Związek Winkulijski
Rozmowy na temat odznaczeń - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: Rozmowy na temat odznaczeń (/showthread.php?tid=3644)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Erik Otton von Hohenburg - 24 Wrz 2023

Podoba mi się Order Gałązki Oliwnej dla cudzoziemców. A co do Orderu Budowniczych Winkulii, to nazwa ta brzmi kiepsko, jak jakieś ad hoc wynalezione odznaczenie z czasów ZSRR, może lepsza byłaby jakaś inna nazwa no nie wiem, Order Wielkiego Wschodu Winkulii - brzmi nieco masońsko, ale to może i lepiej w końcu zawsze to jakaś ciekawostka. Może zamiast Krzyża Egvala, stworzmy Krzyż Orła Czarnego o ile coś takiego już nie powstało. A zamiast Gwiazdy Walecznych Order Bitwy Batawskiej, czy jakiekolwiek innej.

RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 24 Wrz 2023

(24 Wrz 2023, 20:37:51)Mateusz Żmigrodzki napisał(a): Przechodząc do meritum... Osobiście popieram wprowadzenie odznaczenia pośredniego pomiędzy Orderem św. Szymona oraz Orderem Korony. Sam osobiście proponowałem Order Budowniczych Winkulii, który w moim zamyśle miał być swoistą kontynuacją Krzyża wznosicieli (przy czym rzecz jasna nie mówię, że to odznaczenie należy w ogóle zlikwidować, ale po prostu w mojej koncepcji OBW miał by mieć podobny cel). I osobiście opowiadam
się, aby to był jednoklasowy order. 

Jedna klasa, dobrze. Pisaliście, że do Orderu tego miałyby przynależeć osoby, które położyły pewne zasługi przed okresem zjednoczenia w 2019. Ale czy takiej funkcji nie spełniałby już poniekąd, jak napisaliście poniżej, Krzyż Egvala?

(24 Wrz 2023, 20:37:51)Mateusz Żmigrodzki napisał(a): Jeśli chodzi o Gwiazdę Walecznych - popieram koncepcję, aby to było odznaczenie niebędące orderem. (Notabene moim zdaniem za jakiś czas warto opublikować coś w rodzaju regulaminu dot. odznaczeń, który będzie pokazywał hierarchię tych odznaczeń i też wymieniał ich rodzaje, np. order, gwiazda, krzyż etc.) Podoba mi się też ta konwencja, aby najpierw nadawano gwiazdę w ramach jednego rodzaju sił zbrojnych, a potem ogólną. Moim zdaniem tutaj nadanie Gwiazdy powinno obowiązkowo odbywać się na wniosek Marszałka KSZ.

Tak myślę, że taki wykaz byłby pożądany. Co do Gwiazdy - to tak przyjmijmy, że będzie nadawana na wniosek Marszałka. Choć z jednym wyjątkiem - gdyby ta Gwiazda miała być nadana samemu Marszałkowi. 

(24 Wrz 2023, 20:37:51)Mateusz Żmigrodzki napisał(a): Co do innych propozycji - wszystkie są warte rozważenia. Dla mnie ciekawą propozycją jest wskrzeszenie Krzyżu Egvala, jako odznaczenia tylko dla założycieli ZW. Wiadomo, było by to dosyć ekskluzywne i może niezbyt proobywatelskie, ale osobiście nie znam tego typu odznaczenia w innych krajach Mikroświata.

Możemy coś takiego zrobić. Osobiście nie mam nic przeciwko. Kogo rozumiecie jako założycieli ZW?

(24 Wrz 2023, 20:50:52)Erik Otton von Hohenburg napisał(a): Podoba mi się Order Gałązki Oliwnej dla cudzoziemców. A co do Orderu Budowniczych Winkulii, to nazwa ta brzmi kiepsko, jak jakieś ad hoc wynalezione odznaczenie z czasów ZSRR, może lepsza byłaby jakaś inna nazwa no nie wiem, Order Wielkiego Wschodu Winkulii - brzmi nieco masońsko, ale to może i lepiej w końcu zawsze to jakaś ciekawostka.  Może zamiast Krzyża Egvala, stworzmy Krzyż Orła Czarnego o ile coś takiego już nie powstało. A zamiast Gwiazdy Walecznych Order Bitwy Batawskiej, czy jakiekolwiek innej.

Order Gałązki Oliwnej dla cudzoziemców - w takim układzie mielibyśmy cztery Ordery państwowe.

Od Alfreda padła nazwa Orderu Orła Winkulijskiego - być może Order Rekboota? Taka nazwa byłaby bardziej charakterystyczna od Orderu Budowniczych. Ale Order Wielkiego Wschodu Winkulii też może być. W każdym razie idziemy chyba przy tym odznaczeniu w stronę pojęć jak budowa - wschód - odrodzenie

Co do Krzyża Egvala - wynika to z niechęci wobec nawiązywania do postaci Egvala lub egvalizmu? Czy po prostu nie podoba Wam się taka nazwa? 

Osobiście mi Gwiazda Walecznych jako nazwa się bardzo podoba.

RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Mateusz Żmigrodzki - 25 Wrz 2023

Owszem, co do Orderu Budowniczych Winkulii miałem taki zamysł, ale teraz myślę, żeby był przyznawany za wkład w budowę kraju ogólnie, nie zaś za okres przed '19-tym. Jednak skoro moja propozycja nazwy nie pasuje, to nie będę oponował przeciwko innej, ale na miłość boską! Skąd jakiś wielki wschód Winkulii? Przecież nigdy czegoś takiego nie było i to dopiero jest sztuczne. To ja już wolę ten Order Rekboota/Orła Winkulijskiego (wg mnie można wprowadzić dwie nazwy zamiennie - i tak orzeł winkulijski po win. to Rekboot).

Ja akurat będę obstawał przy Krzyżu Egvala - głównie dlatego, że ta postać ma jakiś kult w naszej historiografii. No i w przypadku propozycji Order Bitwy Batawskiej znowu - nigdy o niczym takim nie słyszałem i wolę nazwę Gwiazda Walecznych. Nie ma sensu na siłę udziwniać; w końcu to odznaczenia, nie dewocjonalia.

RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 25 Wrz 2023

W przypadku tego Orderu możemy zrobić małe głosowanie co do nazwy. Poczekam jeszcze trochę, może ktoś jeszcze ma jakieś propozycje.

A przechodząc do innej kwestii, o której wspomniałem - czy w przypadku niższych odznaczeń powinna istnieć możliwość przyznawania ich wielokrotnie? Kolejne nadania można by oznaczać okuciami. W przypadku orderów zdecydowałem się o możliwości nadania (a w zasadzie - zaliczenia w poczet członków) tylko raz - zgodnie z koncepcją, że ordery (przynajmniej symbolicznie) nie są tyle odznaczeniem co pewną wspólnotą, zakonem rycerskim. Ale w przypadku (niektórych) niższych odznaczeń (krzyży, gwiazd, medali, etc.) można się pokusić o nadanie jednej osobie wielokrotnie tego samego odznaczenia. Co myślicie?

RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Mateusz Żmigrodzki - 26 Wrz 2023

(25 Wrz 2023, 21:10:08)Burek napisał(a):
A przechodząc do innej kwestii, o której wspomniałem - czy w przypadku niższych odznaczeń powinna istnieć możliwość przyznawania ich wielokrotnie? Kolejne nadania można by oznaczać okuciami. W przypadku orderów zdecydowałem się o możliwości nadania (a w zasadzie - zaliczenia w poczet członków) tylko raz - zgodnie z koncepcją, że ordery (przynajmniej symbolicznie) nie są tyle odznaczeniem co pewną wspólnotą, zakonem rycerskim. Ale w przypadku (niektórych) niższych odznaczeń (krzyży, gwiazd, medali, etc.) można się pokusić o nadanie jednej osobie wielokrotnie tego samego odznaczenia. Co myślicie?

Ja osobiście jestem za. Oczywiście warto to jakoś ograniczyć przy okazji wprowadzania każdego takiego odznaczenia (aby nikt nie popadł wkrótce w orderomanię na wzór pewnego Leonida). I podoba mi się ten sposób z okuciami. Także, nie mam nic przeciwko temu.

RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 26 Wrz 2023

(26 Wrz 2023, 01:05:15)Mateusz Żmigrodzki napisał(a):

Ja osobiście jestem za. Oczywiście warto to jakoś ograniczyć przy okazji wprowadzania każdego takiego odznaczenia (aby nikt nie popadł wkrótce w orderomanię na wzór pewnego Leonida). I podoba mi się ten sposób z okuciami. Także, nie mam nic przeciwko temu.

Można przyjąć limit, np. maksymalnie czterech nadań. W takim wypadku w opcji maksimum - medal i trzy okucia.

RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Mateusz Żmigrodzki - 26 Wrz 2023

(26 Wrz 2023, 19:38:26)Burek napisał(a):
(26 Wrz 2023, 01:05:15)Mateusz Żmigrodzki napisał(a):

Można przyjąć limit, np. maksymalnie czterech nadań. W takim wypadku w opcji maksimum - medal i trzy okucia.

No to myślę, że tak możemy zrobić. Jeśli nie będzie głosów sprzeciwu, uznamy, że propozycja została zaakceptowana.

RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Alfred Fabian - 26 Wrz 2023

Wcześniej chciałem napisać, że fajnie byłoby gdyby jednak było jakieś odznaczenie do nadawania za drobne zasługi nadawane w nieograniczonej ilości, ale w ostatecznym rozrachunku stwierdziłem, że to faktycznie nie ma sensu, bo czym więcej razy będzie to odznaczenie nadawane tym bardziej będzie tracić na wartości. Jak już ktoś ma 3 okucia na tym drobniejszym odznaczeniu, to raczej liczy, że w końcu dostanie order wyższej klasy, niż jakiś tam medalik za drobne zasługi. Co do reszty ustaleń dotyczących nazewnictwa - wydaje mi się, że ustalenia są jak najbardziej w porządku i nie mam nic do wtrącenia. Co do wizerunków - czekam na efekty prac.

RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 28 Wrz 2023

Projekt wizerunku Krzyża Egvala*
https://kustosz.stempel.org.pl/1190/100505667931996253.png

Propozycja baretki
https://kustosz.stempel.org.pl/1190/100505667931996254.png

*chyba, że przeważy koncepcja innej nazwy dla tego odznaczenia

Proszę o opinię.

RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Artur Kardacz - 29 Wrz 2023

Mimo wszystko ja bym pozostał przy medaliku na beretkach (nie wiem czy wiecie o co chodzi). Praktycznie przy wszystkich tak było, tym bardziej, że motyw biało-czerwono-zielony był już wykorzystywany wielokrotnie.