Związek Winkulijski
TVW - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Kraje koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=28)
+----- Dział: Archiwum prowincji (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=478)
+------ Dział: Egvalland (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=336)
+------ Wątek: TVW (/showthread.php?tid=863)

Strony: 1 2 3

RE: TVW - Erik Otton von Hohenburg - 02 Cze 2019

Dzień dobry Państwu!

Dzisiaj zaczynamy od bardzo smutnej wiadomości, otóż jak doniósł rzecznik Komendy Głównej Folksguarde, na odcinku autostrady A11 prowadzącej z Międzyzdrojów do Kanugardu śmierć poniósł I Sekretarz KC UE - Roman de Qo w wyniku wypadku samochodowego. Na wysokości miejscowości Asteria o godzinie 5:47 samochód osobowy prowadzony przez Romana zderzył się  Tirem, Roman zginął na miejscu. Kierowca tira stracił przytomność i został przewieziony do szpitala. Nasz korespondent poprosił Prezydenta Egvallandu Arisa Kostasa o komentarz w tej sprawie, oto co powiedział:

Śmierć I sekretarza Romana de Qo jest rzeczą straszną. Był to człowiek światły, który w pełni rozumiał idee egvalizmu, a nakaz narodu był dla niego najważniejszy. Niech spoczywa w pokoju, a Pan niech świeci nad jego duszą.

RE: TVW - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 02 Cze 2019

Niech spoczywa w pokoju... Z Koribbi płyną kondolencje dla rodziny k bliskich pana de Qo.

RE: TVW - Waksman - 02 Cze 2019

Kaspar Waksman wysłał do władz Egvallandu specjalny list kondolencyjny. Brzmi on następująco:

Szanowny Panie Prezydencie!

Proszę przyjąć najgłębsze wyrazy współczucia w związku ze śmiercią szlachetnego Pana Romana de Qo. Wiem, że był on wspaniałym człowiekiem. Zawsze robił to czego chcieli ludzie, a to bardzo się w tych czasach ceni. Swoje kondolencję kieruję przede wszystkim do rodziny Pana Romana, następnie do Pana Prezydenta, a także do narodu egvallandzkiego, który stracił jednego z najwspanialszych ludzi na tej planecie.

/-/ III Prezydent Federacji Nordackiej
Kaspar Waksman

RE: TVW - Artur Kardacz - 02 Cze 2019

Śmierć tak ważnej osoby jest bolesnym ciosem dla naszego kraju, wszyscy mieszkańcy wiedzą ile Roman de Qo włożył serca i siły w rozwój kraju. Najszczersze kondolencje dla rodziny.

RE: TVW - Artur Kardacz - 19 Cze 2019

W klapkach przez Egvalland odc.1 "Szczypta średniowiecza"

Odcinek zrealizowany dzięki:

Egvallandzka Liga Morska I Kolonialna 

[Obrazek: 28jxp3s.png]

W dzisiejszym odcinku "W klapkach przez Egvalland" podążymy śladem średniowiecznych zamków i budynków w Netopi. W okresie średniowiecza na terenie tego kraju powstało bardzo wiele budowli które o dziwo przetrwały w bardzo dobrym stanie. Do najbardziej znanych należy Zamek Gatedrot 

[Obrazek: 2j14luf.jpg]

Wybudowana w 1200 roku twierdza po dziś dzień służy jako siedziba królów Netopi. Pierwszym jej rezydentem był Jurand I a obecnym Artur I. Zamek jest największą  oraz najstarszą budowlą w Netopi.

[Obrazek: 1580bc3.png]

Zamek został wybudowany na górze królewskiej. W swojej historii wróg 3 razy próbował zdobyć Gatedrot lecz bezskutecznie, upór obrońców oraz walory położenia zamku czyniły z niego prawdziwą twierdzę której nie zdobyła żadna armia. 

Drugim punktem naszej podróży jest Zamek Bohüslan. Twierdza ta była stolicą nieistniejącego już regionu Vakkerland, wybudowana został przez Lorda tych ziem Jeorjosa Chadzianestisa w 1344 roku.

[Obrazek: dghzzk.jpg]

Początkowo zamek był zbudowany w pełni z drewna jednak po serii napadów na Vakkerlandzkie ziemie Jeorjos Chadzianestis przebudował zamek na murowany co znacznie zwiększyło jego znaczenie strategiczne. Tak jak w przypadku Gatedrot twierdza nie została zdobyta przez wroga.

[Obrazek: 2s8s5zm.png]

Bohüslan wybudowany został na wyspie o mroźnym klimacie. Ziemie te zamieszkiwał lud twardych i groźnych wikingów którzy zjednoczyli się pod rządami Jeorjosa Chadzianestisa. Zamek zachował się do dziś w dobrym stanie lecz nie pełni on ważnej funkcji. Obecnie mieszka tam rodzina Chadzianestis.

Więcej zamków w części 2....

RE: TVW - Artur Kardacz - 27 Cze 2019

W klapkach przez Egvalland odc. 2 "Szczypta średniowiecza"

Odcinek realizowany dzięki:

Egvalladzka Liga Morska i Kolonialna

[Obrazek: 28jxp3s.png]

W pierwszym odcinku odwiedziliśmy Zamek Gatedrot położony w Regionie Królewskim oraz Zamek Bohüslan. Król Netopi stara się kłaść duży nacisk na pamięć o historii i dziedzictwie swojego kraju, ogromna suma pieniędzy z królewskiego skarbca przeznaczana jest na odbudowę, remontowanie i rozwijanie zabytków kraju. Dzięki takim staraniom dziś możemy oglądać piękne budowle które zachowały się w doskonałym stanie to nasz obowiązek pamiętać i uczyć się o tym co było mówi Król. 

W dzisiejszym odcinku udamy się do nieistniejącego już regionu Henrycia w którym to znajduje się Zamek Gostyń.

[Obrazek: 15yi5vl.png]

Znajdujący się najdalej na wschód zamek został wybudowany w 1300 roku przez Króla Netopi. Zamek Gostyń miał początkowo pełnić rolę stolicy regionu Henryci i być siedzibą tamtejszego Lorda. Jednak po likwidacji regionu i wcieleniu wszystkich ziem do Albionu, zamek został przeznaczony Królowi. Ziemie Henryckie do czasu wcielenia do Albionu nie doczekały się zarządcy.

[Obrazek: 2ze9qhg.jpg]

Historia Zamku Gostyń jest inna niż te które poznaliśmy dotychczas. Twierdza nigdy nie była atakowana ale rozgłos i sławę (a nawet strach) wzbudziła w inny sposób. W 1321 roku jak głoszą legendy, krainę nawiedziła czarownica. Nie będziemy skupiać się na jej historii w tym odcinku jednak warto wspomnieć że ów czarownica została spalona na stosie. Dokonano tego na dziedzińcu Zamku Gostyń, do tego zadania ściągnięci zostali rycerze z zakonu Meliodrichów którzy złapali czarownicę i wykonali wyrok. Według miejscowej ludności w zamku pozostał duch czarownicy. Dzięki takiej historii dziś Zamek Gostyń jest najczęściej odwiedzanym zabytkiem w Netopi.

Przechodzimy teraz do drugiego pod względem wielkości zamku na terenie Netopi i do największego w regionie Albiońskim. Zamek Dorn od początku powstania był siedzibą rodziny Hohenburg która to rządziła regionem Albion.

[Obrazek: 2jcgar5.png]

Wybudowana w 1219 roku twierdza była i jest stolicą regionu. Zamek, podobnie jak ten w regionie Królewskim zachował się w bardzo dobrym stanie. 
Nawet do dziś Dorn jest zamieszkały, co jakiś czas odwiedza go Król Netopi (jest to drugi zamieszkały zamek). Historia twierdzy jest podobna do zamków Gatedrot i Bohuslan. Wrogie wojska pięć razy próbowało zdobyć mury twierdzy jednak żadnej się to nie udało.

[Obrazek: k19vfr.jpg]

Ostatnim punktem naszej podróży jest Zamek Świdnin. Znajdująca się w Vihres twierdza była siedzibą Zakonu Meliodrichów, obecnie zamek pełni funkcję muzeum historii Netopi. Wybudowana w 1245 twierdza została przekazana zakonowi i stała się ich główną siedzibą.

[Obrazek: 2h49n4j.jpg]

RE: TVW - Erik Otton von Hohenburg - 09 Lip 2019

Szanowni Państwo!

Przerywamy program aby nadać ważny komunikat: dziś, dosłownie przed chwilą Wiceprezydent Egvallandu Erik Otton von Hohenburg ogłosił śmierć Prezydenta Arisa Kostasa. Za oficjalną przyczynę śmierci podaję się nowotwór mózgu, który został u niego zdiagnozowany w lutym tego roku w czasie walki o fotel Prezydenta Federacji. Uroczystości pogrzebowe zostały zaplanowane na dzień jutrzejszy 10 lipca, na ten czas na terenie całego kraju wprowadza się żałobę narodową. Wiceprezydent w oświadczenie apelował do obywateli o jedność.

Przed Pałacem Naczelnikowskim w Kanugradzie mieszkańcy stolicy spontanicznie zaczęli palić i stawiać znicze, pomimo wyjściu na światło dzienne wielu afer, widać że żałoba po byłym Prezydencie jest autentyczna. — ten człowiek doprowadził do zjednoczenia kraju, zmniejszenia liczny bezrobotnych, wprowadzenia wielu potrzebnych Egvallandowi reform, obalenia Waksmana. Jakim prawem mielibyśmy nim gardzić? — mówi Jan mieszkaniec Kanugardu. 

RE: TVW - Fazil Emre - 09 Lip 2019

Proszę przyjąć moje najszczersze kondolencje.

Jak ulotne bywa życie każdy wie,
Wczoraj myślałeś co dobrego zrobię.
Dzisiaj już Cię nie ma wśród nas,
Będziemy zawsze dobrze wspominać Was...

RE: TVW - Artur Kardacz - 09 Lip 2019

To dla nas bardzo wielka strata, Pan Aris był dobrym Prezydentem i jeszcze lepszym mikronacyjnym przyjacielem.

RE: TVW - Mateusz Żmigrodzki - 22 Lip 2019

Z ostatniej chwili 

Witam wszystkich widzów w ten piękny dzień i zapraszam na program Z ostatniej chwili..... A dziś w programie porozmawiamy z kandydatem na Prezydenta, na którego liczy cały Egvalland.... Arturem Kardaczem! Zapraszamy do studia! 

TT: Witam Panie Prezydencie w naszym studiu! 

AK: Witam serdecznie widzów w studiu jak i przed telewizorami. 

Jak doskonale wszyscy wiemy zgłosił Pan swoją kandydaturę na stanowisko prezydenta. Co skłoniło Pana do takiej decyzji? Do tej pory JKM nie uczestniczył w życiu politycznym w centrali a nawet prowincji, a teraz został Pan prezydentem Egvallandu i startuję na prezydenta Federacji. 

Tak to prawda, przez pewien czas dawałem sobie spokój z polityką, jednak przychodzi taki czas że trzeba założyć rękawice i podjąć walkę. Co skłoniło mnie do wystartowania? Hmm... przez pewien czas siedziałem w cieniu i patrzyłem na to co dzieję się w Federacji. Przez ten czas zdążyłem zauważyć kilka błędów, rzeczy które wymagają natychmiastowej naprawy a nawet i wymiany. Rzeczy te są bardzo ważne aby państwo mogło funkcjonować bez przeszkód i co ważne zaistnieć w świecie mikronacji. 

Jak ocenia Pan swoje szanse w wyborach? 

Nie myślę o tym czy wygram wybory czy też nie. Jeśli ludziom spodoba się mój program i oddadzą na mnie głos, to będę bardzo im wdzięczny. Jeśli jednak odpadnę w pierwszej czy drugiej turze nie będzie dla mnie to wielkim ciosem. Znam swoje szansę i nie będzie zaskoczeniem że szybko odpadnę. Chcę dać ludziom możliwość wybrania dobrze, nie mam zamiaru przekonywać ich do swojego zdania. Sami powinni je zrozumieć i mądrze zagłosować. 

Tak więc proszę przedstawić swój program, myślę że wszyscy widzowie w studiu jak i przed telewizorami tego oczekują. 

Mój program opiera się na 4 punktach: 
1. Praworządność 
2. Reforma państwa  
3. Stosunki międzynarodowe  
4. Aktywność  

1. Priorytetem w tym punkcie będzie utworzenie kodeksu karnego który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania państwa. Nie ma co się oszukiwać, zdążył się sytuacje które wymagały ingerencji sądu a bez podstawowego kodeksu karnego takie instytucje jak sąd nie mogą sprawnie działać. Drugą rzeczą jaką chcę wprowadzić jest Krajowy Rejestr Karny (KRK) wpisywani będą tam wszyscy obywatele którzy w przeszłości dostali wyroki. Taka lista będzie pomocna przy przyjmowaniu kogoś na ważne stanowisko w kraju. Zmiana systemu zatrudniania sędziów. Obecny system opiera się tylko na złożeniu wniosku i przeprowadzeniu mini wybór. Czy tak mają być wypierane osoby które mają stać na straży prawa? Na dobra sprawę wystarczy trochę szczęścia aby zostać sędzią. Jako prezydent zmienie ta praktykę i zatrudnianie sędziów będzie wyglądało kompletnie inaczej. Wprowadzona zostanie lista poparcia, kandydaci z największyą liczbą głosów (i zatwierdzone przez prezydenta) przejdą do drugiego etapu gdzie nad ich kandydaturami będzie debatował parlament.  Dodatkowo sędziowie nie mogą mieć takiej władzy jaką mają dotychczas. Jako prezydent wprowadzę odpowiedni zapis regulujący kompetencje sędziów oraz pod kogo będą podlegali.  

2. W tym punkcie najważniejszą rzeczą jest zmiana konstytucji i tylko na tym będziemy się tutaj opierać. Dodatkowo zmieniony zostanie parlament (zastąpi go Kongres FN) a na czas ustalenia nowej konstytucji Zgromadzonie Konstytucyjne którego przedstawicielami będą wybrane osoby z każdej prowincji.   

3. Jako nowy prezydent będe starał się poprawić naszą pozycje na arenie międzynarodowej. Zerwiemy ładkę państwa w którym nie przestrzeg się prawa i klonerstwa. Naszym głównym celem będzie utrzymanie dobrych stosunków z Republiką Bialeńską oraz doporwadzeie do końca Paktu Nordaty. Poprzedni prezydent zapewnił nam zwykły kawałek papieru, ja za to chcę doprowadzić do faktycznego sojuszu militarnego który poprawi naszą sytuację. Drugim naszym celem będzie nawiązanie stosunków z bliskim sąsiadem, Brodrią. Powinniśmy wspierać dobrze prosperujące państwa na Nordacie aby z czasem stawały się liderami, dzięki temu zyskamy sojuszników. Ostatnią rzeczą jaką chcę zrobić jest podpisanie traktatu o wzajemnym uznaniu z Księstwem Sarmacji. Traktat z tak szanowana i znaną mikronacją może działać na naszą korzyść.  

4. Nie mam zamiaru zmuszać obywateli do pisania dużej ilości postów, bo to nie o to chodzi w mikronacjach. Moim celem będzie organizowanie wszelakich eventów które zapewnią dużą ilośc wartościowych postów, ale mam też zamiar wspieranie narracji prowincji  (które to de facto budują nasz kraj). Jak rząd musimy wspierać duże imprezy, takie jak zbliżajace się Igrzyska Nordackie. Myślę że na tą chwilę tyle wystarczy, jeśli chodzi o szczegóły mojego programu wyborczego.  

W takim razie dziękuję i życzymy powodzenia w wyborach, cały Egvalland trzyma za Pana kciuki! Powodzenia!