Związek Winkulijski
Komunikaty Dworu Królewskiego - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Zamek Królewski (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Wątek: Komunikaty Dworu Królewskiego (/showthread.php?tid=4877)

Strony: 1 2

RE: Komunikaty Dworu Królewskiego - Alfred Fabian - 25 Wrz 2022

- Stało się. Po intensywnych pracach udało się nam zaimplementować nowy styl forum oraz ustawić go jako domyślny. Dla fanów Square'a dalej jest on dostępny, niemniej nie będzie już dostosowywany prawdopodobnie do potrzeb. Mam nadzieję, że wszelkie niedogodności związane z nowym forum będą rozwiązane w miarę możliwości, we wszystkich sprawach wizualnych (poza niedochodzącym do krawędzi ekranu menu górnym, to będzie rozwiązywane jak już wpadniemy na pomysł jak oraz zepsutym wklejaniem do okienka posta, bo na to szukać będziemy rozwiązania), proszę zgłaszać się bezpośrednio do mnie, lub publicznie, bo nie będę miał tego za złe. Niebawem ruszymy dalej z kwestiami wizualnymi, które są dla nas priorytetem na najbliższe dni.

RE: Komunikaty Dworu Królewskiego - Alfred Fabian - 28 Wrz 2022

- W ostatnich godzinach wtorku, 27 września 2022 roku podpisałem dekret nowelizujący dekret o polityce zagranicznej usuwając z niej zapisy dotyczące neutralności działań na arenie międzynarodowej. Jest to krok w stronę wielkiej polityki, a także ukłon w stronę zawiązującego się ruchu politycznego, który ma wspomóc jej kształtowanie oraz dać miejsce do dyskusji również o sprawach międzynarodowych. Wierzę, że pozwoli to na ciekawą debatę publiczną, w której już nie będziemy musieli powstrzymywać się od podejmowania decyzji, które mogą być kontrowersyjne. Korona nadal jest gwarantem zachowania dystansu wobec spraw międzynarodowych i nie zamierza w olbrzymim stopniu ingerować w konflikty, ani tym bardziej inicjować ich.

RE: Komunikaty Dworu Królewskiego - Alfred Fabian - 29 Wrz 2022

Przed chwilą zawiesiłem, na wniosek zainteresowanego, swojego syna Bazylego Izaaka von Hohenburga, w obowiązkach reprezentanta Norrington oraz członka Trybuny Ludowej. Jest to związane w wolą reprezentowania narodu przed Sejmem Księstwa Sarmacji.

RE: Komunikaty Dworu Królewskiego - Alfred Fabian - 03 Paż 2022

- W uznaniu zasług dla budowy narracji i kultury Trinitzu zdecydowałem się również na wprowadzenie 2 zmian. Pierwsza z nich miała na celu dostosowanie sytuacji do jakiej doszło chwilę później, to jest zmiana nazwy dzielnicy senioralnej, tj. Domena Królewska Lehnsbergii i Trinitzu, na po prostu, Domena Królewska. Zdecydowałem się na usunięcie nazw własnych, ze względu na fakt, że działania podejmowane przeze mnie w ramach Domeny Królewskiej będą zdecydowanie bardziej ogólne, niż wobec pozostałych dzielnic, a gdy tylko nadarzy się ku temu okazja, będę starał się tak dysponować ziemią, aby dzielnica senioralna istniała, ale była wystarczająco mała, aby utrzymywanie jej nie stanowiło większego problemu.

- No i sprawa, dla której zostało to dostosowane - część Trinitzu, który do tej pory był częścią właśnie Domeny Królewskiej, został przekazany w ręce Burka von Hohenburga von Trinitza, w ramach odrębnej dzielnicy, co spowodowało, że Lehnsbergia już dłużej nie mogła być łączona z Trinitzem. Zasługi, jakimi wykazał się obywatel Burek są godne zauważenia i docenienia, a więc dalsze ograniczanie możliwości, jakie daje mu posiadanie dzielnicy, byłoby monarszym grzechem. Mam nadzieję, że narracja, jaką buduje wokół Trinitzu będzie dalej kultywowana i rozwijana.

RE: Komunikaty Dworu Królewskiego - Alfred Fabian - 06 Paż 2022

- Ogłosiłem dzisiaj dekret dotyczący Ministra Stanu, a także procedury jego powoływania i odwoływania. Jutro zarządzone zostaną, zgodnie z dekretem, wybory na ten urząd.

RE: Komunikaty Dworu Królewskiego - Alfred Fabian - 19 Paż 2022

- Aktualnie Jego Królewska Mość bawi się na Oktoberfeście w Edelweiss. Będzie tam jeszcze do piątku włącznie, co też jest bezpośrednią przyczyną wyraźnie ograniczonej aktywności w kraju. Po Oktoberfeście z pewnością powróci do dalszej podróży po zakątkach kraju. Przed rozpoczęciem Oktoberfestu JKM zalał laptopa i zachorował na trwającą prawie tydzień realiozę. Jest duża szansa na to, że była to ostatnia w tym roku.

RE: Komunikaty Dworu Królewskiego - Alfred Fabian - 29 Paż 2022

Dzisiaj powołałem na urząd Ministra Stanu Bolesława Kirianóo von Hohenburga na 2 miesięczną kadencję. Jest to konsensus pomiędzy remisem wyborczym. Jednocześnie wypłaciłem wynagrodzenie z tytułu pełnienia urzędu w październiku 2022 roku.

RE: Komunikaty Dworu Królewskiego - Alfred Fabian - 30 Paż 2022

W niedzielne popołudnie, 30 października 2022 delegacja złożona z Jego Królewskiej Mości Alfreda Fabiana oraz członków Kongversaherseit, dbających o bezpieczeństwo Króla odwiedziła Księstwo Sarmacji oraz Jego Książęcą Mość Arkadiusza Maksymiliana.

Król Winkulii przybył na lotnisko w Grodzisku w godzinach wczesno-popołudniowych, gdzie został serdecznie przywitany przez wiwatujących mieszkańców miasta. Z zerowym opóźnieniem, na lotnisku pojawiła się również służbowa limuzyna, którą Jej Książęca Wysokość Fatima Popow-Chojnacka oraz Jego Królewska Mość Alfred Fabian ruszyli do Koronowa — do książęcej rezydencji w Koronowie, w której czekał sarmacki monarcha.

Po serdecznym powitaniu, przywódcy udali się na spacer po ogrodach otaczających dworek, który szczególne zaimponował JKM Alfredowi Fabianowi. Następnie po uroczystej kolacji Książę i Król rozpoczęli rozmowy na temat traktatów o podwójnym obywatelstwie oraz zniesieniu ograniczeń w pełnieniu funkcji publicznych pomiędzy oboma państwami. Na owoce tych rozmów nie trzeba było wszakże długo czekać — treść traktatów była przedmiotem rozmów dyplomatów obu stron co najmniej od tygodnia. Podpisy Arkadiusza Maksymiliana oraz Alfreda Fabiana pod dokumentem były uroczystym zwieńczeniem dyplomatycznych starań. Jest to przełom w, już i tak, bardzo przyjaznych relacjach sarmacko-winkulijskich, który z pewnością przyniesie bardzo wiele korzyści dla obu krajów.

Po wspólnych rozmowach o przyszłości relacji pomiędzy Sarmacją i Winkulią, a także innych sprawach, JKM Alfred Fabian udał się w drogę powrotną na grodziskie lotnisko. Stamtąd państwowym samolotem poleciał do swojego kraju, do Związku Winkulijskiego.

RE: Komunikaty Dworu Królewskiego - Erik Otton von Hohenburg - 07 Lut 2024

[Obrazek: attachment.php?aid=53]
KOMUNIKAT DWORU 
JEGO KRÓLEWSKIEJ MOŚCI 
JERZEGO IZAAKA I

Środa, 07.02.2024 r.
K ancelaria Dworu Jego Królewskiej Mości Jerzego I Izaaka pragnie podać do informacji publicznej, że JKM Jerzy I Izaak wraz z Jej Królewską Mością Małżonką Adelaide von Hohenburg udali się dzisiejszego dnia na tradycjną mszę w intencji pomyślności Związku Winkulijskiego zorganizowaną z okazji 6 rocznicy powołania do istnienia państwa winkulijskiego. Msza odbyła się w nowo odbudowanej z okazji sześciolecia państwowości winkulijskiej, Katedrze pod wezwaniem św. Szymona Pustelnika w Kanugardzie, będącej najważniejszym obiektem sakralnym na obszarze Winkulii. To właśnie w tym miejscu podobnie jak przed wiekami, w najbliższą sobotę odbędzie się uroczystość koronacji pary królewskiej. W mszy uczestniczyli prócz członków rodziny królewskiej także wysokiej rangi członkowie Rządu Jego Królewskiej Mości. Po zakończeniu obrzędów para królewska udała się do nowo otwartego, również z okazji dnia niepodległości, przytułku dla bezdomnych im. księżnej Olgi von Hohenburg. Z okazji odwiedzin pary królewskiej w przytułku wydano uroczysty posiłek dla blisko 900 bezdomnych z całego miasta, po zakończeniu którego para królewska udała się z powrotem na Zamek Królewski, gdzie powróciła do pełnienia obowiązków państwowych.
*
[Obrazek: Maria-i-Ferdynand2.jpg?ex=65d65e9b&is=65...0c370ca4a&]
Winkulijska para królewska przed Katedrą
pw. św. Szymona Pustelnika w Kanugardzie.

RE: Komunikaty Dworu Królewskiego - Erik Otton von Hohenburg - 23 Mar 2024

[Obrazek: attachment.php?aid=53]
KOMUNIKAT DWORU 
JEGO KRÓLEWSKIEJ MOŚCI 
JERZEGO IZAAKA I

Sobota, 23.03.2024 r.
K ancelaria Dworu Jego Królewskiej Mości Jerzego I Izaaka pragnie podać do informacji publicznej, że JKM Jerzy I Izaak w porozumieniu z Rządem Królewskim, postanowił o zwołaniu Rady Gabinetowej z okazji upłynięcia połowy kadencji obecnego rządu. Dwór Jego Królewskiej Mości pragnie skoordynować swoje działania z polityką prowadzoną przez Rząd Związku Winkulijskiego. Termin spotkania JKM i urzędników dworskich na zamku królewskim w Kanugardzie ustalono wstępnie na worek 26 marca bieżącego roku, o godzinie 20:45. W spotkaniu udział wezmą prócz ministrów i króla, także urzędnicy dworscy oraz JE Marszałek Sił Zbrojnych ZW Artur Kardacz von Hohenburg.
*