![]() |
|
I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33) +----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536) +----- Wątek: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] (/showthread.php?tid=1026) |
RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Erik Otton von Hohenburg - 27 Cze 2019 Na wniosek Stronnictwa Netopskiego postanowiłem dodać pod równoległą debatę projekt ustawy konstytucyjnej autorstwa Stronnictwa Polityki Realnej. Wielu może wydawać się to smieszne, a nawet żenujące że po ledwie dwóch, trzech dniach od uchwalenia konstytucji musimy ją zmieniać - myślę też, że tego typu odczucia są równie zasadne co potrzeba pilnego doprecyzwania pewnych kwestii ustrojowych. M.in. powoływania Ministrów przez Prezydenta, likwidacja pewnych niedopatrzeń, błędów ale i co ważniejsze stworzyć instrumenty umożliwiające zwykłym obywatelom błyskawiczną reakcje na wypadek klęski aktywnościowej na najwyższych szczeblach władzy. Liczę również, że przedstawiona poniżej propozycja stanie się źródłem dalszych poprawek odnośnie konstytucji, a może nawet podstawą dla całkowicie nowego projektu. Zresztą pisząc projekt obecnej konstytucji pragnąłem nadać jej jedynie tymczasowy charakter.
Ustawa Konstytucyjna z dnia XX 20.. r.
Art. 1.
Art. 11. ust. 1. pkt. 6. "Ochrona wspólnie z Federalnym Prezydium Rządowym, integralności terytorialnej państwa oraz jego systemów informatycznych, w szczególności archiwalnej strony internetowej oraz forum." otrzymuje brzmienie: "6. Ochrona wspólnie z Prezydium Rządowym, integralności terytorialnej państwa oraz jego systemów informatycznych, w szczególności archiwalnych strony internetowych oraz forów Stanów Zjednoczonych Centrazji, Wielkiego Księstwa Winkulii i Związku Winkulijskiego."
Art. 13. ust. 1. pkt. 2. "2. Prezydent zostanie odwołany w drodze referendum." otrzymuje brzmienie: "Prezydent zostanie odwołany w drodze referendum lub w drodze uchwały Izby Poselskiej przyjętej bezwzględną większością głosów".
Art. 2.
Art. 16. "W skład Prezydium Rządowego wchodzą Prezydent oraz ministrowie. Organizację prac Prezydium Rządowego wyznacza Prezydent w drodze rozporządzenia w oparciu o konstytucję i ustawy." otrzymuje brzmienie: "W skład Prezydium Rządowego wchodzą Prezydent oraz ministrowie powoływani przez Prezydenta. Organizację prac Prezydium Rządowego wyznacza Prezydent w drodze rozporządzenia w oparciu o konstytucję i ustawy."
Art. 3.
Art. 26. ust. 2. "Niniejszą konstytucję może zmienić Izba Poselska w drodze ustawy pod warunkiem, że zostanie ono zatwierdzone w wyniku referendum ogólnokrajowego." otrzymuje brzmienie: "Niniejszą konstytucję może zmienić Izba Poselska w drodze ustawy. Jeżeli liczba obywateli Egvallandu wynosi minimum 6, to zmiana konstytucji przez Izbę Poselską musi być każdorazowo zatwierdzona w drodze referendum."
Art. 4.
Art. 26. ust. 3. skreśla się.
Art. 5.
dodaje się Art. 25a [Stan Kryzysowy] ust 1. o brzmieniu: "W razie trwającej conajmniej 7 dni nieaktywności starostów posiadających większość w Izbie PoselskiejPrezydent może zawiesić na okres niedłuższy niż 21 dni Izbę Poselską i przyznać na ten czas władze ustawodawczą Prezydium Rządowemu, które wydaje Rozporządzenia z mocą ustawy. W tym czasie Kadencja Izby Poselskiej zostaje natychmiastowo rozwiązana."
dodaje się do tego artykułu ust. 2. o brzmieniu: "w razie całkowitego paraliżu władz centralnych rozumianych jako conajmniej 7 dniowa nieaktywność Prezydium Rządowego oraz Prezydenta i przy jednoczesnej niemożności podjęcia przez Izbę Poselską wiążących w świetle niniejszej konstytucji decyzji. Urząd Prezydenta Egvallandu obejmują po złożeniu przysięgi przedstawionej w Art. 12. w dowolnym miejscu na forum Egvallandu, kolejno obywatele według najdłużej posiadanego obywatelstwa egvallandzkiego."
Art. 6.
Ustawa wchodzi w życie w dniu ogłoszenia.
RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Artur Kardacz - 27 Cze 2019 Czy 7 dni to nie jest aby trochę za krótko? Wiem że nasza aktywność jest swoimi czasy bardzo wysoka ale realioza zawsze może nas dopaść. Proponuje zwiększyć w art. 5 do 14 dni nieaktywności. RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Erik Otton von Hohenburg - 27 Cze 2019 W odpowiedzi chciałbym zasugerować 10 dni, gdyż po tym czasie odwołany może zostać Prezydent. Wracając na chwilę jednak do kwestii regulaminu, proponuję dodać jeszcze ustęp 2 w art. 5. o brzmieniu "wszyscy użytkownicy forum mogą brać udział w debacie" - byc może warto wrócić do pięknej tradycji rozpoczętej jeszcze w czasach demokracji bezpośredniej w Królestwie Athos. RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Artur Kardacz - 27 Cze 2019 Dobrze, może być 10 dni. Co do regulaminu... taki zapis dobrze sprawdzał się gdy mieliśmy własne forum. Teraz jesteśmy w FN i stwierdzenie "użytkownik forum" obejmuję mieszkańców z innych prowincji. Dalatego proponuję aby był to "użytkownik forum który wyraził chęć zamieszkania w Egvallandzie" przez wyraził chęć mamy rozumieć to że złożył wniosek o obywatelstwo Egvallandu lub w wiadomości na forum/priv napisał że chciałbym tu zamieszkać. RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Erik Otton von Hohenburg - 27 Cze 2019 Tak, zgadza się że stwierdzenie "użytkownik forum" obejmuje również obywateli innych prowincji, a także gości zagranicznych. Niemniej jednak nie widzę powodów dla których mielibyśmy zwężać tą grupę. Obywatelstwo czy też szeroko rozumiana narodowość nie odgrywa roli w sprawie słuszności poglądów danej osoby, w ostateczności to od Izby Poselskiej będzie zależało jakie decyzję zostaną podjęte i czy przyznają słuszność pogladom osób z zewnątrz.
RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Artur Kardacz - 27 Cze 2019 Nie wiem czy chciałbym aby osoby z zewnątrz w jakiś sposób ingerowały w życię naszego państwa, mieszkańców innych prowincji jeszcze zrozumiem ale gości zagranicznych już nie. Jak już pisałem są to sprawy nasze a nie cudze i Izba Poselska Egvallandu nie jest miejscem do wyrażania opinii osób z zewnątrz. RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Erik Otton von Hohenburg - 27 Cze 2019 Zatem ograniczmy się jedynie do obywateli FN i wybranych osób z zagranicy być może będzie kiedyś tego nasz interes wymagał, wszakże konstytucja pozwala nam na prowadzenie własnej polityki zagranicznej w ograniczonym zakresie. RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Artur Kardacz - 27 Cze 2019 No cóż... w dalszym ciągu nie podoba mi się ten zapis. Jakie zdanie ma na ten temat @Aris Kostas Prezydent? Wszak też tutaj może (a nawet musi) się udzielać. RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Erik Otton von Hohenburg - 29 Cze 2019 Wysoka Izbo!
W związku z faktem iż wyznaczony przeze mnie termin zakończenia debaty jest nieadekwatny do naszych potrzeb, większość parlamentarna i tak przynależy do mojej skromnej osoby tak jak i możliwość organizacji pracy Izby wedle konstytucji i własnego uznania postanawiam skrócić debatę na wniosek posłów Stronnictwa Polityki Realnej i przejść do głosowania. W ramach rekompensaty głosowanie potrwa do 1 lipca z zastrzeżeniem, że w momencie gdy głos oddadzą wszyscy posłowie, głosowanie zakończy się automatycznie.
Kto jest za przyjęciem:
Z poważaniem.
/-/ Erik Otton von Hohenburg
Wiceprezydent
RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Artur Kardacz - 29 Cze 2019 Projekt pop. nr. 1 i 2 za |