Związek Winkulijski
[PANEL] Kolejny krok w integracji Nordaty - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Fora Archiwalne pozostałych państw (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=949)
+---- Dział: Cesarstwo Insulii (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=862)
+----- Dział: Archiwum (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=648)
+------ Dział: Archiwum (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=754)
+------- Dział: Szczyt Integracji Nordackiej (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=841)
+------- Wątek: [PANEL] Kolejny krok w integracji Nordaty (/showthread.php?tid=4259)

Strony: 1 2 3

RE: [PANEL] Kolejny krok w integracji Nordaty - Alfred Fabian von Tehen-Dżek - 07 Wrz 2021

Cytat:ale to chyba wszyscy wiedzą, że na Nordacie dobrego informatyka nie ma.

Bruh

Generalnie, w mojej opinii samo przejście na jedno forum, o ile nie będziemy blokować siebie nawzajem przez osobiste animozje, jest naprawdę dobrym pomysłem. Administracja natomiast NIE POWINNA być współdzielona - 2, max. 3 osoby, które na pewno nie odwalą maniany i nie wywalą forum w powietrze, jak ktoś im powie, że coś jest nie tak. Już kilka razy powtarzałem (od strony informatycznej, która mnie najbardziej w mikronacjach interesuje), że dla 15 osób można już coś skrypcić, dla 3 mija się to z celem. Ale tak samo ma się to do organizowania różnych imprez, festynów, wyścigów czy innych, które łatwiej będzie zorganizować mając wspólne forum (brak konieczności np. skakania z zaproszeniami po różnych adresach, co dla mnie osobiście jest już ogromnym atutem). 

RE: [PANEL] Kolejny krok w integracji Nordaty - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 07 Wrz 2021

Cytat:Administracja natomiast NIE POWINNA być współdzielona - 2, max. 3 osoby,
Kategorycznym warunkiem Brodrii jest to, by ktoś z nas miał dostęp i mógł na bieżąco robić kopie zapasowe - na wypadek, gdyby ktoś postanowił nas usunąć.

Oczywiście, Adamie Aleksandrze II, że należy zakończyć konflikty. Jestem na to gotowy.

Nie oznacza to jednak, że Brodria zrezygnuje z gwarancji i jasnych procedur, dotyczących nie tylko zarządzania forum i funkcjonowaniem unii, ale też ewentualnego wyjścia ze struktur. Nie zadowolimy się mglistymi deklaracjami.

RE: [PANEL] Kolejny krok w integracji Nordaty - Kaspar Waksman - 07 Wrz 2021

Cytat:Kategorycznym warunkiem Brodrii jest to, by ktoś z nas miał dostęp i mógł na bieżąco robić kopie zapasowe - na wypadek, gdyby ktoś postanowił nas usunąć.
A to ktoś powiedział, że Brodria nie będzie miała dostępu? Kopie zapasowe robią się automatycznie tak swoją drogą, więc nie widzę potrzeby osoby od ręcznego robienia kopii zapasowych. Bardziej przydałby się kompetentny i skuteczny w działaniu administrator z Brodrii Tongue

Cytat:Nie oznacza to jednak, że Brodria zrezygnuje z gwarancji i jasnych procedur, dotyczących nie tylko zarządzania forum i funkcjonowaniem unii, ale też ewentualnego wyjścia ze struktur. Nie zadowolimy się mglistymi deklaracjami.
Jedyny problem jest taki, że Brodria obecnie wymaga tego i tamtego, ale sama nic konkretnego nie zaproponuje. Skoro nie zadowolicie się mglistymi deklaracjami jednocześnie wiedząc czego chcą pozostali, to dlaczego jeszcze nie przedstawiliście projektu jakiegoś dokumentu? Trochę to wygląda tak, jakby teraz wszyscy mieli się dostosować do Brodrii, która jasno chyba chce innym dyktować warunki.

RE: [PANEL] Kolejny krok w integracji Nordaty - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 07 Wrz 2021

Zupełnie nieuzasadniona opryskliwość, Ekscelencjo. To chyba zrozumiale, że każdy dba o interesy państwa, które reprezentuje.

Jeśli dostanę zielone światło, to mogę w wolnej chwili pokombinować nad zasadami naszego wspólnego forum i coś przedstawić. Proszę wybaczyć, ale nie zdecydowałem się, by poświęcać w ciemno kilku godzin pracy.

Dementuję natomiast, by Brodria stawiała komuś warunki. Dbamy jedynie o własne bezpieczeństwo. Wierzymy w dobre intencje wszystkich uczestników szczytu. Mamy jednak wieloletnie doświadczenie i wiemy, co może się dziać, gdy pojawią się konflikty i silne emocje.

Jesteśmy entuzjastami integracji nordackiej, ale entuzjastami ostrożnymi.

RE: [PANEL] Kolejny krok w integracji Nordaty - Albert Fryderyk de Espada - 08 Wrz 2021

Pozwolę sobie dodać swoję trzy grosze, tak samo jak pan Kaspar Waksman popieram koncepcję utworzenia wspólnego forum dla państwa Nordaty i nie mówię tu od razu o integracji w państwo federalne a jedynie o współistnienie na nim wielu niezależnych państw.
Ułatwiło by to w znacznym stopniu komunikację międzynarodową.
Zanim podjęta zostanie jakąkolwiek decyzją na temat tworzenia wspólnego państwa wypadało by wpierw zadać pytanie czy wszyscy są zainteresowani tworzeniem takiego państwa, to powinien być nasz punkt wyjścia, dopiero potem powinniśmy rozwiązać kwestię wspólnego forum i tego kto będzie nim kierował.

RE: [PANEL] Kolejny krok w integracji Nordaty - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 08 Wrz 2021

Ja jestem zwolennikiem stworzenia organizmu na kształt Unii Europejskiej, tj. unii w której państwa zrzekłyby się tylko części swojej suwerenności. Istniałyby pewne organy unijne, ale nie byłyby one wszechwładne.

Uważam, że zorganizowanie wyborów na Prezydenta Nordaty i do Parlamentu Nordackiego byłoby bardzo aktywizujące.

RE: [PANEL] Kolejny krok w integracji Nordaty - Adam Aleksander II - 08 Wrz 2021

Według mnie Parlament Nordacki powinien być zrobiony na wzór winkulijskiej Trybuny Ludowej, każdy mógłby się wypowiedzieć podczas obrad, a głosy byłyby odpowiednio ważone. Dzięki temu wyeliminowalibyśmy element kopania pod konkurentami dołków i jakiegoś niezdrowego kolesiostwa, bo wiemy jak to podczas wyborów może być.

RE: [PANEL] Kolejny krok w integracji Nordaty - Joahim von Ribertrop - 08 Wrz 2021

Również i według mnie to właśnie organ ala UE powinien być naszym pierwszym celem. Wtedy co by było wspólne? Forum, jakiś właśnie Parlament, waluta, coś jeszcze?

Cytat:głosy byłyby odpowiednio ważone
A jak ustalili byśmy kto ma mieć jaką wagę głosu?

RE: [PANEL] Kolejny krok w integracji Nordaty - August vHS - 08 Wrz 2021

Szanowni,

Nie zdążyłem się wcześniej wypowiedzieć, a pewnie wszyscy oczekiwali narzekającego i wkurzającego de la Sparasana. Niemniej obserwuję całość od pewnego czasu i mam pewne spostrzeżenia. Mówi się o załagodzeniu osobistych sporów, ale jednocześnie widać, że jest to trudne, bo pierwsze wzajemne "opryskliwości" mamy już za sobą, a nawet, pozwolę sobie stwierdzić, niemożliwe, jako, że osobiste animozje były, są i będą, a to przecież one w gruncie rzeczy kształtują mikroświat. Oczywiście to tylko moja opinia, niemniej wszystko sprowadza się w gruncie rzeczy do masowej przeprowadzki na jedno forum, żeby tam potem wyszły afery. Pamiętam dobrze 20 i 21 stycznia, nadal zbyt dobrze, by wyzbyć się pewnych uprzedzeń. Jednocześnie łagodzenie animozji i sporów zajmuje zwykle sporo czasu, a jak wszystko będzie się ślamazarzyć, to Nordata nigdy się nie zjednoczy. Żeby jednak było jasne: jestem w pewnym stopniu pannordatystą, ale głównie w duchu, bo jak się przekonałem, faktyczna realizacja tego jest co najmniej kłopotliwa.

RE: [PANEL] Kolejny krok w integracji Nordaty - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 08 Wrz 2021

Cytat:Według mnie Parlament Nordacki powinien być zrobiony na wzór winkulijskiej Trybuny Ludowej, każdy mógłby się wypowiedzieć podczas obrad, a głosy byłyby odpowiednio ważone. Dzięki temu wyeliminowalibyśmy element kopania pod konkurentami dołków i jakiegoś niezdrowego kolesiostwa, bo wiemy jak to podczas wyborów może być.
Słaby pomysł. Jak nie będzie wyborów, to dalej w polityce będzie wiało nudą. Pewna dawka emocji jest w Mikroświecie potrzebna. Wink

Nie bójmy się pewnych sporów. Totalna zgoda to w konsekwencji totalna nuda. Chodzi o to, żeby prowadzić je w cywilizowany sposób - niczego nie niszczyć, nie zrywać od razu umów, poszukiwać porozumienia.