Związek Winkulijski
Szwergia powstaje - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=27)
+----- Dział: Wiadomości zza granicy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=54)
+----- Wątek: Szwergia powstaje (/showthread.php?tid=199)

Strony: 1 2

Szwergia powstaje - Harrison Wells - 27 Lis 2018

Drodzy bracia,
rodacy!

Na naszych oczach podła Republika Szwergii znów próbuje zaistnieć w świecie mikronacji.
Na szczęście niewielu z was pamięta te czasy. Szwergia doprowadziła do niemałego konfliktu w Federacji Nordackiej. Jej przywódca doprowadził to państwo do upadku, stracił zaufanie wśród obywateli i wdał się w poważny konflikt z ówczesnymi władzami Federacji. Wszyscy obywatele Szwegii postanowili go zostawić, nieliczni pozostali założyli Gubernatorstwo Koribii. Nasz przywódca traktował nas jak swoją własność i gdy należało podjąć prawdopodobnie najważniejszą decyzję dla państwa zignorował wszystkich i podjął ją bez kontaktu z resztą obywateli. Ci, którzy się z nim nie zgodzili ponieśli konsekwencje także poza Szwergią. Martin Heusmann wykorzystał swoje wpływy aby mścić się na tych, którzy się mu sprzeciwili. Tak wygląda, w skrócie oczywiście, historia tego zdeprawowanego państwa.

RE: Szwergia powstaje - Adam Aleksander II - 27 Lis 2018

Jeszcze nieudolnie kopiują naszą konstytucje i barwy Bialenii.

RE: Szwergia powstaje - Waksman - 27 Lis 2018

To jest smutne i zarazem tragiczne. Państwo na czele z człowiekiem, który niemal doprowadził do upadku Federacji Nordackiej, i przyczynił się do wielkiego "trachu o ziemie" Szwergii. Człowiek, który kopiuje nieudolnie flagę Bialenii, tak jak powiedział @"JLD", który perfidnie kopiuje, w całości, naszą Konstytucję, który wyrzuca z kraju tych, którzy postanowili zostać w FN, który grozi innym prokuraturą za używanie słowa "Szwergia", powołując się na posiadanie do tego słowa "kopyrajtu" itd.

Tak można wymieniać w nieskończoność. Najbardziej martwi mnie jednak ich lokalizacja, która nie została jeszcze ustalona. Bo, znając Hjusmana, ten postanowi ulokować się na terenach Koribii, które niegdyś należały do Szwergii, która należała do Federacji. Na szczęście człowiek ten nie ma do tych ziem żadnych roszczeń, gdyż nie lokował Gubernatorstwa jako niepodległego państwa, lecz jako prowincję FN. Jedno wielkie ufff.

Jak ktoś nie wierzy, że skopiował naszą Konstytucję, to może sam sobie porównać oba dokumenty:
Konstytucja FN
Konstytucja GS

Najlepszym jednak dowodem na to, iż ich dokument jest decha w dechę kopią naszego aktu prawnego, jest ten artykuł:
[Obrazek: Gt2qEL4.png]

RE: Szwergia powstaje - Kamiljan de Harlin - 27 Lis 2018

Naprawdę nie rozumiem, po co uciekać z Pollinu, a potem znowu do niego wracać? Jeśli chcieli mieć niepodległe państwo, to czemu nie załatwili tego bardziej pokojowo?

RE: Szwergia powstaje - Waksman - 29 Lis 2018

W sumie czytając ich forum, poczynania niejakiego "Hujsmana" i innych ludzi z tej strany, można nieźle "beknąć" oraz spaść z krzesła. Dzisiaj np., pomijając to, że ukradli nam Konstytucję, zagarnęli sobie barwy Bialenii, stwierdzili, iż nie warto lokować się w Polskim Mikroświecie, bo lepiej, uwaga uwaga, stworzyć nowy, lepszy mikroświat (xD).

Tak jak to napisali w TYM wątku, mapa ma zostać zrobiona przez Sulzerski Instytut Kartografii. Co to ta Sulzeria? Cholera wi! Idźmy dalej... W skład tej marnej podróby mikroświata mają wejść jakieś quasi-państewka z Discorda oraz 3 nacje który na tej planecie dawno upadły (Agura, Białogóra, Rzeczpospolita). Czytając dalej natrafiamy na taką wiadomość:
Cytat:Mapa zostanie wkrótce opublikowana na wszystkich forach w/w państw.
Co najciekawsze, żadne z ww. państw, oprócz szwergii, nie posiada forum! "Hujsmanowski absurd" ciągnie się dalej.

Jednym zdaniem - szkoda gadać, szkoda strzępić ryja...

RE: Szwergia powstaje - Leszek Ebe-Grüner - 29 Lis 2018

Nie obchodzi mnie randomowe państwo. Powinniśmy się zająć swoim państwem, a ich po prostu olać. Chyba że Sarmacja lub inne państwo zacznie się nim interesować. Ale póki co na to nic nie wskazuje

RE: Szwergia powstaje - Waksman - 29 Lis 2018

Sarmacja nie jest wyznacznikiem rzeczy, którymi my powinniśmy się interesować. Owszem, nasz kraj jest ważny, dlatego mówimy o Szwergii, która bezpośrednio godzi w nasze interesy oraz może zagrozić naszej integralności terytorialnej. W jaki sposób? Szwergia leżała kiedyś na ziemiach Koribii, a nie wiadomo co Hujsman sobie ubzdura. W pewnej chwili może przyjść, i powiedzieć, że posiada roszczenia do tych ziem. Na szczęście takowych nie posiada, więc nie ma się o co martwić.

Wg. mnie powinniśmy się tym interesować i o tym rozmawiać, ale to tylko moje zdanie. Nikomu go nie narzucam Wink

RE: Szwergia powstaje - Leszek Ebe-Grüner - 29 Lis 2018

Jak napisałem. Dla mnie to randomowe państwo. Działają tam tylko 2 osoby. Co do zagrożeń, to przyjdzie i powie że posiada rozszczenia do ziem i co? Praktycznie prócz tego że nawet jak ktoś uwidzi jego tu zdanie, to uznają tą osobę za błazna, bo żadnych roszczeń nie posiada. Może sobie nawet ubzdurać że jest Bogiem Pollinu, Władcą Wszechświata itd. Kto go uzna? On sam? No właśnie. Więc niewiem co jest interesującego w randomowym państwie, które jedynie co potrafi to skopiować od nas konstytucje słowo w słowo i mieć 2 obywateli. Ja w tym nic interesującego nie widzę. Tymbardziej że żaden z nich, nie jest nigdzie znany.

Podsumujmy: Serio zajmijmy się własnym państwem, chyba że zza zagranicy, będzie coś ciekawego. A nie takie pierdoły. To jest oczywiście tylko moje zdanie. I uważam że dla mnie ten temat jest zakończony.

RE: Szwergia powstaje - Kamiljan de Harlin - 29 Lis 2018

Prosiłbym o nie wplatanie w nazwiska nielubianych mikronautów wulgarnych określeń. Do każdego człowieka należy mieć trochę szacunku.

Uważam, że żałosne jest kopiowanie innych państw. Inspirować się jest warto, ale kopiować konstytucję i forum od państwa, z którego się uciekło jest dla mnie słabe.
W samym pomyśle stworzenia nowej sfery mikronacji nie ma nic złego, ale nie powinni się odcinać od Pollinu jeśli mają z nim ogromny związek. Szwergia godzi w nasze interesy i jej działania muszą zostać skarcone. Zaś jej przywódca i obywatele powinni przeprosić za usuwanie postów, bezczelne traktowanie wysłanników dyplomatycznych, kopiowanie naszej konstytucji i zgłaszanie roszczeń do naszych terenów.

RE: Szwergia powstaje - Edward Snowdrops - 03 Gru 2018

Wytłumacz mi ktoś, o co chodzi z tą Szwegrią? Przez zajmowanie się kryzysem Srajtaśmowym nie wiem za bardzo.