![]() |
|
Rozmowy na temat odznaczeń - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Rozmowy na temat odznaczeń (/showthread.php?tid=3644) |
RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 10 Wrz 2023 Dobrze, to jak ktoś jeszcze będzie miał jakieś uwagi co do wyglądu to może pisać. Idąc do kwestii przyznawania. Skoro ma to być nasz najwyższy honor to może wprowadzimy jakieś limity nadań w celu zachowania prestiżu orderu? Maks jeden na rok? RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Alfred Fabian - 10 Wrz 2023 Ja bym dał tutaj wysokie honorarium, to ograniczy nadawanie na pewno. 2000 REN? RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 10 Wrz 2023 Możemy tak zrobić. Pomyślę nad propozycją dekretu. RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Alfred Fabian - 10 Wrz 2023 Ja myślę, że wystarczy zrobić dokładnie to samo, co z Orderem Korony tylko dostosować do tego, że jest to pojedyncza klasa, a nie trzy różne
RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 11 Wrz 2023 Cytat: Tak postanowiłem sformułować dekret. Mowa o rekonstytucji zamiast ustanowieniu bo Order św. Szymona już istniał. Dałem też wzmiankę o Orderze księgi, które kiedyś został ustanowiony w Egvallandzie, ale nikomu nie został nadany. Myślę, że takie symboliczne nawiązanie do historii posłuży dobrze zachowaniu pewnej tradycji instytucjonalnej. Grafiki z miniaturkami jak w dekrecie o Orderze Korony dam później (może jutro). Nie wiem czy mamy coś jeszcze do dodania? Może @Mateusz Żmigrodzki? RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Mateusz Żmigrodzki - 11 Wrz 2023 Generalnie jest wszystko, co powinno być. Kiedyś myślałem, aby ustanowić w przypadku Orderu św. Szymona specjalną kapitułę, składającą się z osób odznaczonych Orderem. Miałaby ona stać na straży godności Orderu i opiniowała by wcześniej decyzje Króla, co do nadania tego odznaczenia. Wiem, że to może trącić, co dla niektórych jakimś zbędnym formalizmem i dlatego nie zamierzam upierać się przy wprowadzaniu tego zapisu do dekretu, jednak myślę, że warto wprowadzić takową instytucję - nawet jeśli nie w prawie, to przynajmniej w formie nieoficjalnej, jako swego rodzaju tradycję. RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 11 Wrz 2023 (11 Wrz 2023, 15:00:45)Mateusz Żmigrodzki napisał(a): Generalnie jest wszystko, co powinno być. Kiedyś myślałem, aby ustanowić w przypadku Orderu św. Szymona specjalną kapitułę, składającą się z osób odznaczonych Orderem. Miałaby ona stać na straży godności Orderu i opiniowała by wcześniej decyzje Króla, co do nadania tego odznaczenia. Wiem, że to może trącić, co dla niektórych jakimś zbędnym formalizmem i dlatego nie zamierzam upierać się przy wprowadzaniu tego zapisu do dekretu, jednak myślę, że warto wprowadzić takową instytucję - nawet jeśli nie w prawie, to przynajmniej w formie nieoficjalnej, jako swego rodzaju tradycję. Możemy przyjąć taki zwyczaj nieformalnie. Nie wiem czy wpisywanie tego do dekretu nie będzie problematycznie (co gdyby na przykład wszystkich kawalerów trafił szlak i nie można było do nich dotrzeć, etc.) Co do grafik to Awers Duży rozmiar Mały rozmiar Rewers Duży rozmiar Mały rozmiar Insygnia ze wstęgą Duży rozmiar Mały rozmiar Baretka Duży rozmiar Mały rozmiar RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 14 Wrz 2023 Dobrze, tak więc mamy już dwa ordery stworzone, Order Korony i Order Świętego Szymona (tu tylko sformalizowanie). I teraz - czy chcemy mieć jeszcze jakieś inne ordery? Czy może wystarczy nam orderów i przejdziemy do niższych odznaczeń jak krzyże i medale? Pojawiały się tu propozycje jak Order Budowniczych Winkulii, pojawiła się propozycja Orderu Orła Winkulijskiego. Co myślicie? Ja bym wstawił jeszcze jakiś order pomiędzy elitarnego w założeniu Szymona i Koronę. Jednoklasowy?
Można by też stworzyć jakiś order dawany tylko przedstawicielom zagranicznym (odpowiednik Orderu Korony dla cudzoziemców). W Egvallandzie ustanowiono Order cudzoziemca, brzmi to nieco... szorstko (ale może chcemy być szorstcy?), zostali nawet przedstawieni kandydaci, ale finalnie nadania nie było (przynajmniej ja niczego nie znalazłem). Przeszukując dawne materiały znalazłem wzmiankę o Orderze gałązki oliwnej w Centrazji. Może tak nazwalibyśmy order cudzoziemca? Co do Gwiazdy Walecznych - może nie jako Order Gwiazdy Walecznych, ale po prostu Gwiazda Walecznych? (w kategorii naszych odznaczeń, którą nazwałbym krzyżami i gwiazdami) Wtedy mielibyśmy schemat gdzie Ordery są nadane za zasługi wykraczające poza jedną dziedzinę, a niższe odznaczenia za działalność w jakiejś dziedzinie/zakresie. Być może Gwiazda Walecznych mogłoby mieć tylko jedną klasę? A pod nią stworzono by Gwiazdy Armii Lądowej/Sił Powietrznych/Marynarki Wojennej/Służb Specjalnych? Pamiętam też o odznaczeniu, które proponował Artur - ale najpierw chcę się chyba zająć odznaczeniami cywilnymi. Jestem za przywróceniem Krzyża Egvala/Krzyża wznosicieli/Medalu sportowca/Złotej monety. I ustanowieniem Medalu Artysty Narodowego jak proponował Mateusz. Ale może pomyślimy nad większą liczbą pomniejszych odznaczeń? Na przykład za działalność naukową, samorządową, dziennikarską, etc.? Może najpierw powinniśmy nasze siły skupić właśnie na pomniejszych odznaczeniach? RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 24 Wrz 2023 (14 Wrz 2023, 20:16:00)Burek napisał(a): Przyznam, że czuję się nieco osamotniony. Nikt - nic? Kolejna kwestia - czy w przypadku niższych odznaczeń (przynajmniej niektórych) przewidujemy możliwość odznaczenia kogoś wielokrotnie jednym odznaczeniem? RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Mateusz Żmigrodzki - 24 Wrz 2023 Proszę wybaczyć, ale nie wiedzieć czemu w ogóle nie zobaczyłem tamtego dużego posta na stronie głównej. Myślę, że to kolejny dowód, że migracja naszego forum jest jak najbardziej pożądana. Mimo to proszę o wybaczenie. Przechodząc do meritum... Osobiście popieram wprowadzenie odznaczenia pośredniego pomiędzy Orderem św. Szymona oraz Orderem Korony. Sam osobiście proponowałem Order Budowniczych Winkulii, który w moim zamyśle miał być swoistą kontynuacją Krzyża wznosicieli (przy czym rzecz jasna nie mówię, że to odznaczenie należy w ogóle zlikwidować, ale po prostu w mojej koncepcji OBW miał by mieć podobny cel). I osobiście opowiadam się, aby to był jednoklasowy order. Jeśli chodzi o Gwiazdę Walecznych - popieram koncepcję, aby to było odznaczenie niebędące orderem. (Notabene moim zdaniem za jakiś czas warto opublikować coś w rodzaju regulaminu dot. odznaczeń, który będzie pokazywał hierarchię tych odznaczeń i też wymieniał ich rodzaje, np. order, gwiazda, krzyż etc.) Podoba mi się też ta konwencja, aby najpierw nadawano gwiazdę w ramach jednego rodzaju sił zbrojnych, a potem ogólną. Moim zdaniem tutaj nadanie Gwiazdy powinno obowiązkowo odbywać się na wniosek Marszałka KSZ. Co do innych propozycji - wszystkie są warte rozważenia. Dla mnie ciekawą propozycją jest wskrzeszenie Krzyżu Egvala, jako odznaczenia tylko dla założycieli ZW. Wiadomo, było by to dosyć ekskluzywne i może niezbyt proobywatelskie, ale osobiście nie znam tego typu odznaczenia w innych krajach Mikroświata. |