![]() |
|
Rocznicowe BINGO - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Rocznicowe BINGO (/showthread.php?tid=5174) |
RE: Rocznicowe BINGO - Alfred Fabian - 11 Lut 2023 Czy los Wam sprzyjał? Może jeszcze dzisiaj komuś uda się ustrzelić niemalże całe BINGO? Pora na kolejną datę, tym razem maszyna losująca trafiła na: 8. MARCA
To nie jest tylko data Dnia Kobiet, chociaż wszystkim paniom to złożyć życzenia pragnę również dzisiaj, tuż przed świętem zakochanych. Natomiast dosłownie rok temu, 8 marca najmłodszy wirtualnie obywatel Winkulii, Burek von Trinitz rozpoczął swoją przygodę z rozwojem tej części Związku Winkulijskiego. Nie muszę chyba mówić, że dzięki swoim pomysłom rozwinął go w sposób, który swoją wyjątkowością przerasta wiele mikronacyjnych projektów tworząc niesamowity klimat regionu.
RE: Rocznicowe BINGO - Alfred Fabian - 12 Lut 2023 I kolejna data, kolejne wielkie wydarzenie w Związku Winkulijskim i ponownie wydarzenie wcale nie tak odległe.
16. STYCZNIA
czyli kolejna data, która wiąże się z silnymi emocjami. Emocjami piłkarskimi. To właśnie 16 stycznia 2022 odbył się finałowy mecz I Małego Pucharu Nordaty, wielkiej imprezy piłkarskiej, w której reprezentacja Winkulii zmierzyła się ze Slawonią w przyjacielskim dwumeczu. I wyszła z niego zwycięsko. Emocje, jakie towarzyszyły zwycięzcom długo nie opuszczały, a euforia przesunęła ogłoszenie wyników o całe 2 dni. Warto przypomnieć sobie jeszcze raz te wydarzenie: http://forum.winkulia.eu/showthread.php?tid=3508
A przy okazji odwiedzić Stadion Narodowy w Kanugardzie, który już za kilka miesięcy będzie gościł drużyny biorące udział w v-Mundialu.
RE: Rocznicowe BINGO - Joachim Cargalho - 12 Lut 2023 Joachim wsłuchiwał się w wyczytywane daty i z niedowierzaniem zerkał na swoją kartę. - Przecież tutaj takich dat nie ma - wymruczał poirytowany, wykreślając jedynie 8. marca. RE: Rocznicowe BINGO - Fatima Popow-Chojnacka - 12 Lut 2023 – Mamy to! Krzyknęła radośnie na kolejną przekreśloną datę. RE: Rocznicowe BINGO - Alfred Fabian - 12 Lut 2023 No i pora na ostatnią datę tego wieczoru, następne już jutro. Czy komuś udało się skompletować pełny rząd już teraz? Ostatnia data to: 7. LUTY
czyli, data rocznicy Związku Winkulijskiego, którą dzisiaj świętujemy. No cóż za zbieg okoliczności! RE: Rocznicowe BINGO - Joachim Cargalho - 12 Lut 2023 (12 Lut 2023, 00:33:11)Fatima Popow-Chojnacka napisał(a): – Mamy to! Joachim spojrzał na Fatimę spod byka i pomyślał sobie - bla bla bla mamy to - przedrzeźniał Księżną, a później ostentacyjnie zakreślił datę, która wyjątkowo zgadzała się z jedną z tych, które ma na swojej karcie.
RE: Rocznicowe BINGO - Fatima Popow-Chojnacka - 12 Lut 2023 No to chyba mamy remis.. będzie walka! ;P RE: Rocznicowe BINGO - Henryk Wespucci - 12 Lut 2023 Reprezentacja Volkianu analizowała wraz z Wespuccim aktualne wyniki Bingo. Opracowywano kolejne możliwości eliminacji zawodników. Kolejne z losowanych dat wcale nie przybliżały Wespucciego do zwycięstwa. Wcale. RE: Rocznicowe BINGO - Alfred Fabian - 12 Lut 2023 Kolejna data, tym razem niestety nie udało mi się zgromadzić odpowiedniej ilości materiałów, aby cokolwiek opowiedzieć
29. PAŹDZIERNIKA
czyli kryzys winewski był jednym z ważniejszych kryzysów współczesnej Winkulii, z którym zmagać się musiał jak dobrze pamiętam, jeszcze JKW Mateusz I. Mam nadzieję, że ktoś ze zgromadzonych poszerzy wiedzę zgromadzonych, w tym i moją, na temat tego wydarzenia
![]() RE: Rocznicowe BINGO - Mateusz Żmigrodzki - 12 Lut 2023 (12 Lut 2023, 20:04:18)Alfred Fabian von Tehen-Dzek napisał(a): Mam nadzieję, że ktoś ze zgromadzonych poszerzy wiedzę zgromadzonych, w tym i moją, na temat tego wydarzenia Służę pomocą Ogólnie chodziło o to, że wielmożny kolega i obecnie przywódca Repujerstanu - Aleksander Novak - pojawiał się wtedy w Winkulii i działał na rzecz praw mniejszości republikańskiej zamieszkującej wyspę Winewa. Wyspa początkowo przynależała do Związku Albiońskiego, na którego czele stoi do dzisiaj Artur Kardacz. W każdym razie, w ramach prowadzonej przez Mateusza I - czyli mnie xD - polityki na rzecz ludów zamieszkujących ZW, postanowiłem o wydzieleniu Winewy z obszaru Albionu i powołaniu tam Księstwa - Księciem Winewy został rzecz jasna Novak. Wywołało to ostrą odpowiedź ze strony Albionu, który oskarżył władze o kradzież ich terytorium. W odpowiedzi flota albiońska okrążyła wyspę, z kolei Winewijczycy zaczęli się mobilizować do ewentualnej walki. Ostatecznie obie strony zawarły między sobą porozumienie pokojowe i Winewa zaczęła wypłatę kontrybucji na rzecz Albionu. Jednakże konflikt na linii Kardacz-Żmigrodzki pozostał i ostatecznie ten pierwszy niejako poprowadził naród winkulijski do obalenia Mateusza I. |