![]() |
|
Problem gospodarczy - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=187) +---- Wątek: Problem gospodarczy (/showthread.php?tid=1662) Strony:
1
2
|
Problem gospodarczy - Artur Kardacz - 20 Paż 2019 Jak wiadomo od pewnego czasu w naszym kraju mamy mały problem gospodarczy. Robotnicy z dwóch największych okręgów protestują a do tego jeszcze swoja cegiełkę dokładają ekolodzy. Jako Wiceprezydent chciałby przychilić się nad tym problemem, z jednej strony mamy zły wpływ na środowisko jednak nie jestem pewny czy Egvallandzka gospodarka wytrzyma zamknięcie większości kopalni i hut. Ponad 60% procent wydobywanego węgla przeznaczonych jest na potrzeby energii co stanowi 70%. Pozostałe 30% to energia odnawialna więc na tą chwilę mamy za mało źródeł "czystej" energii aby utrzymała ona taki stan, jaki zapewniają elektrownie węglowe. Drugą sprawą jest że 40% węgla przeznaczonych jest na handel z czego rocznie do naszego budżet państwa trafia 34000000 marek (a mówimy tutaj tylko o węglu!). Jak już wcześniej wspominałem z jednej strony zły wpływ na środowisko a z drugiej ogromny problem z zapewnieniem energii. Proszę wszystkich obywateli o wyrażenie opini na ten temat. RE: Problem gospodarczy - Fazil Emre - 20 Paż 2019 Pieniędzmi nas nie przekupisz! Żądam porzucenie hut i kopalni dla życia w zgodzie z naturą! RE: Problem gospodarczy - Artur Kardacz - 20 Paż 2019 Zarzucanie że próbuję przekupić kogoś pieniędzmi jest idiotyczne i w żaden sposób nie rozwiązuje naszego problemu. Skoro Szanowny Fazil tak usilnie chcę zlikwidować wszystkie fabryki i huty to proszę się popisać i przedstawić projekt jak w bardzo krótkim czasie zastąpimy zlikwidowane kopalnie z których węgiel zapewnia tyle energii? RE: Problem gospodarczy - Erik Otton von Hohenburg - 20 Paż 2019 Jak narazie należy dojść najpierw do porozumienia ze strajkującymi robotnikami, a potem zaś myśleć co należy robić dalej i w jaki sposób reformować naszą gospodarkę. Napewno udział energi odnawialnej w strukturze naszego przemysłu będzie wciąż rósł. A wychodząc nieco poza kontekst narracyjny, to chciałbym się zapytać jak reflektujecie na pomysł wprowadzenia w Kanugardzie Giełdy Papierów Wartościowych, prowadzonej w postaci gry, w której określone przedsiębiorstwo np. z WIG20 będzie utożsamiane z przedsiębiorstwem działającym na terenie Egvallandu? Oczywiście nie jest to rozwiązanie idealne i dokońca sprawiedliwe, ale zawsze mogłoby nieco rozruszyć naszą gospodarkę i uczynić ją jeszcze ciekawszą niż jest, tym bardziej że już od jakiegoś czasu planujemy otworzyć w Kanugardzie taką giełdę. RE: Problem gospodarczy - AleksanderNovak - 20 Paż 2019 Artur Kardacz napisał(a):Drugą sprawą jest że 40% węgla przeznaczonych jest na handel z czego rocznie do naszego budżet państwa trafia 34000000 marek (a mówimy tutaj tylko o węglu!). jak na razie to Marka Egvallandzka ma o wiele mniejszą wartość niż ren.34 miliony ME to wcale nie jest dużo. RE: Problem gospodarczy - Artur Kardacz - 20 Paż 2019 Akurat chodzi tutaj tylko o handel wewnętrzny więc porówanienie do rena mija się z celem. Co do giełdy, swoją opinię na ten temat przedstawiłem na discordzie jeśli to co dzieję się tutaj będzie odwzorowywał ranking to jestem za. RE: Problem gospodarczy - Fazil Emre - 20 Paż 2019 Koniec z energią! Nie jest nam potrzebna. RE: Problem gospodarczy - Erik Otton von Hohenburg - 20 Paż 2019 Artur Kardacz napisał(a):Akurat chodzi tutaj tylko o handel wewnętrzny więc porówanienie do rena mija się z celem. Co do giełdy, swoją opinię na ten temat przedstawiłem na discordzie jeśli to co dzieję się tutaj będzie odwzorowywał ranking to jestem za. Obawiam się, że nikt w mikroświecie nie ma jeszcze takiej giełdy i pewnie taka pełnowartościowa giełda, nigdy nie powstanie, za to możemy zrobić jakiś dodatkowy system pomniejszania lub powiększania dywidendy w zależności od jakości świadczonych usług usług, postrzeganych przez pryzmat posiadanego kapitału czy aktywności. Jednak wtedy lepiej już byłoby samemu obliczać wzrost wartości kapitału posiadanego przez przedsiębiorstwo i na tej podstawie obliczać wzrost ceny jednej aukcji danej firmy. Żeby jednak nie komplikować sobie życia wpadłem na jeszcze jeden pomysł: można otworzyć kilka "firm" w ramach KKW (wszkaże po to została stworzona). Wówczas każdemu z tych narracyjnych przedsiębiorstw można byłoby przypisać spółkę z WIG20, i wówczas nikt nie czułby się pokrzywdzony (przynajmniej spośród właściceili firm), ponieważ dzialność tych podmiotów byłaby w zasadzie na tym samym poziomie. Uważam, to za najlepsze rozwiązanie, może niedoskonałe, ale najlepsze bo przynajmniej pozwoliłoby przynajmniej na jakiś czas zamknąć temat giełdy w Kanugardzie. RE: Problem gospodarczy - Artur Kardacz - 20 Paż 2019 Dziękuję za wyjaśnienie. Jeśli tak postapicie to jestem za utworzeniem takiej giełdy, chciałby jednak znaczyć że ten temat dotyczy innego bardzo ważnegi elementu i proponuję aby na nim własnię się skupić. Cytat:Koniec z energią! Nie jest nam potrzebna. Przepraszam ale jak Pan sobie wyobraża życie w XXI wieku bez prądu? Jak ma działać państwo w takich warunkach? Wszystkie organy? Proszę przestać robić sobie jaja i podejść do tematu na tyle poważnie ile wymagane jest od obywatela Egvallandu, posła i starostę (czyli dużo). RE: Problem gospodarczy - Mateusz Żmigrodzki - 21 Paż 2019 A propos energii, chyba mam rozwiązanie. Mianowicie skonsultowałem się ze swoimi znajomymi z Instytutu Chemii, Geologii i Biologii Uniwersytetu Kanugardzkiego i ustaliłem, iż istnieje rozwiązanie, które to pogodzi interes ekologów z interesem przemysłu węglowego. Mianowicie, w fazie eksperymentów jest technologia tzw. podziemnego zgazowania węgla, która polega na tym, iż w specjalnych podziemnych komorach węgiel jest podpalany i poddawany reakcji chemicznej w skutek, której powstaje wodór. A wodór to pierwiastek o wspaniałych możliwościach - można go wykorzystywać w energetyce, w motoryzacji, w przemyśle zbrojeniowym etc. Co prawda technologia ta najprawdopodobniej będzie wymagała dużych nakładów w budowę potrzebnej infrastruktury, jednak naukowcy przewidują iż technologia ta jest wydajniejsza nawet od palenia węglem, co czyni ją w dłużej perspektywie bardzo opłacalną. |