Związek Winkulijski
I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33)
+----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536)
+----- Wątek: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] (/showthread.php?tid=1026)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Artur Kardacz - 25 Cze 2019

14 dni to jednak (według mnie) trochę dużo a może dojść do sytuacji gdzie wymagane jest szybkie wdrożenie w życie ustawy. Nie mówię tutaj o dniu lub nawet trzech tylko o dziesięciu. Jeśli widzimy że obywatel x nie jest aktywny od dłuższego czasu (nawet przed rozpoczęciem debaty) to nie widzę sensu aby na niego czekać. Zapycha to tylko pracę Izby.

RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Erik Otton von Hohenburg - 25 Cze 2019

Oczywiście są przypadki, że należy działać w tępie ekspresowym - zwłaszcza jeżeli konstytucja została napisana w zły sposób. I nasza konstytucja nie precyzuje wielu istotnych kwestii, które należy jak najszybciej naprawić, ale do tego potrzeba czasu i rozwagi przykładowo w Hasselandzie dyskusja i głosowanie odnośnie kształtu nowej konstytucji trwało rok. Jednakże myślę, że możemy przejść na pewien zgniły kompromis, mianowicie oddzielny ustęp będzie określał czas debaty parlamentarnej, a inny przepis będzie regulować czas trwania głosowania. 

RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Artur Kardacz - 25 Cze 2019

Nie potrzeba dużo czasu na głosowania. Myślę że warto wprowadzić ten zapis ponieważ usprawni on szybkość głosowań i zaoszczędzony czas przeznaczymy na debatę następnej ustawy.

RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Erik Otton von Hohenburg - 26 Cze 2019

Zatem zgłaszam propozycje autopoprawki odnośnie art. 7 i 8. Ten ostatni nie jest w zasadzie potrzebny z racji tego, że konstytucja w art. 14. ust. 3. wskazuje że Wiceprezydentem zostaje członek Prezydium Rządowego o najdłuższym stażu w mikroświecie w razie odwołania lub nie powołania na urząd Wiceprezydenta, jednak postanowiłem wykorzystać ten artykuł jako przepis wprowadzający. 

--------------------------------------------------------------------------

Ustawa Izby Poselskiej z dnia .... czerwca 2019 r. 
Regulamin Izby Poselskiej

Art. 1.
Głosowania, posiedzenia i debaty ropoczynać może tylko i wyłącznie Wiceprezydent.

Art. 2.
Głosowanie automatycznie zakończy się jeśli głos odda 100% posłów.

Art. 3.
Poprawki i autopoprawki należy zgłaszać w czasie trwania debaty. 

Art. 4.
Każdy z posłów może oddać jeden głos za/przeciw lub się wstrzymać.

Art. 5.
Obywatele mają prawo do zgłaszania projektów ustaw podczas posiedzenia Izby Poselskiej. 

Art. 6.
Projekt musi być zaakceptowany przez Wiceprezydenta aby mógł zostać poddany debacie. 

Wiceprezydent może oddać projekt spowrotem do autorów z przyczyn technicznych. 

Art. 7.
Maksymalny czas trwania debaty to 14 dni. Przewodniczący ma prawo przedłużyć czas trwania debaty maksymalnie o 7 dni.

Czas przeznaczony na głosowanie to maksymalnie 3 dni. 

Art. 8.
Ustawa wchodzi w życie z dniem publikacji w Dzienniku Praw.

RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Artur Kardacz - 26 Cze 2019

Nie mam żadnych poprawek

RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Erik Otton von Hohenburg - 26 Cze 2019

Popełniłem błąd nie wyznaczając konkretnego terminu debaty (nawet jeżeli nie mamy co do tego odpowiednich regulacji) - proponuję zatem zakończyć debatę 29 czerwca i przejść od razu do głosowania.

RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Artur Kardacz - 26 Cze 2019

Przychylam się do propozycji Wiceprezydenta aby zakończyć debatę 29 czerwca.

RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Artur Kardacz - 27 Cze 2019

Art. 6.

Projekt musi być zaakceptowany przez Wiceprezydenta aby mógł zostać poddany debacie. 

Zastanawia mnie ten artykuł. Wiem że obecny Wiceprezydent jest człowiekiem honoru i nie dojdzie do tego typu sytuacji, jadnak nadejdzie taki moment że Wiceprezydent może wykorzystać swoje prawa w Izbie i wycofać projekt "od tak". Myślę że warto ustalić jakieś normy  (niekoniecznie w regulaminie) co do wycofania projektu i jego akceptowania.

RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Erik Otton von Hohenburg - 27 Cze 2019

Myślę, że w ostateczności możemy ten zapis skreślić. Praktycznie w nieskończoność mozna byloby wymieniać nieistotne i niemerytoryczne drobnostki, które nakazywałyby Wiceprezydentowi zwrot projektu do jego autorów, a poza tym w czasie debaty błędy te prędzej czy później zostaną wychwycone i poprawione bez konieczności ingerowania w merytoryczną zawartość projektu.

RE: I posiedzenie Izby Poselskiej [I Kadencja] - Artur Kardacz - 27 Cze 2019

W związku z tym pozwolę sobie o przedstawienie Izbie regulaminu z zawartymi poprawkami. Oczywiście usunięty został art. 6 o treści:

Art. 6.

--------------------------------------------------------------------------

Ustawa Izby Poselskiej z dnia .... czerwca 2019 r. 
Regulamin Izby Poselskiej

Art. 1.
Głosowania, posiedzenia i debaty ropoczynać może tylko i wyłącznie Wiceprezydent.

Art. 2.
Głosowanie automatycznie zakończy się jeśli głos odda 100% posłów.

Art. 3.
Poprawki i autopoprawki należy zgłaszać w czasie trwania debaty. 

Art. 4.
Każdy z posłów może oddać jeden głos za/przeciw lub się wstrzymać.

Art. 5.
Obywatele mają prawo do zgłaszania projektów ustaw podczas posiedzenia Izby Poselskiej. 

Art. 6.
Maksymalny czas trwania debaty to 14 dni. Przewodniczący ma prawo przedłużyć czas trwania debaty maksymalnie o 7 dni.

Czas przeznaczony na głosowanie to maksymalnie 3 dni. 

Art. 7.
Ustawa wchodzi w życie z dniem publikacji w Dzienniku Praw.