![]() |
|
Wieść z zagranicy - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Fora Archiwalne pozostałych państw (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=949) +---- Dział: Cesarstwo Insulii (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=862) +----- Dział: Społeczeństwo (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=658) +------ Dział: Dyskusje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=761) +------ Wątek: Wieść z zagranicy (/showthread.php?tid=4002) |
RE: Wieść z zagranicy - AleksanderNovak - 01 Sie 2021 To co zawsze łączy Westlandczyków to to że mamy wspólną historię i wspólne państwo. Wiem - wiem, że jestem dyktatorem Westlandu ale planuje reformy - to znaczy zwiększenie autonomii dla Stanów oraz promowanie jedności Westlandczyków na wzór amerykański. RE: Wieść z zagranicy - AleksanderNovak - 01 Sie 2021 Winkulia wprowadziła swój kodeks karny, co oznacza że teraz nie będę już robił tam co chciał. Co ciekawe, jest kara więzienia za obrażanie głowy państwa uznawanego przez Winkulię. Krótko mówiąc Prezydenta ZP w ZP mogę obrażać i nic mi nie grozi a w Winkuli poszedłbym siedzieć. RE: Wieść z zagranicy - Joahim von Ribertrop - 02 Sie 2021 Komisja Króla Winkulii właśnie zrobiła wjazd na chatę Novakowi. (01 Sie 2021, 13:46:06)Aleksander Novak napisał(a): Krótko mówiąc Prezydenta ZP w ZP mogę obrażać i nic mi nie grozi a w Winkuli poszedłbym siedzieć.Winkulia jak zawsze krok przed nami. Też trzeba wprowadzić kodeks karny! (Który i tak pewnie wszyscy będą olewać, bo od kiedy to my przestrzegamy przepisów?) (01 Sie 2021, 11:14:37)Aleksander Novak napisał(a): promowanie jedności Westlandczyków na wzór amerykański.Czy planowane są rezerwaty dla Indian i Amatorów?
RE: Wieść z zagranicy - August vHS - 02 Sie 2021 Co do kodeksu karnego, to mam jakby deja vu. Czy czegoś takiego już u nas wcześniej nie było? Natomiast porównanie Amatorów do Szkotów nawet trafne. Aczkolwiek moim zdaniem jest w nich sporo z Indian Północnoamerykańskich typu Apacze, Siuksowie itp. + odrobinę właśnie ze Szkotów. Spora część nowożytnej historii ludu amatorskiego to straceńcza walka o wolność i emigracja w poszukiwaniu nowej ojczyzny (patrz Marsylia). Rozpisałbym się tu o tym, jak to miało w założeniach z nimi być, w końcu ja stworzyłem i ukształtowałem Amatorów, ale... Kogo to obchodzi? A i jeszcze z tymi reformami i liberalizacją dyktatury... To już miało być tyle razy, że to już nuży. Poza tym w Westlandzie został już tylko sam dyktator i nie sądzę aby nawet zrobieniem z tego niby Ameryki ściągnęło się tam więcej osób. Ja oczywiście jestem otwarty na rozmowy, chociaż wątpię, aby cokolwiek wniosły. RE: Wieść z zagranicy - AleksanderNovak - 02 Sie 2021 w Voxlandzie też jest dyktatura i była, jako monarchia absolutna, a jakoś przez spory czas miło ci tam było działać. Żadnych rezerwatów nie będzie hehe. Mam pomysł stworzenia flagi Wszechwestlandzkiej, która łączyłaby wszystkie narody żyjące w Westlandzie i Westlandczyków żyjących poza nim. Ta flaga miała by reprezentować wszystko co Westlandzkie - bez względu na spory wewnętrzne. Trzeba promować Westlandzkość, a nie dzielić. Musimy pamiętać że mamy to samo pochodzenie - Westlandzkie. Flagę państwową SRW która dziś obowiązuje stworzyłem ja. I to symbol SRW. Tego konkretnego kraju. Flaga Wszechwestlandzka będzie wzorowana na pierwszej fladze Westlandu i będzie zawierała symbole wszystkich grup etnicznych Weatlandu oraz Westlandczyków różnych grup żyjących poza SRW. Chciałbym by August jako jedyny pozostały prócz mnie ojciec założyciel Westlandu nadal się utożsamiał z Westlandzkością... I by 18 grudnia nie był świętowany tylko w Westlandzie ale i wszędzie tam gdzie Westlandczycy dotarli. Kultura Amatorska to część kultury Westlandzkiej. Więc mi zależy na tym by się wziąż ta kultura rozwijała. RE: Wieść z zagranicy - August vHS - 02 Sie 2021 Ale przynajmniej voxlandzka "dyktatura" miała jakieś podstawy prawne i logiczne. Poza tym chętniej działa się w państwie może nie kwitnącym, ale jakoś "żyjącym", a Westland -w mojej opinii - "umarł", upadł. Trudno mi wyznaczyć dokładną datę upadku tego kraju, momentu od którego stał się on jednoosobową łodzią z dominującą częścią niewielkiej aktywności czerpaną z opisów sił zbrojnych (a te to przecież nie wszystko). Może było to w momencie odejścia, w mojej opinii, głównego pomysłodawcy koncepcji tegoż państwa... Albo w momencie, gdy chciał powrócić i odnowić zarówno kraj, jak i jego ideę, ale imć "ojciec narodu" skutecznie zatamował ten pomysł? A może jeszcze wcześniej, z wprowadzeniem dyktatury? Niemniej wyznaczanie daty tego upadku nie ma sensu. Ważne, że nastąpił. Z koncepcją "niedzielenia" doszedłeś do słusznego wniosku, niestety zbyt późnego. Oczywiście, jako współzałożyciel Westlandu utożsamiam się z Westlandzkością. Tą dawną, upadłą Westlandzkością. Tak jak kultura amatorska jest częścią dawnej, nieistniejącej już kultury westlandzkiej. I nie pasuje kompletnie do tej obecnej. Może dlatego lepiej, aby rozwijało się osobno. W obecnej chwili niespecjalnie mam po co wracać do Westlandu. Obecnie to trochę taka mała łódka. Dwie osoby to na nią za dużo. I nie podważam twojej władzy absolutnej nad krajem i narodem republikańskim i indiańskim. Ale mnie i Amatorów w to nie mieszaj. RE: Wieść z zagranicy - AleksanderNovak - 03 Sie 2021 Masz rację. Trzeba zbudować od nowa SRW. Zrobię wszystko byś powrócił do Westlandu poza zmianą nazwy państwa, bo jest ona jak najbardziej poprawna. Mogę oddać nawet swoją władzę. Zmienić flagę bo za pewne obecna jest symbolem mojej złej dyktatury. PS. wróć na discorda to pogadamy RE: Wieść z zagranicy - Joahim von Ribertrop - 15 Sie 2021 Barcja vol. 3 Północna Hellada dalej stoi. Wprawdzie dalej robią za główną biurokrację mikroświata, ale wydają się na tyle poważni, że po powrocie z wojaży po Taterach zaproponuję im traktat o uznaniu. RE: Wieść z zagranicy - AleksanderNovak - 15 Sie 2021 Gdzie oni mają terytorium? RE: Wieść z zagranicy - Joahim von Ribertrop - 15 Sie 2021 Nigdzie. |