![]() |
|
Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Kraje Koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=15) +--- Dział: Winkulia (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=936) +---- Dział: Komitat Albioński (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=585) +----- Dział: Plac Związkowy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=601) +------ Dział: Miasta Albionu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=929) +------ Wątek: Kawiarnia "Królewska" w Vihres (/showthread.php?tid=1013) |
RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Artur Kardacz - 01 Lip 2019 Czyli Netopia, bardzo mnie to cieszy. Liczę że Szanowny pomoże w rozwoju Królestwa i starostwa. Zachęcam również do zapisania się do Wojska oraz Folksguarde. RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Erik Otton von Hohenburg - 02 Wrz 2019 [pap=egvwic]Jako, że przez jakiś czas będę sprawował funkcje głowy państwa i zarazem szefa tutejszego rządu, postanowiłem poświęcić kilka chwil na zainicjowanie dyskusji na temat poczynienia zmian w Egvallandzie, wykraczających poza bieżące sprawy rządu:
Zmiany ustrojowe
System, który nie tak dawno wprowadziłem okazał się jak widać błędem. Pozostaje nam zatem wybrać między przywróceniem władzy absolutnej egzekutywie, a wprowadzeniem demokracji bezpośredniej. Aris Kostas swego czasu proponował aby Izba Poselska działała w taki sam sposób jak Parlament Królewski w Dreamlandzie, podobne rozwiązanie obowiązywało również w czasach istnienia Wielkiego Księstwa Winkulii. Prezydent byłby wybierany w wyborach bezpośrednich tworzyłby rząd, który nie byłby bezpośrednio odpowiedzialny przed naszym lokalny parlament.
Zmiany w Samorządzie
Poniekąd jest to pokłosie ewentualnych reform ustrojowych. Wówczas lenna nie będą nikomu potrzebne do realizacji swoich politycznych ambicji. Jednak w tym miejscu chciałbym jeszcze przyjrzeć się stanowi naszych podprowincji: ze względu na dość małe zasoby ludzkie nie ma potrzeby tworzyć bardzo rozbudowanego systemu administracji samorządowej, ani tym bardziej nadawać jej poszczególnym jednostką znacznej autonomi. W skrócie, proponuję zlikwidować dotychczasowe komitaty oraz uczynić nimi dotychczasowe dystrykty, komitaty byłyby bezpośrednio zarządzane przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych, które w razie takiej potrzeby mianowałoby zwierzchnika regionu. Kwestią dyskusyjna jest też, to w jaki sposób wykorzystaliśmy 20% zebranych podatków, które dotychczas zasilały budżety prowincji. Do rozważenia zaproponuje jeszcze wydzielenie miasta Kanugard jako odrębnej jednostki administracyjnej w celu łatwiejszego dostępu do ważniejszych urzędów w prowincji i agend rządowych.
Zmiany na forum
Częściowo pokłosie ww. ale przede wszystkim chodzi o stworzenie bardziej czytelnej, prostej struktury forum. Proponuję umieścić działy wszystkich prowincji w jednym nadrzędnym dziale "samorząd", zlikwidować dział "Organizacje i Instytucje" a jego zawartość przenieść do Kawiarni. W efekcie powstałyby tylko 4 działy (kawiarnia, gospodarka, samorząd, archiwum oraz link do "dzielnicy rządowej").
I jeszcze jedno
Zachęcam do dyskusji [/pap]
RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Artur Kardacz - 07 Wrz 2019 O zmianach przedstawionych w ustroju mówiłem od dawna. Nie możemy uzależniać liczby mandatów od aktywności w starostwie. Szczególnie teraz przy tak wyskomiz wskaźniku ludności. Dlatego proponuję znieść liczbę mandatów, chętni będą mogli założyć partię ktora to będzie miała zawsze jeden głos. Nie ważne ilu będzie członków, każda partia ma jeden głos. W ten sposób nie dojdzie do sytuacji gdzie jedna z partii ma kolosalną większość w Izbie. Rozumiem że w drugim punkcie chodzi o zlikwidowanie Netopi jako autonomicznej jednostki i wcielenie jej do reszty kraju? Powiem szczerze odkąd jestem Prezydentem to nie mam za bardzo czasu na "królowanie" w Netopi. Jeśli taki jest głos ludu to możemy znieść autonomię i Netopia całkowicie stanie się częścią Egvallandu. Jeśli chodzi o lenna, proszę o małą deklaracje kto ma zamiar je prowadzić. Obecnie 2 na 4 lenna mamy aktywne i nie mam zamiaru trzymać takich "Jasnych Dołów" bo nie ma tak żadnej aktywność. Wszystkie zmiany zostana dziś wprowadzone. Przy okazji może powrócimy do zmiany stylu? RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Erik Otton von Hohenburg - 22 Wrz 2019 Po kilku dniach rozmyślań odnośnie kształtu naszego samorządu terytorialnego postanowiłem nie przeprowadzać bardzo radykalnych reform (przynajmniej jak na nasze winkulijskie standardy). Wszystkie działalności samorządowe zostaną upchtniete do jednego nadrzędnego działu, zlikwidowane zostną Netopia i Starowinkulia. Zmianie ulegną też nazwy niektórych dystryktów (Albionu i Regionu Królewskiego) na Hohenburgia Południowa i Północna. Celem niniejszej reformy jest zmiana charakteru naszej samorządności na bardziej ukierunkowaną na narracje i tworzenie historii przedinternetowej. Nazwy takie jak Starowinkulia i Netopia nie należą do najorginalniejszych to raz, a po drugie zmieniając nazwy dystryktów uwypuklamy dziedzictwo rodu von Hohenburg i dajemy szansę na rozwój oryginalnej lini historii przedinternetowej, zwłaszcza że podjąłem się próby spisania historii mojego rodu. Hohenburgia Południowa, jako dawny Region Królewski przejmie herb Królestwa Netopi (mojego autorstwa) zaś Albionia (Hohenburgia Północna), dawny Albion otrzyma nowy herb według projektu zwycięzcy konkursu zorganizowanego przez MSW. RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Joanna Walczak - 22 Wrz 2019 Nie wiem czy mogę tutaj pisać ale zaryzykuję Natrafiłam w Egvallandzie na temat o mitach waszej prowincji. Niestety autor zaniechał rozwinięcia tematu. Może warto powrócić do tego i wpisać to w historię rodu/prowincji przedinternetową? RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Erik Otton von Hohenburg - 22 Wrz 2019 Proszę Pani Kawiarnia jest otwarta dla każdego więc, nie ma czego się obawiać Część z tych mitów postaram się zebrać w przyszłości i może uda mi się stworzyć z tego coś konstruktywnego. Jednak narazie skupię się na stworzeniu bardziej ogólnego rysu historycznego dla naszych dystryktów. RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Artur Kardacz - 22 Wrz 2019 Jednak połączenie Netopi i Starowinkuli niesie też pewien problem i to właśnie problem historii. Jest ona różna w przypadku tych regionów no i mogą pod pewnymi względami "gryźć się". Lecz problem ten da się rozwiązać i nie jest on jakiś mocno drażniący. To tyle z krytyki... chciałbym podziękować że ktoś zainteresował się Netopią, przez czas kiedy byłem Prezydentem zaniedbałem troszę swoję "podwórko" i bardzoej skupiłem się na sprawach państwych. Głównym powodem mojego powrotu właśnie spowodowany był chęcią dalszego rozwijania tego nad czym tak pracowaliśmy. Mam tylko jedno pytanie, co stanie się z aktami prawnymi z Netopi i tytułami honorowymi? RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Erik Otton von Hohenburg - 22 Wrz 2019 Tytuły zostaną uznane (z resztą będziemy nadal iść w kierunku fedualizacji), a akty prawa miejscowego zostaną naturalnie uchylone. RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Artur Kardacz - 22 Wrz 2019 Joanna Walczak napisał(a):Nie wiem czy mogę tutaj pisać ale zaryzykuję Oczywiście temat z mitami bedize kontynuowany, zaniechałem dalszego rozwijania tematu no bo jak można było zauważyć opuściłem na chwilę Federację. Teraz jednak wszystko wróci do normy, jeśli ma Pani jakiś pomysł to proszę śmiało dać znać. RE: Kawiarnia "Królewska" w Vihres - Taddeo v H-P - 14 Sty 2020 Jak zawsze pełno ludzi. Przy stolikach siedzą same znane osoby w Egvallandzie. Drink za drinkiem na każdym stoliku. Przebywający już od jakiegoś czasu Taddeo bawił się przy kartach. Z nieznaczną wygraną przysiada się do członka znanego rodu von Hohenburg. |