RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Burek - 03 Maj 2022
(03 Maj 2022, 22:53:50)Kamiljan de Harlin napisał(a): Zastanawia mnie też, skąd autor wziął coś takiego jak "rodzina nostryczna"?? Jeśli miałbym zgadywać to ma zapewne to coś wspólnego z realową hipotetyczną rodziną języków nostratycznych - https://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyki_nostratyczne
RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Kamiljan de Harlin - 04 Maj 2022
(03 Maj 2022, 23:51:07)Burek napisał(a): Jeśli miałbym zgadywaćto ma zapewne to coś wspólnego z realową hipotetyczną rodziną języków nostratycznych W takim razie do zaorania, real przecież nie istnieje. Trzeba stworzyć sensowniejsze rodziny, zamiast wrzucać wszystko do jednego wora, bo jakiś Kugar sobie tak wymyślił.
RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Adam Aleksander II - 04 Maj 2022
(03 Maj 2022, 18:21:18)AleksanderNovak napisał(a): do grupy sławianów nordackich zaliczają się Republikanie, Uhraińcy i Brodryjczycy
Nie blokuje to dodania Volkiańczyków
(04 Maj 2022, 00:10:31)Kamiljan de Harlin napisał(a): (03 Maj 2022, 23:51:07)Burek napisał(a): Jeśli miałbym zgadywaćto ma zapewne to coś wspólnego z realową hipotetyczną rodziną języków nostratycznych W takim razie do zaorania, real przecież nie istnieje. Trzeba stworzyć sensowniejsze rodziny, zamiast wrzucać wszystko do jednego wora, bo jakiś Kugar sobie tak wymyślił.
To co ten Kugar sobie wymyślił też ma jakiś sens.
RE: Pytanie na temat korzeni kultur - AleksanderNovak - 04 Maj 2022
Język winkulijski i muratycki są chyba podobne do siebie (?)
Ciekawie. Batawia z Abchazją i Winkulia
RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Albert Fryderyk de Espada - 04 Maj 2022
(04 Maj 2022, 09:37:32)AleksanderNovak napisał(a): Język winkulijski i muratycki są chyba podobne do siebie (?)
Ciekawie. Batawia z Abchazją i Winkulia
W zasadzie chyba tak, podobnie jak koribijski. Więc na upartego można to wpakować do jednego worka.
Skleiłem taki szkic:- RODZINA NORDACKA
- Grupa batawska
- Abachazowie
- Batawczycy
- Winkulijczycy
- Czarnokrajestańczycy
- Goruzini
- Kucelgradczycy
- Grupa slawiańska
- Brodryjczycy
- Republikanie
- Rosyjczycy
- Uhraińcy
- Wendowie
- Volkiańczycy
- Grupa germańska
- Pruso-voximczycy
- Prusacy
- Angstremczycy
- Grupa innordzka
- Grupa voxlandzka
- Amatorzy
- Rzymianie
- Baradowie
- Kralkowie
- Iberowie
- Bez grupy
- RODZINA SYERYESKA
- Grupa kugarska
- Darunalgalijczycy
- India-Mekarigutyrijczycy (Indianie)
- Kitaj-Kattarrijczycy
- Mekarigutyrijczycy
- RODZINA BANTU
- Grupa sambanafrykańska
- Grupa semito-sambanafrykańska
- Al-Rajnczycy
- Chicuabonga
- Alemańczycy
- Saaracenowie
- Osacy
- Grupa samundyjska
- Busunga
- Katabongo
- Makumba
Rodzina nostryczna to zbyt ogólne pojęcie. W realu do nostratów zalicza się prawie cały świat, więc nic to pojęcie nie znaczy, bo łączy ze sobą kultury o olbrzymich różnicach. Możemy stworzyć MAKROgrupę nostryczną, której częścią byłaby rodzina nordacka. Ale zostańmy narazie przy Nordacie.
- Do grupy batawskiej wrzucamy kultury powiązane z tworami Uchastoka.
- Nie wiem czym się różnią Rosyjczycy od Rosjan, ale ci drudzy na mapie z Kugarii są zaznaczeni tylko w kilku punkcikach. Nie wydaje mi się, żeby tak mała grupa zasługiwała na miano oddzielnej narodowości, co najwyżej grupy etnicznej.
- Polacy od dawien dawna zamieszkują obpp i sądzę, że zasymilowali się już z Wendami, którzy ich otaczają według mapy Kugara. +ten sam case co z Rosjanami – nazwa zgapiona z reala i zajmują maleńki obszar. Ponadto Polacy już są w RON, więc nie klonujmy kultur, bo się będzie mieszało.
- Alemańczycy z samej nazwy kojarzą się z niemcami, więc sądzę, że grupa germańska jest stworzona dla nich.
- Volkiańczycy za opinią Adama Aleksandra II zostali zaliczeni do slawian. Ponadto Volkian ma silny vibe realowego bloku wschodniego, w którym większość obywateli była słowianami (Rosjanie, Polacy, Białorusini, Ukraińcy, Bułgarzy, etc.)
- Voxland w sumie był przez wieki odseparowany od Nordaty, ale nie mam pojęcia do jakiej innej rodziny niż nordacka można przypisać ludy Voxlandu. Milenia temu na ziemiach Voxlandu przebywali Brodryjczycy (ale też Sarmaci, co komplikuje sprawę).
- Nie wiem do jakiej grupy przypisać Osaków. Może Erik coś wie na ten temat, bo razem mieszkaliśmy w Wolnym Mieście Osaczesku i Osaczesko jest teraz częścią Winkulii.
- Koribijczycy mają trudne do ustalenia korzenie. Są związki z Kugarami, którzy należą do rodziny syeryeskiej. Ale ludność autochtoniczna Koribii to kolonizatorzy z Vaarlandu. Nie wiem czy Koribijczycy w ogóle powinni być przypisywani do rodziny nordackiej, skoro ani Kugarzy ani mieszkańcy Vaarlandu do niej nie należą.
- Na Muratyce w ogóle się nie znam.
II WARIANT
Rodzinę nordacką rozdrabniamy na dwie lub nawet trzy rodziny. Do jednej rodziny zaliczamy na pewno grupę slawiańską i batawską oraz nieprzypisanych jeszcze do żadnej grupy Muratykan i Koribijczyków.
Do drugiej rodziny: germanów, innordów i voxlandczyków. Drugą rodzinę można podzielić jeszcze bardziej, bo te 3 grupy mają ze sobą mało wspólnego.
Co Towarzysze sądzą na ten temat? Jakieś sugestie?
RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Burek - 04 Maj 2022
(04 Maj 2022, 15:56:17)Kamiljan de Harlin napisał(a): Skleiłem taki szkic:- RODZINA NORDACKA
- Grupa batawska
- Abachazowie
- Batawczycy
- Winkulijczycy
- Czarnokrajestańczycy
- Goruzini
- Kucelgradczycy
- Grupa slawiańska
- Brodryjczycy
- Republikanie
- Rosyjczycy
- Uhraińcy
- Wendowie
- Volkiańczycy
- Grupa germańska
- Pruso-voximczycy
- Prusacy
- Angstremczycy
- Alemańczycy
- Grupa innordzka
- Grupa voxlandzka
- Amatorzy
- Rzymianie
- Baradowie
- Kralkowie
- Iberowie
- Bez grupy
- Koribijczycy
- Muratykanie
- Osacy
- RODZINA SYERYESKA
- Grupa kugarska
- Darunalgalijczycy
- India-Mekarigutyrijczycy (Indianie)
- Kitaj-Kattarrijczycy
- Mekarigutyrijczycy
- RODZINA BANTU
- Grupa sambanafrykańska
- Grupa semito-sambanafrykańska
Rodzina nostryczna to zbyt ogólne pojęcie. W realu do nostratów zalicza się prawie cały świat, więc nic to pojęcie nie znaczy, bo łączy ze sobą kultury o olbrzymich różnicach. Możemy stworzyć MAKROgrupę nostryczną, której częścią byłaby rodzina nordacka. Ale zostańmy narazie przy Nordacie.
- Do grupy batawskiej wrzucamy kultury powiązane z tworami Uchastoka.
- Nie wiem czym się różnią Rosyjczycy od Rosjan, ale ci drudzy na mapie z Kugarii są zaznaczeni tylko w kilku punkcikach. Nie wydaje mi się, żeby tak mała grupa zasługiwała na miano oddzielnej narodowości, co najwyżej grupy etnicznej.
- Polacy od dawien dawna zamieszkują obpp i sądzę, że zasymilowali się już z Wendami, którzy ich otaczają według mapy Kugara. +ten sam case co z Rosjanami – nazwa zgapiona z reala i zajmują maleńki obszar. Ponadto Polacy już są w RON, więc nie klonujmy kultur, bo się będzie mieszało.
- Alemańczycy z samej nazwy kojarzą się z niemcami, więc sądzę, że grupa germańska jest stworzona dla nich.
- Volkiańczycy za opinią Adama Aleksandra II zostali zaliczeni do slawian. Ponadto Volkian ma silny vibe realowego bloku wschodniego, w którym większość obywateli była słowianami (Rosjanie, Polacy, Białorusini, Ukraińcy, Bułgarzy, etc.)
- Voxland w sumie był przez wieki odseparowany od Nordaty, ale nie mam pojęcia do jakiej innej rodziny niż nordacka można przypisać ludy Voxlandu. Milenia temu na ziemiach Voxlandu przebywali Brodryjczycy (ale też Sarmaci, co komplikuje sprawę).
- Nie wiem do jakiej grupy przypisać Osaków. Może Erik coś wie na ten temat, bo razem mieszkaliśmy w Wolnym Mieście Osaczesku i Osaczesko jest teraz częścią Winkulii.
- Koribijczycy mają trudne do ustalenia korzenie. Są związki z Kugarami, którzy należą do rodziny syeryeskiej. Ale ludność autochtoniczna Koribii to kolonizatorzy z Vaarlandu. Nie wiem czy Koribijczycy w ogóle powinni być przypisywani do rodziny nordackiej, skoro ani Kugarzy ani mieszkańcy Vaarlandu do niej nie należą.
- Na Muratyce w ogóle się nie znam.
II WARIANT
Rodzinę nordacką rozdrabniamy na dwie lub nawet trzy rodziny. Do jednej rodziny zaliczamy na pewno grupę slawiańską i batawską oraz nieprzypisanych jeszcze do żadnej grupy Muratykan i Koribijczyków.
Do drugiej rodziny: germanów, innordów i voxlandczyków. Drugą rodzinę można podzielić jeszcze bardziej, bo te 3 grupy mają ze sobą mało wspólnego.
Co Towarzysze sądzą na ten temat? Jakieś sugestie? 2. Ci Rosjanie to chyba w ogóle wymysł twórcy mapy. Trudno dociekać o co tu chodziło.
3. Wenedów i Polaków można uznać nawet za tożsamych. Jak tak patrzę to Wenedia była mocno wzorowana na Polsce, można by uznać, że to są dwa określenia na ta sam naród.
4. To chyba tylko zbieżność nazw. Oni mają chyba większe związki z Arabami. Są też związki z Batawią i Winkulią. Więc ja wrzuciłbym ich albo do grupy z Al-Rajńczykami, Saaraceńczykami, etc. albo z Batawami i Winkulijczykami.
(04 Maj 2022, 16:12:02)Burek napisał(a): 4. To chyba tylko zbieżność nazw. Oni mają chyba większe związki z Arabami. Są też związki z Batawią i Winkulią. Więc ja wrzuciłbym ich albo do grupy z Al-Rajńczykami, Saaraceńczykami, etc. albo z Batawami i Winkulijczykami. Wyedytowałem posta: Al-Rajńczycy, Alemańczycy i Saaraceńczycy dodani do grupy semito-sambanafrykańskiej.
A czy nazwy grup są ogólnie adekwatne?
RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Burek - 04 Maj 2022
Mi tam pasuje. Ale nie wiem czy Angrestemczyków przypisywałbym do grupy germańskiej. Ten kugarski kartograf przypisał ich to grupy romańskiej, ale nie wiem za wiele o tym państwie. Pewnie są jeszcze jakieś inne grupy etniczne, bialeńczycy i tak dalej.Ale to trzeba by w samym tych państwach zapytać.
RE: Pytanie na temat korzeni kultur - Erik Otton von Hohenburg - 04 Maj 2022
Cytat:
Osaków widziałbym jako jako członków tej samej grupy co Alemańczyków, Alrajńczyków i Saracennów tj. semito-sambanafrykańskiej.
|