![]() |
|
Projekt zmian dotyczących Ministra Stanu - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Trybuna Ludowa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Projekt zmian dotyczących Ministra Stanu (/showthread.php?tid=5459) Strony:
1
2
|
Projekt zmian dotyczących Ministra Stanu - Alfred Fabian - 14 Paż 2023 Wysoka Izbo!
Ostatnimi czasy trochę przysnęliśmy ponownie, jednakże nie zmienia to nic w fakcie, że reformy w naszym kraju są konieczne. Ostatnio poruszyłem temat zniesienia kadencyjności urzędu Ministra Stanu, które jednak spotkały się z dużym oporem, a także rzeczowymi argumentami, stojącymi za tym, aby zaniechać tego działania. Przychyliłem się do woli narodu i przygotowałem projekt zmian, które zdecydowanie umacniają pozycję Ministra Stanu jako najważniejszego funkcjonariusza publicznego w Związku Winkulijskim. Rozwiązuje to ręce związane dotychczas ograniczeniami zawartymi w dekretach, które już od jakiegoś czasu nie są aż tak ściśle przestrzegane, a same w sobie są całkowicie słuszne. Dlatego też zamieszczam poniżej projekt uchwały, która zmienia co-nieco w naszym systemie prawnym. Król nadal pozostaje silnym strażnikiem prawa z dużymi uprawnieniami, ale które wykorzystywać będzie tylko w sytuacjach, które tego faktycznie wymagają i w przypadku kryzysów nadal może obejmować absolutystyczną władzę. Nie uważam tego za ryzykowne, nawet jeżeli na tronie znajdzie się ktoś mało roztropny. Premier staje się główną osobą odpowiedzialną zarówno za politykę wewnętrzną, jak i zewnętrzną kraju. W związku z obranym sposobem nowelizacji aktów prawnych, uchwał jest kilka, ze względu na fakt, że zmiany pojawiają się również w kilku dekretach (dokładniej rzecz ujmując to w dwóch.)
Jestem również otwarty na debatę i rozszerzenie prerogatyw lub inne zmiany, które uda się odnaleźć bardziej biegłym w prawie Winkulijczykom.
Cytat: Cytat: RE: Projekt zmian dotyczących Ministra Stanu - Mateusz Żmigrodzki - 14 Paż 2023 Wasza Królewska Wysokość! Wysoka Izbo! Zgodnie z przysługującymi mi prerogatywami otwieram debatę nad niniejszymi projektami, która potrwa - jak na razie - do poniedziałku do godz. 19:00. Istnieje oczywiście możliwość przedłużenia lub skrócenia na wniosek deputowanych. Ze swojej strony chciałbym zgłosić najpierw uwagi z kategorii techniki legislacyjnej. Po pierwsze, powyżej zaprezentowane akty powinny nosić nazwę "ustaw". Po drugie, zmieniłbym osobiście tytuł pierwszej z nich na: "Ustawa Trybuny Ludowej z dnia xx października 2023 roku o zmianie Karty konstytucyjnej". Tak, aby było wszystko jasne. Po trzecie, zmieniłbym kolejność dwóch ostatnich artykułów w drugiej z ustaw. Proszę wybaczyć za takie drobiazgowe uwagi, no ale cóż - mam już taką dewiację Co do meritum ustawy - zgodnie z naszą Kartą konstytucyjną źródłem władzy jest JKW, zatem jeśli jego wolą są takowe zmiany, to nie mam zastrzeżeń. Mogę zapewnić, że nasz Rząd nadal będzie współpracować z Jego Miłością i ona pozostanie niezachwiana. Ponadto proponowane zmiany zmierzają w kierunku systemu, który został określony kiedyś, mianem "semikrólewskiego". Jest to rozwiązanie przeze mnie popierane, dlatego tym bardziej optuję za przyjęciem niniejszych projektów. Ze swojej strony chciałbym poruszyć jeszcze dwie kwestie: ratyfikacji umów międzynarodowych oraz opieki nad Skarbem Państwa. Moim zdaniem powinniśmy prawa te nadać Królowi (właściwie to drugie z nich już de facto obowiązuje, więc wpisanie go do prawo byłoby czystą formalnością). Najpierw jednak chcę poznać Wasze zdanie, dlatego wstrzymam się ze zgłaszaniem propozycji poprawek w tejże sprawie. RE: Projekt zmian dotyczących Ministra Stanu - Alfred Fabian - 14 Paż 2023 Byłem prawie całkowicie pewny, że w naszym prawodawstwie nie funkcjonuje termin ustawy i Folkstag podejmuje wyłącznie uchwały. Jednak faktycznie się myliłem, więc tak, proszę procedować powyższe akty jako ustawy, nie uchwały. RE: Projekt zmian dotyczących Ministra Stanu - Artur Kardacz - 14 Paż 2023 Wasza Królewska Wysokość! Wysoki Folkstagu! Związek Prawicy zawsze był za utrzymaniem silnej władzy w rękach Króla. Nie wszystkie strony Partii Narodzenia Winkulii popierały ten postulat. Członkowie Stronnictwa Polityki Realnej pragnęli, aby kompetencje i możliwości Rządu Królewskiego zostały zwiększone. Była to kość niezgody rzucona między dwóch sojuszników. Jednakże obecna sytuacja pokazuję, że ten postulat (SPRu) był jak najbardziej właściwy. Zwiększenie kompetencji Ministra Stanu nie tylko odciąży Waszą Wysokość, ale też znacząco nada prestiżu temu urzędowi. Obecne zaproponowane ustawy to też w końcu dopełnienie formalności. Każdy w Rządzie Królewskim wie jaką zakulisową rolę odgrywa Minister Stanu. Obecnie wszystkie kwestie muszą przechodzić przez Króla. Przyjęcie tych ustaw pozwoli na skrócenie tej drogi. Rząd Królewski uzyska uprawniania które już wcześniej powinien posiadać. RE: Projekt zmian dotyczących Ministra Stanu - Mateusz Żmigrodzki - 19 Paż 2023 Wysoka Izbo! Nikt nie zgłosił większej ilości wniosków, czas na debatę minął. Zatem nie pozostaje mi nic innego jak tylko rozpocząć głosowanie. Czas na głosowanie potrwa do soboty do godz. 10-tej. Jestem ZA RE: Projekt zmian dotyczących Ministra Stanu - Artur Kardacz - 19 Paż 2023 ZA RE: Projekt zmian dotyczących Ministra Stanu - Burek - 19 Paż 2023 Za RE: Projekt zmian dotyczących Ministra Stanu - Alfred Fabian - 19 Paż 2023 Również ZA RE: Projekt zmian dotyczących Ministra Stanu - Erik Otton von Hohenburg - 19 Paż 2023 Za przyjęciem <3 RE: Projekt zmian dotyczących Ministra Stanu - Mateusz Żmigrodzki - 23 Paż 2023 Głosowanie z pewnym opóźnieniem zamykam. Wszyscy byli za, nikt nie zgłosił sprzeciwu, nikt się nie wstrzymał. Przesyłam do JKM przyjęty tekst celem podpisania i promulgowania. |