![]() |
|
Niezobowiązująca wizyta Kiriańczyka - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Kraje Koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=15) +--- Dział: Winkulia (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=936) +---- Dział: Królewskie Stołeczne Miasto Kanugard (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=932) +---- Wątek: Niezobowiązująca wizyta Kiriańczyka (/showthread.php?tid=5359) Strony:
1
2
|
RE: Niezobowiązująca wizyta Kiriańczyka - Mikołaj III - 22 Sie 2023 - Podobno wegetarianie dłużej żyją... Niewielka przewaga - powiedział siadając do stołu i łypiąc na prosię - na Bornfost świnię trzeba było sprowadzać, bo nie występowała tam i do dziś jest ona droższa niż jakikolwiek trunek. RE: Niezobowiązująca wizyta Kiriańczyka - Mateusz Żmigrodzki - 22 Sie 2023 - Ach tak, słyszałem coś o tym. No niestety, tam klimatu nie macie na hodowlę. U nas akurat wszystkiego pod dostatek. Kelnerzy nałożyli porcjr na talerze i wlali do kieliszköw zimne czerwone wino. Żmigrodzki podniósł kieliszek: - Chciałbym wznieść toast... za początek nowej historii na Nordacie! RE: Niezobowiązująca wizyta Kiriańczyka - Mikołaj III - 22 Sie 2023 - Za Nordatę (kontynent)! - wzniósł toast nawiązując do słynnej wypowiedzi Aleksandra Novaka o różnicy pomiędzy Nordatą państwem a kontynentem. RE: Niezobowiązująca wizyta Kiriańczyka - Mateusz Żmigrodzki - 22 Sie 2023 Jedli przez dłuższą chwilę, rozmawiając ponownie o prowadzonych przez siebie kampaniach wyborczuch. Gdy skończyli jeść, Żmigrodzki zaprowadził Kirianóo do swojego gabinetu. Usiedli w skórzanych fotelach; kelner przyniósł na tacy im po szklance whiskey. Kiedy nikogo już nie było w gabinecie, Żmigrodzki zaczął: - Zatem myślę, że nadszedł czas, abyśmy przeszli do meritum Twojej wyprawy. - pociągnął łyk. RE: Niezobowiązująca wizyta Kiriańczyka - Mikołaj III - 22 Sie 2023 - No właśnie... - popił łyk whiskey - Przyznam Ci tu szczerze, że wizytę planowałem na pojutrze, ale przeczytałem to - tu z trzaskiem położył na stół najnowsze wydanie Vooga - i pomyślałem, że muszę przylecieć już teraz. Nie mam przy sobie żadnego projektu traktatu, żadnego planu pokojowego, nie mam notatek, nie mam nic. Przyleciałem, bo wierzę, że jeśli uda się na tym etapie załagodzić rysę na stosunkach, nić porozumienia nie pęknie. Wierzę, że Winkulia wespół z Federacją mogą być przyszłością kontynentu. Ale do tego trzeba wyjaśnić sobie nieporozumienia i poczynić jasne deklaracje - Przerwał na chwilę, żeby dalej kontynuować - Słyszałem już o koncepcjach zimnej wojny z Nordatą (państwem). To nie tak, że jestem nudny i stawiam jedynie na grzeczną współpracę, ale... Zupełnie tego nie widzę. Mało mamy wrogów Nordaty, żeby szukać ich wewnątrz murów? Jak pewnie dobrze wiesz, Nordatczycy wskazali mnie i moją partię jako godnych władzy głównie przez nasz program, który opierał się w dużym stopniu na polityce zagranicznej. Fakt, Winkulia nie została wymieniona jako startegiczny sojusznik, ale to się może zmienić i z radością poprawie swój błąd przy kolejnej edycji programu. Pomyśl tylko, jak dużo można osiągnąć między naszymi krajami, bez aneksji Winkulii do FN. Dajmy sobie nawzajem szansę. Jeśli uda się naprawić relacje, będę mógł przejść do moich przyszłych koncepcji współpracy. Wrogów łatwo znajdziemy poza kontynentem, możemy nawet rywalizować kto takowego bardziej dojedzie, ale niech Nordata będzie prawdziwie zjednoczona. Nie w państwie, a w społeczności. RE: Niezobowiązująca wizyta Kiriańczyka - Mateusz Żmigrodzki - 22 Sie 2023 Żmigrodzki słuchał uważnie Bolesława i kiedy ten skończył mówić, przez chwilę milczał. W końcu jednak odezwał się: - Właściwie akurat z niewymienieniem Winkulii w Waszym programie to było sprytne zagranie. Dzięki temu nie daliście paliwa Demokratom do ataku - zaśmiał się. - Co do meritum: generalnie z Tobą się zgadzam. Zimna wojna nic dobrego by nie przyniosła. Co prawda, Jej Królewska Wysokość Alfred Fabian, mówił po prostu o pewnego rodzaju rywalizacji ekonomiczno-militarnej, która miałaby przynieść rozwój. Ale osobiście myślę, że tak, czy siak sprowadziłoby to nasz kontynent na krawędź przepaści. Tym bardziej, jak mówisz, są wrogie siły, które zagrażają naszym narodom. Wśród nich są komuniści, którzy tylko czekają, aż nastąpią u nas jakieś niepokoje, podziały. Zresztą widziałeś, co za zwody odwalali u nas Volkiańczycy. Dlatego jakaś zimna wojna nie będzie niczym dobrym - pociągnął kolejny łyk. - I ponadto ja jestem za współpracą między nami tak naprawdę. Tym bardziej, że jak wiesz ogłosiłem program wielkich inwestycji i reform ekonomicznych. A do tego przydałaby się współpraca ekonomiczna z innymi państwami - między innymi właśnie z Federacją. Inna kwestia to fakt, iż to Wasza Koalicja wygrała wybory, nie zaś Demokraci. A no cóż, nie chcę tamtych obrażać, ale z Wami łatwiej nam się dogadać. Wy w końcu jesteście dosyć zachowawczymi politykami, nie zaś fanatykami pannordatyzmu. I - podsumowując - myślę, że zarówno Federacja, jak i Winkulia mogą stać się dwoma filarami, na których będzie opierać się Nordata. Jej dwoma politycznymi biegunami. Więc, nasze partnerstwo mogłoby przynieść dużo dobrego. Dlatego - wyciągnął rękę w stronę Bolesława - jeśli masz chęć, to jeszcze dzisiaj możemy osiągnąć porozumienie. Tekst traktatu? Drobnostka - dział prawny wszystko przygotuje. Zatem, jak będzie? RE: Niezobowiązująca wizyta Kiriańczyka - Mikołaj III - 22 Sie 2023 - No to - powiedział podając rękę - do dzieła! RE: Niezobowiązująca wizyta Kiriańczyka - Mateusz Żmigrodzki - 28 Sie 2023 Po kilku dniach rozmów i dyskusji z działem prawnym, w końcu dwóch premierów spotkało się w jednej z sal Zamku Królewskiego w Kanugardzie. Towarzyszyły im baczne spojrzenia reporterów. Kiedy zajęli miejsce, Żmigrodzki ogłosił, że na drodze rozmów pomiędzy rządami Związku Winkulijskiego i Federacji Nordackiej, podjęto decyzję o podpisaniu Traktatu o uznaniu i nawiązaniu stosunków dyplomatycznych oraz Wspólnej Deklaracji dotyczącej tychże stosunków. Po pojawieniu się oficjalnych kopii dokumentu na stole, Żmigrodzki wziął do ręki pióro i podpisał umowę: (-) Mateusz Żmigrodzki von Hohenburg RE: Niezobowiązująca wizyta Kiriańczyka - Mikołaj III - 28 Sie 2023 Bolesław przyjżał się dokumentowi upewniając się, że Pani Hania wydrukowała papier wczoraj z datą na dzisiaj, więc wszystko się zgadzało. Podpisał się pod traktatem: (-) Bolesław Kirianóo von Hohenburg |