Związek Winkulijski
"Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33)
+----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536)
+------ Dział: Ciastkarnia u Palpatajna (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=47)
+------- Dział: Dyskusje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=40)
+------- Wątek: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska (/showthread.php?tid=1254)

Strony: 1 2 3

RE: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Adam Aleksander II - 28 Lip 2019

@"Kamiljan Harlin von Wespucci" Federacje już posiada zakłady zbrojeniowe, nie widzę więc powodu, by tworzyć koeljną firmę czy organizację o podobnych celach

RE: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Leszek Ebe-Grüner - 28 Lip 2019

(27 Lip 2019, 23:13:40)Kubushal napisał(a): Ciekawe zmiany. Czy Marszałek Harlin przewidział jakiś system symulacyjny do gospodarki i wojskowości?

No przecież teraz nad tym debatuję z nim odnośnie systemu symulacyjnego. Proszę uważnie czytać posty Wink

RE: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Adam Aleksander II - 28 Lip 2019

System symulacyjny do wojskowości jest praktycznie pod ręką.

RE: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Kamiljan de Harlin - 28 Lip 2019

Jeśli system do symulacji mamy, to potrzebna nam jeszcze mapa FN.

A teraz odpowiem na punkciki Brata Roska:
2. Niewykluczona jest możliwość, że PAO będą prowadziły wojny pomiędzy sobą. Może dojść do sytuacji, w której jedna agencja chcąc zyskać nowych klientów, zacznie chronić swoich klientów nawet jeśli to oni są agresorami konfliktu. Jednak prowadzenie wojen nie opłacałoby się PAO. Zwiększyłoby to wydatki agencji na wojsko, co doprowadziłoby do wzrostu cen usług. Taka agencja szybko straciłaby klientów i zbankrutowałaby.
4. Ten system głosowania ma właśnie zapobiegać, aby osoby niekompetentne decydowały o wyniku. Aktualnie aby uzyskać czynne prawo wyborcze wystarczy mieć obywatelstwo, do którego uzyskania nawet nie trzeba być aktywnym na forum. To może doprowadzić do sytuacji, w której ludzie z zewnątrz mogliby masowo składać wnioski o obywatelstwo FN i decydować o wynikach głosowań.
Mój system wyborczy jest bardziej sprawiedliwy. Obecnie każdy obywatel ma równą wartość głosu, a w moim systemie siła głosu będzie zależeć od liczby posiadanych folwarków, na które trzeba się napracować. A w ogóle to znasz Bracie jakąś niekompetentną i bogatą osobę w FN (oprócz waksmana, on ma bana), która mogłaby psuć głosowania?
5. Chodzi o takie oszustwa, w których jakaś firma złamie umowę ze swoim klientem, postąpi niezgodne z zawartym prawem. PAO służy do tego, aby chronić obywateli przed przemocą, ale PAO nie wymierza sprawiedliwości. Gdy ktoś już zostanie poszkodowany, to sąd musi wymierzyć karę dla agresora.
6. Takie drobne szczegóły będziemy ustalili w sierpniu podczas debaty w parlamencie. Nie sądzę, aby było to istotne na tym etapie, kiedy nie mamy jeszcze nawet projektu nowej konstytucji. O tym jak będą wyglądały ambasady zadecydują obywatele podczas debaty.
7. Dotacji nie będzie, państwo nie będzie rozdawać pieniędzy za darmo. Aby wystartować z jakimś biznesem od zera, potrzebny będzie kredyt. Banki będą ze sobą konkurowały w udzielaniu kredytów, więc nie będą one drogie.

RE: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Leszek Ebe-Grüner - 28 Lip 2019

Dobrze, więc już wiele moich wątpliwości zostało wyjaśnionych, a konkretnie punkty 2,4,6 i 7. Jednak dalej mi się nie podoba sprawa sądownictwa, dlatego zamiast go wymieniać jako punkt, to po prostu go opiszę i tym samym odpowiem dlaczego według mnie jest to błędna droga.

Owszem PAO służy do tego by chronić obywateli przed przemocą, a nie decydować o sprawiedliwości tego państwa. Jednak równie dobrze o sprawiedliwości tego państwa mogłaby decydować obywatele FN poprzez składanie propozycji kar, a następnie głosowania, która propozycja kary jest najlepsza dla takiego osobnika. W końcu skorą i tak bardziej zasłużone osoby, mają więcej folwarków w FN, to myślę że kara dla danej osoby byłaby sprawiedliwa. A dlaczego nie sądy? No po pierwsze, przede wszystkim to o wiele za długo to by trwało. Po drugie sędzia może być leniwy i/lub dać do paki osobę, która po jakimś czasie okaże się niewinna. 3 Argumentem, jest zbieranie dodatkowych materiałów dowodych itd. co również długo trwa. Zamiast tego brane pod uwagę powinny być materiały dowodowe tylko z strony pokrzywdzonego oraz podejrzanego że jako to nie jest prawda. Lud powinien zadecydować o tym kto ma iść do paki, a nie pojedynczy sąd, który może się obijać lub pominąć niektóre fakty z powodu zbierania własnych materiałów dowodowych.

RE: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Joahim von Ribertrop - 28 Lip 2019

Bardzo interesujące.

Wszyscy obywatele nie powinni mieć takiego prawa. Gdyby tak było, to zapewne KW dostałby tydzień bana i laurkę.

RE: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Alfred Fabian - 28 Lip 2019

Cóż, to ja mam kilka pytań. Oczywiście pomysł wydaje mi się całkiem ciekawy, jednakże podchodzę do niego z dystansem.

1. Jak wygląda sprawa z gospodarczego punktu widzenia. W jaki sposób mają zostać rozdzielone środki pomiędzy obywateli? Czy będą to zwroty poprzednich stan kont, czy może będzie tzw. "Przepad" i każdy dostanie zgodnie z zasadą "każdemu według potrzeb, każdy według możliwości"? Jak wygląda wtedy sprawa aktywności, która już była? Czy osoby, które są tutaj dłużej nie będą miały zdecydowanie ułatwionej sytuacji, łatwiejszego startu, aniżeli ci, którzy dołączyli niedawno, nie wykazywali ogromnej aktywności bądź też dopiero dołączą?

2. Jak wygląda przedział cenowy zakupu folwarku, zakupu wojska, zakupu broni?

3. Co z osobami, które zamiast aktywności na forum i rozwoju kulturowego przykładają się do rozwoju Federacji Nordackiej z innej "strony" (pisanie systemu bankowego przeze mnie, aktywność i prowadzenie ligi piłkarskiej w X11, grafiki do działań narracyjnych itp?). To też wymaga nakładu pracy i przez to może być niemożliwe wykazywanie aktywności na forum.

4. Czy zmiana systemu nie przyniesie zbyt wielkiego "osłabienia" jakości postów tworzonych przez mieszkańców Federacji? Obecnie u nas raz poziom sięga dna, by później wywindować ku niebiosom... po czym znowu spaść. Czy nie boimy się, że tym razem wybije on w tym dnie dziurę i już się nie wzbije tak wysoko?

5. Skoro każdy będzie mógł mieć prywatne miasto, to będzie się to wiązało z nową organizacją forum. W jaki sposób zostaną zorganizowane działy i czy nie będzie ich zbyt dużo? I tak jest ich więcej niż trzeba, a zmiany mogą się przenieść jedynie na masakryczne zwiększenie tej ilości i przekroczenie "masy krytycznej".

6. Tak jak już zauważono, w Federacji istnieją już zakłady zbrojeniowe prowadzone przez Jana Lubomirskiego Dostojewskiego, zarejestrowane w Volkianie i będące instytucją państwową, nad którą państwo ma tak naprawdę zerową kontrolę. Ogłoszenie monopolu na broń wiązałoby się albo z delegalizacją FZZ, albo też z jego nacjonalizacją.

//Przepraszam jeżeli któraś z kwestii została poruszona w postach pisanych przez Leszka, ale słowo "Biznesnacja" całkowicie zaburza przekaz i nie potrafiłem zrozumieć co drugiego zdania, aż w końcu się poddałem. Mam nadzieję Leszku, że nie jest ci z tego powodu przykro i nie będziesz chciał się zaraz ze mną spotkać w NSF, bądź co gorszego, w SONDZIE Big Grin

Można też spróbować zrobić to jako zwykłą grę, odrębną od forum. Na początek byłby to test, a po udanych próbach można by to powoli aplikowac do państwa, gdyby się powiodło.

Ogólnie założenie jest takie, że FZZ byłoby zarządzane pod względem organizacyjnym każdorazowo przez Dowódcę FSZ. Ja także miałbym wpływ na to co się dzieje, niezależnie od tego czy jestem dowódcą, czy nie, żeby nikt tego nie zepsuł. Co prawda nic nie reguluje prawnie działalności tej firmy, ale możemy sobie zaufać jak człowiek człowiekowi.

RE: "Akap" i Rozwiązanie Kwestii Hajsu i Wojska - Alfred Fabian - 28 Lip 2019

My tak, ale nigdy nie wiadomo, czy kiedyś Prezydentem nie zostanie osoba, względnie niekompetentna, lub taka, która do ciebie nie ma zaufania Wink