyszeliśmy Kayakiem ten krzyk, to szybko ruszyliśmy i patrzyliśmy z której strony on dochodził, i zobaczyliśmy wielką kamienną ścianę, z której po drugiej stronie było słychać krzyki çiçek! Mało tego, gdzieś bardziej w oddali, również było słychać inny krzyk, lecz ten drugi był słabo słyszalny. Postanowiliśmy pierw skupić się na uratowaniu çiçek i powiedziałem wtedy głośno çiçek oddal się od tej ściany! zaraz ją wysadzimy, po czym wyciągłem z około 20 lasek dynamitu i wszystkie zapaliłem.
I tak nagle zrobiło się buuuuuuuum!. My w bezpieczniej odległości, patrzeliśmy jak rozwaliła się ściana. I tu nagle zobaczyłem çiçek i resztę grupy podróżników! Na widok çiçek, pobiegłem ją szybko przytulić i się nią zająłem. Ponadto wszystkim powiedziałem że wiem o co chodziło w odnalezionej starożytnej wskazówce której pisało
Niech Wielki Wojownik Arak Akka pokona Wężowego Króla, to wtedy nadejdzie Światło na bramę Wieszczy, a ta pokaże wam piękno Takirusa. Oznaczało że ten co miał dynamity był Wielkim Wojownikiem Arak Akka, a pokonanym Wężowym Królem okazała się po prostu ściana z kamieni i wtedy też padło te światło na te wejście, a z pięknem Takirusa, oznaczała że to była moja przyszła wybranka ją. Następnie po rozwiązaniu tej zagadki, dalej słyszeliśmy jakieś echo to ruszyliśmy w tamtą stronę. Prawdopodobnie był to głos Fazila…

RE: Wyprawa poszukiwawcza Świątyni wieszczy Webanizmu - Fazil Emre - 03 Sie 2019

Fazil ucieszył się na widok swych braci! Nic nie mówił tylko mocno uściskał swych towarzyszy. Na jego policzku pojawiła się łza. Trwał w tym milczeniu dobrych kilka chwil po czym przemówił:
Dziękuję Wam bracia i siostry za to że jesteśmy tutaj razem. Nie udało się odkryć złotych skarbów ale odbyliśmy wspaniałą wyprawę, poznaliśmy nowych przyjaciół a to jest najważniejsze. Czy mamy jeszcze jakieś sprawy w Kugarii a może wracamy do domów by odpocząć i przygotować się do kolejnej wyprawy? Cicek wraca z Tobą Leszku?

RE: Wyprawa poszukiwawcza Świątyni wieszczy Webanizmu - Leszek Ebe-Grüner - 03 Sie 2019

Pierw byłem zadowolony że w końcu znalazłem Szaraka! Wtedy również ucieszony na widok Fazila, odpowiedziałem Tak çiçek będzie wracać ze mną, bo w tej wyprawie zrozumiałem że to wspaniała kobieta. Co do spraw w Kugarii, to nasza podróż dobiegła końca, więc powinniśmy wrócić do domu i przygotować się do kolejnej, jakże emocjonującej wyprawy!. I tymi słowami Leszek z çiçek i resztą załogi, udali się z powrotem do chałupy, w której organizowali kolejne wyprawy.