Związek Winkulijski
Wieści z Bialenii - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=187)
+---- Wątek: Wieści z Bialenii (/showthread.php?tid=2985)

Strony: 1 2

RE: Wieści z Bialenii - Artur Kardacz - 25 Wrz 2020

To Winkulijski już zły? Ręki nie dam uciąć czy mamy, jak coś to sprawdzę w piwnicy. Ewentualnie wyślę się samolot po spory zapas.

RE: Wieści z Bialenii - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 25 Wrz 2020

A kto powiedział, że zły? Ale bialeńskie urodziny wypadałoby uczcić bialeńskim trunkiem. Wink

RE: Wieści z Bialenii - Artur Kardacz - 25 Wrz 2020

Trochę dziwne urodziny gdy sam solenizant ich nie obchodzi. Jak Szanowny odniesie się do samej sytuacji w Bialenii? Spodziewał się Pan takiego obrotu spraw?

RE: Wieści z Bialenii - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 25 Wrz 2020

To już sprawa obywateli, ja nie jestem jednym z nich.  Mnie bardziej niż te zewnętrzne pozory i bieżąca polityka, interesuje Bialenia jako Idea i potencjalna bialeńska misja dziejowa, jako którą pojmuję ukonstytuowanie całościowej cywilizacji nordackiej, będącej jednym z filarów wielobiegunowego mikroświata. W obecnej Bialenii nie widzę nikogo, kto realizowałby tę politykę. Czy to powód, by nie lubić RB? Nie, ponieważ w innych krajach również nie widzę świadomej polityki ukierunkowanej na odrodzenie Mikroświata.

Natomiast co do nieobchodzenia 10. rocznicy, nie wiem na ile jest to świadome działanie, a na ile niedopatrzenie. Niemniej jest to dość znamienne.

RE: Wieści z Bialenii - Artur Kardacz - 26 Wrz 2020

Oficjalnie! Prezydentka Akrypa odwołana, do czasu wyborów władzę w Bialenii przejmuję....... uwaga, uwaga złapcie się czegoś.... Joahim von Ribentrop.

RE: Wieści z Bialenii - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 26 Wrz 2020

[Obrazek: uid_3902ae50119e969e823fa712f8ba29711466...ht_515.jpg]

RE: Wieści z Bialenii - Joahim von Ribertrop - 27 Wrz 2020

(26 Wrz 2020, 22:05:19)Artur Kardacz napisał(a): Oficjalnie! Prezydentka Akrypa odwołana, do czasu wyborów władzę w Bialenii przejmuję....... uwaga, uwaga złapcie się czegoś.... Joahim von Ribentrop.

I w końcu reakcja na którą czekałem!

RE: Wieści z Bialenii - Artur Kardacz - 27 Wrz 2020

Cieszę się że nie zawiedliśmy oczekiwań Waszej Ekscelencji Wink

RE: Wieści z Bialenii - Ronon Dex - 27 Wrz 2020

(07 Wrz 2020, 20:35:03)AndrzejSwarzewski napisał(a): Bialenia od wielu lat nie bawiła się w pikselożerstwo i nie spodziewam się, żeby miała się tak stoczyć. A czego oczekuje NUPIA, nie mam pojęcia. Nigdy nie byli zainteresowani trwałymi związkami państwowymi. Woleli nawet być nieaktywni i bawić się w małym gronie. Ale może coś się zmieniło, kto wie.

Myślę, że ani honorowy gest, ani imperializm. NUPIA potrzebuje tymczasowego forum, Bialenia (jak każdy kraj) chętnie przyjmie zastrzyk aktywności. Transakcja wiązana. Polityka.
I dalej się w to nie bawi... pikseli do zagospodarowania mamy dość, starczy nam i obyśmy mieli czas i zapał by zagospodarować porządnie to co mamy. Ot nasz długoletni sojusznik ma problem z Forum (w sumie to im zniknęło... jak niejednym te "darmówki") to użyczyliśmy mu miejsca na naszym... bez żadnych zobowiązań i bez żadnych podtekstów. Przyjaciołom się pomaga w potrzebie. A co tam zdecydują co do przyszłości ich v-kraju to już zależy od nich, w razie czego mają u nas "gościnny kąt" do kiedy będą chcieli.

(07 Wrz 2020, 18:04:23)Artur Kardacz napisał(a): Ciekawa sytuacja u naszego ulubionego sąsiada. Na forum Bialenii mogą Państwo znaleźć dział poświęcony NUPIA oraz sam wątek powitalny. Czyżby NUPIA planowała działać na forum Republiki? Na tą chwilę nie rzuciła mi się w oczy żadna umowa lub coś. Zapraszam do dyskusji.

Bo na razie żadna umowa nie jest potrzebna... NUPIA to nasz przyjaciel od zarania dziejów republiki Bialeńskiej, to pierwszy v-kraj, który oficjalnie uznał naszą państwowość i podpisał z nami traktat sojuszniczy 24.01.2014. To, że w mrocznym okresie dla Bialenii, zdrajcy (ci sami, którzy usiłowali sprzedać Bialenię Sarmacji) go sobie "olali" i o nim zapomnieli to nie znaczy, że myśmy o tym zapomnieli. Odkopaliśmy go, nigdy nikt go nie wypowiedział czyli naszym zdaniem obowiązuje do dzisiaj.

RE: Wieści z Bialenii - Artur Kardacz - 27 Wrz 2020

Dziękuję że Ekscelencja zaszczycił nas swoją obecnością. Chwaliłem już ruch Bialenii w tej sprawie, należy sobie pomagać w trudnych chwilach, niemniej temat Nupia został już zakończony i Pańskie wypowiedzi nie wnoszą nic nowego, to że Nupia i Bialenię łączy przyjaźń było wiadome od dawna.