Związek Winkulijski
[KONSULTACJE SPOŁECZNE] Reforma samorządu terytorialnego - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: [KONSULTACJE SPOŁECZNE] Reforma samorządu terytorialnego (/showthread.php?tid=5542)

Strony: 1 2 3 4

RE: [KONSULTACJE SPOŁECZNE] Reforma samorządu terytorialnego - Mateusz Żmigrodzki - 29 Sty 2024

(29 Sty 2024, 11:49:23)Folksfüther napisał(a): Pomysł wygląda sensownie i obie strony osiągnęły kompromis. Ze swojej strony nie mam już nic przeciwko. Niech zmiany wejdą w życie bo nas następna zima zastanie.

Dziękuję bardzo za poparcie dla tej propozycji. Chciałbym jednak jeszcze poczekać na opinie innych obywateli, tak aby nie stwarzać wrażenia, że Rząd wymusza tutaj taki, a nie inny kształt ustroju samorządowego. Ale jeśli nie będzie większych uwag, to myślę, że w lutym pojawi się projekt nowego Prawa samorządowego.

RE: [KONSULTACJE SPOŁECZNE] Reforma samorządu terytorialnego - Adelajda Radziwiłłówna - 30 Sty 2024

Z mojej strony brak jakichkolwiek zastrzeżeń. Cieszę się, że udało się dojść w pewnym stopniu do konsensusu. Zmiany są jak najbardziej potrzebne więc jak najszybciej powinniśmy doprecyzować podział według przedstawionego schematu.

RE: [KONSULTACJE SPOŁECZNE] Reforma samorządu terytorialnego - Artur Kardacz - 14 Lut 2024

Czy trwają prace nad projektem? Bardzo bym nie chciał, aby pomysł ten przepadł. Jeśli Rząd nie radzi sobie z opracowaniem odpowiedniego projektu, bo po prostu nie ma czasu itp, to moglibyśmy wspólnie nad takim projektem przysiąść. Wszystkim zależy na rozwiązaniu tej kwestii.

RE: [KONSULTACJE SPOŁECZNE] Reforma samorządu terytorialnego - Mateusz Żmigrodzki - 14 Lut 2024

(14 Lut 2024, 16:16:02)Folksfüther napisał(a): Czy trwają prace nad projektem? Bardzo bym nie chciał, aby pomysł ten przepadł. Jeśli Rząd nie radzi sobie z opracowaniem odpowiedniego projektu, bo po prostu nie ma czasu itp, to moglibyśmy wspólnie nad takim projektem przysiąść. Wszystkim zależy na rozwiązaniu tej kwestii.

Prace jak najbardziej trwają i są prowadzone na dwóch kierunkach: legislacyjnym, mającym na celu stworzenie projektu nowej ustawy - Prawo samorządowe oraz potrzebnych projektów aktów wykonawczych, oraz planowaniu administracyjnym, tj. ustalaniu kształtu przyszłych jednostek samorządowych - w tej chwili chodzi o parafie (rejencje). Mam nadzieję, że w tym tygodniu uda mi się przedstawić ten projekt w Folkstagu.

RE: [KONSULTACJE SPOŁECZNE] Reforma samorządu terytorialnego - Artur Kardacz - 02 Cze 2024

Ustawa napisana i przyjęta. Społeczeństwo przekonane i gotowe na zmiany. Zatem czas najwyższy, aby wdrożyć plan w życie. Jak mogę pomóc rządowi w realizacji reformy terytorialnej?

RE: [KONSULTACJE SPOŁECZNE] Reforma samorządu terytorialnego - Mateusz Żmigrodzki - 03 Cze 2024

Teraz przed nami czekają trzy zasadnicze elementy. Po pierwsze, należy ustanowić nowy podział administracyjny - tj. zgodnie z art. 32 minister spraw wewnętrznych (którym jak na razie jestem ja) musi utworzyć parafie i komitaty. Podział ten jest w fazie przygotowywania - wierzę, że uda się go przedstawić w terminie przewidzianym w ustawie i poddać go niezbędnym konsultacjom, zanim zostanie wprowadzony w życie.

Po drugie, czeka nas przeprowadzenie procesu likwidacji dotychczasowych dzielnic. O ile w przypadku np. Zanahorii, Albionu etc. odpowiednie składniki majątkowe zostaną przeniesione na nowe komitaty, które w założeniu mają być niemal lustrzannym odbiciem tych jednostek, to sprawa będzie bardziej skomplikowana w przypadku Osaczeska, które ma być podzielone na dwa-trzy nowe komitaty. Tutaj też ciężar przeprowadzenia tegoż zadania zostaje przekazany na ministra spraw wewnętrznych.

Trzecią kwestią do rozwiązania są odpowiednie zmiany na forum. Ja osobiście bym proponował taki układ: trzy główne działy: Winkulia, Volkian, dependencje, a w ramach tych działów poddziały z odpowiednimi komitatami. Myślę, że jak na razie rozbijanie na poszczególne parafie nie jest konieczne, a jeśli się to zmieni, to możemy w ramach potrzeby tworzyć nowe działy. Co członkowie Reżimu Administratorskiego o tym uważają? @Henryk Wespucci @Artur Kardacz @Alfred Fabian 

Na koniec - pozostaje jeszcze sprawa niezwiązana dokładnie z samą reformą samorządową, ale w ciągu 30 dni zobowiązany jestem zwołać Landtag Kraju Koronnego Winkulia, w celu wyboru członków do Rady Akcesyjnej. Termin nie jest jeszcze ściśle przeze mnie ustalony, ale wstępnie planuję trzeci tydzień czerwca, gdzieś w weekend 21-23.06. Co o tym myślicie, mieszkańcy Macierzy?

RE: [KONSULTACJE SPOŁECZNE] Reforma samorządu terytorialnego - Artur Kardacz - 07 Cze 2024

(03 Cze 2024, 15:26:22)Mateusz Żmigrodzki napisał(a): Trzecią kwestią do rozwiązania są odpowiednie zmiany na forum. Ja osobiście bym proponował taki układ: trzy główne działy: Winkulia, Volkian, dependencje, a w ramach tych działów poddziały z odpowiednimi komitatami. Myślę, że jak na razie rozbijanie na poszczególne parafie nie jest konieczne, a jeśli się to zmieni, to możemy w ramach potrzeby tworzyć nowe działy. Co członkowie Reżimu Administratorskiego o tym uważają? @Henryk Wespucci @Artur Kardacz @Alfred Fabian 
Ja to bym widział podobnie.

(03 Cze 2024, 15:26:22)Mateusz Żmigrodzki napisał(a): Na koniec - pozostaje jeszcze sprawa niezwiązana dokładnie z samą reformą samorządową, ale w ciągu 30 dni zobowiązany jestem zwołać Landtag Kraju Koronnego Winkulia, w celu wyboru członków do Rady Akcesyjnej. Termin nie jest jeszcze ściśle przeze mnie ustalony, ale wstępnie planuję trzeci tydzień czerwca, gdzieś w weekend 21-23.06. Co o tym myślicie, mieszkańcy Macierzy?
Dla mnie może być.

RE: [KONSULTACJE SPOŁECZNE] Reforma samorządu terytorialnego - Mateusz Żmigrodzki - 23 Sie 2024

Szanowni Państwo,

po długim czasie prac w Ministerstwie Stanu oraz Ministerstwie Spraw Wewnętrznych w końcu możemy przejść do ostatecznej finalizacji reformy samorządowej.

I. Publikacja ustawy. Konieczne jest opublikowanie ustawy - Prawo samorządowe, po to aby zmiany się uprawomocniły. Na moje polecenie jeszcze dzisiaj Departament Legislacyjny Ministerstwa Stanu opublikuje na forum państwowym pełen tekst ustawy. Zgodnie z przepisami, wejdzie ona w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia - tj. jutro.

II. Podział na parafie i komitaty. To było coś, co oddalało w czasie finalizację reformy samorządowej. W końcu jednak MS i MSW zdołały opracować projekty podziału.

Zacznijmy od podziału na parafie (z góry przepraszam za takie obcesowe zbezczeszczenie mapy autorstwa @Burek ):
[/url]
Zgodnie z wcześniej wspomnianą ustawą oraz z ogólnymi założeniami reformy parafie co do zasady starają się swoim obszarem obejmować jedno miasto (w niektórych przypadkach nie było to możliwe, dlatego można spotkać wyjątki od tej reguły). Podział starał się także odzwierciedlać naturalne granice geograficzne (tj. góry, rzeki etc.)

Na podstawie powyższych podziałów opracowano podział na komitaty:
Legenda do podziału na komitaty:
  • żółty - Komitat Albioński
  • jasnobrązowy - Komitat Alemański (Al-Alemański/al-Aleman)
  • fioletowy - Komitat Górnowinkulijski
  • sraczkowaty - Komitat Izborsko-Goruzyjski
  • biały - Komitat Santyjsko-Burgijski
  • jasnozielony - Komitat Nebtawski (Neb-Tawski/Neb-Tawi)
  • jasnoniebieski - Komitat Trinetzki (parafia na prawach komitatu)
  • bordowy - Królewskie Stołeczne Miasto Kanugard (parafia na prawach komitatu)
  • lawendowy - Komitat Zanahoryjski
  • szary - Komitat Szwecilandzki

Podział na komitaty przede wszystkim ma podłoże historyczne i też ma podobne cele (głównie ma działać na rzecz sfery kulturalno-narracyjnej), przy czym starano się uwzględnić ważny dorobek wcześniej istniejących dzielnic - tj. Albionu, Zanahorii i Trinitzu. W przypadku Trinitzu i Kanugardu sformułowano konstrukcję parafii na prawach komitatu, co po prostu polega na tym, że tym pojedynczym parafiom nada się status komitatu (głównie ze względu na ich znaczenie). MS i MSW rozważa jeszcze utworzenie parafii na prawach komitatu w ramach parafii winewskiej (wyspa Winewa), jednak na razie nie uwzględniono tego w projekcie.

III. Dependencje. Ustawa ustanawia dependencje, czyli osobne jednostki samorządowe, które są tworzone na terytoriach znajdujących się poza obszarami Krajów Koronnych Winkulia i Volkian. Status ten w założeniu ma otrzymać Azymutia Winkulijska (dotychczas: N. Winkulia) oraz Norrington.

Chyba wszystko, co trzeba było powiedzieć, powiedziałem. Zatem nie przedłużając dalej zapraszam do dyskusji. Jesteśmy gotowi na wszelkie uwagi. Są one niezwykle ważne - w końcu nam wszystkim raczej zależy na doszlifowaniu tej reformy, aby jak najlepiej służyła ona naszemu krajowi.

RE: [KONSULTACJE SPOŁECZNE] Reforma samorządu terytorialnego - Artur Kardacz - 23 Sie 2024

Panie Premierze!
Wysoka Izbo!

Cieszę się, że wreszcie doczekaliśmy konkretów. Uregulowanie kwestii samorządowej jest kluczowe dla przyszłości naszego państwa. Mnie osobiście lekko niepokoi tak duża ilość komitatów. Doskonale pamiętam poprzednią sytuację, gdy zbyt rozdrobnieni zakopaliśmy się w własnych Krajach Koronnych. Brakowało przez to w kraju inicjatyw zrzeszających większą liczbę obywateli. Mam nadzieję, że tutaj to nie nastąpi. Ma wskazywać na to chociażby deklaracja rządu, że nowy podział będzie miał charakter jedynie narracyjny. No ale czy będzie to działać? Przekonamy się dopiero w praktyce. Innych wątpliwości nie mam. Już tak długo wałkujemy ten temat, że nic nowego się nie pojawi. 

Ze swojej strony deklaruje również pomoc w wprowadzaniu niezbędnych zmian.

RE: [KONSULTACJE SPOŁECZNE] Reforma samorządu terytorialnego - Burek - 23 Sie 2024

Trinitz w obecnych granicach plz