Związek Winkulijski
TVW - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Kraje koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=28)
+----- Dział: Archiwum prowincji (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=478)
+------ Dział: Egvalland (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=336)
+------ Wątek: TVW (/showthread.php?tid=863)

Strony: 1 2 3

RE: TVW - Erik Otton von Hohenburg - 11 Sie 2019

Program "Kurier finansowy" 

Dzień dobry Państwu, w dzisiejszym wydaniu wiadomości przygotowaliśmy dla Państwa:

1.) Nowy zarząd Krajowej Korporacji Wielobranżowej oraz jego ambitne plany.

2.) Rząd wprowadza ułatwienia dla przedsiębiorców.

3.) rośnie deficyt budżetowy — jak temu zaradzić?

[/hr]

Dziś rano Prezydent Artur Kardacz von Hohenburg podpisał rozporządzenie na mocy, którego Erik Otton von Hohenburg został pierwszym Prezesem zarządu Krajowej Korporacji Wielobranżowej. Nowy szef największego przedsiębiorstwa w kraju w 4 punktach opisał swój plan na rozwój firmy w najbliższej przyszłości — stawia przede wszystkim na współpracę z rządem oraz lokalnymi przedsiębiorstwami, wymieniając tu Egvallandzką Ligę Morską i Kolonialną oraz Zakłady Energetyczne "Energo".

— Jest to oznaka tego, że rząd coraz więcej uwagi przykłada sprawom gospodarczym, koncentruje się na budowie sprawnie działającego systemu gospodarczego, którego nie da się zbudować bez udziału w nim KKW. Jak najbardziej cieszy mnie fakt że zarząd nad tak ważną instytucją obejmie osoba kompetenta, będąca w zasadzie pomysłodawcą i faktycznym twórcą korporacji — mówi ekspert TVW prof. J. Adther.

[/hr]
Krajowa Korporacja Wielobranżowa rozpoczęła wspólnie z rządem działania na rzecz ściągnięcia do kraju inwestorów zagranicznych, dzięki Rządowemu Programowi Wspierania Przedsiębiorczości nowi mieszkańcy Egvallandu oraz osoby zza granicy będą mogły starać się o uzyskanie darmowej działki budowlanej na terenie stolicy kraju. Co więcej rząd oferuje wsparcie finansowe w wysokości nawet 10.000 renów miesięcznie oraz korzystny kontrakt z Krajową Korporacją Wielobranżową. Powstał już nawet specjalny poradnik autorstwa Prezesa KKW.

[/hr]
Ekonomiści z Arthurstandzkiego Instytutu Ekonomicznego im. Prezydenta Arisa Kostasa ostrzegają przed możliwością wystąpienia znacznego deficytu budżetowego:

— rozwiązania zawarte w ustawie o finansach publicznych powodują, że 100% płaconych przez nas podatków jest wydawanych na utrzymanie sił zbrojnych, subwencji na rzecz prowincji i Krajowej Korporacji Wielobranżowej. Natomiast nie ma tam żadnych mechanizmów umożliwiających pozyskanie z podatków choćby najmniejszej nadwyżki budżetowej. Co więcej Rząd w celu pokrycia nawet najbardziej elementarnych wydatków takich jak pensje dla najwyższych osób w państwie, czy też niedawno ogłoszony, Rządowy Program Wspierania Przedsiębiorczości — pozyskuje z rezerw finansowych oraz subwencji od rządu federalnego. Jedynym rozwiązaniem tego problemu wydaje się być zmiana ustawy o finansach publicznych i obniżenie wysokości subwencji dla Krajowej Korporacji Wielobranżowej i samorządów. — mówi doktor Marek Koto. Wiadomo, że w Izbie Poselskiej już trwają prace nad nowelizacją ustawy o finansach publicznych.

Tymczasem Erik Otton von Hohenburg złożył wniosek do Rządu o przekazanie 70.000.000 marek egvallandzkich dla krajowej Korporacji Wielobranżowej. Pieniądze te są potrzebne do odprowadzania podatków z których utrzymywać będzie się prowincja oraz przedsiębiorstwa prywatne, w związku z tym co miesiąc KKW będzie odprowadzać aż 7 milionów marek na pokrycie bieżących wydatków, co więcej Rząd nadal będzie posiadał rezerwy finansowe w wysokości ponad 28 milionów marek. Każda z prowincji uzyska po ok. 700 tysięcy marek miesięcznie, zaś siły zbrojne zaledwie 140.000, niemniej jednak może dojść do nagłej zmiany proponowanych kwot, jeżeli rząd postanowi przeznaczyć kwotę inną niż zaproponowana lub jeżeli w życie wejdzie ustawa zmniejszająca deficyt budżetowy. 

To wszystko co dla Państwa dzisiaj przygotowaliśmy, dziękuję i życzę miłego dnia. 

RE: TVW - Artur Kardacz - 13 Sie 2019

Z ostatniej chwili!!

Dziś Prezydent Artur Kardacz nadał obywatelstwo honorowe Królowi Paderlandu JKM Anatol Padersidis. Obywatelstwo zostało nadane w ramach poprawy stosunków między Egvallandem na Paderlandem, jak wyjaśnia później nasz prezydent "obywatelstwo ma charakter tytułowy, nie niesie one za sobą żadnych praw ani obowiązków. Ponad to "tytuł" jest dziedziczny razem ze stanowiskiem. Mam nadzieję że to będzie pierwszy krok do ocieplenia naszych relacji".

RE: TVW - Erik Otton von Hohenburg - 14 Sie 2019

Program "Kurier finansowy"

Dobry wieczór Państwu, w dzisiejszym wydaniu wiadomości przygotowaliśmy dla Państwa najświeższe informacje ze świata biznesu i gospodarki:

Sekretarz Skarbu Państwa Mateusz Żmigrodzki poinformował klientów Folksbanku o założeniu nowej strony tej instytucji, znajdującej się od teraz pod adresem <!-- m --><a class="postlink" href="http://fnor.cba.pl/FBC/Folksbank/index.php">http://fnor.cba.pl/FBC/Folksbank/index.php</a><!-- m -->. Modernizację naszego systemu gospodarczego Egvalland zawdzięcza przede wszystkim uprzejmości Prezydenta Federacji — Alfreda Fabiana von Tehen-Dżek. 

W dniu dzisiejszym zakończyły się rozmowy pomiędzy rządem Egvallandu i Krajową Korporacją Wielobranżową, Sekretarz Skarbu doszedł do porozumienia z Prezesem Zarządu Krajowej Korporacji Wielobranżowej, na mocy którego rząd przekazał 60 milionów marek dofinansowania na rozwój KKW. Jest to co prawda o 10 milionów mniej niż to co początkowo proponowało rządowi przedsiębiorstwo, niemniej jednak kwota robi i tak duże wrażenie. Z nieoficjalnych źródeł wynika, że rząd poważnie rozważa propozycje Prezesa KKW ws. odprowadzania składek do ESUS przez KKW, co jego zdaniem przyniosłoby rządowi krociowe zyski i zmniejszyło deficyt budżetowy. 

W Kanugradzie z inicjatywy władz miejskich powstał "Kanugardzki Totalizator Sportowy" i został już złożony wniosek do władz federalnych o rejestrację KTS jako przedsiębiorstwa. Połowa zysków z loterii mają zasilić budżet miasta aby następnie zwiększyć aktywność w stolicy Egvallandu, zaś druga posłuży do zwiększenia puli nagród przy następnej loterii. Jak narazie można powalczyć o nagrodę w wysokości 1500 renów! 

To wszystko co dla Państwa dzisiaj przygotowaliśmy, dobrej nocy. 

RE: TVW - Mateusz Żmigrodzki - 16 Sie 2019

Z ostatniej chwili!

Dokładnie przed chwilą zakończyło się pierwsze posiedzenie Rady Polityki Pieniężnej Egvallandu. Powinno się ono odbyć co prawda wczoraj, jednak wczoraj w Egvallandzie miało miejsce święto kościelne, które to obchodzi duża część narodu.
RPP postanowiła o ustaleniu stopy emisyjnej na 10 000 punktów emisyjnych. Prezes Folksbanku, Mateusz Żmigrodzki mówił iż taka wysokość stopy zapewni odpowiedni napływ gotówki do Skarbu Państwa i nie doprowadzi do deflacji.
Również dzisiaj odbędzie się ściąganie podatków od aktywów na kontach oraz składek na Egvallandzki System Ubezpieczeń Społecznych.

RE: TVW - Artur Kardacz - 19 Sie 2019

Z ostatniej chwili!!

Egvalland został oszukany przez władzę Paderlandu! Zawarty pakt "przyjaźni" miał być tylko przykrywką aby mieszkańcy Paderlandu mogli oczerniać nasze państwo. Docinki obywateli tego kraju towarzyszyły nam od początku rozpoczęcie negocjacji a nawet długo przed tym a nawet i po tym. Dziś jednak cała sprawa osiągnęła punkt kulminacyjny, na podstawie skrina wyrwanego z kontekstu zostaliśmy oskarżani o nawoływanie do wojny. "Po reakcji mieszkańców Paderlandu jestem już pewien że żadne roznowy z tym państwem nie mają sensu" tak komentuję prezydent. Egvallandu mimo oczerniania nadal starał się naprawić stosunki z tym państwem, jednak jego mieszkańcy za wszelka cenę próbowali niszczyć dotychczasowe postępy i dalsze działanie nie ma sensu.

RE: TVW - Artur Kardacz - 05 Wrz 2019

Specialna konferencja prasowa 

Witam szanownych Państwa, wszystkich dziennikarzy i widzów. Zaprosiłem was na konferencje z jednego bardzo ważnego powodu. Dostałem telefon od Wiceprezydenta że Egvalland jest zagrożony. Ma to związek z obecna sytuacją  w RZP. Pragnę wszystkich powiadomić że dzieki szybkiej reakcji Pana Erika Ottona von Hohenburga nasz kraj jest zabezpieczony i nie ma obawy że wirus przedostanie się do naszego kraju. Wprowadzone zostały wszystkie środki ostrożności, granice lądowe, powietrzne i wodne zostały całkowicie zamknięte. Jeśli rząd RZP wyrazi chęci to Egvalland może wesprzeć ich w tej trudnej sytuacji. Dziękuję to wszystko

RE: TVW - Erik Otton von Hohenburg - 13 Wrz 2019

[pap=egvwic][size=100]Szanowni Państwo! [/size]

Nastały ciężkie czasy dla naszej prowincji. Oto JE Prezydent Egvallandu Artur Kardacz von Hohenburg zrzekł się urzędu wraz z obywatelstwem egvallandzkim i Federacji Nordackiej. Tym samym ja, jako Wiceprezydent po raz kolejny pełnić będę obowiązki szefa rządu do czasu wyboru nowego Prezydenta, ale tylko w teorii. Prawdą jest iż nie ma komu wybierać nowego włodarza prowincji ani komu poza mną działać w egzekutywie. Po upływie 10 dni od utraty obywatelstwa Egvallandu przez A. Kardacza, władza ustawodawcza zostanie przekazana w ręce Prezydium Rządowego na okres 21 dni, czyniąc mnie de facto dyktatorem. W czasie tym planuje naprawić luki i niedociągnięcia w prawie konstytucyjnym, jednak nic więcej. Dostatecznie wiele już inicjatyw i programów rządowych zainicjowałem i nie widzę już sensu dalszego mnożenia martwych jak widać bytów. Moja posługa polegać będzie jedynie na podtrzymaniu przy życiu winkulijskiego ducha i dziedzictwa rozwijanego od już prawie 2 lat. Tylko dlatego też nie zdecydowałem się opuścić kraju, aczkolwiek być może powinnienem i dlatego też nie zdecydowałem się oddać kraju pod opiekę Volkianu (co jednak jest nadal uwzględniane jako ostatnia deska dla Egvallandu, gdy wszystko inne zawiedzie). Napewno postaram się nie "gasić światła" przynajmniej do 7 lutego 2020 r., ponieważ uważam, iż jestem to winny wszystkim dawnym i obecnym obywatelom Winkulii, ale co potem? zobaczymy co się zdarzy. 

[Obrazek: PrezydentEgvallandu.png]
P. O
 P R E Z Y D E N T A
(-) Erik. O. v. Hohenburg[/pap] 

RE: TVW - Erik Otton von Hohenburg - 16 Gru 2019

Dobry wieczór państwu, witamy w wieczornym wydaniu wiadomości Telewizji Winkulijskiej, w dzisiejszym programie odpowiemy państwu o następujących tematach: rząd zamierza wprowadzić nowy Kalendarz Winkulijski, oraz niecodzienne odkrycie w archiwach

Nowy kalendarz winkulijski!

Rzecznik prasowy Prezydium Rządowego poinformował o zamiarach rządu w sprawie wprowadzenia nowych nazw miesięcy dla kalendarza gregoriańskiego używanego obecnie w Winkulii. Zmiana nazw miesięcy jest pokłosiem polityki historycznej prowadzonej przez rząd Erika Ottona von Hohenburg, której celem jest wzmocnienie tożsamości winkulijskiej w oparciu o zasady Egvalizmu i myśli politycznej Aleksandra van der Egvala. Według niektórych polityków Stronnictwa Polityki Realnej, rząd pragnie stopniowo wycofywać z użycia kalendarz gregoriański i w jego miejsce wprowadzić nowy, winkulijski kalendarz. Nowy nazwy miesięcy będą brzmieć następująco:

Winkulaire — styczeń 
Gebuair — luty 
Preegvaldor — marzec 
Egvaldor — kwiecień 
Mai — maj
Moriar — czerwiec (18 moriar, Pamiątka Śmierci Aleksandra van der Egvala).
Costair — lipiec
Kampfaire — sierpień 
Siegair — wrzesień 
Erikair — październik
Kaltair — listopad 
Centair — grudzień

Niecodziennego znaleziska dokonali dziś archiwiści Winkulijskich Archiwów Narodowych w archiwach Pałacu Naczelnikowskiego w Kanugardzie. Badacze dokonali przypadkiem, odkrycia uważanego za zaginiony rękopisu hymnu Związku Winkulijskiego oraz współczesnego Egvallandu O Winkulio!, autorstwa Johanna Gebera, członka Partii Narodzenia Winkulii, działacza niepodległościowego oraz uczestnika wojny winkulijsko-brodryjskiej w 2018 r. poległego w walce pod Mryńskiem (wysadził ważny transport wojsk brodryjskich, przy czym sam zginął). 

Poniżej publikujemy tekst hymnu (melodia O Canada!) 

O Winkulio, ziemio ma rodzinna!

Najukochańszym z krajów jesteś, ojczyzno!
Z miłością w sercach, z dumą na ustach,
Widzimy wielki twój triumf, 
Z każdego krańca Mikroświata, 
blask twój ogarnia nas!

Boże Wszechmocny, błogosław jej!
O Winkulio, ziemio ma rodzinna!
O Winkulio, kraju z marzeń naszych! 

To wszytko co mamy Państwu do zaprezentowania, dobrej nocy i do zobaczenia niebawem.

RE: TVW - Erik Otton von Hohenburg - 16 Sty 2020

15-tego winkuliare'a, władze Królestwa Hasselandu poinformowały, że o godz. 20:41 podczas rutynowych wierceń, prowadzonych w ramach prac poszukiwawczych, niedaleko wioski Pasqeleta, na północy kraju, na wyspie Razurii, doszło do erupcji ropy naftowej, która natychmiast się zapaliła. Rząd Egvallandu, zaoferował pomoc władzą hasselandzkim w postaci jednej jednostki straży pożarnej. Władze Królestwa wyraziły zgodę na udział winkulijskich strażaków w zwalczaniu skutków żywiołu, i już jutro jednostka straży zostanie przetransportowana na wyspy hasselandzkie w celu gaszenia pożaru. 

Re: TVW - Mateusz Żmigrodzki - 06 Maj 2020

W telewizji leciały ujęcia z bijatyk pomiędzy pro-Kardaczowską prawicą oraz zwolennikami SPR i Erika Ottona. Nagle sygnał w całym kraju urwał się, a ekran zrobił się czarny. Po chwili na nim pojawiło się godło WRE i rozbrzmiał sygnał wywoławczy, którym było kilka nut z jednej z winkulijskich pieśni patriotycznych. Po odegraniu sygnału na ekranie pojawiło się ujęcie na mównicę, za którą stał zaginiony Prezydent WRE - Mateusz Żmigrodzki.

- Obywatele Winkulijskiej Republiki Egvallandu!
Wróciłem! Wróciłem po okresie dłuższej nieobecności, ku zawodzie niektórych polityków w tym kraju. Swe przemówienie poświęcić chcę temu zdarzeniu, albowiem rzeczą oczywistą jest, że należy się Państwu wyjaśnienie tej sytuacji.
Okres tej mojej nieobecności spędziłem na różnych rozważaniach. Rozważaniach, które dotyczyły naszego kraju, jego fundamentów i przyszłości, przyszłości Federacji Nordackiej, sensu tego systemu rzeczy. Rozważałem przede wszystkim swój status i miejsce w Mikroświecie. I doszedłem do wniosku, iż zapał mój uległ wypaleniu, czyli nastąpiła jedna z końcowych faz realiozy.
Uważam, że to jest zagrożeniem dla całego państwa. Dlatego też, aby uniknąć tego, postanowiłem o złożeniu dymisji ze stanowiska Prezydenta Winkulijskiej Republiki Egvallandu. Po odejściu ze stanowiska podejmę swoją - być może ostatnią - misję, którą będzie ulepszenie projektu nowej Konstytucji wspólnotowego państwa Winkulii i Volkianu. Myślę, że gdy wejdzie ona w życie, to najprawdopodobniej - jednak ręczyć za to nie mogę, albowiem me oddanie FN jest bądź co bądź silne - wycofam się na czas nieokreślony z życia w mikronacjach, dopóty nie zyskam nowych sił.
Dziękuję Wam wszystkim, za wszystko.
Z Bogiem!