![]() |
|
Mur Egvala - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33) +----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536) +----- Wątek: Mur Egvala (/showthread.php?tid=2146) Strony:
1
2
|
Mur Egvala - Artur Kardacz - 19 Sty 2020 Obywatele WRE! Wśród naszych mieszkańców narodził się pomysł wybudowania wielkiego muru osłaniającego naszą lądową granice. Będzie to dodatkowy atut obronny w razie Volkianskiego ataku a także mały pstryczek w nos dla niektórych polityków. ![]() Powyżej mają państwo wstępny projekt położenia muru. Projekt ten nie zakłada budowy fortyfikacji na Azymuti ani innych wyspach należących do WRE. Dodatkowo trzeba odezwać się do władz ZSRM w celu ustalenia dokładniej granicy na mapie, na tą chwilę zrobione jest to na oko. Co obywatele o tym myślą? RE: Mur Egvala - AleksanderNovak - 19 Sty 2020 Mur winkulijski? Ciekawy polrojekt tylko ile będziemy to coś budować? 10 lat? 20 lat? 30? RE: Mur Egvala - Artur Kardacz - 19 Sty 2020 To zależy od tępa pracy. Do tego zadania można przydzielić dużo siły roboczej, ludzi bezrobotnych, skazanych w Azymutii, kontraktowych robotników budowlanych a jeśli będzie potrzebna to i wojska inżynieryjne. Siły roboczej nam nie brakuję. Dodatkowo skontakowałem się z władzami ZSRM. Proszę o jakieś uwagi dotyczące muru. Dla idei Egvala zmobilizować możemy cały naród
RE: Mur Egvala - Erik Otton von Hohenburg - 19 Sty 2020 Jako, że jestem w sumie jedynym z pomysłodawców budowy muru, to chciałbym przedstawić swoją wizję tej budowy: po pierwsze chciałbym aby całą akcję poprzedziła jakaś narracyjna katastrofa np. kryzys migracyjny, napady band rabunkowych itp. wówczas rząd przeprowadziłby akcje kolonizacyjną polegającą na zachęcaniu ludzi do tworzenia lenn i miast na obszarze pogranicza winkulijski-brodryjskiego, zachęcałby do tworzenia gwardii lennych i miejskich i wkońcu na ten teren wysłał wojsko, które zajeloby się budową muru, a w zasadzie płotu takiego samego jakie Węgry postawiły na granicy z Serbią. Co więcej akcja miałby poza wymiarem politycznym, także wymiar gospodarczy, gdyż do budowy muru potrzebne byłby również firmy prywatne produkujące no chociażby drut kolczasty. Jak narazie widzę jednak jeden istitny problem: nie znamy długości naszej granicy
![]() RE: Mur Egvala - Artur Kardacz - 19 Sty 2020 Cytat:budową muru, a w zasadzie płotu takiego samego jakie Czyli mamy inne wyobrażenie o tym. Myśląc mur miałem w głowie coś na wzór wielkiego muru w Chinach, uzbrojonego dodatkowo w współczesne fortyfikacje (bunkry itp.) RE: Mur Egvala - Erik Otton von Hohenburg - 19 Sty 2020 Budowa muru na wzór WMCh będzie uciążliwa i zostanie wyśmiana ze względu na swą nierealność, chyba że będziemy budować ją przez min. 5. lat, a poza tym mogłoby się tak stać, że FSZ będzie przeciwna budowie muru gdyż będzie to przeciwne ichniejszej koncepcji obrony kraju... RE: Mur Egvala - Artur Kardacz - 19 Sty 2020 Wcale nie miałem zamiaru budować tego przez kilka dni. Plan jaki sobie przygotowałem zakładał długą budowę z elementami narracji. Do budowy tego muru możemy doczepić kilka losowych wydarzeń fabularnych np. znalezienie jakiegoś zabytku, zawalenia się części konstrukcji. Dodatkowo plan zawiera również budowę współczesnych fortyfikacji więc możemy iść na rękę FSZ. ![]() Tak zwana linia brak nazwy będzie biegła równolegle do Muru Egvala w odległości 40 km od niego. Wiem że projekt wydaję się kolosalny i może wzbudzić kontrowersje ale jeżeli dobrze to będziemy prowadzi to tylko na tym zyskamy. Budowę muru możemy podzielić na etapy i przeznaczyć czas na budowę np. 100 km odcinka. Małymi krokami dojdziemy do celu. Dodatkowo możemy zaznaczyć że niewielkie ruiny muru już były (powstały w czasach starożytnych bądź średniowiecza) tym samym mamy kilka kilometrów muru nadwyżki oraz doskonały powód do wznowienia prac. RE: Mur Egvala - Adam Aleksander II - 19 Sty 2020 Co Pan, Panie Arturze, rozumie poprzez nowoczesne fortyfikacje? Olbrzymie okopy i pola minowe jak na granicy realnej Korei Płn. i Płd. plus jakieś mobilne stanowiska przeciwlotnicze? Nie chcę być pesymistą, ale zwyczajny mur byłby bardzo podatny na ogień artyleryjski oraz naloty bombowe. RE: Mur Egvala - Artur Kardacz - 19 Sty 2020 Z tego co wiem jest to dział tylko dla obywateli Egvallandu, na dodatek dział tajny. Zgadzam się że zwykły mur może być słabą linią obrony, dlatego też w swoim planie zawarłem budowę nowoczesnej linii obrony. Szereg bunkrów, stanowisk rakietowych i obrony przeciwlotniczej. Można nazwać do nowszą wersja linii Maginota, rzecz w tym że nie powtórzymy tego błędu i pociągniemy linię do końca. Normalny mur - znaczenie polityczne Nowoczesny mur - znaczenie obronne RE: Mur Egvala - Adam Aleksander II - 19 Sty 2020 Też się właśnie zdziwiłem, że mam tutaj wgląd, ale skoro już widzę i jest to powiązane z wojskowością, to mogę się wypowiedzieć (podejrzewam, że widzę to ze względu na uprawnienia administratorskie). Taka inicjatywa oprócz dużej ilości zasobów ludzkich, pieniężnych i surowcowych, wymagałaby (przynajmniej wg. mnie), zaangażowania dodatkowych sił powietrznych, żeby zmniejszyć ryzyko ataku z powietrza. |