Związek Winkulijski
Bal koronacyjny - koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Zamek Królewski (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Wątek: Bal koronacyjny - koronacja JKM Jerzego I Izaaka (/showthread.php?tid=5578)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Bal koronacyjny - koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Erik Otton von Hohenburg - 10 Lut 2024

Marszałek Dworu po krótkiej rozmowie z premierem Wespuccim ruszył w kierunku gości zagranicznych
- Moje uszanowanie dla Waszej Ekscelencji! - rzekł do Marszałka sarmackiego Sejmu - mam nadzieję, że koronacja i bal przypadły Waszej Ekscelencji do gustu, choć jak sądzę ceremoniał był bardzo skromny w starciu z tym praktykowanym KS. Tymczasem cóż nowego słychać w Hasselandzie?
Marszałek Dworu wypatrzył również Premiera FN i monarchę Imperium Kiriańskiego Bolesława Kirianóo von Hohenburga, ale jako że ten udał się rozmówić z koronowaną głową postanowił poczekać na lepszy moment aby dołączyć do Króla oraz przybyłego do nich przywódcy westlandzkiego JE Aleksandra Novaka.

RE: Bal koronacyjny - koronacja JKM Jerzego I Izaaka - AleksanderNovak - 10 Lut 2024

- Cześć Mateusz, pięknie dziś wyglądasz

RE: Bal koronacyjny - koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Mateusz Żmigrodzki - 10 Lut 2024

- Dziękuję, ty również, mordeeeeczkooo! - wziął skręta i odpalił zaciągając się mocno; zakasłał, po czym powiedział: - Ło panie! Ma to kopa, niezłego kopa!

RE: Bal koronacyjny - koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Henryk Wespucci - 10 Lut 2024

- Aleksandrze! Jak podróż? Co tu mi podrywacie Ministra Żmigrodzkiego? Kelner! Polejcie mi tutaj, kieliszek pusty, to nie zabawa!

- Mateuszu. Nie sądziłem, że tak będzie Wam pasować ta kiecka cała czy jak to Wy nazywacie.

RE: Bal koronacyjny - koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Mikołaj III - 10 Lut 2024

(10 Lut 2024, 23:47:18)Jerzy I Izaak napisał(a): Król delektując się pysznym jedzeniem oglądał co dzieje się na sali. Nagle wśród ludzi zauważył rozglądającego się Bolesława. 

- Wasza Królewska Mość, proszę przyjąć wyrazy najszczerszych gratulacji, zarówno w imieniu moim, jak i rządu II Federacji Nordackiej. Cieszę się, że na winkulijskim tronie znalazła się tak odpowiedzialna osoba - powiedział, gdy się spotkali.

RE: Bal koronacyjny - koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Mateusz Żmigrodzki - 11 Lut 2024

(10 Lut 2024, 23:58:46)Henryk Wespucci napisał(a): - Aleksandrze! Jak podróż? Co tu mi podrywacie Ministra Żmigrodzkiego? Kelner! Polejcie mi tutaj, kieliszek pusty, to nie zabawa!

- Mateuszu. Nie sądziłem, że tak będzie Wam pasować ta kiecka cała czy jak to Wy nazywacie.

- Też bym sam nie spodziewał się tego. O, jakie aniołki tam latają! Ale o czym ja... a tak! Kazałeś mi zdobyć tych silnych ludzi, pamiętasz? Już mam małą, ale solidną ekipkę, także jak coś to możemy używać tych "silnych ludzi" - zaśmiał się wniebogłosy.

RE: Bal koronacyjny - koronacja JKM Jerzego I Izaaka - AleksanderNovak - 11 Lut 2024

- Novak, również odpalił susz konopny, tym razem ze swojego mini-bongo z nadrukiem flagi Westlandu. Kilka minut później bez słowa zwrócił się w stronę Ministra Stanu Rządu Winkulijskiego - JE Henryka Wespucciego, z przymróżonymi czerwonymi oczami - wpatrując się w twarz Ekscelencji rzekł: Wasza Ekscelencjo, mam istotne pytanie, powiem bezpośrednio, jednakże tak by nikt nie słyszał... tak.. .więc.. yyy.. co to miało.. aa... więc.. jaką Pan ma wiedzę odnośnie działalności Volkiańskich służb specjalnych na terytorium Westlandu..? Proszę odpowiadać! 

RE: Bal koronacyjny - koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Jerzy I Izaak - 11 Lut 2024

(10 Lut 2024, 23:59:05)Bolesław Kirianóo von Hohenburg napisał(a):
(10 Lut 2024, 23:47:18)Jerzy I Izaak napisał(a): Król delektując się pysznym jedzeniem oglądał co dzieje się na sali. Nagle wśród ludzi zauważył rozglądającego się Bolesława. 

- Wasza Królewska Mość, proszę przyjąć wyrazy najszczerszych gratulacji, zarówno w imieniu moim, jak i rządu II Federacji Nordackiej. Cieszę się, że na winkulijskim tronie znalazła się tak odpowiedzialna osoba - powiedział, gdy się spotkali.

-Bardzo dziękuję Mój Drogi- wymienił z krewniakiem uścisk dłoni- A teraz baw się! Tak w ogóle to wyrosłeś- zaśmiał się.

RE: Bal koronacyjny - koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Henryk Wespucci - 11 Lut 2024

- Ekscelencjo Ministrze, weźcie kieliszka bo bredzicie. Jakich silnych ludzi? - po pytaniu Novaka Wespucci momentalnie jednak wytrzeźwiał i poczuł, że musi wziać cos mocniejszego. - Aleksandrze, dajcie mi to co tam macie tego takiego, no wiecie...

RE: Bal koronacyjny - koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Jerzy I Izaak - 11 Lut 2024

(10 Lut 2024, 23:51:12)AleksanderNovak napisał(a): Wasza Królewska Mość, pozwolę że się przedstawię, nazywam się Aleksander Novak i jestem Przewodniczącym Partii Socjalkapitalistycznej Państwa Westland które to jest Wspólnotą Autonomiczną Federacji Nordackiej oraz władcą Winewy.

Witam również cały bratni Rząd Winkulijski oraz pozostałych gości.

W imieniu Wspólnoty Autonomicznej FN Państwa Westland jak i też jako Książę Winewski chciałbym serdecznie pogratulować Waszej Królewskiej Mości Jerzemu I Izaakowi objęcia tronu Związku Winkulijskiego. Szlachetne pozdrowienia niosą wszyscy Westlandczycy i Doctrińczycy z ich Wspólnoty oraz wszyscy mieszkańcy zamorskiej Winewy! Jestem pewien również że Winkulijczycy mający swą ojczyznę w Taskasie obserwują te wydarzenia uważnie i bacznie oraz z radością.

NIech teraz Wasza Królewska Mość pozwoli wysłuchać mych wspomnień, kiedy to związałem się z Związkiem Winkulijskim w 2019 roku zajmując się Winewą a następnie będąc w 2021 roku Prezydentem Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu nawiązałem z Winkulią bardzo pozytywne stosunki dyplomatyczne potwierdzając wzajemne poszanowanie mniejszości narodowych i pełną swobodę tychże. Przez pewien czas Insulia gościła na forum Winkulii co uwidacznia przyjaźń i bliskość dzielącą narody Westlandu i Winkulii. Również dziś obyśmy patrzyli na siebie jedynie z dobrocią.

Dlatego też aby się odwdzięczyć niechże Wasza Królewska Mość zechce przyjąć ten bardzo skromny dar z pieniędzy podatników Winewskich i Westlandzkich, mianowicie tą oto betonówkę z wykwintnego kultywaru mieszczącego się w Westlandzkiej Amatorii oraz sakiewkę z specjalną odmianą Konopii Winewskiej z plantacji w mieście Winkowo.

Król na widok tak czcigodnej postaci powstał i słuchał jego słów.
-Panie Novak! Bardzo dziękuję, zwłaszcza za betonówkę, za którą tęskniłem od mojego ostatniego pobytu w Insulii.