![]() |
|
Nowa polityka nadań lennych? - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=187) +---- Wątek: Nowa polityka nadań lennych? (/showthread.php?tid=1624) Strony:
1
2
|
Nowa polityka nadań lennych? - Erik Otton von Hohenburg - 16 Paż 2019 [pap=egvprez]
Szanowni Państwo!
Zwracam się ponownie do was, tym razem z prośbą o podjęcie dyskusji na temat przyszłej polityki nadań lennych w WRE. System jaki dotychczas funkcjonował okazał się nie być aż tak wydajny aktywnościowo jak mi się to przynajmniej początkowo zdawało. Ze swojej strony mam kilka pomysłów na zmianę tego stanu rzeczy, aczkolwiek nie jest to nic nadzwyczajnego: dotowanie starostw, niewielkie nagrody za aktywność na akceptowalnym poziomie oraz nadawanie nie nowych ziem, a jedynie takich, posiadających jakąś wirtualną przeszłość i pewien ciekawy klimat, ale na które zarazem władze centralne nie mają zabardzo pomysłu na ich zagospodarowanie np. Chersja, (w tym konkretnym przypadku raczej jakąś jej część zważywszy na ogrom terytorium jaki niegdyś obejmowała).
Przy okazji zachęcam do tworzenia opisów podległych sobie ziem, abym mógł je wstawić na naszą stronę internetową dla przykładu podlinkuje roboczą, ale stronę mojego starostwa: (http://egvalland.y0.pl/regiony/lenna/alaleman/).
Z poważaniem
(-) Erik Otton von Hohenburg
Wasz Prezydent
[/pap] RE: Nowa polityka nadań lennych? - Artur Kardacz - 16 Paż 2019 Ja jednak uważam że system lenny mamy dobry tzn. system nadań itp. Rzecz w tym żeby działał on poprawnie musi być jakaś aktywność w tych lennach. Na tą chwilę na 4 lenna działają tylko 2.... największym problemem może być brak pomysłu na prowadzenie narracji. RE: Nowa polityka nadań lennych? - Erik Otton von Hohenburg - 16 Paż 2019 Artur Kardacz napisał(a):Ja jednak uważam że system lenny mamy dobry tylko rzecz w tym żeby działał on poprawnie musi być jakaś aktywność w tych lennach. Na tą chwilę na 4 lenna działają tylko 2.... Nie oczekiwałem pomysłów na reformę systemu lennego, tylko na propozycje odnośnie tego jak poprawić aktywność w lennach, nawet jeżeli z jakiś racji nie wszystkich, to chociaż tych dwóch. EDIT: jako, że powyższy post został edytowany, to pozwolę sobie ustosunkować się do ostatniego, dopisanego zdania Artur Kardacz napisał(a):największym problemem może być brak pomysłu na prowadzenie narracji. Ścieżki narracyjnej jaką mają podążać wasze starostwa nie wymyślę, ale za to mogę wam ze swojej strony zaoferować wsparcie finansowe oraz konkursy tematyczne.
RE: Nowa polityka nadań lennych? - Erik Otton von Hohenburg - 19 Paż 2019 Przepraszam za post pod postem, ale chciałbym się zapytać jak wam podobałby się pomysł, na jaki wpadłem wczoraj wieczorem: chciałbym otworzyć firmę budowlaną tworzącą drogi oraz inne obiekty na potrzeby starostw. Jednak aby moja oferta była jeszcze bardziej atrakcyjna dla włodarzy lennych, proponuję aby wszelkich transakcji dokonywano w Folksbanku, rząd na koncie ma nadal ponad 40 milionów marek wogóle nie wykorzystanych, które można byłoby przekazać starostwom na pokrycie kosztów budowy dróg i niezbędnej infrastruktury.
RE: Nowa polityka nadań lennych? - Erik Otton von Hohenburg - 30 Gru 2019 Odświeżam ten wątek by zadać wam jedno, ale w sumie dość istotne pytanie: czy odpowiada wam nazwa "starostwo" — miała ona w moim odczuciu nawiązywać do klimatu XVII Rzeczypospolitej, jednak doszły mnie słuchy iż owa nazwa jest dla niektórzych dość nieaktrakcyjna i w sumie ja sam muszę przyznać, że sam nie jestem do niej przekonany i najczęściej jak to możliwe stosuje jej zamienniki. Czy zatem nie powinniśmy rozważyć zmianę nazwy najbardziej podstawowego rodzaju ziemi honorowej na terenie WRE? np. na prefektury czy też satrapie? lub na inne nazwy jakie wam by najbardziej się podobały? Zachęcam do udziału w dyskusji. RE: Nowa polityka nadań lennych? - AleksanderNovak - 30 Gru 2019 Podobno dla wyróżnionych starostw nazwę można było zmienić na hrabstwo albo księstwo. RE: Nowa polityka nadań lennych? - Erik Otton von Hohenburg - 30 Gru 2019 Tak, to prawda niemniej chodziło mi o nazwę najbardziej podstawowego z lenn, awanse w hierarchii to odrębna kwestia. RE: Nowa polityka nadań lennych? - AleksanderNovak - 31 Gru 2019 Mam pomysł. Zróbmy tak jak w Cesarstwie Niemieckim. Czyli: -Księstwo -Wielkie Księstwo -Królestwo RE: Nowa polityka nadań lennych? - Erik Otton von Hohenburg - 01 Sty 2020 Pomysł dobry, aczkolwiek ja pozwolę sobie go trochę udoskonalić i oto proponuję taką hierarchię: 1. Starostwo 2. Baronia 3. Hrabstwo 4. Księstwo 5. Wielkie Księstwo 6. Arcyksięstwo 7. Królestwo RE: Nowa polityka nadań lennych? - Erik Otton von Hohenburg - 01 Sty 2020 W związku ze zgalszanymi sugestiami postanowiłem jak pewnie wiecie — przedstawić ustawę o zmianie ustawy o starostwach, jednak poza dodatkowymi rangami lenn, nie wprowadza ta poprawka w zasadzie niczego istotnego. Przy okazji postanowiłem w drodze roporządzenia doprecyzować kilka kwestii min. wprowadziłem opłatę za zmianę nazwy własnej dla lenna, wprowadziłem obowiązek podnoszenia rangi lenn w dniu 1 stycznia — wzorując się na noworocznych tradycjach Ministerstwa Spraw Wewnętrznych w Polsce, oraz co uważam za najistotniejsze powołałem Krajową Komisje ds. heraldyki, rodów i lenn, która docelowo ma zwiększyć udział obywateli w polityce przyznawania lenn. To jak na razie wszystko co mogę zaproponować jeżeli chodzi o rozwiązanie problemów związanych z prowadzoną przez egzekutywe polityką nadań lennych.
EDIT: czy ktoś chciałby to jakoś skomentować, lub czy byłby zainteresowany pracą dla KKdshrl? oczywiście za godziwe wynagrodzenie.
|