Związek Winkulijski
Posiedzenie RE (1.12) - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=34)
+----- Dział: Dziennik Praw (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=339)
+------ Dział: Archiwum Dziennika Praw (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=527)
+------- Dział: Rada Egzekutywna (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=343)
+-------- Dział: Obrady Rady (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=577)
+-------- Wątek: Posiedzenie RE (1.12) (/showthread.php?tid=3112)

Strony: 1 2 3 4

Posiedzenie RE (1.12) - Alfred Fabian - 01 Gru 2020

W związku z powołaniem mojej osoby na urząd Ministra ds. Finansów przedkładam Wysokiej Radzie projekt ustawy regulującej kwestie finansowe Związku Winkulijskiego oraz ostatecznie włączająca Związkowy Bank Centralny do naszego systemu państwowego. Ustawa pozwala na dostosowanie naszych spraw finansowych oraz załatwienia w końcu spraw związanych z polityką finansową. Ustawa reguluje najważniejsze kwestie, przy okazji deleguje sporo drobnostek do innych aktów prawnych, co pozwala na zachowanie względnej przejrzystości. Sama ustawa liczy trochę ponad 30 artykułów, system jest prawie w całości dostosowany do poniższej ustawy. 

Nowe stany kont zostały oparte na wyciągu z kont prywatnych ze starego systemu Federacyjnego Banku Centralnego. Dodatkowo dokonano demonetyzacji, aby zapobiec rosnącej inflacji oraz uniknąć sarmackiego scenariusza finansowego.
Ustawa o finansach publicznych Związku Winkulijskiego

Rozdział I Związkowy Bank Centralny
Art. 1. Związkowy Bank Centralny jest narodowym bankiem Związku Winkulijskiego.
Art. 2. Związkowy Bank Centralny zapewnia wymianę waluty Związku Winkulijskiego przez obywateli Związku Winkulijskiego, którzy założą konto w Związkowym Banku Centralnym.
Art. 3. Każda osoba fizyczna może założyć tylko jedno konto w Związkowym Banku Centralnym.
Art. 4. Każda osoba fizyczna z poziomu konta prywatnego może założyć oraz zamknąć rachunek dla przedsiębiorstwa, inicjatywy, fundacji lub działalności.
Art. 5. Związkowy Bank Centralny umożliwia oszczędzanie pieniędzy poprzez wpłacanie ich na lokaty długoterminowe.
Art. 6. Oprocentowanie lokat długoterminowych określa Minister właściwy do spraw Finansów w drodze rozporządzenia.
Art. 7. Związkowy Bank Centralny umożliwia wzięcie pożyczki od skarbu państwa. Zasady spłaty pożyczki od Skarbu Państwa określa Minister właściwy do spraw Finansów w drodze rozporządzenia
Art. 8. System Związkowego Banku Centralnego umożliwia produkcję, gromadzenie oraz sprzedaż dóbr materialnych różnej postaci, których lista jest dostępna w systemie Związkowego Banku Centralnego

Rozdział II Skarb Państwa
Art. 9.  Skarbem Państwa zarządza Minister właściwy do spraw Finansów, a w przypadku jego braku Prezydent Związku Winkulijskiego.
Art. 10. Skarb Państwa zgromadzony jest na specjalnym koncie o nazwie Skarb Państwa.
Art. 11. Hasła dostępu do Skarbu Państwa przekazywane i zmieniane są każdorazowo przez zarządcę Skarbu państwa
Art. 12. Zyski Skarbu Państwa stanowią:
1. Inwestycje Państwowe
2. Oprocentowanie pożyczek ze Skarbu Państwa
3. Podatki
4. Waluta emitowana przez Skarb Państwa
Art. 13. Inwestycje Państwowe to przedsiębiorstwa produkcyjne przynoszące zysk.
Art. 14. Inwestycje Państwowe doprowadzają do kontrolowanej emisji waluty opartej na produkcji przez przedsiębiorstwa państwowe.
Art. 15. Powstawanie przedsiębiorstw państwowych określa odpowiednie Rozporządzenie Ministra właściwego do spraw Finansów.
Art. 16. Podatki wprowadzane są w wyniku nadmiernej emisji waluty.
Art. 17. Podatki wprowadzane są w drodze Ustawy Rady Egzekutywnej
Art. 18. Skarb Państwa ma prawo do emisji waluty, jeżeli stan Skarbu Państwa jest niższy niż 10% waluty będącej w obiegu.
Art. 19. Skarb Państwa ma prawo do emisji waluty w ilości nie przekraczającej 30% ilości waluty będącej w obiegu.
Art. 20.Skarb Państwa ma prawo do emisji waluty raz na kwartał.
Art. 21. Skarb Państwa dokonuje emisji waluty w drodze Uchwały Rady Egzekutywnej.
Art. 22. Z rachunku Skarbu Państwa opłacane są pensje funkcjonariuszy publicznych.
Art. 23. Wynagrodzenie funkcjonariuszy publicznych określa Rada Egzekutywna w drodze ustawy.
Art. 24. Z rachunku Skarbu Państwa wypłacane są dofinansowania oraz nagrody dla przedsiębiorstw, inwestycji, działalności oraz osób prywatnych.
Art. 25. Dofinansowania udziela Skarb Państwa przed rozpoczęciem działalności przez podmiot finansowany.
Art. 26. Dofinansowanie podlega zwrotowi, jeżeli działalność nie została zrealizowana
Art. 27. Nagrody udziela Skarb Państwa w trakcie trwania działalności lub po jej zakończeniu dla przedsiębiorstwa lub osoby, której działalność w wyjątkowy sposób zapisała się w Związku Winkulijskim, wygenerowała dużo pozytywnej wartości lub osiągnęła wyjątkowe efekty działalności.
Art. 28. Nagroda finansowa może być przyznana również razem z odznaczeniami nadawanymi przez Prezydenta Związkowego.
Art. 29. Wysokość dofinansowań oraz nagród określa każdorazowo Minister właściwy do spraw Finansów w drodze decyzji o przyznaniu dofinansowania lub nagrody.
Art. 30. Łączna wartość dofinansowań i nagród miesięcznie nie może przekroczyć 30% aktualnie zgromadzonych środków na koncie Skarbu Państwa.

Rozdział III Przepisy dostosowujące
Art. 31. Przyznaje się odszkodowanie osobom posiadającym rachunek bankowy w Federacyjnym Banku Centralnym, którego wysokość prezentuje załącznik nr. 1 do niniejszej ustawy.
Art. 32. Ustala się stan konta Skarb Państwa na 250 000 renów (słownie: dwieście pięćdziesiąt tysięcy renów)
Art. 33. Odszkodowanie zostaje wypłacone po tygodniu od wejścia niniejszej ustawy w życie wszystkim osobom, którym przysługuje dofinansowanie.
Art. 34. Odszkodowanie zostanie wypłacone wszystkim osobom, które założą konto nie później niż miesiąc od wejścia niniejszej ustawy w życie oraz złożą wniosek o odszkodowanie do Ministra właściwego do spraw Finansów
Art. 35. Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
Załącznik nr 1:
[Obrazek: B8glPSw.png]

RE: Projekt ustawy o finansach - Mateusz Żmigrodzki - 01 Gru 2020

Na podstawie umowy z Panem Premierem, otwieram posiedzenie Rady Egzekutywnej. Powyższemu projektowi nadaje się sygnaturę RE-01/12/20.
Wszelkie informacje nt. tego posiedzenia będą również dostępne na serwisie Kancelarii Prezydenta, pod tym adresem: http://gov.zwiazekwiv.ct8.pl/2020/12/01/trwa-posiedzenie-re-1-12/

Otwieram debatę nad niniejszym projektem. Debata potrwa 2 dni.

RE: [TRWA] Posiedzenie RE (1.12) - Alfred Fabian - 02 Gru 2020

Wysoka Rado

Zdaję sobie sprawę, że projekt jest wspaniały, ale jednak byłbym wdzięczny, gdyby pojawiły się chociaż puste i nic nie wnoszące głosy poparcia, żebym wiedział, że Ministrowie wiedzą o przedłożeniu projektu pod obrady.

RE: [TRWA] Posiedzenie RE (1.12) - Mateusz Żmigrodzki - 02 Gru 2020

Też popieram wniosek Pana Ministra Smile
Ogólnie to uważam tą ustawę za bardzo, ale to bardzo dobrą. Myślę, że położy ona odpowiedni fundament pod system gospodarczy Związku Winkulijskiego.

RE: [TRWA] Posiedzenie RE (1.12) - Artur Kardacz - 02 Gru 2020

Brak informacji kto zarządza bankiem, kto będzie go konserwował a przede wszystkim kto pobiera podatki i wypłaca pensje. No według mnie warto przedyskutować tą kwestię i zawrzeć ją w ustawie. Osoba trzymająca pieczę nad bankiem musi posiadać jakieś znajomości informatyczne, w razie gdyby coś się zepsuło nie trzeba mobilizować do tego zadania zewnętrznych służb. Mógłby sprawdzić się w tym obecny minister Tehen - Dżek jednak no jest wokół tej kandydury mały znak zapytania.

W związku z potrzebą poprawy powyższego problemu wnoszę o przedłużenie debaty do 3-4 dni.

RE: [TRWA] Posiedzenie RE (1.12) - Alfred Fabian - 02 Gru 2020

Szanowny Ministrze, już rozwiewam wątpliwości
Kwestie podatkowe zdecydowałem się przenieść do oddzielnego aktu prawnego, aby było to możliwe doprecyzowanie zasad ich pobierania w zależności od tego, kto w tym czasie będzie zajmował się Związkowym Bankiem Centralnym. Bez różnicy, czy to będę ja, czy będzie to kto inny.
Podobnie rozwiązanie to rozwiązuje również problem z pensjami. Niemniej, zamierzam dalej rozwijać Związkowy Bank Centralny, więc w niedalekiej przyszłości możliwe jest, że podatki będą pobierane automatycznie, jak również pensje będą wypłacane z automatu. Tym bardziej, że jest to rzecz, która wymaga trochę więcej skrypcenia i stwierdziłem, że nie ma sensu jej wprowadzać razem z oficjalnym startem ZBC.
Bank nie ma zarządcy, bo jest tylko podstawą, natomiast Skarbem Państwa zarządza Minister ds. Finansów (co już w ustawie jest zawarte). Dopóki system istnieje i to ja jestem jego twórcą, oczywiste jest, że dopóki jestem w mikroświecie, bez względu gdzie - system jest przeze mnie wspierany i rozwijany, a w przyszłości powinien być samowystarczalny. Nie ma powodów, aby ktoś stał przy sprawnej latarni i czekał, aż żarówka zgaśnie.

RE: [TRWA] Posiedzenie RE (1.12) - Artur Kardacz - 02 Gru 2020

Ministrze!

Dziękuję za podpowiedź. Niemniej dalej podtrzymuję swoje stanowisko. Musimy unikać furtek które można wykorzystać przeciwko nam. Chciałbym poznać zdanie innych członków RE bo być może tylko ja widzę w tym problem.

RE: [TRWA] Posiedzenie RE (1.12) - Erik Otton von Hohenburg - 02 Gru 2020

Ze swojej strony nie mam wątpliwości, że projekt ten jest zacny, klarowny i jest napewno świetną podstawą do gospodarczej prosperity naszego państwa, dlatego też popieram ów projekt w pełni, jak i zaproponowaną wizję regulacji innych kwestii finansowych w odrębnych aktach prawnych.

RE: [TRWA] Posiedzenie RE (1.12) - Alfred Fabian - 03 Gru 2020

Wcześniej nie zauważyłem, wobec tego podpisuje się pod wnioskiem o przedłużenie debaty. Myślę, że pewne kwestie można, a nawet należy doprecyzować zgodnie z uwagą Ministra Artura (nie wszystkie oczywiście, ale w pewnych szczegółach).

RE: [TRWA] Posiedzenie RE (1.12) - Mateusz Żmigrodzki - 03 Gru 2020

Z racji zasadności tego wniosku, przedłużam debatę nad tym projektem do 3 dni, tj. do 6 grudnia (Mikołajki, jej!).

Ogólnie myślę, że to jest część szerszego problemu, czyli braku prawnego uregulowania służb informatycznych w ZW i myślę, że w czasie niedługim trzeba będzie się zająć tą sprawą. Co do tej ustawy, to proponowałbym, aby przyznać to uprawnienie ministrowi ds. finansów. Jestem świadom, że nie każdy minister będzie musiał się znać koniecznie na informatyce, jednakże myślę, że poznanie minimum potrzebnego do obsługi ZBC, nie powinno być problemem dla innych ministrów (a wręcz powinno być obowiązkiem).
Co Szanowni Panowie myślą o mojej propozycji?

Kolejne ogłoszenie dot. obrad: postanowiłem do ogólnego porządku obrad włączyć także kwestię sytuacji w Volkianie, którą poruszymy na końcu posiedzenia.