Związek Winkulijski
Uroczystość przekazania kluczy do trzech miast - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Kraje koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=28)
+----- Dział: Osaczesko (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=583)
+------ Dział: Klawald, Dłużne, Klawald Południowy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=367)
+------ Wątek: Uroczystość przekazania kluczy do trzech miast (/showthread.php?tid=2037)

Strony: 1 2

Uroczystość przekazania kluczy do trzech miast - Erik Otton von Hohenburg - 02 Sty 2020

[pap=egvprez] 
Pod amfiteatrt miejski w Klawaldzie podjechała rządowa limuzyna wioząca ze sobą Prezydenta WRE. na trybunach, wszędzie wokół zebrały się dziesiątki tysięcy ludzi, pragnących być świadkami wyjątkowego wydarzenia — przekazania kluczy do miast Klawald, Klawald Południowy i Dłużne ich nowemu właścicielowi Jego Ekscelencji — Augustowi von Hippogriff, który pomimo niewątpliwie krótkiego czasu jaki mógł tu spędzić, zdążył już sobie pozyskać sympatię mieszkańców ww. miast. 

[Obrazek: d9a14cbf7fbaf1b6a7e4bd0f992448d1]

Prezydent odebrał mikrofon od asystenta i wygłosił krótką odezwę do mieszkańców wszystkich trzech miast:

— Szanowni Mieszkańcy!

Jesteśmy świadkami wyjątkowego wydarzenia, oto bowiem przekazane zostaną klucze do waszego miasta — Klawaldu, ale także sąsiedniego Klawaldu Południowego oraz miasta Dłużne, naszemu wielkiemu przyjacielowi Augustowi von Hippogriff de La Sparasan, który odtąd sprawować będzie nad tymi miastami sprawiedliwe rządy! Jestem o tym szczerze przekonany, że poradzi on sobie w roli właściciela i władcy tych ziem, które rozkwitną pod jego rządami.

Po czym odebrał on od innego asystenta pudełko, w którym znajdowaly się symboliczne klucze do miast z którego po kolei wyjmował klucze do miast i przekazywał je w ręce ich właściciela.
[/pap] 

RE: Uroczystość przekazania kluczy do trzech miast - August vHS - 02 Sty 2020

August przyjął owe klucze, po czym zdecydował się również wygłosić krótkie przemówienie:

Mieszkańcy Klawaldu, ale też miast Klawald Południowy i Dłużne! Jak już wiecie, ja teraz będę właścicielem tych miast. Nie obawiajcie się jednak. Nie będzie to żadna firma dyktatury, a droga do aktywizacji tego terenu, którą zacznę natychmiast. Dziękuję, że tak wspaniale mnie powitaliście, jak również w tym miejscu chciałbym podziękować panu prezydentowi Egwallandu za danie mi możliwości objęcia owego terytorium i jednocześnie polecić usługi inwestycji w Winkulię, które zamierzam mnie nieustannie wspierać i promować w swoich działaniach. Równocześnie mam zamiar w pierwszych dniach swojego panowania nad tymi miastami, zorganizować wielki konkurs na nową nazwę dla terytorium, nad którym zarządzam. Będę się starał rozwinąć w pełni potencjał tych miast, jednocześnie pielęgnując ich długą historię. Zatem jeszcze raz dziękuję i zaczynam się przygotowywać do początku odpowiedzialnego zadania zarządzania tymi miastami! 

RE: Uroczystość przekazania kluczy do trzech miast - Erik Otton von Hohenburg - 02 Sty 2020

Po wygłoszeniu przemowy przez właściciela miast, prezydent wraz z dziesiątkami tysięcy słuchaczy począł klaskać, dziękując przy tym za jego zacną przemowe. Po krótkiej uroczystości przekazania kluczy, właściciel miasta i prezydent wyruszyli wraz ze swoimi świtami  do ratusza miejskiego, na bankiet na cześć nowego włodarza. Tam też planował przedstawić zainteresowanym koncepcje programowe nowej organizacji społecznej — Zrzeszenia Lenników Winkulii. 

RE: Uroczystość przekazania kluczy do trzech miast - Erik Otton von Hohenburg - 02 Sty 2020

Po trwającej pół godziny podróży, do ratusza przybyli zacni goście. Erik miał nadzieję, iż w ratuszu uda mu się spotkać znajomych włodarzy lennych, którym mógłby przedstawić swój projekt. Tymczasem sala bankietowa zaczęła powoli zapełniać się gośćmi, którym jednak dopiero za jakiś czas zaprezentuje swoją koncepcje współpracy między lennami, zaś tymczasem jeden z pracowników zacnego ratusza, pełniący w tym dniu kierownictwo nad imprezą oraz komitetem powitalnym prosił szlachetnych gości o zamanifestownie swojej obecności. 

Również August był w ratuszu, obserwując zapełniającą się salę bankietową. Byli tam ludzie znani już mu z widzenia, lecz większość stanowiły osoby, które widział po raz pierwszy, choć  jak wiadomo, wszystkich w tym tłumie zobaczyć nie mógł. Również oni bacznie mu się przyglądali, niektórzy życzliwie, inni z wyraźną nieufnością, jeszcze inni z ciekawością, kim jest ten nowy człowieka w mieście. Potem osoby, które już usiadły na swoich miejscach zaczęły manifestować swoją obecność urzędnikowi, który kierował przebiegiem tego wzniosłego wydarzenia. Gdy już wszyscy to zrobili, nastała krótka cisza.

Aby przerwać ów niezręczną nieco ciszę, prezydent powstał wnosząc przy tym dłoń w której trzymał kieliszek wykfintnego szampana produkowanego w regionie. Wraz z nim powstali inni zgromadzeni tutaj goście, po czym Erik skierował do nich kilka słów:

— Wnieśmy toast za naszego przyjaciela Augusta von Hippogriff de La Sparasan! Nowego włodarza tych ziem. Wnieśmy toast za zjednoczenie obszaru trzech miast pod wspólnym zarządem po latach anarchii i bezprawia! Wnieśmy toast za świetlaną przyszłość naszych miast! 

Potem wzniesiono jeszcze kilka toastów, słychać było okrzyki "Niech żyje zjednoczenie!", "Precz z anarchią i bezprawiem!", "Niech żyje prezydent!". Potem również August stwierdził:

Wznieśmy toast za wszystkie lenna w Winkulię i Egvallandzie! Za ich współpracę! Za współdziałanie, by mieszkańcom egvallandzkich lenn i miast prywatnych żyło się lepiej!

Toast wzniesiono, potem goście usiedli i zaczęli rozmawiać między sobą właśnie na temat współpracy lenn i miast prywatnych na terenach Winkulii. Zastanawiano się również, co o tej kwestii sądzi sam prezydent. Wszyscy zgromadzeni byli pewni, że ma on z pewnością wartą przedyskutowania koncepcję odnośnie owej współpracy lenników w Winkulii.

Po toaście wzniesionym przez Augusta, prezydent powstał aby wygłosić krótkie przemówienie, w którym opisane zostały główne założenia Zrzeszenia Lenników Winkulii:

[/hr]
Czcigodny gospodarzu, 
Szlachetni lennicy! 
Szanowni państwo!

Na samym początku chciałbym podziękować Państwu za przybycie tutaj do Klawaldu, w którym możemy wspólnie cieszyć się z tego, iż nasza społeczność włodarzy lennych pozyskała nowego członka, co tylko umacnia mnie w przekonaniu, iż rozsądna i aktywna polityka nadań lennych jest nam koniecznie potrzebna. Jako głowa Winkulijskiej Republiki Egvallandu, poczułem się odpowiedzialny za stworzenie odpowiednich ram prawnych aby działalność w samorządzie Egvallandu była możliwie jak najbardziej atrakcyjna i otwarta dla wszystkich, którzy pragną dobra naszej republiki. Jednakże w pewnym momencie, uświadomiłem sobie iż te działania mogą okazać się nie wystarczające do rozwoju fabularnych wydarzeń w starostwach Winkulijskiej Republiki Egvallandu. Dlatego też zdecydowałem się, że po zakończeniu mojej kadencji na stanowisku prezydenta oddam się pracy u podstaw na rzecz aktywizacji lenn naszych.

Niezbędna do tego będzie praca zespołowa i rozwijanie wspólnych inicjatyw, do tego też powołana została przeze mnie nowa organizacja o nazwie "Zrzeszenie Lenników Winkulii", do której należeć może każda osoba posiadająca starostwo bądź też prywatne miasto na terenie naszego kraju. Niebawem jak mam nadzieję uda mi się przedstawić państwu projekt statutu organizacji. Jednakże już teraz pozwolę sobie Państwu przedstawić pomysły na rozbudzenie narracji lennej, jaką ZLW może wam zaproponować: po pierwsze dążyć będziemy do rozwoju imprez i inicjatyw na terenie wszystkich lenn, szczególnie tych wzmacniających w naszym kraju etos arystokratyczny i szlachecki, okazja do tego mogą być organizowane cyklicznie zjazdy i kongresy lenników, w różnych zakątkach naszego kraju oraz rotacyjne przywódctwo w naszej organizacji. Po drugie będzie to wymiana kulturalna i gospodarcza — będziemy promować wśród starostów idee zakładania komitatów, których zadaniem jest ochrona dziedzictwa dawnych państw wirtualnych jakie istniały na naszym obszarze na długo przed pojawieniem się na tych terenach Winkulii. Wspierać będziemy działalność Winkulijskiego Transportu Lotniczego oraz stworzenie wspólnego funduszu, wspierającego projekty poszczególnych starostów. To jak na razie wsyzstko co mam Państwu do zakomuniowania, jednakże w nieodległej przyszłości sam fakt prowadzenia współpracy na jakiekolwiek płaszczyźnie zadziała doskonale na Egvalland i pozwoli na zachowanie dynamicznego wzrostu naszej prowincji, z której słusznie jesteśmy bardzo dumni. 

Następnie rozległy się gromkie oklaski. Zdecydowana większość zgromadzonych w sali popierała ideę utworzenia Zrzeszenia Lenników Winkulii. Potem rozpoczął się bankiet. Podano wiele wspaniałych potraw. Podczas bankietu między gośćmi odbywały się rozmowy to wchodzące na temat Zrzeszenia, to z niego zbaczające. Niemniej jednak sama koncepcja ZLW zrobiła na wszystkich duże wrażenie.

Erik ucieszył się na wieść o tym, iż jego przemówienie i pomysł zostało tak ciepło przyjęte przez przybywających na salonie gości, jednakże zauważył też na miejscu zaczęło przebywać coraz mniej osób — wszyscy zaczęli się powoli rozchodzić, pomimo dość wczesnej siłą rzeczy, pory. Niemniej jednak nie miało to jednak zwiastować końca bankietu wydanego na cześć Augusta von Hippogriff de La Sparasana i co więcej innych ciekawych zdarzeń, jakie miały się wydarzyć tutaj w Klawaldzie — Prezydent zapowiedział bowiem, że drugiego dnia bankietu zorganizowany zostanie za zgodą gospodarza, kongres założycielski Zrzeszenia Lenników Winkulii.

— może wkońcu dotrze reszta najważniejszych osób w tym kraju... — powiedział pod nosem Erik, mając wciąż nadzieję na przyjazd starosty Winewy, Nowej Hirshbergii, czy też Wysp Kocickich i Jasnych Dołów...