![]() |
|
Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al (/showthread.php?tid=5024) |
RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Burek - 07 Kwi 2023 Okej zmartchwystaję. Zbiorę to co ustaliliśmy kiedyś z Adamem, i sporządzę z tego jakiś krótkie opracowanie (nie)długo. RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Erik Otton von Hohenburg - 26 Cze 2023 Nie wiem jak idą pracę Barona Burka i JE JLD nad konspektem winkulijskich dziejów, ale za pozwoleniem podzielę się z wami moimi paroma przemyśleniami na ten temat. Po pierwsze uważam, że linia chronologiczna powinna być możliwie jak najprostsza i pozbawiona zbednego chaosu, który niewiele wnosi. Po drugiej powinna uwzględniać możliwie jak najbardziej dzieje państw istniejących poprzednio na półwyspie. Po trzecie powinna być powszechnie zrozumiała interpretacja dziejów. Dlatego też moja propozycja jest następująca:
![]() Na powyższej mapie widzimy że tereny południowo-zachodnie naszego kraju były obszarem do którego nie rościł sobie pretensji żaden kraj, a zatem proponuje przyjąć, że mniej więcej na tych terenach w latach 800-1028 istniało Księstwo Winkulii założone przez Holmenda Grossa że stolicą w obecnie westlandzkim Górnie. 1028-1927 istniało tu też Królestwo Winkulii założone przez św. Szymona Wielkiego. Potem kraj trafił pod okupacje batawską i później pogrążył się w anarchii aż do dnia 11 lutego 2018 r. przy okazji poszerzając się o nowe tereny.
Jeśli chodzi o czasy przed Holmendem Grossem, to proponuje przyjąć że plemiona winkulijskie pojawiły się na obszarze tego obpp ok. 525 roku, w tym czasie powstało Górno - pierwsza stolica późniejszej Winkulii. W międzyczasie nauczanie Narbazyja stało się religia dominującą w kilku plemiennych państwach winkulijskich, ale ostatecznie Holmenda Gross dokonał chrystianizacji kraju. Wcześniejsze dzieje można poprostu pominąć jako niepewne z uwagi na brak źródeł pisanych.
Zasadniczo moje rozwiązanie ma swoje zalety, ale też i wady. Do zalet zaliczyłbym wspomnianą prostote dziejów i ich zrozumiałość, wzmocnienie wizerunku stabilnego kraju z dlugą historią, ale także brak konfliktu z dziejami innych krain, zwłaszcza tych z lepiej opisaną historią od naszej, plus do tego 10 rocznica ZW może uchodzić za 1000 rocznicę państwowości winkulijskiej. Wadą jest natomiast to że wiele z dotychczas spisanej historii trzeba zmienić oraz niejako sami sobie podważamy historyczne prawa do większości obecnie posiadanych przez nas ziem.
Co o tym sądzicie? RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Burek - 26 Cze 2023 No pracę idą tak, że w tym momencie raczej stoją (może nawet leżą), a nie idą. Odniosę się do Waszej wypowiedzi jak będę miał trochę więcej ochoty i inspiracji. RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Burek - 27 Cze 2023 (26 Cze 2023, 23:06:13)Erik Otton von Hohenburg napisał(a):Generalnie, tak powinna być w miarę prosta. Moim zdaniem krajowa historia przedinternetowa powinna być pewnym szkieletem, na którym będzie można później budować lokalną historię i inne takie rzeczy. No, i oczywiście wzięte inne państwa istniejące na obszarze obecnej Winkulii powinny być wzięte pod uwagę (no i w moich prywatnych koncepcjach jak urządzić historię Winkulii nie było tu żadnego konfliktu, i nie powinno go w ogóle być jeśli się to zręcznie poustawia). Cytat:Jeśli chodzi o czasy przed Holmendem Grossem, to proponuje przyjąć że plemiona winkulijskie pojawiły się na obszarze tego obpp ok. 525 roku, w tym czasie powstało Górno - pierwsza stolica późniejszej Winkulii. W międzyczasie nauczanie Narbazyja stało się religia dominującą w kilku plemiennych państwach winkulijskich, ale ostatecznie Holmenda Gross dokonał chrystianizacji kraju. Wcześniejsze dzieje można poprostu pominąć jako niepewne z uwagi na brak źródeł pisanych.Generalnie z JLD pamiętam, że uznaliśmy, że plemiona winkulijskie pojawiły się na terenie Winkulii wcześniej (900 p.n.e.), ale oczywiście możemy przyjąć dowolną datę przed VI wiekiem. (kiedy żył Narbozyj). Inną sprawą jest czy faktycznie musimy się ograniczać do tego obpp. Cytat:Zasadniczo moje rozwiązanie ma swoje zalety, ale też i wady. Do zalet zaliczyłbym wspomnianą prostote dziejów i ich zrozumiałość, wzmocnienie wizerunku stabilnego kraju z dlugą historią, ale także brak konfliktu z dziejami innych krain, zwłaszcza tych z lepiej opisaną historią od naszej, plus do tego 10 rocznica ZW może uchodzić za 1000 rocznicę państwowości winkulijskiej. Wadą jest natomiast to że wiele z dotychczas spisanej historii trzeba zmienić oraz niejako sami sobie podważamy historyczne prawa do większości obecnie posiadanych przez nas ziem. A ja myślę, że jeśli wszystko się zgrabnie ułoży to nic nie trzeba będzie zmieniać. Tak naprawdę inne państwa istniejący na tym terenie nie mają bardziej rozwiniętej historii przedinternetowej od naszej (jeśli w ogóle ją mają), i z tego co widziałem nie ma żadnych konfliktów między naszą a ich historią przedinternetową (a na pewno nie takich, których nie było by się w stanie zręcznie pogodzić). Inną kwestią, która byłaby mocno pomocna była by kwestia pochodzenia różnych ludów i narodów na terenie Winkulii. Na przykład myślałem, żeby Czarnokrajestańczyków, właściwych Winkulijczyków i Izborczyków (może też Osaków) uznać za mających wspólne pochodzenie (od włąsnie tej grupy napływających ludów z zachodniej Nordaty). Postaram się zebrać wszystkie rozproszone rzeczy na tym forum i materiały z dawnych państwa (które mam zresztą gdzieś zapisane przy okazji robienia mapy). RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Erik Otton von Hohenburg - 27 Cze 2023 (27 Cze 2023, 00:18:20)Burek napisał(a): [...] OBPP przyjąłem z przezorności, wprawdzie nie musimy się ograniczać, ale też trzeba mieć na uwadze, że jeśli przyjmiemy, że w danym okresie np. Santania albo Czarnokrajestan należały do Winkulii i jednocześnie we wcześniejszych opracowaniach pojawi się wzmianka, że w omawianym okresie były to kraje niepodległe, to pojawi się pewien zgrzyt. Oczywiście można spróbować to jakoś pogodzić, powiedzieć że to były winkulijskie lenna albo zbuntowane prowincje, ale przynajmniej jak dla mnie jest to komplikowanie sobie życia. Co do pojawienia się plemion winkulijskich na terenie półwyspu, to mogę się zgodzić, że pojawiły się wcześniej (zawsze można prowadzić na ten temat spór, tak jak w nieistniejącym realu o date przybycia słowian na ziemie polskie
Jeśli chodzi o pochodzenie, to poza osakami, którzy są zwinkulizowanymi semitami, to chyba można uznać, że te ludy mają wspólne pochodzenie - przynajmniej tak możemy przyjąć na ten moment.![]() Nie ukrywam, że najwięcej uwagi poświęcę jednak raczej historii średniowiecznej i nowożytnej Winkulii. Mam nawet pomysł aby stworzyć ''Poczet władców Winkulii od IX wieku do współczesności'' i mam nadzieję, że nie zaszkodzi to waszej koncepcji dziejów Winkulii. Oczywiście potem mogę to zmienić czy też nagiąć w zależności od potrzeby.
RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Erik Otton von Hohenburg - 27 Cze 2023 POCZET WŁADCÓW WINKULII
PROPOZYCJA
HOLMENTYDZI
Holmend Gross 936-956
Filimer 956-980
Olaf 980-1005
Lotar 1005-1016
Szymon Wielki (1016-1050) od 1028 jako Król
Ludwik I (1050-1072)
Otton I Alamańczyk (1072-1096)
Zygmunt (1096-1108)
Ludwik II Grozny (1108-1134)
Filip I Srogi (1134-1172)
Albrecht Lehnsberski (1172-1179)
Otton II (1179-1182)
Otton III gnuśny (1182-1201)
Szymon II (1201-1204)
Mikołaj (1204-1221)
Albrecht II Łysy (1221-1231)
Filip II Wygnany (1231-1251)
GRYFOWIE
Albrecht III Gryf 1251-1283
Otton IV Gryf 1283-1301
Zygmunt II szczodry 1301-1348
Albrecht IV 1348-1376
Lotar II 1376-1400
Ludwik III 1400-1427
Albrecht V 1427-1448
Filip III 1448-1473
Ludwik IV 1473-1487
Anna 1487-1493
WESPUZJANIE
Kazimierz Volkiańczyk 1493-1530
Szymon III Sprawiedliwy 1530-1547
Albrecht IV Wespucci (1547-1556)
Mikołaj II 1556-1578
REPUBLIKA
1578-1601
DOSTOJEWSCY Aleksander I 1601-1649 Zygmunt III 1649-1661 Ludwik V 1661-1678 Aleksander II 1678-1701 Filip IV 1701-1736 Albrecht VI 1736- 1754 HOHENBURGOWIE Gabriel von Hohenburg 1754 — 1774 Dagobert von Hohenburg 1774 - 1813 Wilhelm I 1813 — 1842 Karol I 1842 — 1892 Dagobert II 1892 — 1927 OKUPACJA BATAWSKA 1927-2018 (z przerwami) HISTORIA NAJNOWSZA 2018- RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Burek - 09 Lip 2023 Teraz uhhh... postaram się zebrać do kupy cośmy ustalili szczątkowo kiedyś z Adam, to sobie rzucicie okiem co wam się podoba a co nie, i może dojdziemy do jakiegoś czegoś wstępnego i będziemy mogli iść dalej
RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Artur Kardacz - 09 Lip 2023 Czekamy na efekty nasz miszczu RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Burek - 14 Lip 2023 Dobra postarałem się zebrać to co 'ustaliliśmy' (tak naprawdę to nic nie ustaliliśmy bo kontakt się urwał). Nie jest to nic zobowiązującego - tylko bardzo luźna wstępna koncepcja. Przodkowie winkulijczyków opuścili Batawię około 1300 pn.e. migrując w okolice centralnej Nordaty (tereny dzisiaj należące do Westlandu i wchodniej Muratyki-Koribii), gdzie około 1200 p.n.e. weszli w kontakt i stworzyli wspólnotę z proto-rohańczykami. Wspólnota ta rozpadła się około 900 p.n.e. co doprowadziło do migracji protowinkulijczyków na wschód... i tyle. Jedyne co zrobiłem to jeszcze mapę, która miała to przedstawiać, uwzględniając też ludy, które dałyby początek innym grupą etnocznym zamieszkujących Winkulię. (https://kustosz.stempel.org.pl/1190/100365773012206027.png) RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Erik Otton von Hohenburg - 14 Lip 2023 No dobrze to dość skromne ustalenia... Niemniej jednak czy moglibyśmy przyjąć moją listę władców Winkulii za obowiązującą? Chcialbym przygotować krótki konspekt średniowiecznych i nowożytnych dziejów Winkulii na potrzeby artykulu na micropedii. Czy miałbyś coś przeciwko? Oczywiście moją wersje dziejów najpierw przedstawię tutaj by ją przedyskutować i dopiero potem ją opublikować. |